iPhone X în România: păreri, prețuri și specificații
Au trecut 10 ani de la lansarea primului iPhone și, așa cum era de așteptat, Apple a pregătit un smartphone aniversar cu adevărat spectaculos din punct de vedere al designului.
Numele său este mai puțin convențional, însă iPhone X se pronunță la fel ca iPhone 10, nomenclatura fiind aleasa cel mai probabil pentru a nu crea o confuzie inutilă cu urmașul lui iPhone 8 de peste câțiva ani.
De altfel, comparativ cu iPhone 8 și iPhone 8 Plus, noul iPhone X se diferențiază în special prin ecran, restul specificațiilor tehnice fiind în mare măsură aceleași.
Merita însă să plătești 1.150 de euro pentru a beneficia de un astfel de smartphone? Încercam să-ți răspundem la această întrebare în cadrul acestei prezentări.
Update: Între timp am și testat noul iPhone X, iar impresiile noastre pe larg le veți găsi în acest articol.
Specificații iPhone X:
- ecran de 5.8 inch cu rezoluție 1125 x 2436 pixeli
- chipset Apple A11 cu procesor six-core, 3 GB RAM
- 64 GB sau 256 GB memorie internă
- cameră foto de 12 MP / dual 12 MP
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
- sistem de operare iOS 11
Funcții importante la iPhone X
Fără îndoială, ecranul care ocupă aproape întreaga suprafață a părții frontale, cu excepția unei zone superioare dedicată difuzorului, reprezintă principalul punct de reper al telefonului. Practic, marginile sunt aproape insesizabile, spatele este realizat de asemenea din sticlă, iar părțile laterale sunt produse din oțel. Pe laterala dreaptă a fost integrat, ca de obicei, și butonul de Power, însă acesta are o lungime mai mare.
Prin prisma acestui design, ecranul ocupă 83% din suprafața ecranului, comparativ cu procentul de 67% întâlnit în cazul lui iPhone 8 Plus. Utilizarea sticlei pe spate permite încărcarea wireless a telefonului, însă avantajul grosimii de numai 7.7 milimetri este estompat de profilul înalt al camerei foto.
Ecranul lui iPhone X este AMOLED, ceea ce marchează în sine o premieră în istoria Apple, în condițiile în care toate celelalte iPhone-uri lansate până în prezent au mizat pe diverse variațiuni de LCD. Prin urmare, te poți aștepta la un contrast mai mare decât ești obișnuit și la un negru mai profund din partea acestui Super Retina Display, așa cum îl numește producătorul.
Display-ul are diagonală de 5.8 inch, la fel ca Samsung Galaxy S8, în timp ce rezoluția este, tipic pentru Apple, una atipică: 1.125 x 2.436 pixeli.
Extinderea ecranului pe toată suprafața părții frontale a condus la eliminarea butonului central, o altă premieră pentru Apple. Totuși, utilizarea telefonului nu ar trebui să reprezinte o problemă nici pentru începători, mai ales că Apple a apelat la o serie de gesturi deja întâlnite în rândul rivalilor cu Android. Astfel, pentru a debloca ecranul trebuie doar să faci tap pe suprafața acestuia, iar pentru a accesa homescreenul trebuie să faci un swipe în sus. Atunci când ești într-o aplicație, un alt swipe în sus te va readuce pe homescreen, așa cum se întâmplă și în cazul apăsării butonului de home. Nu este încă clar cum diferențiază iPhone X un swipe în sus pentru revenirea la homescreen de un simplu swipe navigațional în browser, de exemplu.
De asemenea, senzorul de amprentă integrat în butonul de home a fost înlocuit cu Face ID. Spre deosebire de implementarea defectuoasă a acestei funcții pe Samsung Galaxy S8, în cazul lui iPhone X funcția ar trebui să fie mai eficientă, întrucât citirea feței se realizează în 3 dimensiuni.
iPhone X utilizează o platformă hardware similară cu cea implementată pe iPhone 8 și iPhone 8 Plus. Chipsetul Apple A11 beneficiază de un procesor six-core, dintre care 4 funcționează la frecvență redusă și se numesc Mistral, iar ceilalți 2 la frecvența mai mare și au fost botezați Monsoon.
Chipsetul este integrat în ambele modele alături de 3 GB RAM, în timp ce memoria internă este de cel puțin 64 GB. Pentru prima oară, Apple a produs chipul grafic, care beneficiază de 3 nuclee și care promite performanțe cu 30% mai mari decât în cazul chipului grafic întâlnit la iPhone 7 și iPhone 7 Plus.
Am ajuns și la departamentul foto, în cazul căruia nu există schimbări de specificații comparativ cu iPhone 8 Plus. Astfel, Phone X include un sistem dual-camera cu doi senzori de 12 MP. Chiar dacă nu reprezintă o inovaţie, noul sistem beneficiază de zoom optic real 2x, ceea ce îmbunătățește semnificativ pozele realizate de la o distanţă prea mare. Diferența majoră comparativ cu iPhone 8 Plus este că ambele camere foto beneficiază de stabilizare optică a imaginii. În plus, camera frontală pentru selfie-uri a ajuns la 7 MP și beneficiază la rândul ei de funcția Portrait Mode, care permite retușarea culorilor sau schimbarea backgroundului.
La capitolul software, sistemul de operare iOS ajunge la versiunea 11, care include câteva noutăți precum apariția unui Control Center personalizabil, un Cover Sheet care înlocuiește Notification Bar și un redesign la App Store. De asemenea, noile principii de design spun că trebuie să existe un spațiu liber mai mare în partea superioară a ecranului. Nu în ultimul rând, iOS 11 vine cu platforma ARKit de realitate virtuală. În plus, doar pe iPhone X, există funcția Animoji, prin care emoji-urile pot fi animate să imite expresiile tale faciale înregistrate cu camera foto.
Îl cumpărăm sau nu?
Din punct de vedere al designului, iPhone X marchează o revoluție în universul Apple, iar introducerea noului display aproape fără margini va stârni fără îndoială interesul utilizatorilor, mai ales că modele concurente precum Samsung Galaxy S8 se bucură de succes parțial din acest motiv.
Este însă acest design spectaculos suficient pentru a te convinge să scoți o sumă atât de mare din buzunar? Evident, numai tu poți răspunde la această întrebare, însă gândește că aproape tot ce faci pe iPhone X poți face și pe iPhone 8 sau iPhone 8 Plus.
Preț iPhone X și disponibilitate
iPhone X va fi disponibil numai în culorile silver și space gray, precomenzile pot fi plasate începând din 27 octombrie, iar livrările vor începe în 3 noiembrie.
Din păcate, prețul lui iPhone X este unul prohibitiv. Pe piețele din Europa, iPhone X costă 1.150 de euro în versiunea de 64 GB, adică echivalentul a aproape 5.200 de lei. După lansarea precomenzilor și în România, poți consulta prețurile actualizate pentru iPhone X aici.
Concluzii
iPhone X reprezintă cu siguranță o noutate majoră de design în universul Apple, care face ca aniversarea de 10 ani să fie sărbătorită așa cum se cuvine.
Totuși, iPhone X nu este singur pe piața dispozitivelor cu ecrane fără margini, motiv pentru care concurența este puternică, iar succesul va depinde de numeroși alți factori, cel mai important dintre ei fiind, probabil, prețul.
Andreea
12 decembrie 2018 la 12:47
Buna, eu folosesc de cateva luni Iphone X, nu am avut probleme cu privire la functionalitatea acestuia ( am prieteni care au experimentat tot felul de evenimente, insa eu probabil sunt mai norocoasa).
Mi se pare ca este totusi prea fragil, prima data cand mi-a scapat s-a facut praf.
Voi ce accesorii folositi pentru o protectie mai buna?
Mi-am cumparat de curand o husa Uag de pe carcasadura.ro, pare eficienta.
Daca aveti recomandari, nu ezitati. :)