Eliminarea programelor inutile de pe PC
În încercarea de a oferi ceva mai mult clienților, majoritatea producătorilor de PC-uri, sisteme desktop sau portabile, preinstalează o serie de programe proprii sau versiuni de evaluare ale unor aplicații cunoscute pe sistemele noi.
În special pentru laptop-uri, sunt furnizate mai multe aplicații care ar trebui să ajute utilizatorul să se familiarizeze cu diverse funcții, facilitează înregistrarea pe pagina oficială de suport sau oferă acces la anumite servicii exclusive ale producătorului.
Deși ar putea fi folosite la început, pentru majoritatea utilizatorilor vor deveni în scurt timp inutile, mai ales dacă unele servicii nu sunt disponibile în România.
De obicei, alături de aceste aplicații specifice fiecărui producător, sunt instalate și versiuni de evaluare Microsoft Office, diverse suite multimedia sau aplicații pentru inscripționarea DVD-urilor. După expirarea perioadei de încercare, aceste programe nu mai pot fi folosite și, dacă nu se dorește cumpărarea unei licențe, pot fi dezinstalate și înlocuite cu aplicații similare.
Câteva sugestii pentru alternative puteți găsi în Top 10 programe pentru calculator, Cel mai bun antivirus gratuit, Top programe gratuite de editat poze sau Cele mai bune programe de văzut filme.
Eliminarea programelor care nu sunt utile va elibera spațiul de stocare, ar putea să îmbunătățească timpul de pornire și să fluidizeze funcționarea sistemului. Pentru a facilita selecția acestor aplicații și procesul de dezinstalare, există câteva soluții gratuite ce promit să fie ușor de folosit.
Should I Remove It?
Programul, denumit sugestiv „Ar trebui să-l elimin?”, este compatibil cu Windows XP, Vista, Windows 7 și 8, fiind disponibil gratuit pe pagina oficială. Dezvoltatorii ne asigură că aplicația nu este însoțită de alte soft-uri sau reclame, poate fi dezinstalată ușor și nu rulează în fundal.
Odată configurat și deschis, programul identifică aplicațiile instalate pe calculator și oferă recomandări cu privire la utilitatea acestora. Nota acordată unei aplicații se bazează pe evaluarea utilizatorilor. Mai multe detalii privind o anumită aplicație pot fi obținute prin selectarea acesteia din listă și apăsarea butonului „What is it?”. Pentru a dezinstala o aplicație considerată inutilă, se apasă butonul „Uninstall” și va fi inițiată procedura necesară. La final, Should I Remove It? poate fi dezinstalat în același mod.
Decrap
Decrap este o aplicație gratuită care nu necesită instalare, fiind disponibilă și sub formă de arhivă. Programul promite să ajute utilizatorul să elimine aplicațiile inutile instalate de producători precum Toshiba, Dell, HP sau Asus. Decrap poate fi rulat pe orice versiune de Windows începând cu Windows 2000. După dezarhivare sau instalare, aplicația va solicita alegerea limbii în care este afișată interfața, apoi va ghida utilizatorul pentru a identifica aplicațiile instalate în computer.
Procedura ar putea să dureze câteva minute, timp în care aplicația va salva o copie a regiștrilor esențiali. Ulterior este afișată posibilitatea de a efectua dezinstalările în mod automat, dar această opțiune este recomandată doar pentru PC-urile noi de pe care se dorește eliminarea tuturor programelor care nu fac parte din instalarea Windows standard. În ecranul următor va fi afișată o listă a programelor instalate, aplicațiile care rulează la inițializarea sistemului și scurtăturile plasate în spațiul de lucru.
Utilizatorul are posibilitatea să selecteze/deselecteze toate aplicațiile sau doar anumite programe. De asemenea, Decrap oferă posibilitatea de a realiza un punct de restaurare pentru a putea reveni la setările inițiale, dacă dezinstalarea afectează stabilitatea sistemului. Pe lângă dezinstalarea programelor selectate, aplicația va șterge și regiștrii asociați. Funcțiile programului Decrap au fost incluse și în ultima versiune a suitei gratuite jv16 PowerTools 2013, aplicațiile fiind realizate de aceeași companie.
SlimComputer
Aplicația este disponibilă gratuit pentru Windows XP și toate versiunile ulterioare de Windows. Deși este o aplicație destinată optimizării calculatorului și eliminării aplicațiilor nedorite, SlimComputer vine cu soft-ul adițional AVG toolbar, instalarea acestuia putând fi evitată prin alegerea unei instalări particularizate (Custom Installation) și debifarea celor două opțiuni AVG.
Programul folosește o bază de date on-line și are nevoie de conexiune la Internet pentru a descărca o versiune actualizată. La prima pornire, va putea fi selectat modul în care vor fi detectate aplicațiile nedorite, fiind recomandat nivelul implicit.
Din ecranul principal se pot alege opțiunile de scanare, utilizatorul având de ales între aplicații, programe complementare pentru browser, aplicații care rulează la pornirea sistemului și scurtături. În funcție de numărul de aplicații instalate, verificarea ar putea să dureze câteva minute. Alternativ, se poate alege din fereastra principală opțiunea Uninstaller care va afișa o listă a aplicațiilor instalate și evaluarea pe care au acordat-o utilizatorii. Prin mutarea scalei în zona roșie, vor fi afișate doar aplicațiile pe care cei mai mulți utilizatori le-au considerat inutile.
PC Decrapifier
Aplicația este disponibilă în versiune gratuită pentru utilizare individuală, nu necesită instalare și este compatibilă cu mai multe versiuni de Windows, inclusiv Windows 8. Programul avertizează că ar putea fi dificil de diferențiat automat între o versiune de evaluare și varianta integrală (plătită) a unui soft, utilizatorul fiind sfătuit să selecteze manual ce dorește să dezinstaleze. Pentru a putea repara eventualele erori apărute, programul oferă posibilitatea de a crea un punct de restaurare. În lista de programe identificate există posibilitatea de a obține mai multe informați despre o aplicație apăsând butonul Help. Evaluarea aplicațiilor este realizată pe baza feedbackului utilizatorilor, existând și o secțiune de comentarii pentru fiecare aplicație.
Concluzii
Majoritatea PC-urilor noi au preinstalate mai multe programe pe lângă aplicațiile implicite din Windows. Unele dintre acestea pot fi inutile pentru cei mai mulți utilizatori. Mai mult, pot îngreuna funcționarea sistemului și reduc spațiul de stocare existent.
Cele câteva soluții prezentate încearcă să automatizeze procesul de dezinstalare și să ofere acces facil la informații cu privire la utilitatea unei aplicații. Totuși, trebuie avut în vedere că evaluarea aplicațiilor are la bază feedbackul celor care au folosit programul și nu reprezintă o concluzie definitivă pentru fiecare utilizator.
Dintre aplicațiile testate, Should I Remove It? pare să aibă cea mai simplă interfață și un sistem bun de evaluare, dar ar putea să nu detecteze toate aplicațiile instalate sau să nu aibă suficiente date pentru fiecare.
Pe pagina web a aplicației există și un top al producătorilor de PC-uri care instalează cele mai multe programe adiționale, realizat pe baza datelor furnizate de utilizatori. Deși nu este relevant pentru fiecare model de laptop sau desktop comercializat, acest aspect poate constitui un criteriu la achiziționarea unui calculator nou.
Pentru a răspunde nemulțumirilor utilizatorilor cu privire la modificarea Windows prin adăugarea de diverse programe de către producătorii de PC-uri, Microsoft a inițiat programul Microsoft Signature. Pentru sistemele din această categorie, Microsoft certifică că nu au fost instalate programe care să afecteze experiența de utilizare. Din păcate, aceste modele sunt disponibile doar prin magazinele Microsoft și nu pot fi cumpărate încă din Microsoft Store România.
Constantin Zaharia
7 martie 2016 la 22:56
M-a ajutat foarte mult.
Multumesc,