Asus Transformer Book T100TA review – convertibil ieftin laptop-tabletă
Sistemul de operare Windows 8 are misiunea de a reprezenta o soluţie optimă care să facă legătura între laptopuri şi tablete, astfel că reprezintă în acest moment cel mai bun compromis între cele două segmente de produse.
Prin urmare, dacă nu ştii ce să alegi între laptop şi tabletă, o soluţie o reprezintă gadgeturile convertibile, prin care ai parte de ambele produse într-un singur dispozitiv.
Asus Transformer Book T100TA este un astfel de convertibil, o tabletă care se poate transforma în laptop prin ataşarea unei tastaturi, dar aceasta cu un avantaj major în detrimentul concurenţei: un preţ accesibil pentru o masă largă de utilizatori.
Inevitabil, pentru a atinge un preţ de achiziţie cât mai scăzut, producătorul taiwanez a fost nevoit să renunţe la unele facilităţi şi să adopte o platformă hardware mai puţin impresionantă, iar în cadrul acestui review vom încerca să aflăm împreună efectele acestor compromisuri.
Ce este Asus Transformer Book T100TA
Asus Transformer Book T100TA este o tabletă cu Windows 8 care se poate transforma într-un laptop prin ataşarea unui docking station cu tastatură care include, opţional, şi un HDD de 500 GB. Convertibilul se adresează utilizatorilor cu buget redus care au nevoie de un laptop şi de o tabletă cu performanţe decente.
Specificaţii tehnice
Asus Transformer Book T100TA | |
Ecran | IPS, 10.1”, 1366×768 pixeli |
Chipset | Intel Atom Z3740 |
Memorie RAM | 2 GB |
Stocare | 64 GB sau 32/64 GB+HDD 500 GB |
Conectivitate | Wireless N, bluetooth |
Porturi | microHDMI, microUSB, USB 3.0 |
Acumulator | 31 Wh |
Dimensiuni | 264x170x24 mm (cu dock) |
Greutate | 500 g (1.09 kg cu dock) |
Sistem de operare | Windows 8.1 |
Altele | docking station inclus |
Ce ne-a plăcut
Este foarte important de precizat că am analizat Transformer Book T100TA prin prisma preţului redus solicitat de producător, întrucât raportul calitate-preţ este unul dintre cei mai importanţi factori atunci când vrei să cumperi un produs electronic.
Prin urmare, nu este o surpriză că Asus a optat pentru o carcasă de plastic atunci când a conceput T100TA. În cazul tabletei în sine, calitatea construcţiei este rezonabilă, deşi butoanele de pe laterale scârţâie uşor când sunt apăsate, iar spatele este unul lucios şi atrage amprentele relativ uşor.
Docking station-ul este de asemenea realizat din plastic, dar în acest caz vorbim despre un material mai moale şi o textură care aminteşte de aluminiu atât în zona palmrestului, cât şi în jurul tastaturii.
Dimensiunile mici ale dispozitivului fac ca palmrest-ul, tastatura şi trackpadul de pe docking station să fie destul de înghesuite, dar despre aceste aspecte vom vorbi mai târziu.
Oarecum surprinzător pentru un gadget cu preţ accesibil, T100TA include porturi de tip microHDMI pentru ieşire video, microUSB pentru încărcarea acumulatorului şi transfer de date, dar şi USB 3.0 (pe dock) pentru conexiuni rapide şi slot pentru carduri microSD.
În plus, Transformer Book T100TA este uşor de transportat prin prisma dimensiunilor compacte (mai mic decât în cazul laptopurilor cu ecrane de minim 11.6”), dar şi a greutăţii de numai 500 de grame în cazul tabletei, care ajunge la puţin peste 1 kg în cazul în care conectezi docking station-ului. Şi pentru că tot am pomenit de conectarea docking station-ului, acesta poate fi cuplat/decuplat cu uşurinţă la tabletă prin simpla apăsare a unui buton.
Ecranul lui T100TA este construit în tehnologie IPS şi oferă performanţe bune în privinţa reproducerii culorilor, a contrastului şi a unghiurilor de vizualizare.
Din punct de vedere hardware, Asus a optat pentru o platformă inedită. În locul tradiţionalelor procesoare IvyBridge sau Haswell întâlnite de regulă pe laptopuri, Transformer Book T100TA este echipat cu un procesor Z3740 din cadrul platformei Intel Atom Bay Trail-T, la care se adaugă 2 GB RAM şi o cantitate variabilă de memorie internă.
Versiunea de bază disponibilă în România are memorie flash de 64 GB, în timp ce alte două versiuni au HDD de 500 GB integrat în docking station şi o memorie flash de 32 sau 64 GB.
Platforma hardware este gândită mai mult pentru eficienţă din punct de vedere energetic, astfel că nu impresionează neapărat prin performanţe. Totuşi, convertibilul este capabil să gestioneze în mod corespunzător cele mai multe activităţi de zi cu zi, cum ar fi browsingul pe internet, editarea unor documente de tip Office sau vizionarea unor filme, aici fiind suportat fără probleme şi formatul Full HD. În anumite limite, laptopul poate suporta câteva aplicaţii în multitasking cum ar fi, într-un test efectuat de noi, câteva taburi de Chrome, un document de tip Word şi muzică în fundal prin Winamp. În plus, poţi rula decent chiar şi jocuri clasice, dar nu este cazul să-ţi faci speranţe pentru titluri cu adevărat puternice.
Prin urmare, laptopul funcţionează bine dacă înţelegi care sunt limitele sale şi nu îl forţezi prea mult.
Convertibilul vine preinstalat cu sistemul de operare Windows 8.1, care a generat numeroase controverse în rândul utilizatorilor. În cazul utilizării pe post de laptop, acesta nu ridică niciun fel de probleme de adaptare sau de utilizare, însă potenţiale probleme apar la utilizarea ca tabletă. Într-o astfel de situaţie, aplicaţiile disponibile în Store-ul Microsoft sunt semnificativ mai reduse calitativ decât cele pentru iPad-uri sau tablete cu Android.
Aici însă aproape totul depinde de preferinţele tale şi de ceea ce vrei să lucrezi efectiv pe o tabletă şi un laptop. De exemplu, dacă te interesează în special productivitatea şi mai puţin divertismentul, vei fi bucuros să afli că Transformer Book T100TA vine cu o licenţă completă pentru Microsoft Office 2013 Home and Student.
Un aspect important de menţionat este că sistemul de operare ocupă din start aproximativ 15 GB de spaţiu, astfel că dacă alegi varianta de bază cu memorie de 64 GB vei rămâne cu numai circa 47 GB liberi. De altfel, probabil că spaţiul generos ocupat de sistemul de operare a determinat Asus să nu comercializeze în România varianta de 32 GB fără HDD, întrucât aceasta ar fi rămas cu numai 15 GB pentru date, insuficient pentru un laptop.
Pe parcursul testelor, conexiunea wireless la internet a funcţionat bine, chiar dacă este un pic limitată când vine vorba despre viteza şi rază de acţiune.
De asemenea, calitatea sunetului generat de cele două boxe amplasate în mod tradiţional pe partea din spate este bună, iar volumul suficient de puternic. Totuşi, dacă dai volumul prea tare, boxele încep să vibreze uşor, iar sunetul este oarecum distorsionat.
Iată şi câteva rezultate obţinute în benchmark-uri:
Probabil însă că principalul avantaj al laptopului-tabletă, pe lângă preţul competitiv, este autonomia ridicată. Poate că acumulatorul de numai 31 Wh nu te impresionează, însă utilizarea unei platforme hardware Intel Atom contribuie din plin la un consum redus de energie electrică.
Tocmai de accea, autonomia lui Transformer Book T100TA ajunge până la 10 ore în cazul unei utilizări care implică în special browsing şi până la 8 ore dacă realizezi mai multe operaţiuni simultan. De asemenea, în regim multimedia, de exemplu la vizionarea de film în format HD 720p, tableta rezistă fără curent aproximativ 7 ore.
Dacă ne raportăm la tablete precum iPad, autonomia nu mai pare atât de grozavă, însă cel mai probabil acest dispozitiv va fi utilizat preponderent împreună cu docking station-ul din pachet.
Ce scârţâie
Inevitabil, Asus a trebuit să facă unele compromisuri pentru a menţine un preţ scăzut, însă există şi unele defecte deranjante care puteau fi corectate cu uşurinţă înainte de lansarea oficială.
Rezoluţia aleasă de producătorul pentru ecranul altfel decent este de numai 1366×768 pixeli, care raportată la diagonala de 10.1”, este scăzută. Acest lucru este deranjant în special la utilizarea pe post de tabletă, situaţie în care pixelii se văd cu uşurinţă, mai ales dacă te-ai obişnuit cu alte tablete de 10” mai performante.
Tot la acest capitol merită să atragem atenţia că ecranul se rabatează la cel mult 120 de grade in modul laptop, ceea ce înseamnă că îţi va fi destul de dificil să utilizezi dispozitivul pe post de laptop dacă îţi place să lucrezi în pat.
Întrucât ecranul are numai 10.1”, tastatura şi trackpadul au fost integrate într-un spaţiu mai mic, iar acest lucru este vizibil în comparaţie cu laptopurile obişnuite. Din păcate, acestea nu sunt singurele veşti proaste: nu numai că tastele sunt mici, dar au şi o formă dreptunghiulară şi o înălţime redusă, motiv pentru care vei avea nevoie de timp pentru a te acomoda cu utilizarea acestora.
Şi în cazul trackpadului am întâmpinat diverse probleme, întrucât cursorul “sare” ocazional, iar în alte situaţii nu răspunde la comenzile de tap. Aceste aspecte pot fi însă remediate cu uşurinţă prin conectarea unui mouse, mai ales că există şi un port USB 3.0 pe docking station.
O altă problemă este legată de reîncărcarea acumulatorului. Pe cât de mult ne-a plăcut autonomia, pe atât de frustraţi am fost în legătură cu modul în care se realizează realimentarea cu energie. În primul rând, convertibilul are nevoie de peste 4 ore pentru o încărcare completă, întrucât utilizează în acest sens portul microUSB. În plus, dacă vrei să lucrezi în timp ce încarci laptopul, timpul de încărcare al bateriei creşte vertiginos la 6-8 ore, iar în cazul în care efectuezi activităţi multimedia ceva mai intense s-ar putea chiar să nu se încarce deloc.
Este însă puţin probabil să vrei să lucrezi şi să încarci bateria simultan, întrucât cablul de alimentare are o lungime de numai un metru, iar portul microUSB nu este amplasat tocmai intuitiv. Practic, este dificil să laşi gadgetul la încărcat şi în acelaşi timp să-l foloseşti pentru activităţi banale de zi cu zi.
De asemenea, este posibil ca mulţi utilizatori să nu aprecieze un laptop cu diagonala de numai 10.1”. Într-o perioadă în care netbook-urile au dispărut cu desăvârşire şi cel mai mic laptop are o diagonală de 11.6”, este aproape cert că Asus Transformer Book T100TA nu se potriveşte oricărui tip de utilizator.
Preţ Asus Transformer Book T100TA şi disponibilitate
Aşa cum spuneam mai sus, pe piaţa din România noul convertibil Asus Transformer Book T100TA este disponibil în trei variante, singura diferenţă dintre ele fiind la stocarea datelor. Varianta de bază are 64 GB de memorie flash şi costă aproximativ 1.700 lei.
Noi îţi recomandăm însă să alegi una dintre versiunile cu HDD de 500 GB inclus în docking station, mai ales că pentru varianta cu 32 GB de memorie flash şi HDD de 500 GB trebuie să plăteşti 1.800 lei, cu numai 100 de lei mai mult decât în cazul variantei de bază. Versiunea de top se bucură de 64 GB de memorie flash şi HDD de 500 GB pentru aproape 2.000 lei, însă este disponibilă într-un număr mic de magazine.
Alternativ, poţi creşte cantitatea de memorie şi prin intermediul unor carduri microSD, însă preţul acestora este destul de piperat.
Produsul se vinde numai împreună cu docking station-ul, astfel că nu poate fi achiziţionat doar ca tabletă.
Concluzii
Asus Transformer Book T100TA este un dispozitiv adresat unui segment bine definit, alcătuit preponderent din utilizatori care au un buget limitat, dar care simt nevoia unui laptop pe care în anumite moment să îl poată transforma în tabletă prin detaşarea docking station-ului.
Evident, există anumite compromisuri. Cele legate de platforma hardware nu sunt foarte importante dacă tot ce vrei să faci este să navighezi pe internet, să editezi documente, să asculţi muzică sau să vizionezi filme, însă gândeşte-te bine înainte de a cumpăra acest produs dacă rezoluţia mică a ecranului ar putea fi un impediment.
Autonomia ridicată este unul dintre marile avantaje, însă nu strică să ai în vedere timpii lungi de încărcare, care pot reprezenta o problemă spinoasă în timpul unor excursii.
Pe de altă parte, în prezent este dificil să găseşti un alt laptop care se poate transforma în tabletă şi care să aibă un preţ de comercializare atât de scăzut precum Asus Transformer Book T100TA. Prin urmare, se poate spune că noul laptop din gama Book a celor de la Asus nu are rival, chiar dacă Lenovo, Acer sau Dell au la rândul lor în oferte convertibile asemănătoare, dar ceva mai scumpe.
În concluzie, rămâne la alegerea ta dacă merită să faci anumite compromisuri de performanţă pentru a intra în posesia unui laptop cu veleităţi de tabletă (sau invers), precum acest Asus Transformer Book T100.
Pro
- performanţe bune în activităţile de zi cu zi
- autonomie ridicată
- preţ scăzut
Contra
- rezoluţie mică pentru ecran
- timpi mari de încărcare pentru acumulator
- tastatură înghesuită