GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Memo Pad Smart review – tabletă de 10” ieftină şi bună

Testat pe data de 13 februarie 2013
Pe scurt: Asus Memo Pad Smart este o tabletă de 10” cu performanţe bune, care se adresează utilizatorilor cu buget limitat. Chiar dacă nu se ridică la înălţimea tabletelor premium, Memo Pad Smart este un best-buy pentru segmentul de piaţă din care face parte.
Produs testat: Asus Memo Pad Smart   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 1500 Lei

Tabletele cu diagonala de 10” oferă o experienţă mai bună de utilizare decât cele de 7” în special pentru aplicaţiile multimedia, însă până acum nu au fost la fel de accesibile, din cauza preţurilor mai mari, care au depăşit frecvent 1.700 – 2.000 RON pentru modelele de ultimă generaţie.

Lucrurile sunt însă pe punctul de a se schimba ca urmare a eforturilor depuse de producătorii consacraţi pentru reducerea costurilor şi a preţurilor.

Asus este unul dintre primii jucători importanţi de pe piaţă (exceptând brandurile locale) care atacă segmentul tabletelor ieftine de 10” şi face acest lucru prin intermediul modelului Asus Memo Pad Smart, care în România va avea un preţ de pornire de 1.500 – 1.550 RON pentru varianta de bază.

Care sunt însă compromisurile pe care le-a făcut producătorul taiwanez pentru a obţine un astfel de preţ pentru o tabletă de 10”? Şi, poate şi mai important, merită să accepţi aceste compromisuri în favoarea preţului mai mic sau este mai bine să te orientezi spre variantele mai scumpe, precum Asus Transformer Pad Infinity TF700?

Acestea sunt întrebările la care vom încerca să-ţi răspundem în cadrul acestui review. Ca de obicei aici, la GiZ, începem cu lucrurile de bază.

Asus Memo Pad, o tableta ieftina care-si face treaba bine

Asus Memo Pad, o tableta ieftina care-si face treaba bine

Ce este?

Asus Memo Pad Smart este o tabletă cu diagonala de 10.1” şi sistem de operare Google Android 4.1 Jelly Bean care se aseamănă foarte mult cu Asus Transformer Pad TF300, marea diferenţă dintre cele două produse fiind absenţa docking station-ului ataşabil în cazul Memopad-ului.

Ce face?

În principiu, Asus Memo Pad Smart face aceleaşi lucruri pe care le face orice tabletă cu Android: rulează conţinut multimedia: filme, jocuri şi muzică, îţi oferă acces la aproape orice aplicaţie din Google Play Store şi, bineînţeles, te ajută să faci browsing pe internet.

Asus Memo Pad Smart – review video

Înainte de a intra în detalii specifice, review-ul video de mai jos te va ajuta să faci mai bine cunoştinţă cu Asus Memo Pad Smart.

Ce mi-a plăcut?

Primele lucruri pe care le observi la un gadget sunt designul şi construcţia, iar Asus Memo Pad nu dezamăgeşte la aceste capitole. Tableta este robustă şi se simte confortabil în mână, asta şi datorită formei împrumutate de la celelalte tablete Asus de 10”, a marginilor uşor curbate şi a carcasei spate aderente.

În plus, chiar dacă grosimea de 10.5 mm nu este impresionantă, greutatea de numai 580 de grame contribuie la uşurinţa de a utiliza tableta.

Tableta sta bine in maini datorita aderentei partii din spate

Tableta sta bine in maini datorita aderentei partii din spate

O altă surpriză plăcută este existenţa a două difuzoare montate la cele două capete ale tabletei, iar camera foto de 5 MP, fără flash, cea de 1.3 MP de pe partea frontală, protecţia Gorilla Glass sau senzorii din partea de sus a ecranului sunt caracteristici obişnuite.

Tableta beneficiază de o selecţie bogată de butoane şi porturi. Pe partea dreaptă vei regăsi butonul de pornire/oprire cu LED de stare, jack de 3.5 mm pentru conectarea căştilor, butonul de volum şi slot pentru carduri microSD, în timp ce pe partea stângă există conectori microUSB şi microHDMI.

În partea de jos nu există niciun port, aceasta fiind de altfel şi principala diferenţa de design comparativ cu Asus Transformer Pad TF300. Motivul? Taiwanezii au renunţat la docking station-ul pentru tastatură, astfel că au putut muta conectorul microUSB pe lateral. Acest lucru face ca tableta să fie mai uşor de utilizat în timp ce o încarci. În plus, portul microUSB este unul standard, producătorul renunţând astfel la utilizarea conectorului proprietar.

Portul microUSB a fost mutat pe partea stanga

Portul microUSB a fost mutat pe partea stanga

Un alt aspect care mi-a plăcut a fost calitatea ecranului. Vorbim despre un display IPS de 10.1” cu rezoluţie de 1280×800 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 149 pixeli per inch, care oferă o experienţă de lucru plăcută atunci când vine vorba despre acurateţea culorilor sau a unghiurilor de vizualizare. Sigur, ecranul nu se ridică la înălţimea IPS-urilor PLus Full-HD sau a celui de tip Retina Display de pe iPad, însă aici vorbim despre un produs de buget ce se adresează unui public mai puţin pretenţios, iar pentru acesta oferta Asus de pe Memo Pad Smart este mai mult decât suficientă.

Ecranul IPS este de calitate pentru segmentul de pret din care face parte Memo Pad Smart

Ecranul IPS este de calitate pentru segmentul de pret din care face parte Memo Pad Smart

Tableta este propulsată de chipsetul Nvidia Tegra 3 cu procesor quad-core de 1.2 GHz, 1 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor, plus conectivitate Wireless N, Bluetooth şi GPS. Platforma hardware este suficient de puternică pentru a face faţă cu succes utilizării obişnuite a tabletei, indiferent că vorbim despre aplicaţii banale sau despre rularea filmelor sau jocurilor. La experienţa plăcută cu acestea din urmă contribuie din plin şi egalizatorul audio oferit de Asus, care pune în valoare sistemul audio stereo al tabletei şi care îţi permite să faci diverse modificări ale sunetului.

Iar pentru a te convinge de modul în care rulează Android 4.1 pe Asus Memo Pad Smart în utilizarea dezi cu zi, te invităm să urmăreşti clipul demonstrativ de mai jos:

Nu în ultimul rând, am rămas cu o impresie plăcută şi în privinţa autonomiei. Acumulatorul de 25 Whr oferit de Asus este suficient pentru a-ţi asigura între 5 şi 9 ore de utilizare, care pot fi controlate şi prin intermediul celor trei profile speciale puse la dispoziţie de Asus. Astfel, tableta va rezista aproximativ 9 ore la rularea filmelor, circa 5 ore de jocuri şi undeva la 7 ore în utilizare mixtă.

Iar dacă te-ai plictisit de necesitatea de a alege între alb şi negru, vei fi încântat să afli că Asus Memo Pad este disponibil într-o varietate largă de culori, inclusiv roşu şi albastru.

Una dintre putinele tablete disponibile si pe alte culori decat banalele alb si negru

Una dintre putinele tablete disponibile si pe alte culori decat banalele alb si negru

Ce scârţâie?

Ca orice alt gadget, Asus Memo Pad are şi el parte de defecte, însă acestea sunt în general minore, în special când ne gândim la segmentul de piaţă căruia i se adresează.

Probabil că lucrul care m-a deranjat cel mai mult a fost vibraţia părţii din spate atunci când am ridicat prea tare volumul difuzoarelor, ceea ce este enervant, având în vedere că vorbim despre una dintre puţinele tablete cu speakere stereo.

De asemenea, platforma hardware Nvidia Tegra 3 utilizată pe această tabletă nu mai este la prima tinereţe. Acest lucru nu se observă neapărat în utilizarea de zi cu zi în prezent, dar se va simţi pe viitor, insă utilizarea unei platforme mai noi ar fi condus şi la o considerabilă creştere a preţului final.

Tableta ruleaza bine aproape orice fel de continut

Tableta ruleaza bine aproape orice fel de continut

Nu în ultimul rând, merită precizat că, spre deosebire de tabletele Asus din seria Transformer, Memo Pad nu include şi aplicaţia Polaris Office (cel puţin modeul testat nu o includea), astfel că dacă ai nevoie de o suită office pentru editarea documentelor va trebui cel mai probabil să cumperi o aplicaţie dedicată din Play Store.

Partea din spate a tabletei are tendinta sa atraga amprentele

Partea din spate a tabletei are tendinta sa atraga amprentele

Să-l cumpăr?

Ca de obicei, răspunsul corect este “depinde”. Dacă bugetul pe care îl ai la dispoziţie este relativ limitat şi vrei neapărat o tabletă de 10 inci, Asus Memo Pad Smart este una dintre cele mai bune soluţii, întrucât se achită bine de aproape orice sarcină, aşa cum ai văzut şi în clipul de mai sus.

Noua tabletă Asus va fi comercializată cel mai probabil începând cu luna februarie, iar preţul va fi de 1.500 – 1.550 RON pentru versiunea Wi-Fi de 16 GB.

Pe de altă parte, dacă vrei să ai posibilitatea de a conecta un docking station cu tastatură QWERTY la tabletă, îţi poţi îndrepta atenţia spre Asus Transformer Pad TF300, care este o tabletă extrem de asemănătoare şi costă cu aproape 200 RON mai mult (insă dokcing-ul se achiziţionează separat).

Iar dacă vrei un ecran cu o rezoluţie mai bună, una dintre alternative este Google Nexus 10 cu display de 10.1” şi rezoluţie 2560×1600 pixeli, însă preţul solicitat este deja semnificativ mai mare: aproximativ 2.000 RON.

De altfel, tocmai această “analiză” a competitorilor demonstrează că, în acest segment de preţ, Asus Memo Pad Smart este una dintre cele mai bune tablete Android de 10”.

Asus Memo Pad Smart vs. iPad

Alăturarea de mai sus nu este tocmai potrivită din cauza segmentelor de piaţă diferite cărora li se adresează cele două tablete, însă clipul de mai jos îţi rezervă câteva surprize.

Aşa cum ai observat, ambele tablete se descurcă foarte bine la utilizarea zilnică, însă iPad-ul Retina este superior când vine vorba despre aplicaţii dedicate sau jocuri, în special datorită platformei hardware mai puternice, bazată pe procesorul A6X, dar şi graţie ecosistemului mai bine dezvoltat.

Merită însă remarcat că Asus Memo Pad Smart este mult mai apropiată de iPad 2, o tabletă care este încă disponibilă în magazine şi care costă aproximativ 1.700 RON, dar care nu are Retina Display.

Asus Memo Pad Smart vs. Samsung Galaxy Note 10.1

O comparaţie ceva mai realistă este cea cu Samsung Galaxy Note 10.1:

Şi aici diferenţele de hardware sunt destul de mari, însă producătorul sud-coreean a mizat pe un chipset proprietar Exynos. Marea diferenţă constp în stylus-ul şi ecranul cu digitizer ce echipează Samsung-ul, util pentru luarea de notiţe text, desene sau, de ce nu, Adobe Photoshop Touch.

Diferenţa de preţ este de asemenea semnificativă, întrucât modelul Samsung costă cu aproximativ 50% mai mult decât “rivalul” său Asus, adică 2.200 RON.

2 comentarii

  1. Gheorghe Pascu

    13 februarie 2013 la 11:41

    Pare o tableta buna. Oare nu este posibil sa faci un compromis si sa achizitionezi un iPad Mini sau poate chiar un Nexus 7 (care are acelasi procesor)? Ma intreb daca diferenta de la 7 la 10 inch este semnificativa in randul unui utilizator fara pretentii.
    Succes!

    • Daniel Popescu

      14 februarie 2013 la 23:19

      Depinde ce vrei sa faci cu tableta si unde sa o folosesti cel mai mult. Pentru activitati multimedia (jocuri, filme), o tableta de 10″ este mai potrivita. In schimb, daca portabilitatea este foarte importanta pentru tine, o tableta de 7″ este mai usor de transportat si mai usoara.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri