GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să măreşti partiţia unui hard-disk în Windows

Autor: Echipa Giz.ro

Mărirea, micşorarea sau reconfigurarea partiţiilor în Windows este foarte simplă de realizat de orice utilizator prin intermediul unei aplicaţii simple integrate în sistemul de operare.

Capacitatea hard-disk-urilor a crescut exponenţial în ultimii ani, iar preţul unor unităţi noi este relativ scăzut, însă chiar şi în acest context din când în când te poţi confrunta cu o situaţie în care ai nevoie de o reconfigurare a partiţiilor.

Acest lucru este valabil de obicei în cazul partiţiei dedicate sistemului de operare, întrucât spaţiul disponibil scade simţitor în cazul în care instalezi numeroase jocuri şi aplicaţii. Această situaţie apare însă şi în cazul altor partiţii pe care pur şi simplu vrei să le modifici pentru a-ţi organiza mai bine, de exemplu, fotografiile şi filmele din vacanţă.

Pentru toate aceste mici probleme există o soluţie simplă, întrucât sistemul de operare Windows include, în versiunile sale mai recente, o aplicaţie integrată care se ocupă de toate aceste aspecte.

Reconfigurează partiţiile în Windows cu Disk Management

  • cum să accesezi Disk Management

Aplicaţia integrată care se ocupă cu reconfigurarea partiţiilor se numeşte Disk Management şi este disponibilă în Control Panel în Windows 7 şi Windows 8. O găseşti în Control Panel – Computer Management – Disk Partition, însă cea mai simplă metodă de a o porni este să cauţi cuvântul cheie “partition” în Control Panel şi să dai click pe rezultatul “Create and Format Hard Disk Partitions”, care are ca rezultat deschiderea aplicaţiei Disk Management.

Cum să accesezi Disk Management

Cum să accesezi Disk Management

  • cum să modifici mărimea unei partiţii în Windows

Pentru a mări o partiţie, trebuie să existe un spaţiu nealocat pe hard-disk. Dacă nu există, mai întâi va trebui să micşorezi una dintre partiţiile existente şi apoi să aloci spaţiul nealocat rămas partiţiei pe care vrei să o măreşti. Pentru a micşora o partiţie, dai click dreapta pe partiţia respectivă şi selectezi “Shrink Volume”, iar în meniul următor eşti informat cât spaţiu pot elibera. Mărimea spaţiului pe care îl poţi elimina din această partiţie depinde de cantitatea de date care există pe partiţia respectivă. După ce selectezi Shrink, partiţia respectivă va fi micşorată, iar spaţiul nealocat îl poţi adăuga unei alte partiţii prin click dreapta pe partiţia respectivă şi selectarea opţiunii Extend Volume.

Cum să modifici mărimea unei partiţii

Cum să modifici mărimea unei partiţii

  • cum să creezi o nouă partiţie în Windows

Alternativ, poţi crea o nouă partiţie cu spaţiul rămas nealocat, iar acest lucru se realizează foarte uşor prin click dreapta pe spaţiul nealocat şi selectarea opţiunii “New Volume”, care deschide un wizard de creare a partiţiei uşor şi intuitiv. În cazul în care vrei să ştergi o partiţie, tot ce trebuie să faci este să dai click dreapta pe partiţia respectivă şi să selectezi opţiunea “Delete Volume”.

Cum să ştergi o partiţie

Cum să ştergi o partiţie

Aplicaţii alternative

Utilitarul Disk Management oferă doar câteva funcţii de bază pentru reconfigurarea partiţiilor şi este disponibil doar în Windows 7 şi Windows 8. Dacă te numeri printre utilizatorii de Windows XP sau vrei să ai la dispoziţie mai multe funcţii, poţi apela la o aplicaţie dedicată. Cele mai bune sunt:

  • EaseUS Partition Master Home Edition – destinat în special utilizatorilor începători, întrucât beneficiază de o interfaţă foarte simplă de utilizare.
  • Minitool Partition Wizard Home Edition – împrumuta o bună parte din designul aplicaţiei Disk Management, însă beneficiază de o serie de funcţii suplimentare care nu sunt disponibile în utilitarul Windows.
Partition Manager 15

Partition Manager 15

Concluzii

Mărirea, micşorarea sau contopirea a doua partiţii este o sarcină uşoară pentru orice utilizator, indiferent de versiunea sistemului de operare Windows.

Dacă îţi place să fii comod, îţi recomandăm utilitarul Disk Management accesibil din Control Panel, întrucât acesta dispune de funcţiile de bază necesare unor astfel de operaţiuni.

În schimb, dacă foloseşti Windows XP sau vrei să ai mai multe opţiuni, poţi alege una dintre cele trei aplicaţii independente pe care ţi le-am recomandat.

9 comentarii

  1. gabi

    29 aprilie 2015 la 00:55

    am vrut sa maresc partitia c unde este windows, si nu ma lasa sa dau extend volume si nici la partitia e

    • Ion

      3 iunie 2018 la 13:47

      Poate trebuia întâi să micsorezi discul d, acuș încerc să fac și eu ceva ca mi-am lăsat numai 20gb pe c, restu pe d

  2. unul

    21 iulie 2015 la 14:38

    Gabi are dreptate. La fel am pățit. Partiția unde este instalat sistemul de operare nu poate fi mărită.

    • Nelson

      11 ianuarie 2016 la 05:56

      Poate fi marita si partitia unde este instalat sistemul Windows.

  3. horatiu pepine

    2 septembrie 2015 la 20:09

    Intr-adevar, partitia C nu poate marita prin procedeul descris, deoarece functia Extend Volume nu e activa pt C

    • n/a

      5 decembrie 2015 la 12:07

      Faci un back up partitiei D – stergi partitia (acum o sa ai unallocated space) – si acum folosesti functia extend (din cadrul sistemului de operare sau un program third party gen:easus partition manager sau aomei partition master)
      p.s: it should work:P

  4. Nelson

    11 ianuarie 2016 la 05:54

    Util,multumesc.

  5. R

    19 februarie 2017 la 14:23

    Imi spuneti va rog frumos cum se poate mari patitia c?

  6. Andrei

    17 septembrie 2017 la 23:50

    Aceeasi problema o am si eu,cei carora nu va functioneaza cu EaseUS ,incercati cu Minitool,functioneaza si cu partitia C.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri