iPhone 6s şi iPhone 6s Plus – specificaţii, poze, preţuri şi păreri
iPhone 6s şi iPhone 6s Plus sunt smartphone-uri Apple care îmbunătăţesc experienţa de utilizare a aplicaţiilor prin tehnologia 3D Touch integrată în ecrane.
În mod tradiţional, terminalele Apple cu indicativul “s” reprezintă doar îmbunătăţiri minore comparativ cu modele lansate cu un an în urmă, iar acest lucru este valabil şi în cazul lui iPhone 6s şi iPhone 6s Plus, cel puţin în privinţa designului şi dimensiunilor.
Apple a introdus însă câteva modificări importante în privinţa modului în care utilizatorul interacţionează cu ecranul şi a realizat o cameră foto mai performantă, elemente care pot atrage noi utilizatori şi care pot genera dorinţa de a face upgrade. Din păcate, există şi câteva veşti mai puţin plăcute, în special în ceea ce priveşte memoria internă, acolo unde ne aşteptam la schimbări.
Specificaţii tehnice iPhone 6s şi iPhone 6s Plus
- ecran de 4.7”, respectiv 5.5” cu 3D Touch
- chipset Apple A9
- 16 GB, 64 GB sau 128 GB memorie internă
- cameră foto de 12 MP
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
- sistem de operare iOS 9
- acumulator de 1810 mAh / 2915 mAh
- greutate 143 şi 192 grame
Funcţii importante
Strict din punct de vedere al designului, 6s şi 6s Plus nu aduc nicio schimbare, însă ambele folosesc un nou tip de aluminiu pentru construcţia carcasei. Noul material este mai rezistent şi ar trebui să elimine celebra problema de îndoire a iPhone-ului în buzunar care a afectat generaţia precedenta.
iPhone 6s mizează pe un ecran cu diagonala de 4.7” şi rezoluţie 1334×750 pixeli, în timp ce fratele său mai mare are 5.5” şi rezoluţie FullHD 1920×1080 pixeli.
Principala noutate este însă introducerea tehnologiei 3D Touch, prin care ecranul poate să detecteze presiunea cu care apeşi pentru a oferi o gamă variată de funcţii. Vorbim despre o tehnologie introdusă pe Apple Watch care este disponibilă într-o formă asemănătoare şi pe smartphone-ul Huawei Mate S.
Cu 3D Touch, dacă apeşi pe o aplicaţie (gest numit de Apple “peek”) se va deschide un meniu contextual cu scurtături pentru diverse funcţii ale aplicaţiei respective. Astfel, printr-o apăsare pe Facebook poţi intra direct în meniul de check-in, printr-o apăsare pe Camera poţi accesa direct funcţia de selfi-uri, iar prin apăsarea aplicaţiei de apeluri primeşti o listă cu persoanele contactate recent. Gestul de a accesa una dintre funcţiile din meniul contextual a fost botezat de Apple “pop”.
Din punct de vedere hardware, ambele iPhone-uri utilizează chipset-uri Apple A9, o versiune îmbunătăţită a chip-ului A8, însă producătorul nu a menţionat tipul şi numărul de nuclee şi nici cantitatea de memorie RAM. Din păcate, versiunea de bază vine în continuare cu numai 16 GB de memorie internă, deşi această cantitate este insuficientă pentru cei mai mulţi utilizatori.
Acest lucru va fi cu atât mai vizibil pentru cei care fac multe poze. iPhone 6s şi 6s Plus beneficiază de o cameră foto de 12 MP, un pas înainte comparativ cu senzorul precedent de 8 MP. Ambele au flash dual-LED, iar 6s Plus include şi senzor pentru stabilitate optică a imaginii. Noua funcţie Live Photos, activată implicit, permite înregistrarea a 1.5 secunde înainte şi după realizarea unei fotografii pentru conceperea unei animaţii după un model similar cu aplicaţia HTC Zoe.
Camera foto poate înregistra clipuri în format 4K , însă acestea vor ocupa rapid spaţiul de stocare, în timp ce selfe-urile ar trebui îmbunătăţite datorită utilizării ecranului pe post de LED flash şi a unei camere secundare de 5 MP.
Conectivitatea va fi de asemenea completă şi va include conexiuni 3G cu viteze de până la 43 Mbps şi 4G cu viteze de până la 300 Mbps, la care se adaugă Wi-Fi 802.11 ac, bluetooth 4.0 şi NFC.
În cazul lui iPhone 6, platforma hardware îşi va trage energia din acumulatorul Li-Po cu o capacitate de 1810 mAh. Capacitatea acestuia este semnificativ mai mică decât a celor de peste 2.000 mAh întâlniţi pe smartphone-urile de top cu Android, însă iOS şi platforma hardware mai puţin pretenţioasă solicită mai puţină energie. Cel mai probabil, autonomia va rămâne undeva în zona pragului de o zi, astfel că introducerea posibilităţii de încărcare wireless este binevenită.
Din punct de vedere software, ambele telefoane vor rula iOS 9, sistem de operare ce va fi disponibil şi pe modele mai vechi de iPhone începând din 16 septembrie.
Preţ iPhone 6s şi 6s Plus şi disponibilitate
Apple a anunţat inclusiv preţurile celor două telefoane fără contract pe continentul european, iar acestea sunt identice cu cele de anul trecut şi pot indica preţurile smartphone-urilor şi pentru piaţa din România.
- iPhone 6 16 GB – 740 euro – între 3200 – 3400 lei
- iPhone 6 64 GB – 850 euro – între 3700 – 3900 lei
- iPhone 6 128 GB – 950 euro – între 4200 – 4400 lei
- iPhone 6 Plus 16 GB – 800 euro – între 3500 – 3700 lei
- iPhone 6 Plus 64 GB – 900 euro – între 4000 – 4200 lei
- iPhone 6 Plus 128 GB – 1000 euro – între 4400 – 4600 lei
Precomenzile pentru ambele telefoane încep în 12 septembrie, iar în 25 septembrie vor fi disponibile în magazinele din cele mai importante pieţe. Cel mai probabil, în România vor sosi undeva în cursul lunii octombrie sau noiembrie.
Concluzii
iPhone 6s şi iPhone 6s Plus aduc câteva schimbări majore în privinţa utilizării sistemului de operare care ar putea atrage clienţii spre noile modele, în special în cazul celor care deţin terminale mai vechi.
În plus, camera foto a primit primul update important după mai mulţi ani şi promite fotografii de o calitate şi mai bună.
Dacă versiunea de bază ar fi avut 32 GB, probabil că intenţia de upgrade ar fi fost şi mai mare, mai ales că această facilitate a fost cerută insistent de numeroşi utilizatori.