Noutăţi Asus pentru 2017: Zenfone AR şi Zenfone 3 Zoom
Chiar dacă a intrat relativ târziu pe piaţa smartphone-urilor, Asus a reuşit să câştige rapid o bună notorietate pentru produsele sale, în special datorită unui bun raport calitate-preţ şi a unor terminale de calitate. Cu ocazia târgului de tehnologie CES 2017, compania taiwaneză demonstrează că este în acelaşi timp capabilă să inoveze prin lansarea lui Asus Zenfone AR, un smartphone compatibil cu sistemul de realitate augmentată Google Tango, precum şi Asus Zenfone 3 Zoom, care iese în evidenţă prin zoomul optic al camerei foto.
Asus Zenfone AR
A trecut aproape un an de când Google a lansat Tango, un sistem de realitate augmentată care, de exemplu, îţi permite să realizezi modele 3D ale obiectelor sau camerelor din jurul tău pentru a folosi aceste informaţii mai târziu, atunci când cauţi mobilă pentru casă. Posibilităţile oferite de realitatea augmentată sunt variate datorită interacţiunii facile, însă până în prezent Lenovo Phab2 Pro era singurul smartphone compatibil cu această tehnologie.
Asus Zenfone AR, al cărui nume provine, desigur, de la Augmented Reality, completează această nişă extrem de săracă în modele şi oferă suport inclusiv pentru Daydream, sistemul de realitate virtuală dezvoltat de asemenea de Google şi integrat în sistemul de operare Android 7.0 Nougat.
Reţine însă că nu poţi folosi cele două sisteme simultan, ci numai separat.
Zenfone AR este însă un smartphone atractiv indiferent dacă eşti sau nu interesat de Tango şi Daydream, în special dacă îţi plac telefoanele performante cu ecran mare. Noul terminal oferit de taiwanezi se mândreşte cu un display Super AMOLED cu diagonală de 5.7 inch şi rezoluţie QHD (1440×2560 pixeli) acoperit cu sticlă de protecţie Gorilla Glass 4.
Din punct de vedere hardware, Asus a optat pentru un chipset Qualcomm Snapdragon 821, cel mai performant din gama producătorului american până la apariţia pe piaţă a proaspat-lansatului Snapdragon 835. Vorbim astfel despre un chipset quad-core cu procesoare Kyro dual-core tactate la 2.35 GHz şi, respectiv, 1.6 GHz şi grafică Adreno 530. Telefonul mizează de asemenea pe 8 GB RAM, astfel că Zenfone AR devine primul terminal cu o astfel de cantitate de memorie.
În practică, este puţin probabil că o astfel de cantitate impresionantă pe hârtie să aibă efecte majore asupra performanţelor comparativ cu un smartphone echipat cu Snapdragon 821 şi 4 GB RAM. Vor exista însă şi versiuni de 4 GB, mai potrivite pentru utilizatori în special dacă acestea vor avea un preţ mai atractiv.
Memoria internă este de asemenea cea specifică unui terminal de top, iar Asus promite o largă varietate din acest punct de vedere: 32, 64, 128 şi chiar 256 GB ar trebui să satisfacă toate cerinţele.
Pentru camera foto, Asus a optat pentru un senzor Sony IMX318 de 23 MP care oferă stabilizare optică a imaginii pentru fotografii şi stabilizare electronică a imaginii pentru clipuri video, care pot fi înregistrate la rezoluţie 4K.
Din punct de vedere software, telefonul este echipat cu Android 7.0 Nougat, peste care Asus a implementat propria interfaţă Zen UI 3.0. Aceasta schimbă într-o proporţie destul de mare aspectul grafic, însă principala problemă este numărul foarte mare de aplicaţii preinstalate, cu atât mai mult cu cât doar o parte dintre ele pot fi dezinstalate.
Telefonul oferă conexiuni 3G, 4G, Wi-Fi ac şi bluetooth 4.2 şi beneficiază de un conector USB 2.0 Type-C reversibil, în timp ce acumulatorul Li-Ion cu o capacitate de 3.300 mAh ar trebui să asigure o autonomie decentă.
Asus Zenfone 3 Zoom
Cu un an în urmă, Asus lansa Zenfone Zoom, un smartphone care, aşa cum sugerează şi numele, beneficia de o cameră foto cu zoom optic, ceea ce îi oferea perspectiva unor imagini de mai bună calitate atunci când subiectul era relativ îndepărtat. Aşa cum ne-a obişnuit cu mare parte din gama Zenfone, urmaşul său este Zenfone 3 Zoom, care păstrează conceptul, dar adăugă un sistem de camere duale. Prin prisma acestei schimbări, zoom-ul optic a scăzut de la 3x la numai 2.3x, însă ar trebui să ofere în continuare rezultate bune.
Camera foto are un senzor de 12 MP cu dimensiunea de ½.55 inch, iar cele două lentile sunt utilizate la maxim pentru a crea aşa numit efect bokeh, prin care subiectul fotografiei este bine focusat, în timp ce background-ul devine blurat. Clipurile video sunt realizate la o rezoluţie maximă 4K cu 24 de cadre pe secundă sau Full HD dacă preferi 30 de cadre pe secundă, în timp ce cameră selfie este de asemenea impresionantă prin cei 13 MP ai săi.
Asus Zenfone 3 Zoom mizează pe un ecran AMOLED cu diagonala de 5.5 inch şi rezoluţie Full HD şi, spre deosebire de Zenfone AR, are Gorilla Glass 5, cea mai nouă versiune a sticlei de protecţie. Platforma hardware este însă una de nivel mediu, cu un chipset Qualcomm Snpadragon 625 cu procesor octa-core Cortex A53 cu frecvenţa de 2.0 GHz, grafică Adreno 506, 4 GB RAM şi memorie internă de cel puţin 32 GB.
Din păcate, Zenfone 3 Zoom vine din fabrică cu Android 6.0.1 Marshmallow, iar un update la Android 7.0 Nougat nu a fost încă anunţat. Cel puţin până atunci va trebui să te împaci şi cu interfaţa proprietară Zen UI 3.0. Reţeta comunicaţiilor este deja una clasică, cu 3G, 4G, bluetooth 4.2 şi o largă varietate de sisteme de poziţionare, cu GPS, Glonass şi Beidou, ultimul fiind realizat de chinezi.
Prin ce mai iese în evidenţă Zenfone 3 Zoom? Primul acumulatorul Li-Ion de 5.000 mAh, care cel puţin teoretic ar trebui să ofere o autonomie de circa 2 zile, mai ales dacă nu foloseşti telefonul chiar atât de intensiv.
Preţuri şi disponibilitate
Pentru moment, Asus nu a oferit alte detalii despre cele două smartphone-uri. Dintre acestea, Zenfone 3 Zoom va apărea primul, urmat de Zenfone AR, astfel:
- Asus Zenfone 3 Zoom: disponibil începând cu luna februarie la un preţ care nu a fost încă anunţat;
- Asus Zenfone AR: disponibil începând cu al doilea trimestru al anului, adică din luna aprilie, mai sau iunie. Preţul nu a fost încă anunţat.
Nicolae
8 ianuarie 2017 la 17:50
Îmi place, cred că este ce-l mai tare telefon la ora actuală. Asus zenfon AR