GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Transformer Book T100HA review – convertibil performant de 10″

Testat pe data de 29 septembrie 2015
Pe scurt: Asus Transformer Book T100HA este una dintre cele mai bune tablete de 10” cu Windows cu design atractiv, ecran de calitate, autonomie ridicată şi platformă hardware modernă. Docking-station-ul cu tastatură nu străluceşte, dar preţul este unul potrivit acestui segment.
Produs testat: Asus Transformer Book T100HA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1600-1900 Lei

Asus continuă să introducă cu regularitate noi modele în cadrul seriei de convertibile Transformer Book, care pot fi utilizate pe post de tabletă şi laptop ultracompact, în funcţie de nevoi şi preferinţe.

De data aceasta, modelul proaspăt lansat poartă numele T100HA şi, în schimbul unor sume de bani care variază de la 1.600 la 1.900 lei, producătorul taiwanez îţi oferă un dispozitiv bazat pe noua platformă hardware Intel CherryTrail, dar şi un port USB Type-C.

Pachetul include o tabletă cu diagonală de 10” cu sistem de operare Windows 10, suficient de puternică pentru activităţi uzuale atât timp cât nu rulați mai multe de 2-3 programe in paralel, şi a cărei funcţionalitate poate fi extinsă prin ataşarea unui docking-station cu tastatură, inclus în pachet.

În ultimele săptămâni am avut ocazia să ne jucăm cu o versiune de pre-producţie a acestui model, similară însă cu cel care va fi disponibil în magazine. Totuşi, nu este exclus ca unele mici probleme, pe care le vom evidenţia pe parcurs, să fie remediate până la lansarea versiunii finale.

Asus T100HA, un convertibil performant

Asus T100HA, un convertibil performant

Specificaţii tehnice Asus Transformer Book T100HA

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Asus Transformer Book T100HA:

 Asus Transformer Book T100HAN
Ecran10.1″, 1280×800 pixeli, IPS
HardwareIntel Atom CherryTrail  X5-Z8500, 1.44 GHz
Memorie2 GB RAM
Stocare64 GB eMMC
Conectivitate
Wireless N, Bluetooth
Porturimicro-HDMI, micro-USB, USB 3.1 Type-C, card reader
Camera2 MP frontala, 5 MP principala
Baterie30 Wh
OSWindows 10 64-bit
DimensiuniTablet: 265 x 175 x 8.5 mm
Tablet + Dock: 265 x 175 x 18.5 mm
GreutateTablet: 580 g
Tablet + Dock: 1140 g
Alteledocking station cu tastatura, trackpad si port USB

Ce ne-a plăcut

Teoretic, T100HA se adresează segmentului mediu de piaţă prin prisma preţului de comercializare, însă oferă senzaţia unui produs premium. Cu o carcasă realizată preponderent din metal şi o porţiune de aluminiu în jurul spatelui şi pe părţile laterale, tableta este subţire şi destul de uşoară. Datorită marginilor rotunjite, dispozitivul este uşor de ţinut în mâini şi de utilizat.

Versiunea noastră de test a fost albastră, însă în magazine vei găsi şi variante tradiţionale (alb şi gri), dar şi una roşie.

Fără îndoială, principala noutate la nivelul conectivităţii este apariţia pe laterala stângă a unui port USB Type C care permite viteze mai mari de transfer (până la 5 Gbps) decât clasicul port microUSB. Din păcate, pachetul nu include şi un încărcător USB 3.1, ci unul standard pe microUSB.

Dispozitivul este bine dotat la capitolul porturi

Dispozitivul este bine dotat la capitolul porturi

Docking station-ul este realizat dintr-un plastic mat iar sistemul de prindere este unul magnetic şi funcţionează fără reproş: poţi ataşa tastatura la tabletă cu o singură mână, dar vei avea nevoie de amândouă pentru a le detaşa, întrucât magnetul este puternic.

Balamaua de prindere este de asemenea realizată din plastic, însă este solidă şi există un conector care “leagă” fizic cele două părţi, astfel că nu vorbim aici de o tastatură Bluetooth ca în cazul Transformer Book-ului T100 Chi.

Construcţia balamalei nu permite inclinarea ecranului cu mai mult de 130 de grade, pentru a evita situaţia neplăcută în care display-ul cade pe spate din cauza greutăţii mai mari.

Ecranul IPS al tabletei are o diagonală de 10.1” şi rezoluţie HD (1280×800 pixeli). La prima vedere, o astfel de rezoluţie este mică pentru un ecran de 10”, însă nu uita să iei în calcul faptul că vorbim despre un dispozitiv accesibil ca preţ.

Prin urmare, trebuie să te obişnuieşti cu faptul că, atunci când vei citi documente şi naviga în browser, vei vedea pixelii, însă în rest calitatea display-ului este peste medie, indiferent că vorbim despre luminozitate, contrast, unghiuri de vizualizare sau reproducerea culorilor.

Prin urmare, ecranul este de bună calitate pentru acest segment, lucru evidenţiat şi de rezultatele obţinute cu colorimentrul Spyder4 (chiar dacă luminozitatea în practică nu este atât de puternic precum sugerează acesta):

  • acoperire: 83% sRGB, 62% NTSC, 64% AdobeRGB;
  • gamma: 2.1;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 460 cd/m2 cu alimentare la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 790:1;
  • punct de alb: 8100 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.59 cd/m2;
  • DeltaE medie: 1.87 necalibrat, 0.79 calibrat.

Asus Transformer Book T100HA utilizează cea mai nouă platformă hardware de la Intel destinată dispozitivelor cu consum redus de energie. Astfel, vorbim despre un procesor Atom CherryTrail X5-Z8500 cu frecvenţa de 1.44 GHz, placă video integrată Intel HD Graphics, 2 GB RAM şi spaţiu de stocare de 64 GB pe eMMC.

Există însă şi versiuni cu 4 GB RAM şi 32 sau 128 GB spaţiu de stocare. Dispozitivul vine echipat cu sistemul de operare Windows 10 Home, iar numărul de aplicaţii preinstalate este surprinzător de mic. Totuşi, este foarte probabil ca versiunea finală să includă câteva astfel de aplicaţii, inclusiv o licenţă pe un an la Microsoft Office 365.

Având în vedere configuraţia hardware şi preţul, performanţele sunt decente în utilizarea de zi cu zi. Sistemul de operare rulează fluent, editarea documentelor este foarte uşoară, iar conţinutul video este redat bine: am putut vedea clipuri 4K pe Youtube, dar şi filme 4K şi Full-HD în format MKV și HEVC. În mod surprinzător, aplicaţia preinstalată Movies and TV se descurcă mai bine la redare multimedia decât VLC Media Player.

Pe de altă parte, îţi recomand să eviţi utilizarea Chrome, întrucât acesta consumă foarte multe resurse, şi să mizezi în schimb pe Firefox sau Edge. De asemenea, pentru a experienţă plăcută de lucru, nu deschide mai mult de 8-10 taburi şi foloseşte la minim multitaskingul.

Rezultatele din testele de benchmark nu sunt grozave, însă acest lucru are drept cauză probabilă imaturitatea driverelor. Nu este exclus ca versiunile finale din magazine să obţină rezultate mai bune.

Până atunci, iată ce am obţinut noi:

  • 3Dmark 11: P405;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 18977, Cloud Gate – 1825, Sky Diver – 951, Fire Strike – 223;
  • CineBench 11.5: OpenGL 9.29 fps, CPU 1.20 pts, CPU Single Core 0.39 puncte;
  • CineBench R15: OpenGL 11.79 fps, CPU 110 cb, CPU Single Core 35 cb;
  • x264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 40.67 fps, Pass 2 – 7.86 fps;
  • Octane 2.0 on Chrome: 7805 puncte.

Dispozitivul rămâne rece în cea mai mare parte a timpului, întrucât carcasa atinge de regulă temperaturi de 30-33 de grade Celsius, care vor creşte doar în cazul utilizării unor aplicaţii mai solicitante. La rândul lor, componente interne ajung undeva la 80 de grade Celsius, însă acest lucru nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

T100HA beneficiază şi de două camere foto. Pe cea principală o vei folosi probabil foarte rar, în timp ce camera frontală este decentă şi poate fi folosită pentru apeluri video pe Skype.

T100HA utilizează un acumulator de 30 Wh, iar în practică acesta asigură o autonomie cuprinsă între 6 şi 10 ore, în funcţie de modul în care utilizezi dispozitivul. Iată câteva scenarii:

  • 19 ore – idle, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 7 ore şi 30 minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 9 ore şi 30 minute – video 1080p fullscreen în Youtube în Edge, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Videos and TV, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore şi 30 minute – browsing în Edge, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore – video 1080p fullscreen în Youtube în Chrome, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Este posibil ca versiunile finale să aibă o eficienţă mai bună, întrucât noi am făcut aceste teste de autonomie cu o variantă de pre-producţie.

Ce scârţâie

T100HA mizează pe o tastatură albă cu aspect estetic plăcut şi cu taste vizibile chiar şi în condiţii de iluminare scăzută. Din păcate, acestea sunt printre puţinele calităţi ale tastaturii.

Tastele rectangulare sunt de mici dimensiuni şi au un spaţiu redus între ele, iar acest lucru face ca redactarea textelor să fie destul de greioaie. În plus, suportul tastaturii flexează destul de mult iar tastele sunt zgomotoase, astfel că nu este prea plăcut să lucrezi într-o cameră liniştită, mai ales dacă există şi alte persoane în jurul tău. Pe de altă parte, tastele mici şi înghesuite sunt o caracteristică a dizpotivielor de 10-inch, aşa că nu te aştepta să găseşti una cu mult mai bună în taberele concurenţei.

Tastatura are numeroase puncte slabe

Tastatura are numeroase puncte slabe

În schimb, trackpadul funcţionează bine în cea mai mare parte a timpului şi este plăcut la atingere, chiar dacă este realizat din plastic. Totuşi, când apeşi pe el pentru a face click-uri, este cam zgomotos şi rigid.

Trackpadul functioneaza bine

Trackpadul functioneaza bine

Aşa cum am menţionat, performanţele dispozitivului sunt decente pentru acest segment de preţ, însă pe de altă parte lucrurile ar fi stat mai bine în cazul în care cantitatea de memorie RAM era mai mare. Din cei 2 GB RAM, 0.8 GB sunt ocupaţi de sistemul de operare şi alții de cipul grafic, astfel că pentru aplicaţii rămâne doar circa 1 GB. Prin urmare, este mai bine să te orientezi spre versiunile cu 4 GB RAM. În plus, memoria de stocare de tip eMMC este destul de lentă, astfel că lansarea aplicaţiilor nu se face foarte rapid.

Difuzoarele au un sunet de circa 80 dB (la nivelul capului, volum maxim), însă nu este cazul să te aştepţi la prea multe din punct de vedere al calităţii audio. În plus, chiar şi la un nivel scăzut al volmului, carcasa spate vibrează ușor, ceea ce poate fi deranjant când foloseşti dispozitivul pe post de tabletă şi te uiţi la filme.

Nu în ultimul rând, chipul Wi-Fi nu este foarte rapid. Chiar dacă vitezele de 50 Mbps în apropierea routerului şi 25-30 Mbps la 10 metri distanţă cu doi pereţi intermediari sunt decente inclusiv pentru streaming 4K, cei ce doresc viteze de transfer mari vor fi oarecum dezamăgiți.

Un ultim aspect de menționat este legat de încărcarea laptopului. Aceasta durează mai mult de 3 ore de la 10% la 100%, întrucât se realizează printr-un cablu microUSB. În plus, cablul are doar 1 metru lungime iar portul microUSB este pe muchia dreaptă a tabletei, astfel că poate deveni dificil să foloseşti dispozitivul în timp ce este la încărcat. Dacă te găndești că poți ușor înlocui cablul USB sau prelungi, ține cont că în cazul modelelor mai vechi aceasta ducea la o creștere semnificativă a timpului de încărcare, care și așa nu este deloc scurt.

asus-t100ha-windows

Acumulatorul se incarca lent

Preţ Asus Transformer Book T100HA şi disponibilitate

Asus Transformer Book T100HA va fi disponibil pe piaţa din România începând cu luna octombrie în mai multe versiuni.

Versiunea de bază va fi echipată cu 2 GB RAM şi 64 GB de memerie internă, iar preţul acesteia va fi de 1.600 lei. De asemenea, va fi disponibilă şi o versiune de 1.900 lei, iar aceasta va fi echipată, cel mai probabil, cu 4 GB RAM şi stocare de 128 GB.

Versiunea de start este suficientă pentru activităţi de bază, însă noi îţi recomandăm să-ţi îndrepţi atenţia spre varianta superioară cu 4 GB RAM şi 128 GB de memorie internă, întrucât mai multă memorie RAM te va ajuta să rulezi mai fluent aplicaţiile, iar spaţiul de stocare este de asemenea important.

Asus T100HA este un convertibil de buna calitate

Asus T100HA este un convertibil de bună calitate

Concluzii

Asus Transformer Book T100HA este una dintre cele mai bune tablete de 10” din acest segment de preţ, întrucât oferă un docking station care o transformă în laptop, obţine performanţe decente mulțumită hardwareului modern, are un ecran de calitate şi o autonomie mulțumitoare.

În plus, în prezent oferta de dispozitive cu procesoare CherryTrail este destul de limitată, asfel că T100HA-ul aproape că nu are rival în Romțnia. Următoarele luni vor aduce probabil dispozitive similare și de la Acer, Lenovo, HP sau Dell, însă rămâne de văzut care dintre acestea vor fi disponibile la noi.

În final, dacă acest produs nu te-a convins, îţi poţi îndrepta atenţia şi spre modele asemănătoare ceva mai vechi și posibil mai accesibile, construite pe platforma hardware BayTrail, cum ar fi Asus Transformer Book T100 sau Acer Aspire Switch 10E, în timp ce Asus T100 Chi şi Acer Aspire Switch 10 2015 sunt mai degrabă opţiuni din segmentul premium în același segmenet.

Nouă ne-a plăcut însă Transformer Book-ul T100HA și vă sugerăm să îl încercați și voi, atât timp cât sunteți conştienți că este un produs de nișă, cu atuuri și limitări specifice.

Asus T100HA, unul dintre cele mai bune convertibile de 10"

Asus T100HA, unul dintre cele mai bune convertibile de 10″

Pro

  • design atractiv
  • ecran de calitate
  • platforma hardware modernă
  • autonomie bună

Contra

  • tastatură mică şi zgomotoasă
  • conexiune Wi-Fi lentă
  • încărcare lentă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri