Aplicaţii pentru gestionarea banilor pentru iPhone şi Android
Evidenta bugetului de venituri şi cheltuieli reprezintă una dintre cele mai bune metode de a evita să dai banii pe tot felul de lucruri mărunte de care nu ai cu adevărat nevoie.
Acest lucru este dificil de realizat pe calculator sau laptop, dar devine ceva simplu dacă apelezi la un smartphone, fie care este vorba despre un iPhone sau unul cu sistem de operare Android, întrucât poţi actualiza balanţa de plăţi imediat ce ai fost la cumpărături.
Astfel de aplicaţii sunt practic complementare aplicaţiilor de mobile banking şi internet banking oferite de bănci, care îţi permit “doar” să efectuezi tranzacţii pe mobil, fără să ai o evidenţă clară a tuturor veniturilor şi cheltuielilor.
În prezent, există numeroase soluţii atractive pentru a gestiona banii pe telefonul mobil. Cele mai multe dintre aplicaţii sunt gratuite sau cel puţin au o versiune de bază gratuită, iar unele dintre ele funcţionează chiar şi fără o conexiune permanentă la internet.
Practic, în funcţie de nevoile tale specifice şi de cât de multe detalii vrei să ştii despre banii tăi, este aproape imposibil să nu găseşti o aplicaţie interesantă. Iată doar câteva dintre ele:
Mint pentru Android, iPhone sau Windows Phone
Mint este una dintre cele mai populare aplicaţii pentru gestionarea banilor, în special datorită disponibilităţii pe orice platformă (PC, laptop, mobil) şi a complexităţii acesteia. Mint nu este doar un registru de venituri şi cheltuieli, întrucât îţi permite să ai într-un singur loc informaţii despre depozite tale bancare, creditele contractate sau diversele carduri bancare pe le deţii. În plus, aplicaţia beneficiază de notificări, alerte pentru plata facturilor şi, nu în ultimul rând, de numeroase grafice care evidenţiază într-un mod plăcut pe ce s-au dus banii tăi.
CashBase pentru Android şi iPhone
Dezvoltată de compania românească Lateral cu sediul la Cluj, CashBase este o altă aplicaţie care poate fi folosită atât de PC, cât şi pe Android sau iPhone. Versiunea gratuită îţi permite centralizarea tuturor veniturilor şi cheltuielilor, dar şi afişarea unor grafice intuitive cu privire la modul în care se “consumă” banii tăi. În versiunea Pro, disponibilă pentru 5 USD/lună, ai posibilitatea să primeşti rapoarte săptămânale şi să-ţi construieşti propriul buget. Un aspect important pentru unii utilizatori este ca aplicaţia nu poate fi folosită fără o conexiune activă la internet.
Spendee pentru Android şi iPhone
Spendee este o soluţie atractivă pentru persoanele care nu au timp sau răbdare să-şi analizeze modul în care cheltuie banii. Asta pentru că aplicaţia beneficiază de un algoritm care analizează modul în care câştigi şi cheltui banii pentru a-ţi oferi sfaturi personalizate despre modul în care poţi economisi sau măcar reduce cheltuielile. În plus, ai posibilitatea de a seta diverse notificări, de a scana facturi şi de a exporta datele din aplicaţie în fişiere Excel sau CVS sau chiar pe Google Drive. Versiunea pentru Android este gratuită, în timp ce varianta pentru iPhone costă 2 USD.
Expense IQ pentru Android
O altă aplicaţie interesantă este Expense IQ, care oferă o gamă variată de informaţii. Cu o interfaţă simplă şi intuitivă, aplicaţia îţi permite să stochezi informaţii despre banii tăi, dar oferă numeroase alte funcţii suplimentare. Astfel, există un manager de buget care te ajută să-ţi planifici cheltuielile, dar şi un modul de facturi prin care poţi primi notificări că este momentul să plăteşti abonamentul de internet sau de telefonie. Aplicaţia poate fi utilizată simultan pe mai multe dispozitive prin sincronizarea datelor prin intermediul serviciului de cloud Dropbox. Din păcate, aplicaţia este disponibilă doar pe platforma Android.
LevelMoney pentru Android şi iPhone
Poate că vrei să ai o evidenţă a banilor tăi, dar fără să fii asaltat de diverse grafice, sfaturi de economisire sau alerte că trebuie să-ţi plăteşti facturile. Aici intră în scenă LevelMoney, o aplicaţie simplă care în principiu îţi permite doar să ţii evidenţa cheltuielilor şi veniturilor. Există şi câteva infografice elegante, iar unul dintre ele se poate dovedi chiar util, întrucât anticipează suma de bani pe care o vei economisi la finalul lunii pe baza cheltuielilor din perioada respectivă.
Pocket Budget pentru Android şi iPhone
Pocket Bugdet este o aplicaţie pentru Android care iese în evidenţă prin interfaţa elegantă şi simplă care îţi oferă posibilitatea de a înregistra date despre banii tăi în diverse categorii pe care le personalizezi singur. Există şi un modul simplist de statistici şi grafice, păstrate la un nivel minim de detaliu. Aplicaţia beneficiază şi de opţiuni suplimentare contra-cost (valută, widget sau parola de protecţie), însă exportul datelor către Google Drive. producătorul a dezvoltat o aplicaţie cu acelaşi nume şi pentru iPhone, însă aceea are alte funcţii şi o altă interfaţa şi nu a mai fost actualizata de câţiva ani.
MoneyWise pentru Android
MoneyWise este o aplicaţie care nu impresionează din punct de vedere vizual, însă are marele merit de a beneficia de o interfaţă intuitivă şi uşor de folosit. Principalele sale funcţii sunt cele de înregistrare a veniturilor şi cheltuielilor, însă exista şi câteva grafice minimaliste care îţi pot fi de folos sau pe care le poţi ignora. Aplicaţia îţi permite să filtrezi datele după numeroase criterii şi să pui parolă de protecţie la deschidere şi poate fi utilizată integral şi fără o conexiune activă la internet. Există şi alte funcţii suplimentare interesante, însă acelea sunt disponibile în versiunea Pro, care costă aproximativ 22 lei.
Concluzii
Sistemul de operare Android şi platforma iPhone beneficiază de numeroase aplicaţii pentru evidenţa veniturilor şi cheltuielilor, adaptate pentru o gamă diversificată de utilizatori.
De la aplicaţii complexe precum Mint, care îţi permit să gestionezi toate aspectele financiare ale vieţii, inclusiv creditele bancare sau investiţiile, până la aplicaţiile simple precum MoneyWise, care se rezumă la o bază de date cu venituri şi cheltuieli, exista soluţii pentru aproape orice utilizator.
Desigur, pe lângă cele menţionate în cadrul acestui articol, există şi alte aplicaţii pentru Android şi iPhone despre acest subiect. Ne-ar plăcea să ne spui în secţiunea de comentarii dacă foloseşti în mod regulat o astfel de aplicaţie şi care este în opinia ta cea mai bună aplicaţie pentru gestionarea banilor.
tudor
14 martie 2015 la 12:40
cel putin Mint nu este disponibil in Romania deci…