GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Telefoane second hand – Atenţie când cumparaţi un telefon SH!

Autor: Echipa Giz.ro

Piaţa de telefoane second hard reprezintă o alternativă interesantă dacă vrei să-ţi cumperi un telefon performant, dar nu ai bugetul necesar pentru a achiziţiona unul nou.

Telefonul mobil nu mai reprezintă de mult timp un accesoriu de lux. De aceea, nu este de mirare că în zilele noastre cei mai mulţi oameni folosesc cel puţin două telefoane, dacă nu chiar mai multe.

În aceste condiţii, producătorii se gândesc să lanseze cât mai frecvent noi telefoane mobile sau versiuni îmbunătăţite ale unor modele mai vechi. Dacă telefoanele mobile ieftine sunt accesibile unei mase mari de oameni, nu acelaşi lucru se poate spune despre smartphone-urile scumpe pe care puţini oameni şi le pot permite. O soluţie alternativă ar fi achiziţionarea unui asemenea telefon de pe piaţa second hand.

De exemplu, atunci când nu ai la dispoziţie 2.500 – 3.000 de lei pentru un smartphone de top precum iPhone 5S, Samsung Galaxy S4 sau HTC One, poţi cumpăra oricând acelaşi telefon de pe piaţa second hand cu sume care oscilează de regulă in jurul a 2.000 de lei.

Bineînţeles că persoanele care recurg la asemenea metode îşi asumă riscuri mai mari faţă de cei care cumpără telefoane noi, sigilate. De aceea, iţi propunem în continuare să afli care sunt paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru a evita orice neplăcere legate de achiziţionarea unui telefon de pe piaţa second hand.

Prima regulă: nu cumpăra un telefon fără să-l testezi cu mâna ta!

Internetul este plin de anunţuri de vânzare pentru telefoanele mobile, iar cei mai mulţi vânzători îţi oferă posibilitatea de a-ţi expedia produsul prin curier chiar dacă sunteţi amândoi din aceeaşi localitate.

Sfatul nostru este să eviţi din start o asemenea propunere. Indiferent cât de bine arată un telefon în fotografiile publicate de vânzător în cadrul anunţului, nimic nu se compara cu verificarea realizată de tine cu produsul în mână. Pozele pot fi înşelătoare, iar prin evaluarea personală a telefonului poţi depista anumite probleme care au fost “ascunse” de vânzător în anunţ.

În plus, în cazul în care identifici diverse defecte minore care nu au fost specificate în anunţ, ai posibilitatea de a mai negocia uşor preţul final, lucru practic imposibil dacă plăteşti produsul în momentul în care îl primeşti prin curier.

Nu cumpara un telefon inainte de a-l verifica cu mana ta

Nu cumpara un telefon inainte de a-l verifica cu mana ta

Cere cât mai multe informaţii vânzătorului

Totuşi, înainte de a stabili o întâlnire cu vânzătorul, este bine să afli cât mai multe informaţii despre produsul respectiv. Prin urmare, dacă aceste informaţii nu sunt specificate în anunţul de vânzare, întreabă vânzătorul dacă telefonul este blocat într-o anumită reţea sau este decodat, care este starea în care se află telefonul prin solicitarea unor poze cât mai recente cu produsul respectiv, dacă telefonul mai este sau nu în perioada de garanţie sau dacă vânzătorul are factura pe baza căreia a achiziţionat produsul.

Este posibil ca unii vânzători să nu aprecieze acest gen de abordare, însă un vânzător corect va accepta să-ţi ofere aceste informaţii despre produsul pe care îl are la vânzare, întrucât este în interesul său să îl vândă.

De asemenea, este bine să observi dacă vânzătorul respectiv a mai vândut produse pe site-ul respectiv şi, dacă da, să citeşti comentariile celorlalţi clienţi ai săi. Este o bună metodă pentru a depista vânzătorii corecţi care îşi respectă clienţii şi de a evita intrarea în negocieri cu o persoană interesată să te păcălească într-un fel sau altul.

După ce afli toate aceste amănunte, ar fi bine să cauţi pe internet şi alte anunţuri de vânzare ale aceluiaşi tip de telefon, pentru a vedea care este preţul său corect. Există mulţi vânzători care, bazându-se pe naivitatea oamenilor, încearcă să vândă telefoane second hand la preţuri comparabile cu cele ale unor telefoane noi. Dacă îţi convine preţul cerut de vânzător şi crezi că telefonul îţi satisface dorinţele, atunci puteţi stabili o întâlnire.

Cand cumperi un telefon la mana a doua, solicita cat mai multe informatii din partea vanzatorului

Cand cumperi un telefon la mana a doua, solicita cat mai multe informatii

Examinarea telefonului

Până acum ai comunicat cu vânzătorul doar pe internet (forum, e-mail, messenger) sau la telefon. La întâlnire te afli faţă în fată cu acesta şi este ultima şansă să decizi în ce măsură telefonul merită cumpărat sau nu. Deşi examinarea telefonului poate părea simplă, te asigur că nu este aşa, deoarece sunt multe lucruri de verificat înainte de a da banii:

  • aspectul telefonului poate spune multe despre starea sa generală. Un telefon cu carcasă sau ecran zgâriat, urme de lovituri care provin deseori de la căzături sau taste şi butoane care funcţionează greu sunt doar câteva dintre problemele care pot fi identificate la o privire atentă
  • interiorul telefonului este extrem de important. De aceea, este necesar să îndepărtezi capacul care acoperă bateria şi să o scoţi. Cu această ocazie afli dacă acumulatorul este cel original sau a fost înlocuit cu unul compatibil. De asemenea, şuruburile vizibile nu trebuie să prezinte nici un fel de urme de uzură, altfel este evident că cineva a umblat în telefon. Modelul de telefon, seriile, codul IMEI trebuie să corespundă cu datele din certificatul de garanţie, în cazul în care produsul mai are garanţie
  • partea software nu trebuie neglijată. Înainte de a cumpăra un telefon second hand trebuie să faci câteva teste cum ar fi: efectuarea şi primirea unor apeluri, calitatea sunetului într-o convorbire, calitatea semnalului şi butonarea cât se poate de mult. Unele telefoane se blochează, altele răspund greu la comenzi aşa încât trebuie să ai în vedere cel mai mic detaliu, pentru că altfel s-ar putea să fii dezamăgit după aceea.
Verifica toate functiile importante ale telefonului inainte de a da banii pe el

Verifica toate functiile importante ale telefonului inainte de a da banii pe el

Aspecte importante de analizat pentru smartphone-uri

În cazul în care eşti pe punctul de a cumpăra un smartphone la mâna a doua, există câteva aspecte suplimentare pe care trebuie să le iei în calcul, pe lângă cele explicate mai sus. Printre acestea, cele mai importante sunt:

  • dacă este un smartphone cu Android, întreabă vânzătorul dacă telefonul este rootat. Mulţi utilizatori preferă astfel de telefoane, dar dacă nu ai experienţă şi nu vrei să-ţi baţi capul cu aşa ceva este de preferat să cumperi un smartphone fără root, cu funcţiile software oferite de producător din fabrică
  • verifică versiunea sistemului de operare şi posibilitatea de a face update la versiunile noi. Smartphone-urile cu Android au proasta reputaţie de a nu primi update-uri la cea mai nouă versiune a sistemului de operare decât în cazul telefoanelor de top lansate cu 12-18 luni în urmă. De aceea, dacă vrei să poţi instala cea mai recentă versiune de Android, orientează-te spre telefoanele din gama Nexus (Samsung Galaxy Nexus sau LG Nexus 4) sau spre ediţiile Google ale lui Samsung Galaxy S4 sau HTC One
  • verifică memoria internă şi existenţa slotului microSD. Multe smartphone-uri apărute în urmă cu doi-trei ani, pe care le găseşti acum de vânzare la mâna a doua, au memorie internă limitată la câteva sute de MB. Chiar dacă acestea au şi sloturi pentru carduri microSD, încearcă să eviţi cumpărarea acestora, pentru că aplicaţiile se instalează întâi pe memoria internă şi abia apoi pot fi transferate pe card. Iar câteva sute de MB sunt de departe insuficienţi pentru cerinţele aplicaţiilor moderne
  • verifică dacă smartphone-ul oferă acces la acumulator. În ultima perioadă, cele mai bune telefoane sunt de tip unibody şi nu mai permit accesul la acumulator, astfel că nu mai poţi schimba bateria cu una nouă. În momentul în care cumperi un smartphone second hand fără acces la acumulator, este foarte posibil ca autonomia acestuia să fie deja mică, iar faptul că nu ai nicio posibilitate de a schimba bateria ar trebui să te pună pe gânduri.
HTC One este unul dintre telefoanele care nju ofera acces la acumulator

HTC One este unul dintre telefoanele care nju ofera acces la acumulator

Concluzii

Achiziţionarea unui telefon mobil second hand nu este nici pe departe aşa simplă cum pare la prima vedere. Sunt o mulţime de lucruri de verificat şi foarte mulţi oameni devin aşa entuziasmaţi de faptul că îşi vor schimba telefonul, încât uită că există şi oameni mai puţin cinstiţi care pot profita de pe urma lor.

Prin urmare, atunci când te gândeşti să cumperi un telefon SH, îţi recomandăm să iei în calcul şi sfaturile noastre, pentru a evita pe cât posibil achiziţionarea unui produs cu probleme.

7 comentarii

  1. Liviu

    28 septembrie 2013 la 21:49

    Nu ai precizat in caz ca-si cumpara smartphone de peste 1200 ron sa verifice acte de provenienta ca nu cumva in 3-4 zile sa se trezeasca cu politia la usa ca gadget-ul a fost furat ! Hahaha

  2. Vasi

    19 iulie 2015 la 08:02

    Telefoanele root-ate cu softuri „dubioase „ofera acces de a schimba macurile si mai ales „IMEI”-ul astfel se ascunde adrvarata identitate .schimbarea de imei ,se prdepseste cu puscarie !!!atentie !

  3. Dani

    29 noiembrie 2015 la 13:53

    Cu gramatica limbii române nu stai bine.sa nu fii dezamăgit, fii se scrie cu 2 de i

    • Senna

      11 ianuarie 2017 la 08:56

      nici tu nu stai prea bine :)) se foloseste cu doi de i intr-o afirmatie si cu un i intr-o negatie . "Nu fi suparat "

    • George

      6 decembrie 2017 la 22:05

      Iti dai seama ce tragedie a facut ?

  4. Ana

    9 septembrie 2016 la 16:13

    Doamne fratilor sunteti asa rautaciosi.Toate persoanele mai fac greseli gramaticale,domnule Dani.Persoana respectiva a incercat sa faca un bine si sa ne ofere informatii pentru verificare inainte de achizitionarea unui telefon SH.Spre exemplu articolul asta este foarte util si chiar o sa incerc toate variantele pentru a nu-mi parea rau.

  5. popescu

    15 iulie 2019 la 13:16

    vanzatorii de telefoane s.h. la contactul initial mai toti se lauda ca e ok sa testezi ce vand ei, dar daca testarea depaseste 10 15 minute nu mai sunt asa prietenosi.
    intr-un fel e normal pt. ca dupa acest timp de butonare incep sa se vada problemele aparatului.
    cat despre testarea intr-un service gsm: 90% din ei refuza din start.

    sfat: decat sa va riscati banii si sa va enervati aiurea…chiar daca costa mai mult cumparati telefoane noi, preferabil de la magazine cunoscute unde servisarea nu e cu probleme si fi linistiti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri