GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPad vs iPad 2 vs iPad 3 vs iPad 4 – evolutia tabletei Apple

Autor: Echipa Giz.ro

“Tipul ăsta (n.r – inginer la Microsoft) m-a bătut la cap că Microsoft va schimba această lume cu software-ul pentru tablete PC […] Dar el construia dispozitivul complet greşit. Avea un stylus. Imediat ce ai un stylus, eşti mort. […] M-am enervat atât de mult încât m-am întors acasă şi mi-am spus: ‘La naiba cu asta, hai să-i arătăm ce poate fi cu adevărat o tabletă’” – Steve Jobs despre o întâmplare din 2005. Extras din capitolul 36 al biografiei Steve Jobs de Walter Isaacson.

Apple nu a inventat tabletele touchscreen. Oricât de greu de crezut ar putea părea pentru generaţia Facebook, tabletele cu ecran tactil există încă de la conceptul Dynabook din 1968, continuat de Microsoft în prima parte a anilor 2000 cu ceea ce a rămas cunoscut în istorie drept tablet PC.

Ceea ce n-a reuşit Microsoft a reuşit însă Steve Jobs: să creeze un segment de piaţă atractiv pentru marea masă de utilizatori prin lansarea unei tablete touchscreen care să fie dorită de aproape orice împătimit al gadgeturilor. Este vorba, evident, despre iPad.

Prima tabletă iPad a fost lansată pe piaţă în martie 2010 şi a fost primită cu mult entuziasm, fiind vândută în peste 15 milioane de exemplare până la lansarea iPad 2 de un an mai târziu. Vânzările excelente au continuat, fanii sperau să aibă parte de facilităţi şi mai importante pe a treia generaţie de iPad, iar aşteptările nu le-au fost înşelate: în mare măsură, noul iPad lansat în martie 2012 reprezintă un pas înainte mai mare decât cel reprezentat de upgrade-ul de la iPad la iPad 2.

Cum a evoluat însă concret tableta originală produsă de Apple în 2010? Cât de mari au fost progresele realizate în cei doi ani care au trecut de la lansarea primului iPad într-un mediu care se schimbă de la o zi la alta? La aceste răspunsuri vom încerca să răspundem în acest articol.

Display – de la 1024×768 pixeli la Retina Display

Primul iPad a avut un ecran IPS LCD LED-backlit cu diagonală de 9.7” şi rezoluţie 1024×768 pixeli, cu performanţe foarte bune pentru nivelul anului 2010. Apple a dezamăgit într-un fel un an mai târziu când a lansat iPad 2 cu exact acelaşi display, fără să-i aducă niciun fel de îmbunătăţire.

Totul s-a schimbat însă odată cu lansarea noului iPad, care păstrează doar diagonala de 9.7”. În rest, întreaga tehnologie a fost îmbunătăţită: noul iPad împrumută tehnologia Retina Display inaugurată de Apple în 2010 pe iPhone 4, iar rezoluţia atinge cote impresionante: 2048×1536 pixeli, cu o densitate de 265 de pixeli pe inch.

Această caracteristică este de altfel şi principala îmbunătăţire a noului iPad comparativ cu predecesorii săi, tableta fiind promovată inspirat drept “resolutionary” în loc de “revolutionary”.

Retina Display, principala noutate pentru noul iPad

Platforma hardware – Paşi mărunţi, dar siguri

Apple nu s-a evidenţiat niciodată prin produse cu platforme hardware de top, preferând calea de mijloc din acest punct de vedere.

Astfel, nu este de mirare că primul iPad utiliza un chipset Apple A4 dotat cu procesor single-core Cortex A8 cu frecvenţa de 1 GHz şi grafică PowerVR SGX535. iPad 2 a înregistrat un progres spre chipsetul Apple A5 cu procesor dual-core tactat la 1 GHz şi grafică PowerVR SGX 543MP2 înainte de a trece la uşor îmbunătăţitul procesor dual-core Apple A5X tactat tot la 1 GHz.

Principala noutate o reprezintă însă grafica quad-core PowerVR SGX543MP4, a cărei putere se va observa în special în jocuri şi aplicaţii multimedia şi despre care Apple afirmă (deocamdată fără dovezi concrete) că este de patru ori mai rapidă decât Tegra 3, platforma rivală de top dezvoltată de Nvidia.

De asemenea, progrese se remarcă şi la memoria RAM: de la 256 MB pentru iPad la 512 MB pentru iPad 2 şi, potrivit surselor, 1 GB pentru noul iPad. Vom afla sigur abia în 16 martie.

În schimb, tableta a fost oferită în versiuni cu 16 GB, 32 GB şi 64 GB de memorie internă la fiecare dintre cele trei generaţii, deşi nu puţini au fost cei care aşteptau şi o versiune de 128 GB pentru noul iPad.

Platforma hardware a evoluat treptat de la pe traseul A4-A5-A5X

Conectivitate – Primul pas către 4G

Dacă cu platforma hardware nu s-a omorât cu firea, Apple ştia că trebuie să ofere o conectivitate de top pentru tableta sa. Toate cele trei generaţii au beneficiat de conectivtate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n şi 3G, iar noul iPad are inclusiv tehnologie 4G pentru modelele comercializate în Statele Unite. În rest, avem bluetooth (care a progresat de la versiunea 2.1 de pe iPad şi iPad 2 la 4.0 pe noul iPad) şi USB 2.0, portul microSD lipsind în continuare.

Camera foto

Dimensiunile de 9.7” ale tabletei nu fac tocmai uşoară şi elegantă realizarea fotografiilor. De aceea, primul iPad nici măcar nu a avut cameră foto, în timp ce iPad 2 a beneficiat de o cameră foto de 0.7 MP (960×720 pixeli) cu înregistrare video HD 720p şi cameră foto faţă VGA (640×480) pixeli.

Adevărata revoluţie s-a petrecut însă odată cu noul iPad, care împrumută camera foto de pe iPhone 4S de 5 MP cu senzor iluminat din spate, filtru IR, autofocus şi autoexposure şi posibilitatea de înregistrare în format Full-HD 1080p.

FaceTime a fost aplicatia promovata intens pentru iPad 2, in absenta altor noutati majore

Autonomie

Autonomia reprezintă un element important în utilizarea tabletelor, iar Apple a ştiut acest lucru de la bun început. De aceea, toate cele trei generaţii beneficiază de o autonomie de aproximativ 10 ore (9 ore pentru noul iPad 4G).

Aceste cifre pot fi greu de crezut având în vedere progresele realizate de platforma hardware şi, mai ales, de display, însă explicaţia este simplă: dacă iPad 2 avea un acumulator Li-Po de 25 Wh, noul iPad are nevoide un o baterie Li-Po de 42.5 Wh pentru a menţine aceeaşi valoare pentru autonomie.

Dimensiuni şi greutate

Întrucât diagonala ecranului a rămas 9.7 pe parcursul celor trei generaţii, dimensiunile generale ale tabletelor s-au păstrat la valori apropiate, cu excepţia grosimii. Astfel, dacă iPad avea o grosime de 13.4 mm (care pare de neconceput pentru nivelul anului 2012), iPad a scăzut la numai 8.8 mm, pentru ca noul iPad să “crească” uşor la 9.4 mm. Diferenţa de numai 0.6 mm este însă suficient de mică pentru a nu fi resimţită acut în utilizarea de zi de zi.

O poveste similară regăsim şi în privinţa greutăţii. Primul iPad cântărea 730 de grame, pentru că al doilea să “slăbească” la numai 607 grame. Ultima generaţie s-a “îngrăşat” uşor şi a ajuns la 652 grame, însă din nou diferenţa nu este chiar atât de mare încât să fie deranjantă.

Primul iPad a fost si cel mai gros. Avea peste 13 mm grosime!

Sistem de operare

Un alt avantaj al tabletei Apple este generozitatea cu care compania acceptă update-urile de soft pentru fiecare generaţie. Astfel, deşi lansate pe piaţă cu iOS 4, atât iPad, cât şi iPad 2 pot fi actualizate la iOS 5,1, versiunea cu care vine noul iPad.

Sigur, acest lucru vine cu preţul unei rulări relativ lente (primul iPad nu prea face faţă la iOS 5.1), însă posibilitatea de update rămâne de apreciat dacă luăm în calcul fragmentarea sistemului de operare Google Android.

Preţ

Dacă există ceva ce nu s-a schimbat absolut deloc pe parcursul a trei generaţii atunci acel ceva este preţul. Apple a rămas consecventă politicii sale iniţiale şi a vândut întotdeauna versiunea de bază (Wi-Fi, 16 GB) cu 499 USD, fără să uite să taie câte 100 USD din preţ imediat după lansarea unei noii generaţii.

În mod paradoxal, aceasta este poate cea mai bună dovadă că preţul tehnologiei scade pe parcursul timpului, întrucât fiecare generaţie a oferit într-o măsură mai mică sau mai mare performanţe mai bune la acelaşi preţ.

În final, iată diferenţele de specificaţii dintre cele trei generaţii de iPad:

iPad (2010)iPad 2 (2011)iPad 3 (2012)
Display9.7”, 1024×768 pixeli9.7”, 1024×768 pixeli9.7”, 2048×1536 pixeli
ProcesorA4, single-core 1 GHzA5, dual-core 1 GHzA5X, dual-core 1 GHz
GraficăPowerVR SGX535PowerVR SGX543MP2quad-core SGX543MP4
Memorie RAM256 MB512 MB1 GB (neoficial)
Memorie
16/32/64 GB16/32/64 GB16/32/64 GB
ConectivitateWi-Fi, 3GWi-Fi, 3GWi-Fi, 3G, 4G
Cameră fotonu0.7 MP5 MP, video Full-HD
Autonomie10 ore10 ore10 ore (9 ore pentru 4G)
Dimensiuni242.8 x 189.7×13.4 mm241.2 x 185.7 x 8.8 mm241.2 x 185.7 x 9.4 mm
Greutate730 grame607 grame652 grame

Concluzii

În cei doi ani care au trecut de la lansarea primei generaţii, tableta iPad a suferit transformări majore, în special la nivelul display-ului, dar şi al platformei tehnice. De asemenea, Apple a adoptat tehnologia 4G, a mărit capacitatea acumulatorului pentru a face faţă consumului de energie mai mare şi oferă o cameră foto decentă, totul la acelaşi preţ solicitat iniţial pentru iPad-ul din 2010.

Rămâne de văzut cum vor reacţiona ceilalţi producători de tablete la noul iPad, însă cert este că dominaţia Apple în acest segment de piaţă nu dă semne că se va încheia prea curând.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri