Cum să prelungeşti durata de viaţă a bateriei pentru telefoane, laptopuri şi tablete
Autonomia scăzută a bateriilor este una dintre principalele nemulţumiri ale utilizatorilor de telefoane, tablete, laptopuri şi alte dispozitive electronice, însă modul în care ai grijă de acumulator este foarte important pentru a te bucura cât mai mult timp de el.
Un smartphone de top trebuie reîncărcat în fiecare seară. Un laptop sau o tabletă nu rezistă mai mult de 6-8 ore fără alimentare de la priză. Iar odată cu trecerea timpului, toate aceste gadgeturi trebuie reîncărcate din ce în ce mai des, pe măsură ce autonomia scade, iar acumulatorul îşi pierde din puterea de a stoca energie electrică.
Aceste cicluri de reîncărcare şi de utilizare pe termen lung sunt caracteristice bateriilor Li-Ion, practic cel mai utilizat tip de acumulator pentru gadgeturile pe care le folosim zi de zi. Nu este nici pe departe cea mai eficientă tehnologie, însă reprezintă cel mai bun compromis între dimensiunea, greutatea şi performanţa bateriilor.
Pentru ca acumulatorul pe care îl foloseşti să aibă o durată de viaţă cât mai mare şi să-l poţi utiliza în aproape aceleaşi condiţii şi peste doi-trei ani, trebuie să respecţi câteva reguli esenţiale care de multe ori sunt necunoscute sau pur şi simplu neglijate.
Aceste aspecte sunt chiar mai importante decât trucurile pe care le poţi folosi pentru a creşte autonomia unui baterii (intervalul de timp dintre două încărcări).
Înainte de a-ţi explica ce trebuie să faci pentru a creşte durata de viaţă a acumulatorului, este bine să înţelegem principiul de funcţionare al unei baterii Li-Ion şi Li-Po.
Cum funcţionează bateriile pentru telefoane, laptopuri şi tablete
Cel mai utilizat tip de acumulator pentru telefoane, laptopuri şi tablete este Li-Ion, a cărui prescurtare vine de la Litiu-Ion. Bazat pe litiu, cel mai uşor şi mai puţin dens metal din lume, acest tip de acumulator are un principiu de funcţionare foarte simplu: ionii de litiu se mută de pe electrodul negativ pe electrodul pozitiv în timpul utilizatorii gadgetului şi revin pe electrodul negativ în timpul încărcării cu energie electrică.
În cazul laptopurilor, acumulatorii Li-Ion iau forma unui cilindru, în timp ce sub carcasa telefoanelor regăsim baterii dreptunghiulare subţiri.
O variaţie a acumulatorilor Li-Ion este Li-Po, prescurtare pentru Litiu-Polimer, diferenţa principală fiind că litiul este amplasat într-o compoziţie de polimer. Acumulatorii Li-Po au o autonomie mai bună şi sunt mai subţiri, însă au un dezavantaj major: dacă se descarcă complet, riscul de a nu mai putea fi încărcaţi la capacitate maximă este mai mare decât în cazul bateriilor Li-Ion. Deşi nu sunt foarte răspândiţi, Apple foloseşte doar acumulatori Li-Po pentru iPhone şi iPad.
În cazul laptopurilor regăsim acumulatori pe un anumit număr de celule, ceea ce înseamnă de fapt că acumulatorul respectiv este alcătuit din mai multe baterii de mici dimensiuni. Cu cât numărul de celule este mai mare, cu atât autonomia, timpul de încărcare, greutatea şi preţul sunt mai mari.
Capacitatea unui acumulator Li-Ion sau Li-Po se măsoară în mAh (miliamperi oră) şi exprimă perioada de timp în care acumulatorul va rămâne încărcat. Teoretic, o valoare mai mare pentru capacitatea unui acumulator simbolizează o autonomie mai mare pentru gadgetul respectiv.
Cum să prelungeşti durata de viaţă a acumulatorilor
Teoretic, principiul de utilizare al acumulatorilor Li-Ion şi Li-Po ar trebui să asigure o funcţionare permanentă. Totuşi, ciclurile de încărcare-descărcare, temperatura ambientală şi modul de depozitare afectează semnificativ durata de viaţă a acumulatorilor. Iată ce trebuie să faci pentru a prelungi durata de viaţă a bateriilor:
Cicluri de încărcare-descărcare
Unul dintre aspectele cheie este modul în care încarci acumulatorul, iar cel mai important sfat este să eviţi descărcarea completă a gadgetului. Motivul? Dacă laşi bateria să se descarce complet, există riscul ca aceasta să nu se mai poată încărca la capacitate maximă, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul acumulatorilor Li-Po. Astfel, este de preferat să încarci acumulatorul când acesta mai mare 20-30% din autonomie.
De asemenea, nu contează dacă bateria se încarcă la capacitate maximă sau dacă o scoţi din priză înainte de a indica un nivel de 100%, întrucât acest lucru nu afectează în niciun fel performanţa acestuia.
Un proces de încărcare-descărcare al bateriei poartă numele de ciclu. În general, producătorii stipulează că un acumulator are o durată de viaţă de 300-500 cicluri, însă numărul real al acestora este cu atât mai mare cu cât încarci acumulatorul mai des, conform tabelului de mai jos:
Grad de descarcare | Numar de cicluri |
100% | 500 |
50% | 1500 |
25% | 2500 |
10% | 4700 |
Sursa: Cadex Electronics, producător de echipamente pentru industria acumulatorilor
În ultima perioadă, unii producători estimează durata de viaţă a acumulatorului în ani, însă această unitate de măsură nu este la fel de relevantă ca numărul de cicluri.
Depozitare şi temperatură
Numărul de cicluri nu este singurul care dictează durata de viaţă de acumulatorului. La fel de importante sunt şi modurile în care bateria este depozitată şi temperatura la care aceasta funcţionează.
Astfel, dacă nu vei utiliza acumulatorul o lungă perioadă de timp (de exemplu, dacă nu foloseşti deloc un telefon sau dacă foloseşti laptopul doar acasă şi îl alimentezi direct de la priză), trebuie să-l încarci la aproximativ 40% din capacitate, să-l scoţi din gadget şi să-l depozitezi la o temperatură de cel mult 25 de grade Celsius. Îl poţi depozita inclusiv în frigider la o temperatură de 2-4 grade, însă nu şi în congelator, unde temperaturile sunt negative.
Atenţie: dacă alimentezi laptopul direct de la priză şi păstrezi şi acumulatorul în el, acesta va rămâne mereu la capacitate 100% şi va suporta temperaturi foarte ridicate.
Tabelul de mai jos evidenţiază pierderea capacităţii unui acumulator în funcţie de gradul de încărcare şi de temperatură:
Temperatura | Deteriorare la 40%* | Deteriorare la 100%* |
0 grade | 2% pe an | 6% pe an |
25 grade | 4% pe an | 20% pe an |
40 grade | 15% pe an | 35% pe an |
60 grade | 25% pe an | 40% in trei luni |
* Cu cât se deteriorează acumulatorul dacă este păstrat la un grad de încărcare de 40%, respectiv 100%.
Sursa: Cadex Electronics, producător de echipamente pentru industria acumulatorilor
Ce ne pregăteşte viitorul?
În ciuda aparenţelor, tehnologia acumulatorilor Li-Ion este într-o continuă dezvoltare, iar performanţele acestor baterii cresc cu aproximativ 6% pe an. Totuşi, acest progres este prea lent şi nu ţine pasul cu creşterea rapidă a performanţelor componentelor hardware disponibile în telefoanele mobile, laptopuri şi tablete.
Lucrurile încep însă încet-încet să se îmbunătăţească. Spre finalul anului trecut, o echipă de cercetări de la Lawrence Berkeley National Laboratory din California a realizat un anod dintr-un polimer care poate stoca de 8 ori mai multă energie, îmbunătăţind astfel autonomia şi durata de viaţă a acumulatorului.
Între timp, cercetătorii de la Universitatea Northwestern au reuşit să mărească de 10 ori capacitatea de stocare a unui acumulator Li-Ion după ce au reuşit să descopere o modalitate pentru care să sporească numărul şi mobilitatea ionilor.
De asemenea, Bill Gates a investit în compania Liquid Metal Battery, care dezvoltă un acumulator bazat pe metale lichide.
Astfel, chiar dacă pentru o bună perioadă de timp va trebui să ne mulţumim în continuare cu performanţele limitate ale acumulatorilor Li-Ion şi Li-Po, viitorul sună destul de promiţător chiar şi în acest domeniu.
Trebuie însă să acceptăm ideea că progresul în domeniu este unul destul de lent. Informaţii despre noi tehnologii pentru baterii apar frecvent, însă probabil că vor mai trece câţiva ani buni înainte de a ne bucura de o autonomie mai bună pentru gadgeturile noastre.
Concluzii
Modul de utilizare şi de depozitare a unei baterii au o influenţă majoră asupra duratei de viaţă a acesteia. Totuşi, regulile pentru îmbunătăţirea duratei de viaţă sunt simple şi uşor de respectat pentru a beneficia mai mult timp de acumulatorii prezenţi în gadgeturile pe care le folosim în viaţa de zi cu zi.
De asemenea, trebuie să respecţi câteva reguli şi pentru modul în care foloseşti telefonul, tableta sau laptopul, cu scopul de a creşte durata de utilizare a gadgetului cu o singură încărcare.
Mihai
2 martie 2015 la 21:25
Salut! Tocmai am comandat o baterie noua originala de tip Li-Ion, din cate am citit pe aici si pe alte site-uri nu e bine sa formatez bateria, ce ar trebui sa fac atunci cand o sa primesc bateria? Ar trebui sa o descarc complet si dupa sa o incarc 100%? Multumesc!
Tony
1 aprilie 2015 la 09:03
Din cate vad tu ai citit degeaba tot ce scrie mai sus… poate o sa mai citesti odata si sa incerci sa si intelegi ce scrie, nu sa pui intrebari aiurea daca mai sus ai raspunsul.
todoran
11 iulie 2015 la 13:02
Cel mai simplu cand iei un telefon nou sau o baterie noua incarco complet inainte de utilizare si te va tine mai mult iar de incarcat nul lasa sub 20% LA MINE BATERIA E DE 5000
alexandra
22 iulie 2015 la 20:12
De exemplu am un aparat foto canon care odata ce ajunge bateria la 30% imi zice ca trebuie sa incarc bateria si nu-mi mai permite sa-l folosesc. La telefon n-am tinut niciodata cont, pentru ca mereu se intampla sa am nevoie de telefon pana se descarca sub 30%. La unele telefoane am vazut ca dupa ce se descarca complet nu mai primesc curent de la USB-ul laptopului si trebuie incarcate direct de la priza. Ideal ar fi zilnic sa incarci cate putin bateria telefonului si sa stea undeva in plaja 40-80%.
Cristian
10 august 2015 la 11:12
Un articol super cu multe informatii concrete! Multumim!
z1
8 decembrie 2015 la 00:35
Din tabel:
0-100%-500 =>500 × full battery
10%-4700 =>470 × full battery
In concluzie e mai bine sa incarci de la 0 la 100%.
Petru
13 ianuarie 2017 la 00:50
Acolo scrie 4700×full batery… nu 470, ai ratat un zero
Cristina
15 februarie 2016 la 07:56
Daca nu am formatat bateria bine pot sa o formatez din nou ? si cum?
Daniel Popescu
15 februarie 2016 la 13:54
Bateria nu trebuie formatata. Doar vechile bateriile Ni-MH aveau nevoie de formatare.
Ciucurescu Petrica
15 februarie 2016 la 20:28
Cum pot verifica capacitatea reala a unei baterii de tableta?
Filip
21 februarie 2016 la 15:19
Buna ziua! Recent mi-am cumparat o tableta Asus Zenpad z300cl z3560 caruia i-am dus bateria pana la 13% dupa 3 zile de utilizare de la achizitionare, apoi am bagat-o la incarcat cu incarcatorul original la o priza impamantata asa cum scrie in manualul de utilizare. La inceput a avut 52% cand am cumparat-o. Ce mi-a scapat este ca tot in manual scrie ca trebuie tinuta 8 ore la incarcare inainte de prima utilizare, lucru pe care nu l-am facut, insa in manual nu scrie nimic de vreun efect advers asupra duratei de viata a bateriei/autonomiei. Stie cineva daca poate avea vreun efect advers acest fapt? Multumesc anticipat!
Daniel Popescu
21 februarie 2016 la 17:52
Nu este nicio problema, bateriile actuale de pe telefoane si tablete nu trebuie formatate.
radu
13 decembrie 2016 la 11:01
Se umfla din 3 motive:
1- si-a depasit ciclurile de incarcare, bateria o poti incarca si descarca de un nr finit de ori, 500-1000, si daca il incarci de 2 ori pe zi, 500 de incarcari se duc in 10 luni…
2- incarcatorul nu e original si il lasam la incarcat peste noapte, incarcatoarele aprobate de apple simt cand bateria e incarcata si opresc incarcarea, o baterie se incarca in mod normal in 3-4 ore restul de ore in care primeste curent de la incarcator ii sunt nocive
3- supraincalzirea, daca incalzesti o baterie ii termini viata mult mai repede.
Cat despre umflat, daca ajungi sa vezi e foarte rau.
Un semnal de alarma il primesti cand telefonul incepe sa se inchida desi mai are 10-20% baterie, dupa asta, in cateva zile-o luna o sa inceapa sa isi mareasca volumul, asta inseamna ca cel mai slab element cedeaza si acesta este display-ul, daca este capsulat telefonul, am vazut multe telefoane cu display-ul dezlipit, problema fiind bateria care-l impinge. deci, mergeti si cumparati baterii noi, originale, pe care le gasiti doar din dezmembrari, ca nimeni nu vinde baterii originale.
dan
14 ianuarie 2018 la 00:01
Da dar baterii noi originale nu gasesti radu
Diana
19 decembrie 2016 la 02:51
Buna,are ceva daca nu am pus telefonul proaspat achizitionat sa se incarce inainte de folosire? In cartea de instructiuni scria sa il incarc inainte,dar am vazut dupa…
Echipa Giz.ro
20 decembrie 2016 la 13:49
Nu. Este o recomandare, dar nu se intampla nimic rau daca nu ai facut asta.
Any
27 ianuarie 2017 la 10:20
Buna, am comandat un telefon HomTom HT16 si astept sa-l primesc. Am vazut niste filmulete pe youtube si am vazut ca tipii aia desfaceau mai intai carcasa telefonului si scoteau bateria. Undeva in partea de sus a bateriei am vazut ca se afla o banda subtire, transparenta, din plastic, pe care ei o dezlipeau de acolo si abia apoi puneau bateria la loc. Trebuie neaparat sa dezplipesc banda aceea? Ar putea impiedica telefonul sa functioneze? Se intampla ceva cu bateria daca nu o dezlipesc? In cazul in care telefonul vine cu bateria descarcata, cat timp ar trebui lasat la incarcat?
Marius
31 martie 2017 la 22:16
Buna seara!
Dilema este urmatoarea:
*am un acumulator de 18,6 v cu baterii de 1,2 v si 1300mah Ni-Cd(12 bucati) si vreau sa cumpar baterii de 3,7 v si 2000 mah Li-Ion (5 bucati).
*rationamentul este financiar :)
*pot?
*avantaje / dezavantaje
Multumesc!
Corodea Agneta
14 iunie 2017 la 09:56
Bună ziua, am cumpărat baterie nouă la android și nu știu de ce se descarcă fără să fie folosit . Seară am 80% pe la ora 23 iar dimineața la 5 este de 0% . Nu am aplicații multe instante . Vă rog să mă lămurească și pe mine cineva ce de întâmplă cu telefonul meu .
dani
19 august 2017 la 21:11
buna agneta :) telefonul tau nu are nimic serviciile care iti ruleaza in fundal iti consuma bateria si care pot fi oprite dar re-pornesc din nou
Raul
15 noiembrie 2017 la 16:08
Minciuni, numai prostii ar crede asa ceva am un s3 de nu stiu cati ani, il incarc in fiecare zii deci inseamna ca am intrecut de mult ciclul de 500 si inca tine bateria la fel nu are nici pe drq cred ca de vreo 1000 ori l-am incarcat 100% n-are nici pe dracu, conteaza cum nimeresti bateria poate sa se strice in 2 zile poate sa nu se strice niciodata
Ioana
17 august 2018 la 20:18
Bună seara! Recent am achiziționat un telefon huawei mate 10 Pro dual sim și îmi tine extrem de puțin încărcat în condițiile unei baterii de 4000mA.. Aproximativ 15 ore.. Pana acum l-am încărcat cu încărcătorul venit în cutie, original, huawei supercharge. Dar intenționez sa îl încarc cu alt încărcător Samsung de 2A, știu ca procesul de încărcare va dura mai mult, însă vreau sa știu dacă afectează bateria în vreun fel?
Spre exemplu astazi la aprox.ora 14 am scos telefonul de la încărcat iar acum mai am 78% în condițiile unei folosiri modice.. Facebook, instragram și search pe google.