GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Tablete – definitie, ce este o tableta si recomandari

Autor: Echipa Giz.ro

Ce este o tabletă? Care sunt avantajele şi dezavantajele unei tablete? GiZ îţi răspunde la toate aceste întrebări prin intermediul articolului de mai jos.

Dacă există un segment de produse electronice care a cunoscut un succes peste aşteptările iniţiale în ultimii ani, acest segment este fără îndoială cel al tabletelor.

Lansate pe piaţă cu mai bine de un deceniu în urmă, tabletele au prins avânt doar după ce Apple a regândit această categorie de produse şi a lansat celebrul iPad în aprilie 2010, schimbând în mare măsură modul în care oamenii privesc tehnologia.

Ce este o tabletă

Tableta este un computer portabil integrat într-un display touchscreen cu dimensiuni mai mari decât ale unui telefon mobil. Utilizarea dispozitivului se bazează pe atingerea ecranului tactil şi pe folosirea unei tastaturi virtuale pentru redactarea textelor.

Practic, tableta reprezintă un produs de nişă care combină portabilitatea şi display-ul touchscreen ale telefoanelor mobile moderne cu funcţionalitatea unui netbook sau laptop.

Tabletele, calea cea mai confortabila spre distractia mobila

Spre deosebire de laptopuri şi PC-uri, care utilizează cu precadere sistemul de operare Windows, tabletele îţi oferă teoretic posibilitatea de a alege: tableta Apple iPad utilizează numai sistemul de operare proprietar iOS, în timp ce restul producătorilor mizează pe Google Android (dezvoltat de Google) sau pe versiunea de tablete a lui Windows 7. Undeva în colţ regăsim şi WebOS, sistem de operare disponibil (deocamdată) doar pe tabletele HP, QNX-ul celor de la ROM sau alte OS-uri cu grad limitat de adoptie, precum Meego (dezvoltat de Intel).

Avantajele unei tablete

În stadiul actual de dezvoltare, tabletele satisfac în primul rând nevoia de divertisment. Internetul a devenit parte integrată a vieţii multor tineri, iar tabletele îţi permit să navighezi pe site-urile preferate, experienţa de utilizare fiind net superioară comparativ cu telefoanele mobile datorită display-ului generos, care în unele cazuri este mai mare decât cel al unui netbook sau ofera o zona de lucru mai larga, datorita rezolutiei superioare.

În plus, tot tabletele îţi permit să vizionezi filme, uneori chiar şi în format HD, să asculţi muzică, dar şi să intri în lumea unor jocuri complexe realizate special pentru astfel de dispozitive.

O tableta iti permite chiar si sa te joci

Dacă te gândeşti la partea practică a lucrurilor, tabletele îţi vor fi de asemenea de folos: poţi să răspunzi rapid la e-mail-uri urgente, să editezi minimal grafice în documentul Excel sau să citeşti un raport în format PDF.

Toate acestea le poţi face şi de pe telefonul mobil sau laptop, dar tableta asigură un raport ideal între funcţionalitate şi ergonomie.

Dezavantajele unei tablete

Principalele dezavantaje ale unei tablete vin tocmai din faptul că aceste dispozitive nu pot înlocui încă telefonul mobil şi netbook-ul. În primul rând, tableta nu are – decat cu unele exceptii – funcţie de telefonie (oricum, ar fi caraghios să ţii la ureche un gadget cu display de 7” sau chiar 10”, nu-i aşa?), iar în al doilea rând netbook-urile şi, mai ales, laptopurile, au avantaje de necontestat.

Cea mai mare diferenţă comparativ cu netbook-urile este reprezentată de sistemul de operare. Indiferent că vorbim despre iOS-ul disponibil pe Apple iPad, Google Android sau Windows 7, sistemele de operare disponibile pe tabletă pleacă cu anumite limitări impuse de tehnologia touchscreen, care fac ca aplicaţiile să fie incompatibile cu cele ale OS-urile clasice.

iOS-ul rezolva parţial problemă prin numărul ridicat de aplicaţii disponibile, însă Google Android nu beneficiază încă de o colecţie suficient de mare de aplicaţii dedicate pentru a acoperi nevoile şi posibilităţile unei tablete.

Conectarea la internet se realizează prin tehnologia Wi-Fi 802.11 b/g/n, dar ce faci când nu eşti în aria de acoperire a unui hotspot wireless? Ai putea apela la tablete dotate cu tehnologia 3G, dar în această situaţie vei avea nevoie de un abonament de internet de la un operator telecom, iar costurile sunt încă ridicate.

Filmele de pe YouTube pot fi urmarite cu usurinta pe o tableta

Pe de altă parte, când vine vorba despre lucruri serioase situaţia se schimbă: nu este tocmai plăcut să redactezi texte lungi în Word de pe o tabletă, iar de editarea profesionistă a fotografiilor nici nu poate fi vorba. Asta ca să nu menţionăm nimic despre editarea video, cu toate ca unele dispozitive ofera solutii de baza ce permit atata editarea continutului video, cat si a pozelor.

Concluzii

Tableta reprezintă o categorie distinctă de dispozitive electronice care se adresează preponderent tinerilor care călătoresc mult şi vor să aibă la dispoziţie un instrument facil de conectare la Internet. Tableta nu este însă un înlocuitor pentru telefonul mobil şi/sau netbook, ci un produs complementar util doar în anumite perioade, cum ar fi o ieşire la iarbă verde, o excursie de una-două zile în afara oraşului sau în pat înainte de culcare sau imediat după ce te-ai trezit.

Dacă te tentează ideea de a achiziţiona o tabletă, îţi recomandăm să rămâi alături de noi si sa citesti aticolele din categoria Tablete de pe Giz.ro. Pe langa aceasta, iti recomand acest top al celor mai bune tablete ale momentului, acest articol despre tablete ieftine ce isi merita banii si acest articol despre tablete recomandate copiilor, rezistente si cu preturi bune.

1 comentariu

  1. MeRrY

    3 decembrie 2011 la 21:00

    vreau sa stiu si eu daca pot sa introduc modem in tableta..si daca nu cu ce functioneaza?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri