Siri – Ce este şi cum funcţionează asistentul vocal de pe iPhone
iPhone 4S este considerat, conform testelor de benchmark, cel mai bun smartphone disponibil pe piaţa în acest moment, datorită îmbunatăţirilor oferite la nivel hardware comparativ cu iPhone 4. Şi totuşi, iPhone 4S a ieşit în evidenţă în primul rând datorită software-ului şi, mai precis, datorită lui Siri.
Siri nu reprezintă în niciun caz o premieră mondială pentru smartphone-uri sau alte dispozitive electronice, însă, aşa cum ne-a obişnuit, Apple a ştiut cum să introducă această funcţie pentru a atrage atenţia asupra ei.
Ce este Siri?
Siri este un manager personal disponibil pe iPhone 4S controlat exclusiv prin intermediul comenzilor vocale. Spre deosebire de software-ul tradiţional de recunoaştere a vocii, care mizează de regulă pe comenzi predefinite de utilizator, Siri are pretenţia de a recunoaşte vorbirea naturală a omului şi de a răspunde, într-un fel sau altul, la aproape orice întrebare. Practic, cu Siri poţi vorbi la fel cum vorbeşti cu orice altă persoană.
Cum funcţionează Siri?
Pentru a activa Siri, tot ce ai de făcut este să apeşi prelungit butonul de Home al lui iPhone 4S, iar după ce auzi două beep-uri şi vezi pe ecran mesajul “What can I help you with?” poţi începe să vorbeşti cu asistentul tău. După ce ai pus întrebarea apeşi iconiţa de microfon, după care Siri îţi va răspunde la întrebare.
Pentru a putea răspunde cerinţelor tale, Siri este integrat în numeroase aplicaţii din cadrul sistemului de operare iOS5: Phone, FaceTime, Music, Mail, Messages, Calendar, Reminders, Notes, Contacts, Weather, Stocks, Web Search, Find My Friends, Alarms, World Clock and Timers, Wolfram Alpha, Wikipedia, Maps şi Local search with Yelp!, ultimele două disponibile doar pe teritoriul SUA.
Ce ştie să facă Siri?
Teoretic, Siri îţi permite să realizezi prin comenzi vocale aproape tot ce poţi face manual prin intermediul aplicaţiilor de mai sus. Pentru a înţelege mai bine acest concept, îţi oferim mai jos câteva exemple concludente:
- Reminder – Printr-o simplă comandă, îi poţi spune lui Siri să seteze un reminder pentru o întâlnire cu un prieten sau pentru a lua ceva cu tine atunci când pleci de la muncă.
- Messages – Poţi trimite un mesaj unui contact din agenda printr-o simplă comandă vocală. Mai întâi îi spui lui Siri că vrei să-i trimiţi un SMS lui Andrei, de exemplu, după care dictezi mesajul, iar Siri îl trimite instant pentru tine.
- Weather – Dacă vrei să afli vremea dintr-un anumit oraş fără să butonezi iPhone-ul, tot ce trebuie să faci este să o întrebi pe Siri. Ea îţi va răspunde cum este vremea în prezent şi îţi va oferi şi progrnoza pentru zilele următoare.
- Calendar – Tot Siri te poate ajuta să-şi programezi rapid o întâlnire în calendar, inclusiv cu ora şi locaţia dorită pentru aceasta.
- E-Mail – Dacă vrei să trimiţi un e-mail fără să foloseşti tastatura lui iPhone 4S, îi poţi dicta conţinutul lui Siri. Ea va stabili cu uşurinţă destinatorul sau destinatarii, dar şi subiectul mail-ului.
- Căutarea unui contact – Simpla rostire a unui nume va genera o căutare în lista de contact. Dacă numele este găsit, Siri îţi va prezenta toate detaliile contactului respectiv.
- Alarm – Tot Siri te ajută să setezi cu uşurinţă o alarmă pentru a te trezi fie la o anumită oră, fie după un anumit interval de timp.
- Stocks – Dacă eşti investitor la bursă, poţi afla cotaţia unei companii prin rostirea numelui acesteia.
La ce poate fi utilizat Siri în România
Pe cât de interesant pare Siri la prima vedere, pe atât de inutil este pentru utilizatorii din România.
Principalul motiv este că Siri este disponibil doar în limbile engleză, franceză şi germană, iar asta înseamnă că numeroase aplicaţii care beneficiază de asistenta vocală devin redundante. Practic, nu poţi trimite SMS-uri şi mail-uri cu Siri, pentru simplul motiv ca Siri nu înţelege limba română, iar căutarea în lista de contacte este de asemenea imposibil de făcut atât timp cât prietenii tăi au nume româneşti.
A doua problemă este că Siri este integrat în Google Maps şi serviciul Yelp! doar pe teritoriul Statelelor Unite, astfel că nu te poate ajuta să afli o anumită locaţie sau un anumit restaurant.
Totuşi, Siri poate fi utilizat şi în România, cu condiţia să vorbeşti cu ea în limba engleză. Astfel, poţi seta anumite remindere în telefon, atât timp cât le dictezi în engleză, poţi afla vremea, atât timp cât numele oraşului poate fi pronunţat cu uşurinţă în engleză, poţi stabili anumite evenimente în calendar şi poţi stabili o alarmă care să te trezească a doua zi dimineaţă. Totul este să comunici în engleză (sau în franceză sau germană, dacă preferi).
Sigur, asta poate conduce la situaţii comice în cazul în care te afli într-un loc public: s-ar putea ca prietenii tăi să se uite ciudat la tine când vorbeşti cu telefonul în limba engleză, iar cei din jurul tău pot interpreta că eşti străin. Depinde doar de felul tău de a fi dacă te deranjează aceste mici detalii.
Pe ce telefoane este disponibil Siri
Siri poate fi utilizat în mod oficial doar pe noul iPhone 4S, însă dezvoltatorul de aplicaţii Steve Troughton-Smith a reuşit să portreze asistentul vocal şi pe un model iPhone 4. Deocamdată, Siri nu poate fi utilizat propriu-zis pe iPhone 4 întrucât are nevoie de o conexiune la serverele Apple şi detectează că software-ul nu este instalat pe un iPhone 4S. În plus, există sceptici care spun că hardware-ul mai modest al lui iPhone 4 nu-i va permite lui Siri să ruleze fluent pe acest model.
Nu este însă exclus ca în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat să apară o metodă prin care Siri să poată fi utilizat fără probleme pe iPhone 4, cel puţin în cazul telefoanelor care beneficiază de jail-break. Acest lucru ar demonstra încă o dată că singurul motiv pentru care Apple a integrat Siri doar în iPhone 4S este încercarea de a crea o diferenţă mai mare comparativ cu iPhone 4 şi, implicit, de a impulsiona vânzările, întrucât cele două telefoane sunt identice din punct de vedrere al designului.
Previziuni pentru viitor
Uşor-uşor, lucrurile pe care le vedeam în urmă cu câţiva ani doar în filmele SF încep să prindă contur şi în viaţa reală, iar Siri este numai ultimul exemplu din progresele tehnologiei. În mod cert, Apple va continua să îmbunătăţească Siri care, de altfel, este în prezent doar în stadiu Beta (apropo, câte produse a scos Apple pe piaţă în stadiu Beta?), urmând să fie integrat şi în alte aplicaţii.
Nu este exclus să asistăm la începuturile unui viitor aproape complet vocal. Nu este exclus ca peste câţiva ani discuţia cu asistentul vocal să devină la fel de banală precum a devenit utilizarea unui display touchscreen în defavoarea unei tastaturi fizice. Acesta este viitorul spre care ne îndreptăm şi, poate mai important decât atât, acest viitor nu se referă doar la telefoanele mobile, ci la toate tehnologiile care ne înconjoară. Nu cred că ziua în care vom comanda maşinii să ne conducă acasă este chiar atât de departe.
Pentru noi, cei care trăim în România, lucrurile vor fi inevitabil mai greu de realizat. Cel puţin deocamdată nu poate fi vorba despre comenzi vocale pe Siri în limba română şi, cel mai probabil, doar câteva limbi de circulaţie internaţională vor fi suportate în anii care urmează.
Puscasu
26 februarie 2018 la 14:04
Pare destul de tare
Dar vreau sa fie si in ,,Romana”