Top 10 cele mai mari parcuri de panouri solare
Una dintre cele mai eficiente metode de a genera electricitate este utilizarea unor parcuri de panouri solare, mai ales că acestea sunt şi prietenoase cu mediul înconjurător.
Chiar dacă numeroase ţări dezvoltate din Europa se bazează în continuare pe hidrocentrale sau centrale nucleare, numărul parcurilor de panouri solare fotovoltaice este în continuă creştere.
Acest progres se observă în special în Statele Unite şi în ţările din Asia, preponderent în China, mai ales că dezvoltarea acestora este mai puţin complexă şi mai puţin riscantă decât alte tehnologii.
În ultimii ani, capacitatea maximă, măsurată în MWp (megawatt-peak), a crescut în mod spectaculos, astfel că cel mai mare parc solar din 2012 abia mai prinde un loc în top 10 în prezent. Tocmai datorită schimbărilor majore care se petrec cu repeziciune, este posibil ca şi clasamentul de mai jos să sufere modificări importante.
10. Antelope Valley Solar Ranch (SUA) – 266 MWp
Partea vestică a Deşertului Mojave din sudul Californiei găzduieşte parcul solar Antelope Valley Solar Ranch, alcătuit din 3.8 milioane de panouri solare capabile să genereze 623 GWh de energie electrică pe an. Această cantitate este suficientă pentru asigurarea necesarului de electricitate pentru circa 75.000 de locuinţe, iar costul total al proiectului a depăşit 1.36 miliarde de dolari.
9. Agua Caliente Solar Project (SUA) – 290 MWp
Parcul solar Agua Caliente Solar Project din Arizona a fost construit special pentru ca toată energia electrică să fie vândută companiei de utilităţi Pacific Gas & Electric. Capabil să genereze 626 MWh de energie electrică pe an, parcul are o suprafaţă de 971 de hectare şi are nevoie de numai 16 angajaţi permanenţi pentru a funcţiona la parametri optimi.
8. Cestas Solar Farm (Franţa) – 300 MWp
Cel mai mare parc solar din Europa se numeşte Cestas Solar Farm şi este amplasat în Franţa. A fost inaugurat în decembrie 2015 pe o suprafaţă de 250 de hectare în apropiere de Bordeaux şi produce energie electrică pentru 105 EUR/MWh, un cost mai mic decât în cazul noilor centrale nucleare din Hexagon.
7. Charanka Solar Park (India) – 345 MWp
Indienii au construit 23 de parcuri solare pe care le-au conectat într-un parc solar cu o capacitate totală de 345 MWp. Dar asta nu este totul, întrucât proiectul prevede şi construirea altor parcuri mai mici care vor fi conectate ulterior pentru ca parcul să ajungă la o capacitate totală de 500 MWp.
6. Copper Mountain Solar Facility (SUA) – 458 MWp
La fel ca şi proiectul Agua Caliente, şi acest proiect solar este construit pentru Pacific Gas & Electric. Construcţia are 4 faze, iar ultima va fi încheiată la sfârşitul anului 2016, atunci când capacitatea parcului va ajunge la 552 MWp. În prezent, parcul generează aproximativ 770 GWh şi operează pe baza a 775.000 de panouri solare.
5. Huanghe Hydropower Golmud Solar Park (China) – 500 MWp
Construit în 2011 în partea centrală a Chinei, parcul solar Huanghe Hydropower Golmud Solar Park are 500 MWp şi generează aproximativ 317 GWh de energie electrică. Costurile totale ale proiectului au fost de circa 440 de milioane de dolari, iar suprafaţa totală ocupată este de 5.64 de kilometri pătraţi.
4. Desert Sunlight Solar Farm (SUA) – 550 MWp
Acelaşi Deşert Mojave este şi gazda parcului solar Deşert Sunlight Solar Farm de 550 MWp, care ocupă o suprafaţă de 16 kilometri pătraţi şi a necesitat împrumuturi de 1.46 miliarde de dolari. Chiar dacă generează energie electrică “curată”, proiectul a fost criticat pentru că se află la o distanţă prea mică de Parcurile Naţionale din Deşertul Mojave.
3. Topaz Solar Farm (SUA) – 550 MWp
Parcul solar Topaz are aceeaşi capacitate ca şi Desert Sunlight Solar Farm, însă se remarcă prin obţinerea unei cantităţi anuale de energie mai mare: 1.301 GWh, comparativ cu „numai” 1.287 GWh. Construcţia a fost inaugrată în 2014 după o investiţie de circa 2.4 miliarde de dolari, iar principalul beneficiar este de asemenea Pacific Gas and Electric.
2. Solar Star (SUA) – 579 MWp
Vara anului 2015 a adus pe harta parcurilor solare şi Solar Star, localizat în statul american California. Acesta beneficiază de o reţea alcătuită din 1.7 milioane de panouri solare, însă cuprinde practic două parcuri solare separate: Solar Star 1 şi Solar Star 2, care acoperă în total o suprafaţă de circa 13 kilometri pătraţi.
1. Longyangxia Dam Solar Park (China) – 850 MWp
Un parc solar lângă un baraj? Se poate în China. Nu numai atât, dar parcul solar este de departe cel mai mare din lume, întrucât are 850 MWp, cu peste 50% mai mult decât ocupantul locului doi în acest clasament. O altă caracteristică inedită este că parcul a fost construit într-un interval de numai 9 luni înainte de inaugurarea din 2014.
Concluzii
Parcurile solare reprezintă o soluţie ecologică pentru a obţine energie electrică şi sunt ideale în zonele deşertificate, acolo unde pot fi construite pe suprafeţe mari.
Statele Unite şi China domină autoritar clasamentul celor mai mari parcuri solare din lume, parţial datorită disponibilităţii unor deserturi generoase pentru astfel de construcţii.