GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus VivoTab Smart review – tabletă cu Windows 8 pentru cei ce vor mai mult

Testat pe data de 8 februarie 2013
Pe scurt: Asus VivoTab Smart este o tabletă cu Windows 8 care îmbină avantajele unei tablete clasice cu productivitatea oferită de aplicaţiile standard de pe PC. Trasă în jos de ecosistemul modest de aplicaţii, VivoTab Smart este o soluţie potrivită pentru mediul business.
Produs testat: Asus VivoTab Smart   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2349 Lei

Tabletele cu sistem de operare Windows 8 au început în sfârşit să-şi facă apariţia în magazine şi să se infiltreze printre omni-prezentele iPad-uri şi restul gadgeturilor similare dotate cu Android.

“Invazia” a început cu tabletele cu Windows 8 RT, o versiune limitată de Windows 8, care nu este compatibilă cu aplicaţiile de desktop, iar deficienţele acestuia s-au văzut şi în experienţa de utilizare a unui produs precum Asus VivoTab RT, tras în jos de ecosistemul de aplicaţii precar şi de preţul ridicat.

Teoretic, o tabletă cu versiunea completă de Windows 8 ar trebui să ofere o experienţă de lucru semnificativ mai bună, în special dacă vrei să utilizezi şi aplicaţiile clasice de pe PC sau laptop.

Cum se prezintă însă lucrurile în practică? Pentru a afla răspunsul la această întrebare ne-am jucat în ultimele zile cu Asus VivoTab Smart, o tabletă dotată cu platformă hardware de la Intel şi cu sistem de operare Windows 8 care permite atât consumul de conţinut multimedia, cât şi utilizarea aplicaţiilor clasice cu care sunteţi obişnuiţi de pe computerele clasice cu Windows.

Asus VivoTab Smart este una dintre cele mai interesante tablete cu Windows 8

Asus VivoTab Smart este una dintre cele mai interesante tablete cu Windows 8

Ce este?

Asus VivoTab Smart este una dintre primele tablete cu sistem de operare Windows 8 complet şi reprezintă unul dintre modelele producătorului taiwanez în noul segment de piaţă în care Microsoft Surface Pro reprezintă capul de afiş din punct de vedere al popularităţii.

Ce face?

La fel ca orice tabletă, Asus VivoTab Smart este utilă pentru consum de conţinut multimedia (aplicaţii, browsing, jocuri, filme), dar vine în plus şi cu posibilitatea de a crea conţinut digital (editare documente office, imagini sau filme) datorită sistemului de operare rulat şi al suportului oferit pentru majoritatea plicaţiilor Windows cunoscute.

Asus VivoTab Smart – review video

Pentru început, îţi prezentăm un review video din care poţi afla cum se descurcă Asus VivoTab Smart în utilizarea de zi cu zi. Pentru lucruri specifice, te invităm însă să citeşti şi review-ul în format text.

Ce mi-a plăcut?

Asus VivoTab Smart mi-a lăsat o impresie bună încă de la deschiderea cutiei, întrucât are o formă robustă şi are o priză bună în mână, datorită plasticului aderent de pe partea din spate şi de pe margini. Dimensiunile sunt de asemenea rezonabile pentru o tabletă de 10”, grosimea nedepăşind 11 mm, asta în timp ce greutatea se situează sub limita celor 600 de grame.

Aruncând o privire rapidă asupra tabletei, am remarcat prezenţa unui difuzor şi a unei camere foto cu flash pe partea din spate, în timp ce pe partea dreaptă există buton de pornire/oprire cu un LED de stare integrat, jack de 3.5 mm pentru căşti, butoane pentru volum şi microfon. Lucrurile cu adevărat interesante apar pe partea stângă, acolo unde există port microUSB, slot pentru carduri microSD şi un port microHDMI acoperit cu o clapetă de protecţie.

Întreaga parte frontală este acoperită cu Gorilla Glass, iar în partea de jos se află butonultactil de Windows. Există şi camera frontală HD pe partea din faţă, alături de care se regăsesc o serie de senzori.

Tableta poate fi folosita si in mod portrait pentru o productivitate mai buna in unele aplicatii

Tableta poate fi folosita si in mod portrait pentru o productivitate mai buna in unele aplicatii

Tableta nu are niciun fel de conectori în partea de jos, însă la fel ca şi VivoTab RT, poate utiliza o tastatură. De data aceasta vorbim însă despre o tastatură bluetooth uşoară şi compactă, care oferă taste relativ mici, adaptate însă pentru un ecran de 10”, iar experienţa de utilizare este mulţumitoare după o scurtă perioadă de acomodare. În schimb, trackpad-ul integrat este destul de rigid şi nu are o acurateţe foarte bună, motiv pentru care este de preferat să utilizezi un mouse.

Şi pentru că tastatura nu se integrează în dispozitiv, Asus oferă şi un stând pe care să aşezi tableta pentru o utilizare cât mai confortabilă. Tastatura şi standul se achiziţionează însă separat şi nu sunt incluse în pachetul standard.

Tastatura este usoara si compacta

Tastatura este usoara si compacta

Să vorbim puţin şi despre ecran. Acesta oferă un panel IPS, are o diagonală de 10.1” şi o rezoluţie standard de 1366×768 pixeli, astfel că nu impresionează prin densitatea pixelilor. Totuşi, conţinutul este afişat foarte clar, inclusiv atunci când citeşti o pagină de internet, iar responsabilă pentru acest lucru este tehnologia ClearType de la Microsoft. Contrastul şi luminozitatea au valori decente, iar unghiurile de vizualizare sunt de asemenea bune.

Ecranul IPS disponibil pe Asus VivoTab Smart este decent

Ecranul IPS disponibil pe Asus VivoTab Smart este decent

Asus VivoTab Smart utilizează noua platformă hardware Intel CloverTrail, fiind dotată cu un procesor Intel Atom Z2760 cu frecvenţa de 1.8 GHz, 2 GB RAM şi SSD cu capacitatea de 64 GB. Platforma este suficient de puternică pentru a-ţi oferi o experienţă plăcută de utilizare atât timp cât nu forţezi nota.

Astfel, poţi utiliza tableta pentru consum de conţinut multimedia, cum ar fi vizionarea de filme HD, ascultare de muzică sau chiar şi unele jocuri, pe lângă browsingul pe internet. În plus, sistemul de operare Windows 8 îţi oferă acces şi la aplicaţiile standard pentru PC şi desktop, inclusiv Microsoft Office, Adobe Photoshop şi Windows Media Player. În combinaţie cu tastatura bluetooth, vei putea utiliza aceste aplicaţii aproape la fel de bine ca şi pe PC sau laptop.

Compatibilitatea cu aplicatii desktop precum Office este marele avantaj al tabletei Asus

Compatibilitatea cu aplicatii desktop precum Office este marele avantaj al tabletei Asus

Evident, vei putea descărca aplicaţii şi din magazinul oficial Windows Store, însă aici există probleme din cauza numărului mic de aplicaţii şi a calităţii scăzute a acestora, dar despre aceste lucruri vom vorbi puţin mai târziu.

Una dintre funcţiile care mi-a plăcut cel mai mult este Connected Standby, care îţi permite să primeşti notificări pentru aplicaţii şi atunci când tableta este în sleep-mode. În acest fel ai toate aplicaţiile la zi când o repornesti.

În ansamblu, tableta se achită cu bine de sarcini, însă platforma Intel CloverTrail nu este perfectă, lucru pe care îl vom detalia de asemenea mai târziu în review.

Tableta nu se încălzeşte deloc şi nici nu face zgomot (hardware-ul fiind fanless), iar autonomia este de asemenea impresionantă. În cazul în care te rezumi la navigare pe internet, autonomia ajunge cu uşurinţă la 8 ore, iar pentru activităţi multimedia mai intense vei avea nevoie de priză doar după circa 6 ore.

Ce scârţâie?

Din fericire nu prea multe, atât timp cât sunteţi de la început conştienţi de limitele unei platforme Intel Atom. Desigur, Atom-urile au evoluat, iar modelul Z2760 ce motorizează VivoTab-ul este suficient de capabil pentru a oferi o experienţă fâşneaţă de utilizare zilnică sau pentru a decoda filme FullHD. Pe de altă parte, el îşi arată limitele atunci când doriţi să lucraţi cu multe aplicaţii deschise în paralel sau atunci când vreţi să rulaţi programe mai complexe, precum Photoshop sau Adobe Premiere. Dar acest lucru e normal şi de înţeles.

Astfel, cu VivoTab-ul, şi cu platformele Atom în general, sacrificaţi performanţele pentru autonomie şi portabilitate. Dacă primordială pentru voi este viteză, atunci ar trebui să vă îndreptaţi atenţia spre tabletele motorizate de platforme Intel Core.

Ar mai fi încă un aspect ce mă nemulţumeşte, dar recunosc, unul total subiectiv şi care nu ţine doar de această tabletă: Windows-ul 8 şi integrarea dintre interfaţa desktop şi interfaţa Metro, precum şi diversele şi numeroasele chichiţe şi incompatibilităţi ale acestui OS cu soft-urile ceva mai vechi.

Iar în final, ce m-a deranjat poate cel mai mult în cazul acestui test a fost lipsa unui port USB Full-size pe tabletă sau al unui adaptor microUSB-USB inclus, care să îmi permită să pot conecta uşor un HDD extern sau un mouse (fără de care utilizarea în modul Desktop este foarte greoaie). Sper că versiunile finale pe care Asus le va oferi în magazine să vină cu acest adaptor inclus.

Windows 8 si Intel Atom formeaza o pereche decenta

Windows 8 si Intel Atom formeaza o pereche decenta

Să-l cumpăr?

Răspunsul la această întrebare depinde de modul în care te gândeşti să utilizezi o tabletă. Dacă tot ce vrei este să consumi conţinut, adică să faci browsing, să te uiţi la filme şi să te joci, tabletele cu Android sau iPad îţi oferă o experienţă mai plăcută, mai lipsită de năbădăi şi mai multe aplicaţii de calitate.

Dacă te gândeşti să foloseşti des programe pentru creare de conţinut precum Microsoft Office sau Adobe Photoshop, doreşti o tabletă cu Windows sau pur şi simplu vrei un dispozitiv multivalent, Asus VivoTab Smart este o soluţie foarte bună, în special în mediul business. Tocmai de aceea această tabletă primeşte şi un premiu din partea noastră.

În versiunea Wi-Fi de 64 GB (dintre care doar circa 32 GB sunt disponibili), Asus VivoTab Smart costă 2.349 RON, fiind un pic mai ieftină decât un iPad 4 (2.399 RON), însă mai scumpă decât un Samsung Galaxy Note 10.1, care poate fi achiziţionată pentru 2.199 RON. În plus, reţine că preţul cerut de Asus pentru VivoTab Smart nu include tastatura şi standul, care fac astfel că preţul final pentru o productivitate bună să crească.

Un produs recomandat pentru cei ce doresc o tabletă portabilă şi multivalentă

Un produs recomandat pentru cei ce doresc o tabletă portabilă şi multivalentă

Asus VivoTab Smart vs. iPad

Întrucât intră pe o piaţă de tablete matură, Asus VivoTab Smart este comparată inevitabil cu iPad. Iată cum se prezintă pe scurt cele două tablete:

Cele două dispoyitive sunt foarte apropiate ca dimensiuni şi greutate (iPad este mai subţire, dar Asus VivoTab Smart este mai uşoară), însă lucrurile se schimbă atunci când ne referim la ecran. Ambele sunt de tip IPS, însă cel de pe iPad are o rezoluţie mai bună (1536×2048 pixeli) şi oferă luminozitate şi constrast superioare.

În plus, iPad oferă un ecosistem de aplicaţii touch mult superior ofertei sărăcăcioase din Windows Store şi este mai fluent în cazul rulării de filme, jocuri şi muzică, fiind astfel mai potrivit pentru cei care caută o tabletă pe care să consume conţinut.

În schimb, dacă vrei să utilizezi aplicaţii office sau Photoshop şi, mai ales, să lucrezi cu aplicaţii similare de PC sau laptop, atunci Asus VivoTab Smart este alegerea potrivită.

Asus VivoTab Smart vs. Android

Asus VivoTab Smart nu se luptă însă numai cu iPad, ci şi cu tabletele cu Android, care s-au maturizat semnificativ în ultimul an. Samsung Galaxy Note 10.1 este una dintre ele:

Windows 8 pierde inevitabil lupta cu tabletele Android în privinţa ecosistemului de aplicaţii, întrucât sistemul de operare de la Google s-a maturizat semnificativ şi există aplicaţii de calitate gratuite şi contra-cost.

Pentru productivitate, VivoTab Smart rămâne însă alegerea mai bună. Chiar dacă Android are câteva suite office de calitate, posibilitatea de a utiliza aplicaţii precum Microsoft Office şi Photoshop înclină balanţa în favoarea modelului de la Asus.

Galaxy Note 10.1 “cade” undeva la mijloc în această comparaţie Windows 8 vs. Android, întrucât stylus-ul integrat îi oferă acestei tablete o productivitate mult mai bună decât cea oferită de alte tablete cu Android. Astfel, poţi realiza schiţe, desene sau copia pasaje întregi de text prin intermediul unor aplicaţii dedicate. Un alt avantaj comparativ cu VivoTab Smart este portabilitatea crescută, întrucât tableta Asus are nevoie de tastatură şi mouse pentru a folosi aplicaţiile de productivitate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri