Google Pixel şi Pixel XL – opinii, poze şi preţuri
Google Pixel şi Google Pixel XL sunt noile smartphone-uri sub brand propriu care oferă o experienţă curată a Androidului. Ambele au dotări hardware de top, însă decizile mai puţin inspirate de design şi preţurile ridicate ar putea îndepărta cumpărătorii.
Nexus a murit! Trăiască Pixel! Google a renunţat la tradiţionalul brand pe care l-a folosit pe o serie de dispozitive mai mult sau mai puţin celebre în favoarea unui nume mult mai banal care nu oferă nicio rezonanţă specifică.
Google Pixel şi Google Pixel XL vin la pachet cu acelaşi design şi aceleaşi dotări hardware, singura diferenţă majoră fiind diagonala ecranului, ceea ce evident a permis şi includerea unei baterii mai generoase pe modelul mai mare.
Cele două telefoane au fost dezvoltate în colaborare de Google şi HTC, producătorul originalului Nexus, însă logo-ul companiei taiwaneze nu apare nicăieri pe dispozitive.
Google speră ca un Android curat, asemănător cu cel disponibil pe Moto G4, să atragă cumpărătorii în detrimentul celorlalte telefoane de top de pe piaţă, însă misiunea nu se anunţă deloc una uşoară, mai ales că cele două terminale au o serie de defecte mai mult sau mai puţin deranjante.
Specificaţii tehnice Google Pixel şi Pixel XL
- ecran AMOLED de 5 inch cu rezoluţie Full HD / 5.5 inch cu rezoluţie QHD
- chipset Snapdragon 821
- 4 GB RAM
- 32 GB memorie internă
- cameră foto 12 MP cu înregistrare 4K
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
- sistem de operare Android 7.1 Nougat
- acumulator Li-Ion de 2.770 mAh / 3.450 mAh
- greutate 143 / 168 grame
Funcţii importante
La prima vedere, designul celor două telefoane este unul mai degrabă banal. Partea frontală este dominată de ecran şi nu există butoane fizice, întrucât tastele clasice ale Androidului au fost integrate pe display. Surprizele majore apar însă la partea din spate: dacă partea superioară este realizată din sticlă, cea inferioară este confecţionată din aluminiu. Acest lucru oferă un contrast puternic, atât din punct de vedere al aderenţei în mână, cât mai ales estetic. Impresia iniţială este cea a unui telefon uşor nefinisat cu care parcă nu îţi vine să te lauzi în faţa prietenilor după ce l-ai cumpărat.
Senzorul foto a fost amplasat în partea stânga-sus, în timp ce în centru este disponibil cititorul de amprente, care în cazul telefoanelor Google a primit chiar propriul său nume: Pixel Imprint. Mai jos, aproape de bază, există un simplu G discret de la Google.
Aşa cum spuneam, ecranul este principalul element care diferenţiază cele două telefoane. Ambele sunt de tip AMOLED, iar cel de pe Pixel are o diagonală de 5 inch, una considerată practic ideală în prezent de aproape toţi utilizatorii de smartphone-uri. În plus, Google şi HTC au fost suficient de înşiraţi pentru ca rezoluţia display-ului să fie Full HD, una mai mult decât suficientă pentru ochiul uman.
În schimb, în cazul lui Pixel XL, ecranul ajunge la o diagonală de 5.5 inch, iar rezoluţia a primit un upgrade la QHD, lucru deloc surprinzător. Ambele telefoane beneficiază de protecţie Gorilla Glass 4.
Pentru platforma hardware, Google şi HTC au ales cel mai puternic chipset Qualcomm şi unul dintre cele mai performante de pe piaţă: Snapdragon 821. Echipat cu un procesor dual-core de 2.15 GHz şi unul dual-core tactat la 1.6 GHz pentru sarcini mai puţin consumatoare de curent, chipsetul oferă practic performanţe de top în orice aplicaţie şi joc. Asta cu atât mai mult cu cât ambele beneficiază de 4 GB RAM. În privinţa memoriei interne, Google a optat pentru numai două variante: cea de bază are 32 GB, cealaltă are 128 GB, însă niciuna nu poate fi extinsă prin carduri microSD.
Telefoanele Nexus au fost caracterizate în general de performanţe mediocre sau cel mult decente din partea camerei foto, însă speram că lucrurile să stea mai bine în cazul lui Pixel. Pe hârtie lucrurile par să arate decent: senzorul foto are 12.3 MP, este realizat de Sony şi beneficiază de HDR+, funcţie activă by default ca urmare a absenţei oricărui lag în realizarea unei astfel de fotografii, sau Smartburst, care îţi permite să alegi o poză de referinţă dintre cele realizate în rafală.
Cealaltă diferenţă majoră între cele două telefoane este remarcată la acumulator. În cazul ambelor telefone, bateria este de tip Li-Ion şi nu poate fi înlocuită, însă oferă probabil o autonomie de o zi, mai mult sau mai puţin: cea de pe Pixel ae 2.770 mAh, în timp ce cea de pe Pixel XL are 3.450 mAh.
Din punct de vedere software, telefoanele Google marchează, deloc surprinzător, o premieră: sunt primele care folosesc Android 7.1 Nougat (LG V20 foloseşte Android 7.0). Avantajul acestora este absenţa aplicaţiilor preinstalate din partea producătorilor, întrucât în acest caz primeşti doar aplicaţii standard Google, multe dintre ele utile.
O schimbare de design comparativ cu versiunile precedente este că iconiţele aplicaţiilor sunt acum rotunde, fără să mai asigure plusul de eleganţă oferit anterior.
În plus, Android suportă acum şi platforma Daydream VR, iar Google a lansat inclusiv primii sau ochelari de realitate virtuală, aşa cum şi Samsung are brandul Gear VR.
https://www.youtube.com/watch?v=rLLAA4ENIP4
Le cumpărăm sau nu?
Ambele telefoane au specificaţii de top, însă adevărul este ca misiunea de le recomanda nu va fi deloc una uşoară. Alegerile neobişnuite în privinţa designului de pe spate, camera foto despre care nu ştim încă dacă va fi cu adevărat de top şi preţurile ridicate, puţin specifice gamei Nexus, reprezintă tot atâtea argumente pentru a fugi în ograda concurenţei.
În orice caz, nu trebuie să-ţi faci griji în privinţa performanţelor, ca urmare a utilizării celui mai nou chipset Snapdragon.
Preţ Google Pixel şi Pixel XL şi disponibilitate
Google Pixel şi Pixel XL vor fi disponibile în mai multe regiuni începând cu prima parte a lunii octombrie, în nuanţe de negru şi argintiu. Există şi o variantă albastră, însă aceasta va fi comercializată doar în SUA. Nu ştim încă disponibilitatea pe piaţa din România, însă este posibil ca telefoanele să sosească în octombrie.
Prin urmare, nu avem încă nici preţuri pentru piaţa din România, însă ştim deja cât vor costa produsele în ţările dezvoltate ale Europei.
Astfel, în versiunea cu 32 GB, Google Pixel costă 759 de euro, echivalentul a circa 3.400 de lei în România. Preţul este unul foarte ridicat în condiţiile în care Samsung Galaxy S7 este disponibil în prezent pentru 2.600 lei, LG G5 este puţin peste 2.500 lei, iar un iPhone 7 costă circa 3.300 lei. Prin urmare, Google Pixel are potenţialul de a deveni cel mai scump smartphone de top al momentului, ceea ce nu va ajuta prea mult vânzările.
Pentru moment, pentru Pixel XL avem doar preţurile din Marea Britanie, una dintre cele mai scumpe de pe continent: 720 de lire sterline, echivalentul a circa 3.600 lei.
Concluzii
Google Pixel şi Google Pixel XL sunt două telefoane de top care beneficiază de numeroase puncte pozitive, mai ales că sunt realizate în colaborare cu HTC şi au un Android curat.
Platforma hardware puternică combinată cu ecrane de calitate şi, eventual, camere foto pe măsură ar trebui să asigure o experienţă plăcută în orice aplicaţie şi joc.
Din păcate, unele decizii de design şi, mai ales, preţurile mari solicitate de Google vor decide probabil în bună măsură succesul celor două terminale pe piaţă.
Ionel
6 octombrie 2016 la 00:52
ceea ce mi se pare dubios este ca in US se vinde cu 650 dolari echivalentul la 2600lei… de ce preturile din europa sunt mai ridicate nu stiu(tot din china sunt aduse)
Andrei Girbea
7 octombrie 2016 la 00:19
Pentru ca preturile afisate in US nu includ taxele, asadar in realitate sunt mai mari(cu 6-10%, depinde de stat). Preturile in Europa includ taxele, care de altfel sunt oricum mai mari aici (20% TVA la noi, 19% in Germania, de exemplu). Astea doua adunate, si nu mai e nimci dubios :)