GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să îmbunătăţeşti autonomia unui smartphone Android sau iPhone

Autor: Echipa Giz.ro

Există câteva trucuri cu ajutorul cărora îţi poţi îmbunătăţi autonomia smartphone-ului, indiferent că este iPhone sau rulează Android. Care sunt acestea afli din acest articol.

Pe internet circulă de mai mult timp un banc potrivit căruia posesorii de smartphone-uri se salută cu formula “Pe tine cât te ţine bateria?”. Este şi acesta un mod de a face haz de necazul de a încărca acumulatorul telefonului aproape în fiecare zi.

Problema a apărut încă de la lansarea lui iPhone şi a fost generată de performanţele tot mai mari ale telefoanelor: avem ecrane mai mari, cu o densitate mai mare a pixelilor, dar şi procesoare din ce în ce mai performante: cele single-core de 1 GHz sunt considerate acum low-end într-o perioadă în care unităţile dual-core au devenit banale, iar cele quad-core şi-au făcut apariţia la MWC 2012.

În plus, aplicaţiile multimedia solicită din ce în ce mai mult aceste dotări tehnice de top şi “îngroapă” acumulatorul, a cărui tehnologie a rămas în mare parte aceeaşi cu cea din deceniul trecut.

În acest context, afirmaţiile celor de la Huawei, potrivit cărora noul smartphone Huawei Ascend D quad XL va avea o autonomie de până la trei zile în regim obişnuit de utilizare datorită optimizării consumului de energie la conectarea în reţea, par să fie parţial hazardate. Nu ştim dacă acest smartphone va avea într-adevăr o autonomie atât de bună, însă îţi putem oferi câteva sfaturi care să te ajute să măreşti un pic intervalul de timp dintre două încărcări.

Micşorează luminozitatea ecranului

Luminozitatea poate fi controlata usor din meniul telefonului

Ecranul este cel mai mare consumator de energie pentru un smartphone, lucru vizibil în special la telefoanele cu display generos. De aceea, este important să micşorezi luminozitatea ecranului până la o valoare pe care o consideri tolerabilă pentru ochii tăi. La început vei avea impresia că imaginea afişată pe ecran nu mai este la fel de clară, însă te vei obişnui în scurt timp.

De asemenea, nu uita să activezi funcţia de ajustare automată a luminozităţii (disponibilă inclusiv pe smartphone-urile low-end), pentru ca atunci când utilizezi telefonul într-o cameră întunecată să consumi şi mai puţină energie.

Tot la acest capitol al ecranului îţi recomandăm să setezi o valoare cât mai mică pentru intervalul de timp în care ecranul va rămâne aprins după ultima atingere a acestuia. În mod obişnuit nu ar trebui să ai nevoie de mai mult de 15-30 de secunde, mai ales că unele aplicaţii (cum ar fi cele care îţi permit să citeşti cărţi electronice) au incorporată o funcţie pentru menţinea ecranului aprins mai mult timp strict în aplicaţia respectivă.

Dezactivează conexiunile Wi-Fi, 3G, bluetooth şi GPS când nu le foloseşti

Dezactiveaza conexiunile 3G si Wi-Fi pentru a imbunatati autonomia

Sunt de acord, la prima vedere pare o măsură extremă. Dar gândeşte-te puţin: chiar foloseşti toate aceste patru conexiuni tot timpul? Şi în timpul unui curs la facultate? Şi în timp ce eşti la birou cu PC-ul în faţă? Aşa mă gândeam şi eu.

E simplu: după ce ai folosit bluetooth în maşină sau pentru un transfer de fişiere – dacă ai iPhone, nici măcar nu poţi face asta – dezactivează conexiunea. La fel, dacă nu foloseşti Google Maps sau un serviciu similar, opreşte conexiunea GPS. Chiar dacă unele aplicaţii îţi solicită localizare, cele mai multe o fac fără să aibă cu adevărat nevoie de aceste date pentru ca aplicaţia respectivă să ruleze în mod optim (un exemplu sunt jocurile)

Ceva mai complicat este cu conexiunea de date 3G sau Wi-Fi, pentru că mulţi utilizatori preferă să fie conectaţi permanent la internet pentru a citi imediat mail-urile sau DM-urile de pe Twitter. Chiar şi aşa, poţi dezactiva conexiunea Wi-Fi dacă nu ai nicio reţea wireless disponibilă, pentru că nu faci altceva decât să consumi inutil energie.

Închide aplicaţiile pe care nu le foloseşti

Poate nu ţi se pare foarte important, însă cele mai multe aplicaţii continuă să ruleze în background chiar şi după ce nu le mai foloseşti, iar acest lucru se traduce printr-un consum suplimentar de energie.

Pentru Android, cel mai simplu este să instalezi o aplicaţie care gestionează toate aplicaţiile deschise pe smarthone. Cea mai populară dintre acestea este Advanced Task Killer, care îţi permite să închizi toate aplicaţiile care rulează în background printr-un singur tap. În plus, poţi folosi diverse setări personalizate pentru a păstra în background anumite aplicaţii utile.

Pentru iPhone există o metodă built-in: apeşi butonul de home de două ori pentru a afişa toate aplicaţiile deschise, apeşi cu degetul pe aplicaţia pe care vrei s-o închizi, iar apoi apeşi pe X pentru a închide aplicaţia.

Cu Advanced Task Killer inchizi imediat toate aplicatiile din background

Foloseşte o aplicaţie pentru managementul resurselor

Dacă ai un telefon cu Android, îţi recomandăm să utilizezi o aplicaţie care să gestioneze resursele prin limitarea puterii procesorului atunci când nu foloseşti telefonul la capacitate maximă. În acest sens poţi încerca aplicaţia JuiceDefender, care îţi oferă control şi asupra conexiunilor de date, Wi-Fi şi GPS.

JuiceDefender te ajuta sa imbunatatesti autonomia

Utilizează Power Save Mode

Oricât de mult te străduieşti să limitezi consumul de energie, la un moment dat tot vei ajunge să mai ai doar 10-15% din autonomie şi să nu ai un incercator la vedere. Soluţia stă într-o aplicaţie preinstalată pe Android numită Power Saver, care îţi permite să stabileşti câteva reguli automate care să se activează atunci când autonomia scade sub un anumit procent.

De exemplu, cu această aplicaţie poţi dezactiva automat conexiunile 3G şi Wi-Fi dacă nu le foloseşti, poţi reduce luminozitatea ecranului şi elimina vibraţiile.

Concluzii

Prin utilizarea câtorva trucuri relativ simple, ai posibilitatea de a creşte autonomia smartphone-ului tău. Nu te aştepta la minuni, dar cel puţin vei câştiga câteva ore în plus în care vei putea folosi telefonul, iar acest lucru se va vedea în special atunci când nu ai la îndemână un încărcător sau cablu USB.

De asemenea, merită menţionat că sistemul de operare Android oferă mai multe opţiuni pentru limitarea consumului de energie decât iPhone prin aplicaţiile integrate şi cele disponibile în Google Play Store, însă situaţia se echilibrează în cazul în care ai făcut jailbreak la iPhone.

Nu în ultimul rând, ai posibilitatea de a prelungi durata de viaţă a acumulatorului pentru a-l folosi la capacitate maximă timp de mai mulţi ani. Dacă vrei să afli cum poţi face asta, te invităm să citeşti acest articol.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri