Top 5 invenţii din Egipt – cele mai importante descoperiri
În Antichitate, o serie de invenţii egiptene au jucat un rol esenţial în dezvoltarea umanităţii după ce au fost preluate şi îmbunătăţite de întreaga lume.
În zilele noastre, Egiptul este cunoscut în special pentru faimoasele sale piramide care atrag anual peste 11 milioane de turişti, însă puţini ştiu că este şi una dintre primele ţări din lume, fiind fondată în mileniul 10 înaintea erei noastre.
Încă de la început, pe vremea Antichităţii, Egiptul s-a remarcat printr-o serie impresionantă de invenţii. Unele dintre ele au fost esenţiale pentru dezvoltarea comunicării între persoane, în timp ce altele reprezintă acum activităţi banale pe care le facem regulat fără să ne gândim vreodată cum au apărut.
Treptat, cele mai multe dintre invenţiile egiptenilor au fost preluate de ţările învecinate şi au ajuns în cele din urmă să fie utilizate pe scară largă în întreaga lume, element care arată importanţa jucată de egipteni în istorie.
Limbajul scris
Primele limbaje scrise au apărut în Egipt şi Mesopotamnia în jurul anului 6.000 înaintea erei noastre, iar iniţial acestea erau elementare şi constau în diverse pictograme care simbolizau anumite cuvinte: o locuinţă, un teren sau o unealtă.
Treptat, egiptenii au inventat diverse semne scrise, inclusiv de genul unor litere ale alfabetului actual, cu scopul de a putea scrie nume de persoane sau de a explica anumite idei abstracte. Toate aceste pictograme, simboluri şi litere de alfabetul alcătuiesc ceea ce în prezent numim hieroglife egiptene şi reprezintă primele limbaje scrise ale umanităţii.
Sisteme de irigaţii
Aşezarea geografică transforma Egiptul într-o zonă cu trei anotimpuri din punct de vedere agricol: de însămânţare a culturilor, de recoltare şi de inundaţii. Ultimul dintre ele reprezinta un pericol real pentru culturi, astfel că egiptenii au dezvoltat o serie de canale pe malul Raului Nil pentru a direcţiona apa departe de zonele agricole. Aşa au apărut barajele în care era stocată apa de la inundaţii.
Ulterior, egiptenii au realizat că ar putea folosi apa respectivă pentru a iriga culturile, ceea ce le-a permis să facă agricultură şi în zonele mai îndepărtate de Nil şi să aibă parte de recolte mai frecvente prin apariţia unor complexe sisteme de irigaţii.
Încuietoarea pentru uşi
Una dintre cele mai utile invenţii egiptene pentru viaţa de zi cu zi a fost încuietoarea pentru uşi, care a apărut pentru prima oară în jurul anului 4.000 înaintea erei noastre. Sistemul se baza pe un şurub cu diverse scobituri care se conecta la o încuietoare cu mai mulţi pini. În momentul în care introduceai o cheie cu o anumită configuraţie, pinii erau împinşi în faţă şi permiteau deschiderea uşii.
Primele încuietori egiptene aveau o lungime de circa o jumătate de metru, însă se bucurau de o securitate foarte bună. Mai târziu, romanii au inventat o încuietoare simplificată, însă aceasta avea dezavantajul că putea fi spartă relativ uşor.
Aparatul de bărbierit şi tuns
În Antichitate, egiptenii considerau că părul de faţă este neigienic, iar bărbile deveneau dificil de suportat în lungile luni de vară caniculare, în special din cauza transpiraţiei. Pentru a uşura bărbieritul şi rasul în cap, egiptenii au utilizat pietre ascuţite, pe care le-au montat în diverse dispozitive de lemn pentru a crea o versiune preliminară a aparatului de bărbierit. Pe parcursul timpului, ei au decoperit că lamele din cupru erau mai bune decât simplele pietre ascuţite.
Tot în acest fel a apărut şi meseria de bărbier, întrucât egiptenii aristocraţi preferau să lase bărbieritul pe seama profesioniştilor, fie din comoditate, fie deoarece considerau că această activitate nu este demnă pentru ei.
Pasta şi periuţa de dinţi
La fel ca toţi oamenii, egiptenii aveau o problemă importantă la finalul fiecărei mese: unele resturi alimentare rămâneau între dinţi şi erau dificil de îndepărtat cu limba. Prin urmare, ei au creat un dispozitiv de lemn pe care au aplicat o pudră alcătuită din copite de bivoli, coji de ouă şi de piatră ponce, cu care frecau dintii pentru eliminarea resturilor alimentare.
Mai târziu, în timpul ocupaţiei Imperiului Roman, egiptenii au îmbunătăţit reţeta pentru pasta cu dinţi cu sare, mentă, flori uscate şi chiar piper.
Concluzii
Egiptenii formează una dintre naţiunile care a oferit umanităţii invenţii importante, atât din punct de vedere al dezvoltării limbajului scris sau al unor tehnologii precum irigaţiile, cât şi în ceea ce priveşte aspectele practice ale vieţii.
Tot egiptenii sunt creditaţi cu inventarea plugului, a unor materiale de construcţii sau a machiajului, astfel că importanţa acestora nu poate fi subestimată.
Egiptenii nu au fost însă singurii care au realizat descoperiri importante, motiv pentru care te invităm să citeşti şi alte articole de acest gen:
- cele mai importante invenţii din Grecia antică: hărţi, încălzirea centralizată, instalaţii sanitare
- invenţii de top din Imperiul Roman: drumuri, canalizări, calendarul Iulian
- invenţii realizate de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
- top inventatori români: Petrache Poenaru, Ion Cantacuzino, Traian Vuia sau Henri Coanda
ID
13 august 2015 la 18:12
Coanda