Asus Transformer Prime review – o impresionanta tableta cu Android
Cei care ma cunosc si mi-au citit articolele trecute stiu preabine ca nu sunt un mare fan al tabletelor cu Android si prefer sa utilizez un iPad 2 zilnic, in vreme ce jucaria mea cu Android HoneyComb ramane aproape neutilizata.
Insa, presimt ca acest lucru se va schimba cat de curand, cele cateva zile petrecute in compania noului Transformer Prime al celor de la Asus fiind indeajuns pentru a ma face sa inteleg acest lucru.
Pe langa problema clasica a aplicatiilor dezvoltate de terti (sau mai precis a lipsei acestora), tablete precum Asus Transformer, Acer Iconia Tab A500 sau Samsung Galaxy Tab 10.1 sufera de un mare neajuns: experienta utilizarii zilnice pe care o ofera eventualilor cumparatori nu este atat de „placuta” precum cea oferita de iPad-uri.
Nu intram in polemici legate de aceasta afirmatie, le putem discuta in comentarii daca vreti. Cert e ca neajunsurile au doua cauze: hardware-ul (Nvidia Tegra 2) nu este suficient de performant sau de eficient, iar software-ul (Android HoneyComb) are inca destule hibe si neajunsuri, cu toate ca a evoluat mult fata de ceea ce era la lansarea sa din primavara.
Asus Transformer Prime-ul testat de noi reuseste sa rezolve una dintre probleme, aducand in prim plan platforma hardware Nvidia Tegra 3, in vreme ce al doilea aspect va fi si el imbunatatit spre sfarsitul lui Ianuarie 2011, cand Android 4.0 IceCream Sandwich isi va face intrarea oficiala pe piata tabletelor. Momentan, Prime-ul aflat in posesia mea pentru cateva zile a rulat o versiune cu usoare modificari a HoneyComb-ului, in continuare cu hibe in tratarea multitasking-ului si cu probleme in a folosi pe deplin calitatile platformei Tegra 3.
Tocmai de aceea articolul in cauza nu este un review al tabletei Asus Transformer Prime, deoarece sistemul de operare folosit nu este cel final si probabil nici cel cu care jucaria se va livra in Romania undeva dupa 15 Ianuarie 2012. As fi putut sa va spun detalii despre exterior si contructie, si acestea le gasiti in cadrul clipurilor de mai jos, insa am ales sa aman review-ul pentru momentul in care voi avea pe mana un Prime cu IceCream Sandwich.
O prima privire asupra Prime-ului
Am vazut Prime-ul pentru prima data undeva prin Noiembrie cred si primul lucru spus a fost: „of, astia au copiat iPad-ul”. Imi pastrez si asum aceasta afirmatie, destule elemente ce tin de exterior se aseamana izbitor cu cele ale iPad-ului 2. Trecem peste carcasa metalica si fata frontala acoperita complet cu sticla, acestea sunt sa zicem elemente normale, pe care cu greu le-ar fi putut face altfel.
Insa, marginile usor ascutite ce vor incomoda mainile sensibile sau modul in care e plasata singura boxa (da, nu mai avem boxe stereo, ci doar una singura), acestea sunt aproape identice cu cele gasite pe tableta Apple.
Trecand peste aceste carcoteli, Transformerul Prime arata foarte bine (desi personal nu ma dau in vant dupa textura cu cercuri concentrice de pe spate) si este excelent construit. In plus, tableta este mai subtire si mai usoara decat principalii competitori existenti la aceasta ora pe piata.
Docking station-ul a fost si el modificat pentru a se potrivi cu noua aliura a tabletei: e mai subtire, e complet alcatuit din metal, e mai usor si mai bine finisat. Impreuna, cele doua formeaza un ansamblu mai usor si mai stilat ca orice netbook de pe piata, chiar daca cele doua clase de dispozitive nu pot fi comparate in nici un alt fel.
Ramane de vazut insa cat de mult va fi apreciat dockingul, in conditiile in care cel putin la inceput, el nu va mai fi un accesoriu suplimentar, Asus luand decizia de a vinde Prime-ul in Romania doar impreuna cu acesta. Cu alte cuvinte, nu veti putea cumpara tableta separat, cel putin in prima perioada a existentei sale pe piata romaneasca, o decizie care cu siguranta va nemultumi destui posibili cumparatori (iar eu ma includ printre ei).
Ar trebui adaugate cateva cuvinte si despre ecranul Transformerului Prime: are 10.1 inch, 1280 x 800 px rezolutie si un panel IPS+, mult mai luminos decat inainte si cu un excelent contrast. In plus, culorile afisate sunt mai saturate si parca mai aprinse (spre usor nenaturale) decat cele afisate de prime versiune a tabletei Asus.
Mai multe despre exteriorul tabletei gasiti in clipul de mai jos:
Platforma si sistem de operare
Nefiind genul de persoana care cumpara o jucarie doar pentru ca arata frumos, voi trece rapid peste detaliile legate de exterior si ma voi concentra pe ceea ce conteaza: cum se misca tableta in utilizarea zilnica si ce stie ea sa faca.
Dupa cum va spuneam, Transformerul Prime este prima tableta ce aduce pe piata platforma Nvidia Tegra 3, ce aduce un semnificativ spor al puterii de procesare atat in privinta CPU-ului, cat si a graficii. Procesorul are acum 5 nuclee (4 active si unul secundar). In mod normal, atunci cand rulam diverse aplicatii, sarcinile vor fi distribuite intre cele 4 nuclee principale ale procesorului, ce se activeaza si isi ajusteaza frecventa de functionare in functie de complexitatea operatiilor rulate.
Cel de-al 5-lea nucleu ruleaza la o frecventa mult mai mica, si este insarcinat cu operatiunile petrecute atunci cand tableta este in stand-by, precum sincronizarea de date in fundal, activarea notificarilor sau revenirea la modul de operare normal. Cele doua grupari de nuclee nu pot rula concomitent.
Mai multe detalii despre arhitectura Tegra 3 gasiti in clipul de mai jos si voi include si in cadrul review-ului viitor al Transformerului Prime.
Noua tableta a celor de la Asus ruleaza sistemul de operare Android HoneyComb 3.2.1, insa cu usoare modificari fata de versiunea similara gasita pe prima generatie de Transformer.
Exista un nou meniu de setare rapida a functiilor importante, tab-ul de multitasking permite acum si inchiderea aplicatiilor si in plus Asus a implementat trei moduri de operare pentru tableta, asemanatoare profilelor intalnite pe laptopuri, ce balanseaza intre performante si autonomie in functie de dorintele utilizatorilor (modul Power Saving reduce frecventa procesorului la nivelul Tegra 2 dar si contrastul ecranului, modulul Balanced reduce doar usor frecventa procesorului iar modul Normal permite rularea acestuia la viteza maxima de care este capabila platforma). Diferenta de autonomie dintre aceste moduri de operare este de circa o ora per ciclu complet de utilizare.
Utilizarea zilnica si performantele
Trecand peste detaliile tehnice, trebuie sa va spun ca Prime-ul lasa o buna impresie in utilizarea zilnica. Navigarea prin meniuri sau prin ecranele HP-ului este mult mai fluenta iar incarcarea si lansarea aplicatiilor este mai rapida. E drept, HoneyComb-ul nu este inca optimizat pentru a utiliza capabilitatile platformei Tegra 3 si exista insa probleme legate de multitasking sau delay-uri in actionarea diverselor optiuni, precum si erori ale aplicatiilor, insa in general, Prime-ul este diferit. Este asa cum ar trebui sa fie o tableta cu Android pentru a fi apreciata: rapid si fluent in utilizare.
Performantele sporite se vad si in rularea continutului multimedia, de la clipurile HQ de pe Youtube si pana la posibilitatea de a rula continut 1080P in cam orice format si cu un bitrate de pana la 40 mbps. E drept, playerul standard integrat in HoneyComb are inca dificultati in a deschide unele dintre fisierele testate, insa aplicatii terte precum Dice Player rezolva rapid acest neajuns, iar clipul .mkv la 40 Mbps a putut fi rulat fluent pe Prime-ul avut in teste (detalii in clipul de mai sus).
Un spor de performante va fi vizibil si in jocuri, acolo unde Tegra 3 aduce resurse in plus. Din pacate exista destul de putine titluri optimizate pentru Tegra 3 in acest moment, insa Nvidia promite o multime de tilturi noi in TegraZone la inceputul lui 2012.
Si browser-ul este parca putin mai bine inchegat. Paginile nu se incarca mai rapid, insa scrolling-ul in cadrul paginilor lungi sau folosirea gesturilor multi-touch este mai fluenta, in mare parte deoarece redarea unora dintre elementele grafice din cadrul paginilor se face acum mai eficient, cu un aport mai puternic din partea cipului grafic al platformei.
Desigur, multe alte aspecte se vor schimba odata cu introducerea Android-ului 4.0 . Personal ma astept la mai putine erori si bug-uri, la diminuarea problemelor de performante cauzate de rularea de multiple aplicatii in paralel, la modificari ale UI-ului si imbuntatiri ale aplicatiilor uzuale, dar si la o mai buna eficienta a produsului unitar, care sa duca la autonomie sporita.
Autonomie care nu este deloc rea nici in cazul modelului testat aceste zile, cu o durata de viata a bateriei cuprinsa intre 8 ore in utilizarea zilnica si spre 11 ore de vizionare continua a unui clip .mkv 720p. Dockingul adauga inca vreo 5-6 ore suplimentare.
Asus Transformer Prime vs competitie
Mai jos gasiti cateva clipuri ce compara Transformerul Prime cu prima generatie a Transformer-ului si cu iPad-ul 2.
Ca utilizator de peste 6 luni al acestor doua tablete, consider Prime-ul un important pas inainte pentru brigada Android-ului, ceea ce il transforma in cea mai buna tableta ce ruleaza acest sistem de operare in prezent. Mai sunt inca neajunsuri si probleme, unele ce probabil vor fi rezolvate de Android 4.0 iar altele ce vor putea fi rezolvate doar in timp (lipsa de aplicatii).
Ramane desigur problema preturilor: in Romania, Transformer Prime-ul va costa aproximativ 2800 de lei, intr-un pachet ce include versiunea de 32 GB Wi-Fi a tabletei si docking station-ul. In conditiile in care iPad-ul 2 incepe undeva de la 2100 de lei iar cele mai ieftine tablete cu Android HoneyComb incep pe la 1500-1600 de lei (cele demne de luat in seama), Prime-ul are un mare dezavantaja in fata competitiei.
Sper totusi ca cei de la Asus sa ofere tableta si separat, la un pret de circa 2300 de lei, poate chiar si mai putin, undeva in viitorul apropiat.
Viitorul tabletelor cu Android
Chiar daca iPad-ul va domina inca cativa ani piata tabletelor, dispozitivele cu Android sunt pe drumul cel bun: platforma tehnica imbunatatita, un software mai performant si o mai mare atentie acordata exteriorului si detaliilor sunt vizibile in cazul Asus-ului Prime.
Toate acestea vor fi cu siguranta insotite si de o scadere a pretului mediu al tabletelor demne de luat in considerare. Daca in prezent principalele tablete cu Android au un pret de pronire de circa 1800-2000 de lei, nu putem astepta ca spre sfarsitului anului acesta sa scada spre 1500 si poate chiar mai putin.
Concluzii
Cu siguranta Prime-ul este cea mai evoluata tableta cu Android a momentului. Cele spuse mai sus si clipurile din cadrul acestui articol stau ca marturie a acestui fapt.
Desigur, Prime-ul nu este o tableta perfecta, exista inca hibe ce necesita rezolvare, insa ne arata ca tabletele cu Android vor avea un important cuvant de spus in 2012 si vor atenta cu mai mare succes la suprematia iPad-ului in acest domeniu.
Asus si Nvidia au mutat primii in batalia anului 2012, iPad-ul a primit un sah si probabil va mai primi si altele dupa CES, cand tot mai multe tablete cu Tegra 3 vor fi anuntate. Insa jocul e departe de a fi facut, Apple va riposta cu siguranta si o va face cu putere, undeva la inceputul primaverii, odata cu paritia iPad-ului 3. In plus, nu uitati ca 2012 se anunta si anul intrarii pe piata a tabletelor cu Windows 8.
Toate acestea ar trebui sa tina cu sufletul la gura pe doritorii de tablete, tehnologia evolueaza in favoarea lor (a noastra de fapt), iar Transformerul Prime al celor de la Asus este o excelenta marturie a acestui fapt.
FotoStefan
4 ianuarie 2012 la 23:00
Am o nelamurire legata de nume: Asus Transformer si Asus Transformer Prime sunt doua produse diferite?
Andrei
5 ianuarie 2012 la 11:39
da, transformer prime este modelul nou abia lansat, transformer este modelul aparut anul trecut in primavara