Turism spaţial – proiecte pentru călătorii spaţiale spre hoteluri „plutitoare”
Puţin peste 500 de oameni au avut privilegiul de a călători până în prezent în spaţiul cosmic, dintre care doar 7 au făcut acest lucru în scopuri turistice.
Una dintre explicaţii este că, până în prezent, doar agenţiile guvernamentale au fost capabile să trimită oameni în spaţiu, iar toate misiunile au avut scopuri ştiinţifice precise, care au necesitat o pregătire corespunzătoare pentru astronauţi şi cosmonauţi.
În primul deceniul al anilor 2000, Rusia a iniţiat un program prin care 7 turişti au efectuat zboruri în spaţiu în schimbul unor sume de 20-40 de milioane de dolari, iar acest început timid este continuat acum de sectorul privat.
În prezent, există câteva proiecte concrete ale unor companii private care încearcă să trimită turişti în spaţiu şi chiar planurile pentru construirea unor staţii spaţiale sub forma unor hoteluri.
Zboruri spaţiale în scop turistic
Printre cele mai interesante proiecte pentru zboruri spaţiale în scop turistic se numără:
Deep Space Expedition Alpha – călătorie în jurul Lunii
Compania Space Adventures lucrează la un program numit Deep Space Expedition Alpha (DSE-Alpha) prin care să trimită turişti care să facă o călătorie în jurul Lunii, satelitul natural al Pământului. În acest scop, compania va utiliza o capsulă Soyuz modificată care să fie propulsată pe o traiectorie circulară prin jurul Lunii. Planurile sunt ambiţioase şi planul este ca prima misiune să aibă loc în 2018. Există doar două locuri pentru turişti, dintre care unul singur mai este disponibil. Înainte să ne ceri datele de contact, îţi spunem că preţul unui bilet este de 150 de milioane de dolari.
Starliner – city-break spre Staţia Spaţială Internaţională
CST-100 Starliner (Crew Space Transportation) este numele programului iniţiat de celebrul producător de avioane Boeing în colaborare cu compania Bigelow Aerospace. Planul prevede utilizarea unei capsule CST-100 Starliner similară cu Orion care să trimită astronaturi spre Staţia Spaţială Internaţională în 2017. Însă nu doar atât: implicarea Bigelow Aerospace presupune folosirea capsulei şi în scopuri turistice pentru a transporta pasageri obişnuiţi la viitoarea staţie spaţială pe care compania speră să o construiască (citeşte articolul în continuare pentru mai multe detalii).
Excalibur Almaz – călătorii pe orbită şi spre Lună
Ştim, numele te duce cu gândul la legendara sabie a Regelui Arthur, însă compania cu acest nume care are sediul în Isle of Man are planuri cu adevărat ambiţioase. Cu ajutorul unor capsule TKS modernizate, aceşti băieţi intenţionează iniţial să trimită turişti pe orbita Pământului. În plus, planurile prevăd la un moment dat şi posibilitatea unor expediţii către Lună, evident fără aterizarea echipajului pe satelitul natural.
Virgin Galactic – planuri (semi)-eşuate pentru zboruri orbitale
Compania Virgin Galatic a celebrului Richard Branson intenţionează să ofere zboruri suborbitale şi orbitale pentru turişti prin intermediul navei SpaceShipTwo. Din păcate, planurile actuale au fost compromise din cauza unui accident suferit de SpaceShipTwo în 2014 la primul zbor de test cu un nou tip de carburant. Prin urmare, succesul acestui proiect este acum în dubiu, însă compania lucrează la îmbunătăţirea tehnologiei pentru a-şi vedea visul cu ochii.
Hoteluri spaţiale
Pe lângă călătoriile spaţiale propriu-zise, unele companii lucrează inclusiv la construirea unor staţii spaţiale sub forma unor hoteluri, pentru a permite turiştilor să se relaxeze înainte de întoarcerea pe Pământ.
Bigelow Aerospace – Genesis
Bigelow Aerospace, compania care în prezent colaborează cu Boeing în cadrul proiectului Starliner, are şi un proiect concret pentru construirea unor staţii spaţiale pentru turişti. Compania a realizat două module de test (Genesis 1 şi Genesis 2) şi intenţionează să lanseze pe orbită în 2017 un modul BA 330 cu un volum total de 330 de metri cubi. Teoretic, turiştii spaţiali transportaţi cu Starliner vor petrece “noaptea” la hotelul Bigelow. Sperăm ca totul să decurgă conform planurilor şi că singura problemă în calea unui astfel de sejur să devină preţul pentru o cameră dublă.
Space Island Project – proiecte suborbitale
Space Island Group şi-a propus să realizeze o staţie spaţială indepedentă pe care să o plaseze în scop turistic pe orbita Pământului, la altitudini de 600-800 de kilometri. În acest scop, compania foloseşte tehnologii şi vehicule spaţiale dezvoltate de NASA şi alţi producători privaţi pentru a construi mai multe hoteluri private în spaţiu, însă planurile sunt mult mai ample şi se referă inclusiv la oferirea unui centru de dezvoltare de tehnologii pentru astronauţi.
Cum ţi se par proiectele gândite de companiile private pentru zboruri orbitale şi hoteluri spaţiale. Dacă banii nu ar reprezenta o problemă, către ce proiect ţi-ai îndrepta atenţia pentru următorul tău concediu?
Traian Dragomir
15 august 2020 la 12:30
o sa fiti foarte dezamagiti de cea ce reprezinta spatiului care va inconjoara….cand veti afla adevarul,vom asista la un tsunami de sinucideri…..oricum actuala civilizatie se aproprie cu pasi mari de extinctie…credeti ca sarcov este un virus rau…stati sa vedeti cum va fi urmasul lui…..el se va ocupa doar de potentialul de fertilizare masculin.