HTC One – pret, detalii complete, specificaţii şi imagini
HTC One este noul vârf de gamă al producătorului taiwanez, construit cu intenția de a concura de la egal la egal cu cele mai bune telefoane Android și mult așteptatul Samsung Galaxy S4. Deși HTC a creat un telefon cu design aparte și cu specificații interesante, s-ar putea ca HTC One să nu impresioneze atât de mult utilizatorii aflați în căutarea unui super telefon.
HTC a investit masiv în promovarea noului model chiar înainte de lansarea oficială, mizând totul pentru a îi asigura succesul de piață.
Zvonurile despre următorul super telefon HTC au început cu Deluxe, model ce nu a mai avut parte de o lansare internațională, apoi HTC M7 care și-a schimbat treptat specificațiile transformându-se în One.
HTC crede că a găsit acum formula potrivită pentru un model cu disponibilitate și succes global, dar să vede ce oferă:
Design şi construcţie
HTC One are un design inovator, cu elemente vizuale care îl diferențiază clar de orice alt model anterior sau de telefoane ale competiției. Logo-ul HTC a fost plasat central, între butoanele capacitive home și back, asigurându-se că observăm imediat brand-ul.
Cele două benzi punctate care acoperă difuzoare frontale sugerează un sistem de sunet performant, capabil să îndeplinească cele mai exigente cerințe ale unui pasionat de muzică.
Desigur, ca și la alte telefoane HTC, sunetul este asigurat de Beats Audio, fapt confirmat prin logo-ul vizibil pe capacul spate, combinația dintre tehnologia de amplificare și cele două difuzoare fiind denumită BoomSound.
Marginile rotunjite și cromate au fost gândite pentru a face telefonul să pară mai subțire și pentru a scoate în evidență ecranul.Totuși, s-ar putea ca acest aspect să nu îi încânte pe toți, dar depinde și de felul în care materialul folosit se va comporta în timp.
Partea din spate a telefonului are ca element central senzorul foto al noii camere, însoțit de flash-ul LED și din nou logo-ul HTC. Carcasa curbată ar trebui să asigure mai mult confort în utilizare, având în vedere și dimensiunile.
HTC One are 137,4 x 68,2 x 9,3 mm și 143 grame, urmând a fi disponibil în două versiuni de culoare, argintiu și negru.
Ecran
HTC One urmează tiparul altor telefoane de top lansate anul acesta, fiind echipat cu ecran Full HD de 4,7 inch. Deși zvonurile inițiale indicau un ecran de 5 inch sau peste, similar cu Droid DNA, se pare că HTC a ales o dimensiune mai mică, probabil scăzând costul de fabricație.
Ecranul este de tip Super LCD3, cu o densitate a pixelilor de aproximativ 469 ppi și protejat de Corning Gorilla Glass 2.
HTC One hands on
Hardware
HTC One este motorizat de noul procesor Qualcomm Snapdragon 600, Quad-Core Krait 300 tactat la 1,7 GHZ, același model care echipează și recentul vârf de gamă LG Optimus G Pro.
Platforma Snapdragon 600 include și GPU Adreno 320, despre care Qualcomm susține că oferă de trei ori performanțele generației anterioare S4 Pro.
Împreună cu 2GB memorie RAM, procesorul și unitatea grafică ar trebui să asigure performanțe foarte bune indiferent de aplicațiile sau jocurile rulate.
Telefonul vine în două versiuni, cu 32 sau 64GB memorie internă.
Bateria de 2300 mAh ar putea să fie una din problemele telefonului, ecranul Full HD și componentele performante având și consum ridicat. Prin comparație, LG a dotat Optimus G Pro cu o baterie de 3140 mAh.
Telefonul are slot Micro-SIM și suport pentru rețelele HSPA+ și 4G LTE, care încep să se dezvolte și la noi. Teoretic, HTC One ar putea să atingă viteze de descărcare de până la 100 Mbps și 50 Mbps pentru upload.
Alte dotări includ Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0, MicroUSB cu suport MHL, GPS și radio FM cu RDS. Desigu, nu puteau lipsi senzorii de proximitate, accelerație, giroscop și busolă, care au devenit standard pentru telefoanele de acest nivel.
Camera foto
După senzorul de 41MP și tehnologia PureView introdusă la Nokia 808, se părea că nu o să mai avem parte de multe inovații în domeniul camerelor foto pentru telefoane.
HTC introduce la rândul său pe modelul One o nouă tehnologie, denumită “UltraPixel”, care utilizeză un senzor de 4 MP dar de dimensiune mai mare, aproximativ 1/3 inch. Camera foto are stabilizare optică a imaginii și un procesor dedicat fiind capabilă să filmeze Full HD.
HTC susține că UltraPixel a fost alegerea potrivită pentru a asigura o calitate bună a imaginii. Deși senzorul este de doar 4MP, are aceeași dimensiune ca un senzor de 8 MP, cum ar fi cele folosite la iPhone 5 sau Nokia Lumia 920.
Ca rezultat, fiecare pixel al senzorului este mult mai mare și ar trebui să asigure performanțe mai bune în condiții de iluminare scăzută.
Camera este completată de două funcții proprii: HTC Zoe și HTC Zoe Share.
HTC Zoe permite înregistrarea unui clip video Full HD (30fps) de 3 secunde împreună cu o imagine jpeg 16:9 de 2688 x 1520 pixeli. Rezultatul este afișat sub forma unui preview animat al fotografiei în galerie.
Ulterior, imaginea poate fi transferată prin HTC Zoe Share care va genera și un link, valabil 30 zile, ce poate fi trimis prietenilor.
Camera secundară este de 2,1 MP, cu o deschidere de 88 grade și capabilă să înregistreze clipuri Full HD.
Rămâne să vedem dacă noua tehnologie introdusă de HTC se va dovedi performantă în utilizarea de zi cu zi.
Software
HTC One a fost echipat cu Android Jelly Bean 4.1 și noua interfață New Sense apărută anterior în câteva imagini.
Dacă versiunea de Jelly Bean nu oferă noutăți notabile, New Sense (sau Sense 5) aduce HTC mai aproape de telefoanele din seria Nexus. Noua interfață are elemente grafice mai simple, mai plate, mai puțin obositoare, dar vizibile și ușor de recunoscut.
Mulți utilizatori apreciază HTC în special pentru Sense și s-ar putea ca modificarea să nu fie pe placul tuturor. Totuși, Android-ul este făcut pentru a fi personalizat și există o multitudine de opțiuni pentru a instala orice interfață.
BlinkFeed este un nou mod de prezentare a ecranului principal printr-un flux de informații, știri, imagini și update-uri de la prieteni care se actualizează constant.
Prețuri și disponibilitate
HTC One va ajunge în magazine la începutul lunii martie, dar data exactă ar putea varia în fiecare țară.
Prețul de pornire nu a fost anunțat încă dar, având în vedere că HTC One X se comercializează la aproximativ 2100 lei iar HTC One X+ la cca. 2750 lei, putem estima că noul model se va învărti în jurul preţului de 3000 lei, la lansare.
Concluzii
HTC One are câteva puncte solide, cum ar fi noua platformă Qualcomm sau design-ul nou, dar și unele părți care i-ar putea scădea atractivitatea, precum autonomia bateriei sau noua tehnologie foto.
Față de Sony Xperia Z și ZL, HTC One aduce în plus procesorul mai puternic, dar are un ecran mai mic și o dotări foto care trebuie să își dovedească performanța. Conform ultimelor date, Xperia Z ar putea să fie comercializat începând cu 650 Euro.
În comparație cu LG Optimus G Pro, HTC One oferă aceeași platformă hardware, dar un ecran și o baterie mai mică. Cum LG întârzie lansarea pe piața europeană a vârfului de gamă, HTC One ar putea avea totuși un avantaj.
O comparație cu Blackberry Z10 este destul de dificilă pentru cele două telefoane se adresează unor segmente diferite de piață și nu ar trebui să intre în competiție directă.
Marea temere a HTC, unul dintre motivele anunțării noului telefon înaintea MWC, este desigur preconizatul Samsung Galaxy S4. Dacă se adeveresc ultimele zvonuri despre o posibilă lansare Galaxy S4 în luna martie, HTC One va avea foarte curând un concurent serios, o opțiune pentru cei ce își doresc un telefon performant.
La toate astea se adaugă și o problemă de branding: HTC are peste 10 telefoane în seria One, de la modele ieftine ca One V, mai noul One SV cu conectivitate 4G LTE sau modelele de top One X și One X+. Din punctul de vedere al cumpărătorului, HTC One iese mai greu în evidență față de modelele propuse de competitori, fapt ce ar putea conduce la vânzări mai slabe.
Relu
23 februarie 2013 la 21:30
Pot spune ca nu am avut placerea sa-l vad in realitate dar pentru cunoscatori nu cred ca mai e de zis ceva, se stie ca HTC face produse de top. Abia astept sa-l butonez.
miruna
25 februarie 2013 la 10:50
totusi comparativ cu samsung galaxy 3 nu pare atat de bun.. am gasit comparatia asta versusio.com/en/samsung-galaxy-s3-vs-htc-one si doar la 12 caracateristici arata mai bine htc..