GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top 10 cele mai spectaculoase săli de concerte

Autor: Echipa Giz.ro

Marile oraşe ale lumii beneficiază de săli cu design extravagant şi acustică pe măsură unde au loc concerte sau alte evenimente de anvergură, care fac ca spectacolul să fie unul impresionant.

Probabil că atunci când îţi cumperi bilete la concertul trupei tale preferate contează prea puţin unde va avea loc acesta. Sau, altul spus, nu decizi dacă mergi la concert în funcţie de locul în care se va desfăşura.

Cu toate acestea, sala de concerte are un rol esenţial pentru ca evenimentul să aibă succes. Cel mai important element îl reprezintă, desigur, acustica, însă clădirea în ansamblu trebuie să fie una modernă, cu facilităţi de ultimă oră, dar care să păstreze în acelaşi timp un aer tradiţional.

România nu se poate lăuda cu o sală de concerte cu adevărat modernă, însă în lume formaţiile au numeroase locuri în care pot merge cu plăcere pentru a-şi încânta fanii. Într-o ordine aleatoare, noi am selectat pentru tine doar 10 dintre cele mai spectaculoase săli de concerte, însă eşti liber să complezi lista în secţiunea de comentarii.

Opera de stat din Viena

Cea mai cunoscută filarmonică din lume, cea de la Viena, are parte de o clădire de concerte pe măsură. Construită în perioada 1861-1869, clădirea a fost iniţial aspru criticată, însă în prezent este apreciată pentru acustica excelentă: sunetul este perceput ca venind din toate părţile, în special atunci când filarmonica are note înalte. Designul exterior este unul tradiţional, însă a fost refăcut după ce clădirea a fost bombardată de amercani la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Walt Disney Concert Hall din Los Angeles

Aceasta este fără îndoială sala de concerte cu cel mai nonconformist design. Nu a fost însă ales doar pentru a-ţi capta privirea, ci mai ales pentru a oferi cea mai bună acustică posibilă. Sunetul este atât de bun, încât Filarmonica din Los Angeles a descoperit câteva note greşite cu ocazia primei reprezentaţii la inaugurarea clădirii în 2003. Lucrările de construcţie au durat însă 12 ani, iar arhitectul principal a fost Frank Gehry.

Royal Albert Hall din Londra

Puţine săli de concerte se pot lăuda cu atâtea personalităţi care au susţinut spectacole sau simple conferinţe precum Royal Albert Hall din Londra, care a fost inaugurată în 1871. Pe aici au trecut de-a lungul timpului Elton John, Bob Dylan, Albert Einstein sau Stephen Hawking şi toţi au fost impresionaţi de clădirea realizată în formă de elipsă cu o înălţime de 41 de metri. În anii 2000 au avut cele mai ample lucrări de modernizare, care au vizat inclusiv sistemul de încălzire victorian.

Carnegie Hall din New York

Inaugurată în 1891, sala de concerte de muzică clasică şi populară Carnegie Hall este una dintre cele mai cunoscute din lume. Sala principală are peste 2.800 de locuri repartizate pe 5 niveluri şi a fost modernizată radical în 1986, alături de celelalte două săli mai mici. Este una dintre ultimele clădiri de mari dimensiuni din New York care a fost construită fără a utiliza oţel, ci doar elemente clasice de zidărie.

Concertgebouw din Amsterdam

Inaugurată în 1888, Concertgebouw are probabil şi cel mai intuitiv nume, întrucât în olandeză înseamnă sală de concerte. Clădirea a beneficiat de reparaţii majore după ce a început să se “scufunde” în pământ în anii ‘80, însă în prezent este recunoscută pentru cu totul altceva: are un timp de rezerberatie de 2.2 secunde, acesta fiind intervalul de timp în care sunetul scade cu 60 dB comparativ cu valoarea iniţială. Este una dintre cele mai popualre săli de concerte din lume, întrucât găzduieşte 900 de spectacole anual, adică aproape 3 pe zi.

The Helix din Dublin

The Helix (spirală în limba engleză) are un nume foarte sugestiv pentru ceea ce oferă. Configuraţia scaunelor din toate cele 3 săli poate fi schimbată cu uşurinţă în funcţie de tipul de eveniment, iar aici putem menţiona inclusiv concerte rock, opera sau chiar patinaj pe gheaţă. Clădirea a fost inaugurată în 2002 şi este un exemplu de ce poţi realiza cu bani puţini, întrucât a costat doar 36 de milioane de lire sterline.

Filarmonica din Berlin

Ce au făcut nemţii după ce filarmonica din Berlin a fost bombardată în Al Doilea Război Mondial? Au construit una nouă, desigur. Şi nu oricum, ci într-un mod cât se poate de modern: noua filarmonica a oraşului este apreciată atât pentru arhitectură, cât şi pentru acustică de bună calitate.

Sydney Opera House din Sydney

La fel ca şi Walt Disney Concert Hall, Casa Operei din Sydney este foarte uşor de recunoscut şi probabil o vezi anual în cadrul artificiilor de revelion din Australia. Clădirea are nu mai puţin de 7 săli de concerte, iar cea mai mare dintre ele poate acomoda până la 2.500 de persoane. Designul a fost realizat de arhitectul olandez Jorn Utzon, iar inaugurarea a avut loc în 1973. Este consideră una dintre cele mai uşor de recunoscut clădiri din lume.

National Centre for the Performing Arts din Beijing

Urcăm spre nord şi ajungem în China, acolo unde autorităţile de la Beijing au investit echivalentul a 300 de milioane de euro pentru clădirea de concerte cu cel mai lung nume din această listă. Aceasta se află în mijlocul unui lac, iar intrarea se face printr-un tunel construit pe sub apă. Inaugurată în 2007, clădirea reprezintă practic un dom de sticlă ornamentat cu titan, iar mulţi o compară cu un ou care pluteşte pe apă. A fost inaugurată în 2007, iar cele trei săli de concerte pot găzdui în total aproape 5.500 de persoane.

Boston Symphony Hall din Boston

Boston Symphony Hall este considerată cea mai bună clădire din punct de vedere acustic din Statele Unite, iar acest titlu este pe deplin meritat, mai ales că aceasta a fost una dintre primele clădiri construite pe baza datelor ştiinţifice cu privire la propagarea sunetului. De altfel, la înlocuirea scenei în 2006, constructorul a folosit aceleaşi materiale şi metode ca cele originale. Clădirea a fost inaugurată de Orchestra Simfonică din Boston în anul 1900.

Numeroase ţări beneficiază în prezent de săli spectaculoase de concerte, atât din punct de vedere al arhitecturii, cât şi a acusticii. Dacă ar fi să alegi una dintre cele 10 săli prezentate în acest articol, unde ţi-ar plăcea să mergi şi de ce?

1 comentariu

  1. D.LEXIANU

    29 iunie 2016 la 19:01

    Inca o dovada a faptului ca fiecare batie isi merita leaderii…
    Continuati cu alte sali de exemplu budapesta, praga, lucerna, etc
    Noi nu avem canalizare eficienta la o ploicica dar sali…
    Citat din Adolf Hitler, ACULTURA TREBUE IMPUSCATA

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri