GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HTC 8X review – Smartphone de top cu Windows Phone 8

Testat pe data de 6 decembrie 2012
Pe scurt: HTC 8X este unul dintre primele smartphone-uri cu Windows Phone 8 care iese în evidenţă prin designul proaspăt şi unic. Telefonul se achită cu bine de sarcini în utilizarea de zi cu zi, autonomia este decentă, dar are unele probleme la redarea fişierelor multimedia. Sunt însă aceste caracteristici suficiente pentru ca produsul taiwanez să aibă succes pe piaţă?
Produs testat: HTC 8X   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2360 Lei

Într-o industrie mobilă dominată de Android şi iOS, Microsoft încearcă să-şi impună propriul sistem de operare Windows Phone 8, a cărui interfaţă a ajuns inclusiv pe versiunea desktop a noului Windows 8.

Cât de bun este însă Windows Phone 8 pentru utilizatorii obişnuiţi de telefoane inteligente şi care sunt facilităţile pe care le oferă acesta?

Pentru a răspunde cât mai obiectiv la aceste întrebări, ne-am jucat timp de câteva zile cu HTC 8X, unul dintre smartphone-urile de top dotate cu acest sistem de operare.

Prin urmare, în acest review vom analiza în detaliu HTC 8X, de la construcţie şi design până la  performanţele utilizării de zi cu zi a noului Windows Phone 8, pentru a afla împreună ce şanse are acest OS în lupta cu Android şi iOS. Nu am uitat însă nici de autonomie sau camera foto, dar nici de micile detalii care pot face diferenţa şi îţi pot influenţa decizia de cumpărare.

GiZ.ro este participant in programul Orange Smartphone Testers

Review video HTC 8X

Pentru început, te invităm să urmăreşti un review video pentru HTC 8X. Îţi recomandăm însă să parcurgi şi review-ul scris de mai jos pentru a afla detalii care nu au fost incluse în clip.

Design şi construcţie

HTC 8X impresionează în privinţa construcţiei şi a designului datorită policarbonatului care se integrează perfect cu sticla din partea superioară. Telefonul are un profil uşor concav, iar marginile sunt puternic rotunjite, oferind terminalului un design unic pe piaţă. O contribuţie importantă la acest aspect o are şi integrarea bateriei în carcasa spate.

Totuşi, designul de referinţă pentru industria telefoanelor mobile are şi câteva dezavantaje. În unele situaţii, smartphone-ul nu este foarte confortabil când este ţinut în mână, iar suprafaţa mată a spatelui nu are o aderenţă adecvată, motiv pentru care unii dintre voi ar putea avea tendinţa să-l scape relativ uşor din mână.

HTC 8X impresioneaza prin designul unic

În plus, telefonul are dimensiuni mai mari decât cele din acelaşi segment de 4.3”, fiind aproape la fel de mare ca unul de 4.6” sau chiar 4.8”. Motivul? Rama ecranului de 4.3” este generoasă, în special în partea superioară, motiv pentru care dimensiunile sale sunt 132.4 x 66.2 x 10.1 mm. În schimb, chiar dacă cele 130 de grame atârnă destul de greu în buzunar, greutatea este una obişnuită pentru smartphone-urile de top (cu excepţia iPhone 5).

Pe hârtie, dimensiunile mari ale telefonului pot părea surprinzătoare, întrucât marginile rotunjite şi forma generală a terminalului te duc cu gândul la un dispozitiv compact. De aceea, nu ar trebui să te aştepţi să poţi utiliza telefonul în orice condiţii cu o singură mână, însă acest lucru este valabil pentru aproape toate telefoanele cu ecran de minim 4.3”, în special dacă nu ai “avantajul” unor mâini mari.

HTC 8X este aproape la fel de mare ca Galaxy S3, desi are ecranul cu 0.5″ mai mic

Conectivitatea este una relativ clasică pentru HTC: în partea superioară există butonul de Power, jack-ul audio de 3.5 mm şi un microfon secundar, pe partea dreaptă regăsim slotul pentru cardul microSIM, butonul de volum şi butonul dedicat camerei foto, în timp ce portul microUSB este în partea de jos. Aşa cum probabil ţi-ai dat seama, HTC 8X nu are slot pentru carduri microSD.

Porturile lui HTC 8X de pe partea dreapta

In partea de jos exista portul microUSB

Partea frontala, dominata de difuzor si camera foto frontala

Cartela SIM se introduce in partea dreapta-sus

Din păcate, butoanele realizate din aluminiu anodizat sunt puternic integrate în carcasă, motiv pentru care uneori sunt dificil de apăsat. Deloc surprinzător, pe partea din spate întâlnim camera foto principală dotată cu LED Flash şi speaker-ul.

Evident, partea frontală este dominată de ecranul de 4.3” sub care sunt poziţionate cele trei butoane capacitive dedicate sistemului de operare Windows Phone. Speaker-ul este poziţionat în partea superioară, la fel ca şi camera frontală şi senzorul de lumină. Tot acolo există şi un LED pentru notificări.

Sub ecran exista trei taste capacitive

Înainte de a trece la capitolul următor aş vrea să menţionez o problemă la capitolul construcţie. Este vorba de procesul de vopsire al carcasei de policarbonat, care se înnegreşte la colţuri după câteva zile de utilizare asiduă. Am cercetat pe forumuri şi problema mea nu pare a fi singulară, deci  o carcasă protectivă este de recomandat în cazul lui HTC 8X dacă doriţi să menţineţi aspectul de proaspăt scos din cutie al telefonului.

Colţurile telefonului se înnegresc după câteva zile

Colţurile telefonului se înnegresc după câteva zile

Ecran

Aşa cum spuneam şi mai sus, ecranul lui HTC 8X are o diagonală de 4.3”, iar rezoluţia aleasă este 720×1280 pixeli, echivalentă unei densităţi de 342 de pixeli per inch. Valorile bune ale cifrelor sunt confirmate şi în practică, întrucât totul arată clar pe ecran, inclusiv textele.

Ecranul este construit în tehnologie Super LCD 2, motiv pentru care acesta oferă o reprezentare bună a culorilor, unghiuri generoase de vizualizare şi luminozitate de top, astfel că poţi folosi telefonul inclusiv în lumina puternică a soarelui. Singurul punct slab este reprezentarea mai puţin fidelă a negrului, o caracteristică obişnuită pentru ecranele de acest tip.

Ecranul lui HTC 8X este de calitate

Experienţa utilizării zilnice

HTC 8X mizează pe platforma hardware Qualcomm Snapdragon MSM8960 care include procesor dual-core Krait de 1.5 GHz, grafică Adreno 225, 1 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor, însă nu există slot de carduri microSD pentru extinderea acesteia.

Telefonul este la înălţime şi în privinţa conectivităţii, întrucât dispune de 3G HSPA+, Wi-Fi inclusiv cu funcţie dual-band, tehnologie NFC pentru plăti cu telefonul şi bluetooth.

HTC 8X este fluent in redarea paginilor de internet

Platforma hardware este suficient de puternică pentru a rula fluent sistemul de operare Windows Phone 8, care va necesita o scurtă perioadă de acomodare, întrucât are principii de funcţionare diferite de ceea ce suntem obişnuiţi să vedem la Android şi iOS.

Cea mai interesantă noutate din WP8 este posibilitatea de personalizare a homescreen-ului: acesta acoperă întreaga lăţime a ecranului pentru a afişa aşa-numitele live-tiles, widget-uri care acum pot avea trei dimensiuni distincte, în funcţie de preferinţe şi de specificul aplicaţiei.

WP8 iti permite sa redimensionezi live-tiles-urile de pe homescreen

O altă opţiune interesantă este Rooms, care îţi permite organizarea unui grup de persoane aproapiate pentru a fi la curent cu ultimele lor noutăţi de pe reţele sociale sau pentru a face sharing de fotografii sau documente, în timp ce Kids Corner este o aplicaţie de tip Parental Control care îţi permite să dezactivezi anumite jocuri sau aplicaţii

De asemenea, acum poţi copia directoare şi fişiere de pe computer pe telefon mult mai uşor printr-o simplă conexiune USB, într-un mod foarte asemănător cu cel cunoscut pentru terminalele Android, iar sistemul de operare oferă integrare cu aplicaţii precum Facebook, GMail, Outlook sau Skype.

Facebook este una dintre aplicatiile preinstalate pe HTC 8X

Nu lipseşte nici aplicaţia Wallet, care în combinaţie cu tehnologia NFC îţi permite să plăteşti cu telefonul mobil, însă această facilitate este practic inexistentă în România în acest moment.

Punctul slab al platformei este însă magazinul oficial de aplicaţii, care este în continuare sărăcăcios comparativ cu Google Play Store sau AppStore. Sperăm că lucrurile se vor îmbunătăţi şi pe acest front, însă asta depinde în mare măsură de interesul utilizatorilor pentru acest sistem de operare.

În ansamblu, Windows Phone 8 este un sistem de operare intuitiv, uşor de utilizat şi de înţeles inclusiv de cei care fac primul pas spre smartphone-uri, iar partea bună este că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în ecosistemul Android, HTC nu a personalizat puternic interfaţa.

Aplicatiile pentru WP8 sunt inca destul de reduse cantitativ si calitativ

La capitolul multimedia, telefonul are părţi bune şi mai puţin bune: numai o parte dintre filmele încercate au rulat în player, însă cele care au rulat au fost fluente.

Filmele vizualizate pe Youtube au rulat de asemenea fluent, dar aplicaţia dedicată nu se ridică încă la înălţimea aşteptărilor, în timp ce playerul audio oferă doar câteva funcţii de bază şi suport pentru tehnologia BeatsAudio. Calitatea sunetului este bună atât în cazul difuzorului, cât şi atunci când foloseşti căştile incluse în pachet.

Castile incluse in pachet asigura o auditie de buna calitate

Din păcate, numărul de jocuri din Marketplace este destul de scăzut, dar cele pe care le-am instalat au funcţionat fără probleme.

Nu în ultimul rând, telefonul este decent când vine vorba despre funcţia clasică de telefonie, atât pentru apeluri, cât şi pentru SMS-uri. Calitatea apelurilor audio este medie, iar semnalul a rămas puternic pe tot parcursul convorbirilor.

HTC 8X se achita cu brio de functiile de telefonie

Mai multe informaţii despre experienţa de utilizare şi rezultatele în câteva teste de benchmarks poţi afla în clipul de mai jos:

Camera foto

Camera foto disponibilă pe HTC 8X are 8 MP, senzor BSI şi motor de procesare ImageChip, fiind capabilă să înregistreze clipuri video în format Full-HD cu 30 de cadre pe secundă.
Interfaţa de utilizare a camerei foto este intuitivă, însă nu la fel de complexă precum cele regăsite pe telefoanele Android. Printre facilităţile care lipsesc sunt fotografierea în rafală şi modul panoramic, însă partea bună este că există un buton dedicat pentru pornirea camerei foto.

Camera foto de pe HTC 8X are 8 MP

Camera foto frontală, utilă pentru apeluri video, are 2.1 MP şi, surprinzător, poate înregistra de asemenea clipuri video în format Full-HD, o funcţie rar întâlnită chiar şi în acest segment.
Exemple de fotografii şi clipuri clipuri video realizate cu HTC 8X poţi vedea în clipul de mai jos:

Autonomie

HTC 8X beneficiază de un acumulator Li-Ion de 1800 mAh, însă în ciuda cifrelor modeste autonomia ajunge la o zi întreagă pentru utilizare medie şi chiar mai mult dacă nu “forţezi” telefonul prea mult.

Aşa cum am precizat la început, telefonul nu îţi oferă acces la acumulator, acesta fiind integrat în carcasa de policarbonat a dispozitivului.

HTC 8X rezista o zi departe de priza la utilizare medie

Preţuri şi disponibilitate

HTC 8X este disponibil în România pentru 2.360 RON în varianta pe negru şi albastru, având în preţ obişnuit pentru segmentul de top al smartphone-urilor.

Principalul rival al lui HTC 8X este Nokia Lumia 820, care dispune de asemenea de ecran de 4.3”, însă la rezoluţie de numai 480×800 pixeli. Cele două telefoane împart aceeaşi platformă hardware, însă modelul Nokia costă aproximativ 2.500 RON, fiind astfel uşor mai scump decât produsul HTC.

Tot la categoria rivali am putea include şi Samsung Ativ S, care are de asemenea aceeaşi platformă hardware, însă acesta are un ecran de 4.8”. Modelul sud-coreean nu este încă disponibil în România.

HTC 8X, una dintre solutii pentru pasionatii de WP8

Concluzii

HTC 8X este un smartphone de top pentru platforma Windows Phone 8 cu un design spectaculos, un ecran de calitate şi dotări hardware suficient de puternice pentru acest segment. Nu lipsesc însă unele scăpări la capitolul multimedia, iar sistemul de operare este cu două tăişuri: aduce un aer proaspăt în industrie, dar în acelaşi timp nu este suficient de bine dezvoltat pentru aplicaţii.

În plus, HTC 8X are parte de o concurenţă acerbă inclusiv pe segmentul telefoanelor cu Windows Phone 8, pe lângă faptul că trebuie să lupte cu popularitatea sistemelor de operare Android şi iOS.
Prin urmare, este greu de spus dacă HTC 8X este un must-have, iar decizia de cumpărare depinde în bună măsură de propriile tale preferinţe.

HTC 8X, smartphone de top cu Windows Phone 8

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri