iOS 6 – Cele mai importante noutăţi ale sistemului de operare Apple
Apple a dezvăluit luni în cadrul evenimentului Worldwide Developers Conference din San Francisco principalele noutăţi din sistemul de operare iOS 6 pentru iPhone, iPad, iPod Touch şi Apple TV.
Potrivit producătorului american, iOS 6 include peste 200 de funcţii noi comparativ cu actualul iOS 5, iar câteva dintre acestea au reuşit să atragă imediat atenţia.
Probabil cea mai importantă noutate este renunţarea la Google Maps în favoarea unor hărţi dezvoltate in-house şi lansarea unor hărţi 3D pentru câteva dintre cele mai importante oraşe.
Nu lipsesc însă nici micile îmbunătăţiri care vor completa experienţa utilizării unui iPhone: îmbunătăţiri pentru Siri, integrare cu Facebook, funcţii utile pentru convorbiri, mod de citire offline pentru Safari sau sharing de fotografii.
Iată cele mai importante noutăţi prezente în noul iOS 6:
- Maps – Hărţi cu navigaţie pas-cu-pas şi Flyover
Apple a renunţat la serviciul Google Maps în favoarea unei aplicaţii proprii botezată simplu Maps (surprinzător, nu se numeşte iMaps). Acesta utilizează un motor de randare vectorial care oferă hărţi digitale, navigaţie pas-cu-pas şi rapoarte pentru trafic în timp real într-un design caracteristic pentru producătorul american, la care se adăugă inevitabila integrare cu Siri.
În plus, opţiunea Flyover îţi permite să vizualizezi marile oraşe ale lumii în format 3D, un serviciu util pentru o excursie virtuală. Din păcate, Apple nu a dezvăluit exact câte sau care oraşe sunt disponibile.
- Facebook – Integrare completă cu Facebook
După integrarea cu Twitter din iOS 5, Apple a trecut la nivelul următor: integrare cu Facebook. Astfel, lista de prieteni se integrează în agenda de contacte, evenimentele şi zilele de naştere apar şi în Calendar, iar serviciul de notificări îţi permite să postezi pe Facebook fără accesarea aplicaţiei dedicate (o funcţie foarte utilă, având în vedere criticile la adresa aplicaţiei oficiale).
În plus, poţi posta un link pe Facebook direct din browser, iar în AppStore ai posibilitatea de a da Like la aplicaţiile, jocurile, cărţile sau albumele audio preferate.
- Shared Photo Stream – Mini-reţea socială
Pe lângă integrarea cu Facebook, o altă noutate de tip social network este adăugarea opţiunii de share pentru aplicaţia Photo Stream. Astfel, acum ai posibilitatea de a partaja un album foto cu alţi utilizatori de iOS6, care vor fi notificaţi de fiecare dată când modifici albumul şi adaugi o nouă fotografie.
- Siri – Noi funcţii şi limbi recunoscute
Siri nu are o utilitate prea mare pentru utilizatorii din România, mai ales că româna nu se numără printre noile limbi suportate. Totuşi, merită să menţionăm că Siri este compatibilă şi cu iPad şi poate să lanseze unele aplicaţii. În plus, pentru utilizatorii din Statele Unite, Siri poate oferi răspunsuri cu privire la evenimente sportive, filme sau restaurante.
- Phone – Funcţii utile pe partea de telefonie
Apple nu a uitat nici de funcţia de bază a unui telefon, aceea de a vorbi. Prin urmare, iOS 6 aduce câteva funcţii noi interesante, iar cea mai banală este că ai varianta de a trimite un SMS dacă nu poţi răspunde la telefon, o funcţie disponibilă inclusiv pe unele feature-phones.
Do Not Disturb îţi va respinge practic toate apelurile şi mesajele primite în anumite intervale orare, însă spre deosebire de clasicul Silent îţi permite să creezi o listă cu persoane la care vrei să răspunzi în orice moment.
- Mail – Lista VIP pentru persoanele importante
Aplicaţia de Mail este probabil cea mai puţin îmbunătăţită: vorbim doar despre opţiunea VIP, care îţi permite să grupezi într-un singur loc contactele cu adevărat importante. O altă noutate este posibilitatea de a ataşa fotografii la mail din numai câteva atingeri de ecran.
- Safari – Citeşti pagini offline
Browser-ul Safari se integrează cu serviciul iCloud, astfel că dacă citeşti o pagină web pe iPhone poţi continua imediat lectura pe iPad, fără să fii nevoit să reîncarci pagina.
În plus, Safari îţi permite să salvezi anumite pagini de internet pentru a le citi în mod offline inclusiv când nu ai o conexiune disponibilă la internet.
- FaceTime – În 3G. Unificare cu numărul de telefon
FaceTime, aplicaţia de apeluri video din iOS, nu a suferit îmbunătăţiri de natură software, însă acum îţi permite să realizezi convorbiri inclusiv în reţele 3G, după ce până la iOS 5 puteai face acest lucru doar prin Wi-Fi.
În plus, Apple ID este unificat cu numărul tău de telefon pentru a putea răspunde la un apel FaceTime inclusiv de pe iPad.
- Passbook – Un fel de portofel electronic
Passbook este o nouă aplicaţie care îţi permite să stochezi într-un singur loc toate cardurile de fidelitate, cupoanele de reduceri sau biletele de cinema într-un singur loc, prin scanarea codului de bare.
Acest serviciu nu are însă o utilitate practică pentru utilizatorii din România, întrucât în ţara noastră cu greu se pot găsi furnizori care să accepte o astfel de “metodă de plată”.
- Alte mici noutăţi
Există alte două noutăţi de mică anvergură: funcţia Guided Access îţi permite să blochezi parţial sau total anumite părţi ale unei aplicaţii sau anumite butoane, în timp ce cu Find My iPhone poţi trimite un număr de telefon către iPhone-ul tău în cazul în care l-ai pierdut. Tot ce trebuie să mai faci este să speri că telefonul a ajuns în mâinile unei persoane binevoitoare care să ţi-l înapoieze.
Noul iOS 6 va fi disponibil utilizatorilor finali începând din această toamnă şi va putea fi instalat pe iPhone 3GS, iPhone 4 şi iPhone 4S, iPad 2 şi noul iPad şi iPod Touch din a patra generaţie.
Concluzii
Apple a reuşit încă o dată să atragă atenţia prin numeroasele opţiuni de mică sau mare amploare introduse în iOS 6.
De departe, cea mai utilă noutate este Maps. Nu neapărat pentru că Google Maps era un serviciu modest, cât mai ales pentru că Maps este puternic integrat în iOS şi oferă aproape orice funcţie importantă, de la navigaţie la trafic. Probabil că, după lansarea noului iPhone cu diagonala vehiculată de circa 4”, telefonul Apple va putea fi utilizat cu uşurinţă şi pe post de GPS.
Fanii reţelei de socializare Facebook au la rândul lor motive de satisfacţie, în timp ce micile noutăţi legate de telefonie, Mail, Safari sau FaceTime au darul de a îmbunătăţi experienţa şi aşa plăcută cu iOS.
Siri şi Passbook sunt în mare parte irelevante pentru utilizatorii români, însă acest lucru nu va ştirbi cu nimic avantajele aduse de celelalte noutăţi din iOS 6.