GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Tablet P şi S – Dual-screen şi design inedit

Autor: Echipa Giz.ro

Sony a prezentat în această săptămână la IFA Berlin 2011 cele două tablete cu care ne “ameninţă” de atât de mult timp şi a recurs inclusiv la o uşoară redenumire a acestora.

Într-o industrie care a devenit extrem de competitivă într-un interval scurt de timp, în care Apple iPad rămâne lider de necontestat şi în care Samsung Galaxy Tab 7.7 pare să fie, cel puţin până la proba contrarie, “the real deal”, era vital ca japonezii să încerce ceva nou cu care să atragă entuziaştii. Răspunsul la această provocare este dublu: Sony Tablet P şi Sony Tablet S.

Sony Tablet P

Tableta are doua display-uri care se pliaza

Cunoscută anterior sub numele de cod S2, Sony Tablet P oferă două display-uri TFT touchscreen capacitiv cu diagonală de 5.5”, fiecare cu o rezoluţie de 1024×480 pixeli, care se pliază uşor şi creează iluzia unui toc de ochelari foarte elegant (vezi clipul de mai jos).

Principalul avantaj este portabilitatea (de aici şi numele P), tableta măsurând numai 180x79x28 mm atunci când este închisă, însă marele semn de întrebare este utilitatea unui astfel de dual-screen în condiţii obişnuite de lucru pe o tabletă.

Tableta este “trezită” la viaţă datorită chipsetului Tegra 2 T20 cu procesor dual-core ARM Cortex A9 cu frecvenţa de 1 GHz şi grafică integrată ULP GeForce la care se adaugă 1 GB memorie RAM. Memoria internă este de numai 4 GB, însă tableta vine la pachet cu un card microSD de 2 GB.

Conectivitatea este asigurată de 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, bluetooth 2.1 şi microUSB, cu precizarea că nu va exista o versiune Wi-Fi-only, ceea ce înseamnă implicit un preţ mai ridicat.

Camera foto de pe spate are 5 MP şi beneficiază de funcţii precum touch focus, stabilizator de imagine sau geo-tagging şi permite înregistrarea clipurilor video în format HD 720p. Amatorii de videochat vor trebui însă să se mulţumească doar cu camera foto secundară de 0.3 MP.

Tableta utilizează Android 3.2 Honeycomb, cea mai nouă versiune a sistemului de operare Google pentru tablete, şi va fi lansată în magazinele europene în luna noiembrie pentru 600 de euro, undeva între 2.500 – 2.600 lei în România.

Sony Tablet S

Un format "suspect" pentru o tableta, un pret prea mare

Cea de-a doua tabletă lansată de Sony este Tablet S, cunoscută anterior ca S1, care aduce la rândul ei câteva “inovaţii”, de data aceasta la capitolul design. Gadgetul japonez are un format care, privit din lateral, seamănă cu cel al unei cărţi sau reviste, oficialii companiei afirmând că distribuţia greutăţilor a fost aleasă pentru a sugera o greutate mai mică decât în realitate.

Din punct de vedere hardware, Sony Tablet S este dotată cu un display TFT touchscreen capacitiv de 9.4” (observaţi că fiecare producător are propria diagonală preferată pentru display), care oferă o rezoluţie de 800 x 1280 pixeli.

Platforma hardware este identică cu cea regăsită pe Tablet P – procesor dual-core ARM Cortex A9 cu frecvenţa de 1 GHz, grafică integrată ULP GeForce şi 1 GB memorie RAM, însă memoria internă este de 16 GB sau 32 GB.

De asemenea, lipseşte tehnologia 3G, motiv pentru care conectarea la internet se realizează doar prin Wi-Fi, în timp ce cele două camere foto sunt identice ca dotări şi funcţii. Tableta cântăreşte aproape 600 de grame şi utilizează sistemul de operare Google Android 3.1 Honeycomb, upgradabil la 3.2.

Pe piaţa americană, dispozitivul va fi lansat la jumătatea lunii septembrie şi va costa 500 dolari (varianta cu 16 GB memorie), respectiv 600 de dolari (varianta de 32 GB), astfel că în România ne putem aştepta la preţuri de 2.100 – 2.200 lei (16 GB), respectiv, 2.500 – 2.600 lei (32 GB). Cam mult pentru o tabletă care nu oferă aproape nimic spectaculos cu excepţia designului, mai ales că pe piaţa se găsesc numeroase soluţii mai accesibile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri