iPhone 6 review – mai mare, mai puternic, dar nu fără defecte
iPhone nu a fost primul smartphone din lume, dar a avut meritul de a deschide apetitul utilizatorilor pentru astfel de produse prin simplitatea interfeţei şi a funcţiilor oferite.
Pe parcursul timpului, ceilalţi producători au reuşit să aducă pe piaţă produse asemănătoare propulsate de sistemul de operare Android, iar tendinţa ultimilor ani a fost o creştere dramatică a dimensiunii ecranului.
De regulă, Apple a evitat să adopte imediat funcţiile sau îmbunătăţirile adoptate de rivali, însă în cele din urmă inevitabilul s-a produs prin lansarea a două noi modele cu ecrane mari.
Cu un display cu o diagonală de 4.7”, iPhone 6 a devenit smartphone-ul de referinţă din portofoliul Apple şi se bucură deja de un succes major la vânzări în întreaga lume. Este însă acest succes justificat sau vorbim mai degrabă de inerţia achiziţionării unui nou iPhone?
Magazinul online QuickMobile ne-a oferit un iPhone 6 la test cu scopul de a identifica beneficiile ecranului mai mare şi de a afla ce alte îmbunătăţiri aduce acesta comparativ cu predecesorii săi.
Ce este iPhone 6?
iPhone 6 este un smartphone care preia o bună parte dintre caracteristicile predecesorilor săi, le îmbunătăţeşte pe alocuri şi le prezintă pe un ecran cu diagonală de 4.7”.
Specificaţii tehnice iPhone 6
Înainte de a intra în detalii specifice despre iPhone 6, iată principalele sale caracteristici tehnice:
iPhone 6 | |
Ecran | IPS, 4.7”, 1334×750 pixeli |
Chipset | Apple A8 |
Procesor | dual-core, 1.4 GHz |
Grafica | PowerVR GX6450 |
Memoria RAM | 1 GB |
Memorie interna | 16 GB |
Conectivitate | 3G, 4G, Wi-Fi ac |
Camera foto | 8 MP, video 1080p |
Software | iOS 8.1 |
Acumulator | Li-Ion 1810 mAh |
Dimensiuni | 138.1 x 67 x 6.9 mm |
Greutate | 129 grame |
Ce ne-a plăcut
Apple a impresionant întotdeauna prin calitatea construcţiei şi atenţia la detalii, iar iPhone 6 nu face nici el excepţie. Desigur, dimensiunile mai mari ale telefonului sunt cele care ies prima oară în evidenţă, însă ca utilizator al unui smartphone de 5.1” am luat acest lucru ca pe ceva firesc.
Mai impresionat am fost de cât de bine sunt îmbinate părţile telefonului, care îl fac să arate ca un tot unitar. Formatul unibody, care nu permite accesul la baterie, contribuie parţial la acest aspect.
Partea frontală este dominată de ecran, iar întreaga sa suprafaţă este acoperită de sticlă rezistentă la zgârieturi şi plăcută la atingere, în timp ce spatele metalic îi asigură un aspect premium şi nu atrage deloc amprente. Părţile laterale sunt uşor rotunjite, astfel că permit un gest de swipe de la stânga la dreapta pentru back foarte facil, în timp ce grosimea terminalului este de numai 6.9 mm. Chiar şi aşa, în această zonă regăsim butoanele de volum şi micul comutator pentru silent (stânga), respectiv butonul de on-off, mutat pe dreapta prin prisma creşterii lungimii terminalului, care ar fi făcut dificilă aprinderea ecranului din partea de sus.
Prin prisma acestor caracteristici, iPhone 6 stă foarte bine în mână. De fapt, este mai plăcut şi mai uşor de manevrat decât telefoanele cu diagonala de peste 5”, asta şi pentru că lăţimea este cu 0.5 – 1 cm mai mică.
Ecranul este, ca aproape de fiecare dată, unul dintre punctele forte ale noului telefon Apple. Rezoluţia acestuia a crescut la 1334×750 pixeli şi păstrează astfel densitatea de 326 pixeli per inch a predecesorului iPhone 5S. Chiar dacă nu beneficiază de rezoluţie Full-HD sau chiar QHD, ca noile flagship-uri ale concurenţei, ecranul lui iPhone 6 este unul excelent: nu am remarcat numărul teoretic mai mic de pixeli nici măcar la lectura unor articole lungi în browser.
Tehnologia IPS permite afişarea unor culori naturale cu valori de top pentru contrast şi unghiuri bune de vizualizare, dar cu un negru care nu este la fel de profund ca cel oferit de AMOLED-uri.
Un alt avantaj al IPS-ului este luminozitatea puternică. De altfel, în momentele în care am lucrat seara pe telefon fără lumină artificială, am putut seta luminozitatea aproape de minim (15%-20%) fără ca imaginea să pară întunecată. Acest lucru înseamnă şi un consum de curent mai mic, dar şi o lizibilitate bună a ecranului în lumina soarelui. Din păcate, nu am putut testa efectiv acest ultimul aspect, întrucât cerul a fost noros în permanenţă în intervalul de timp în care telefonul s-a aflat în posesia noastră.
Platforma hardware a lui iPhone 6 este asigurată de un chipset proprietar Apple A8 în care a fost implementat un procesor dual-core Cyclone de 1.4 GHz, grafică PowerVR GX6450 şi 1 GB RAM. Cifrele sunt departe de a impresiona comparativ cu chipseturile de top de la Qualcomm şi cei 3G RAM oferiţi de unele smartphone-uri şi phablet-uri, însă datele brute contează mai puţin când producătorul se ocupă şi de software.
iOS 8 este atât de bine conceput şi optimizat, încât iPhone 6 rulează fluent în orice fel de aplicaţie sau joc. Navigarea prin homescreen este uşoară, pornirea şi utilizarea aplicaţiilor este fluentă chiar şi după ce în background rămân deschise peste 10 aplicaţii, iar comutarea între mai multe aplicaţii se realizează de asemenea într-un interval scurt de timp.
La fel de bine stau lucrurile şi când vine vorba despre jocuri. Asphalt 8: Airborne şi Real Racing 3, două dintre jocurile solicitante pentru platforme mobile, au rulat fără niciun fel de lag, semn că chipul grafic este într-adevăr puternic.
Nu în ultimul rând, rezultatele din benchmark-uri sunt la înălţime, aşa cum poţi vedea şi din screenshot-urile de mai jos:
iPhone 6 utilizează sistemul de operare iOS 8 (un update la iOS 8.1 a fost disponibil de la prima pornire a terminalului), care nu aduce modificări majore din punct de vedere al interfeţei, însă permite dezvoltatorilor să producă aplicaţii cu mai multe funcţii.
Prin urmare, utilizatorii obişnuiţi nu vor avea niciun fel de problemă de acomodare la noua versiune a sistemului de operare, însă vor remarca o rafinare a centrului de notificări care permite un timp de reacţie mai scurt: aşa-numitul Notification Center îţi permite acum să răspunzi direct la mesaje, să comentezi pe Facebook sau să marchezi o sarcină din calendar ca realizată fără să mai intri în fiecare aplicaţie în parte.
Apple a implementat şi o funcţie asemănătoare cu “One-hand operation” disponibilă pe Samsung Galaxy S5 sau seria Note: printr-un dublu tap pe butonul de Home, ecranul se micşorează la circa două treimi din lungimea sa reală. Funcţia poartă numele Reachability şi este utilă pentru cei care nu ajung cu degetul până în partea superioară a ecranului când folosesc o singură mână, dar nu are rafinamentul celei de la telefoanele Samsung, întrucât poziţia şi dimensiunile ferestrei nu pot fi personalizate.
În plus, funcţia de Share către anumite servicii din meniul contextual al unei aplicaţii poate fi implementată şi de dezvoltatori, funcţie ce există deja de mult timp pe Android.
Probabil însă că una dintre noutăţile majore este permisiunea de a utiliza şi tastaturi dezvoltate de terţi. Cel puţin pentru mine, tastatura standard de pe iPhone este destul de demodată, întrucât accesarea cifrelor şi a caracterelor speciale este anevoiasă, astfel că posibilitatea de a utiliza aplicaţii precum SwiftKey este mai mult decât binevenită.
Alte îmbunătăţiri am remarcat la Spotlight, care acum permite căutări inclusiv pe servicii online precum Wikipedia, sau Siri, însă asistentul vocal nu este încă foarte util în România.
La nivelul conectivităţii, iPhone 6 punctează prin utilizarea noului standard Wi-Fi ac, în timp ce conexiunile de date suportă viteze 3G şi 4G de până la 150 Mbps.
La prima vedere, camera foto nu aduce schimbări majore, întrucât are un senzor de 8 MP care păstrează dimensiunea de ⅓” de la predecesorul său, însă micile îmbunătăţiri promiteau să facă diferenţa: vorbim despre focus pixels (tehnologie asemănătoare cu phase detection pixels de pe LG G3 şi SGS5), despre o viteză mai mare la realizarea fotografiilor şi despre o interfaţă intuitivă.
De altfel, interfaţa simplă vine în sprijinul celor mai mulţi utilizatori: poţi activa sau dezactiva flash-ul şi funcţia HDR şi poţi selecta să realizezi o fotografie obişnuită, una pătrată sau o panoramă. Funcţia de burst este activată implicit dacă ţii apăsat butonul de captură foto, iar un simplu tap pentru a selecta focus-ul determină posibilitatea de a modifica expunerea.
În ciuda opţiunilor limitate ale camerei comparativ cu cele disponibile pe modelele Samsung, HTC sau LG, calitatea fotografiilor pe setări automate este foarte bună. Culorile sunt un pic suprasaturate, însă personal agreez acest lucru, în timp ce balansul de alb şi contrastul sunt potrivite. Iată câteva exemple:
În mod implicit, funcţia HDR este setată pe Auto, dar o poţi activa sau dezactiva uşor. Deşi în mod obişnuit telefoanele au nevoie de circa 2-3 secunde pentru a realiza o poză HDR, lui iPhone 6 îi trebuie doar o secundă. Reversul medaliei este că diferenţele dintre o poză cu HDR şi una fără HDR sunt mai degrabă subtile, poate şi pentru că pozele fără HDR au o calitate foarte bună:
De asemenea, poţi face poze panoramice de până la 43 MP, iar rezultatele finale arată după modelul de mai jos:
Pe timp de noapte, iPhone 6 realizează de asemenea fotografii de calitate, atât din punct de vedere al culorilor, cât şi din punct de vedere al nivelului relativ redus de zgomot:
Camera lui iPhone 6 este capabilă să înregistreze în format Full-HD 1080p, iar rezultatele sunt mai mult decât bune, cu o imagine clară şi fluentă inclusiv la schimbări bruşte de direcţie. Personal, nu m-a afectat deloc lipsa înregistrării în format 4K disponibilă pe smartphone-urile de top cu Android. Aici merită să menţionăm că iPhone 6 poate înregistra şi în slow-motion cu 120 fps sau chiar 240 fps.
iPhone 6 utilizează un acumulator Li-Po de 1810 mAh, care ar fi putut avea o capacitate mai mare dacă Apple nu s-ar fi ambiţionat să facă telefonul atât de subţire.
Vestea bună este însă că autonomia este una decentă pentru smartphone de nivelul anului 2014. La utilizare obişnuită, care presupune activarea permanentă a Wi-Fi-ului şi/sau a unei conexiuni de date, una-două ore de browsing, accesarea regulată a unor aplicaţii precum Mail, Facebook sau Evernote şi folosirea ocazională a camerei foto, telefonul rezistă cel puţin o zi de lucru înainte de a fi pus la încărcat. Prin urmare, va trebui să-l încarci în fiecare seară, dar temerile privind o autonomie mai mică se dovedesc a fi nefondate.
iOS 8 îţi permite acum să vezi şi ce aplicaţii consumă cea mai mare energie, în cadrul meniului Settings – General – Usage – Battery usage. Funcţia este utilă pentru a dezinastala, la nevoie, aplicaţiile care consumă prea multă energie.
Ce scârţâie
Calitatea construcţiei lui iPhone 6 nu poate fi pusă la îndoială, însă unele decizii de design sunt cel puţin surprinzătoare. Marginile telefonului sunt puternic rotunjite, iar rama este generoasă din nevoia de a implementa butonul de Home cu Touch ID (care, apropo, funcţionează ireproşabil). De altfel, telefonul este mai mare decât un Samsung Galaxy Alpha cu aceeaşi dimensiune a ecranului şi la fel de mare precum Nexus 5 cu ecran de 5”.
Cele mai multe critici le avem însă în privinţa părţii din spate. Benzile de plastic din partea de sus şi de jos, necesare pentru a asigura un semnal de calitate, sunt inestetice, însă mai puţin inestetice decât camera foto. Aceasta iese în relief cu circa 1 mm, ocazie cu care ne gândim din nou că am fi preferat un telefon cu un 1 mm mai gros şi o autonomie mai bună. Protuberanţa camerei foto este mai mică decât cea a lui SGS5 şi poate fi acoperită uşor cu ajutorul unei carcase, însă nu ne aşteptam la o astfel de soluţie de design din partea Apple.
Tasta de pe partea stângă care permite comutarea rapidă între Silent şi modul Normal este amplasată nepotrivit, întrucât am apăsat-o frecvent din greşeală. Dacă nu eşti atent la scurtă vibraţie apărută în momentul trecerii pe Silent, rişti să nici nu-ţi dai seama că nu mai poţi auzi apelurile sau notificările.
Nu în ultimul rând, memoria internă de 16 GB a devenit complet inadecvată pentru un smartphone de top al anului 2014 care nu beneficiază de slot pentru carduri microSD. De fapt, aşa cum ne-a obişnuit Apple, spaţiul real de stocare este de 12.2 GB, iar acesta se umple rapid cu fotografii şi aplicaţii. Apple propune iCloud pentru salvarea fotografiilor, însă şi aici spaţiul oferit gratuit este puternic limitat: doar 5 GB.
Pentru pasionaţii de filme, principala problemă va fi însă lipsa suportului pentru anumite formate video. Practic, poţi importa pe iPhone doar filme în formate suportate de iTunes, cum ar fi MP4, MOV sau AVI. În schimb, popularul format MKV folosit pentru filme şi care poate fi rulat cu uşurinţă pe telefoanele cu Android nu este suportat de iTunes, şi, implicit, nici de iPhone 6. Într-o astfel de situaţie trebuie să apelezi la software special de conversie, complet nepractic mai ales pentru un produs marca Apple.
Preţ iPhone 6 şi disponibilitate
iPhone 6 poate fi achiziţionat de la magazinul online QuickMobile pentru 3.500 lei în versiunea cu memorie internă de 16 GB. De asemenea, telefonul este disponibil şi la alte magazine online, iar la eMAG preţul variază între 3.700 – 3.800 lei în funcţie de culoare.
De la sfârşitul lunii octombrie, iPhone 6 este disponibil şi la principalii operatori de telecomunicaţii din România. Astfel, la Orange, preţurile pentru un iPhone 6 de 16 GB variază între 350 EUR pentru un abonament Panteră 41 de 41 EUR/lună şi 560 EUR pentru Panteră 20 de 20 EUR/lună.
Cei care preferă serviciile Vodafone trebuie să achite între 169 EUR pentru abonamentul RED 59 de 59 EUR/lună şi 629 EUR pentru Smart 9 de 9 EUR/lună. Între timp, la Telekom, preţurile pornesc de la 1.200 lei pentru abonamentul Nelimitat XXL de 50 EUR/lună.
Concurenţa
iPhone 6 are meritul de a se adresa unei game variate de utilizatori, întrucât este adecvat inclusiv pentru cei care preferă terminale cu ecran mare. În segmentul smartphone-urilor de top cu ecrane de 4.7” se remarcă doar două telefoane cu specificaţii hardware puternice.
Samsung Galaxy Alpha a fost lansat special ca rival pentru iPhone 6 şi beneficiază de un format ceva mai compact şi ramă laterală metalică, iar principalul său avantaj este preţul semnificativ mai mic: 2.500 lei fără contract.
Şi mai ieftin este însă Sony Xperia Z3 Compact, care costă 2.300 lei şi oferă o autonomie de două zile într-un telefon cu un aspect mai puţin premium.
Concluzii
iPhone 6 este un smartphone de top care va fi pe placul celor mai mulţi utilizatori pretenţioşi, în special datorită faptului că beneficiază şi de un ecran de dimensiuni mai mari.
Prin prisma calităţii construcţiei, a unui ecran foarte bun şi a performanţelor fără reproş în aplicaţii multimedia sau jocuri, iPhone 6 ar trebui să se regăsească pe lista scurtă de opţiuni pentru aceste categorii de persoane.
Totuşi, unele imperfecţiuni ale designului, precum şi memoria internă scăzută în varianta de bază şi lipsa suportului pentru filme în format MKV ar putea deranja anumiţi utilizatori.
De departe, cel mai mare obstacol în calea achiziţiei rămâne însă preţul, cu aproximativ 50% mai mare decât în cazul rivalilor direcţi din acest segment.
Pro
- calitatea construcţiei
- ecran fără reproş
- performanţe hardware excelente
- calitatea fotografiilor şi clipurilor video
Contra
- mici imperfecţiuni ale designului
- lipsa suportului pentru unele formate video
- preţul ridicat comparativ cu produse din acelaşi segment
dragomir c
29 octombrie 2014 la 20:38
Cum se face ca memoria lui iPhone 6 este atat de mica in raport cu unele smartphonuri de firma mai slaba? Un telefon performant ca iPhone 6 ar trebui sa iasa pe piata cu cel putin 3 GB RAM. Care sa fie explicatia pentru care iPhone 6 nu este atat de performant cat ar trebui?
Daniel Popescu
29 octombrie 2014 la 21:54
Intrucat este dezvoltat tot de Apple, sistemul de operare iOS este mult mai bine optimizat pe telefoanele iPhone decat este Android pe telefoanele Samsung, HTC etc. Tocmai de aceea, iPhone 6 nu are nevoie de 2-3 GB RAM. Asa cum am mentionat si in review, 1 GB RAM este suficient pentru ca iPhone 6 sa ruleze fluent, fara sacadari, orice aplicatie si joc din App Store.
Ciprian
6 noiembrie 2014 la 23:09
Dragă Daniel,
Cu tot respectul, afirmația „Intrucat este dezvoltat tot de Apple, sistemul de operare iOS este mult mai bine optimizat pe telefoanele iPhone decat este Android pe telefoanele Samsung, HTC etc.” este complet falsă și lipsită de orice justificare rațională de altfel.
Ca dezvoltator de aplicații de peste 10 ani și persoană tehnică care interacționează cu diverse sisteme de operare „on a daily basis”, iOS nu este decât un FreeBSD cu o interfață nouă, ușor îmbunătățit din anumite aspecte (e.g. mobile) dar simplificat la maxim ca și kernel. Afirmația că este „mai optimizat” este greșită așadar. Android introduce layere de complexitate suplimentare, în ideea de a oferi funcționalitate cât mai variată (nu degeaba iOS nu este așa ușor customizabil!), poate ușor în detrimentul performanței. Ceea ce au făcut cei de la Apple însă, este să creeze propriul lor chip cu propriile lui instrucțiuni, pe care codul lor proprietar să îl folosească. Evident, e folosit doar de către Apple, pe când la Android se pot folosi o largă varietate de chip-uri, determinând prin urmare o mare varietate de produse, de prețuri și performanțe diferite.
Așadar, ca orice aplicație, un cod scris pentru iOS care folosește cantități mari de date (e.g. multă memorie) va da foarte ușor peste cap întregul iOS (pentru cei care știu asta, aplicațiile din background sunt terminate automat atunci când necesarul de memorie o impune), aducând ușor imposibilitatea de a rula mai multe aplicații simultan, pe când un Android cu 1+ GB RAM va putea oricând, la orice oră și în orice situație să ruleze mai multe aplicații concomitent, comparativ cu un dispozitiv iOS. Așadar, afirmația „1 GB RAM este suficient” este complet eronată. Dacă doriți, studiați conceptul de memorie virtuală și modul de paginare a memoriei în sistemele de operare desktop și mobile (vezi Tannenbaum, Modern Operating Systems sau W. Stallings, Operating Systems), apoi trageți concluziile singuri.
Înțeleg fanatismul Apple, dar să nu exagerăm. E deja prea mult marketing și emfază în toată treaba asta cu produsele lor.