GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

LG G Flex review – curbura performanţei

Testat pe data de 23 februarie 2014
Pe scurt: LG G Flex este un smartphone de 6" care iese în evidenţă prin aspectul curbat care aduce o serie de avantaje, dar şi prin performanţele de top. Rezoluţia destul de scăzută a ecranului ar putea reprezenta însă un impediment pentru unii utilizatori.
Produs testat: LG G Flex   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2.900 Lei

În februarie 2011, LG anunţa lansarea pe piaţă a primului smartphone 3D din lume, pe numele său LG Optimus 3D. Terminalul nu s-a bucurat însă de prea mult succes, iar telefoanele 3D nu au devenit niciodată atractive pentru utilizatorii de rând, motiv pentru care au dispărut rapid de pe rafturile magazinele.

După aproximativ trei ani, producătorul sud-coreean încearcă să implementeze o nouă inovaţie: telefonul cu ecran flexibil şi cu o formă curbată, botezat inspirat LG G Flex.

Spre deosebire de Samsung Galaxy Round, al cărui ecran este doar curbat, LG G Flex este, într-o anumită măsură, şi flexibil.

Succesul sau eşecul unui astfel de concept introdus în producţie de serie se bazează în primul rând pe utilitatea unui ecran curbat în utilizarea de zi cu zi, întrucât, cel puţin la prima vedere, nu este tocmai uşor să identifici avantajele şi dezavantajele unui astfel de design.

Pe lângă forma sa fizică, un telefon trebuie însă să impună respect şi prin prisma tuturor celorlalte detalii, de la design la materiale de construcţie şi de la autonomie până la particularităţile interfeţei software.

LG G Flex face parte din categoria telefoanelor revoluţionare sau este doar un smartphone obişnuit care adoptă o tehnologie care nu va prinde la public? Răspunsurile la aceste întrebări le vom afla împreună pe baza review-ul realizat la LG G Flex prin intermediul programului Orange Smartphone Tester.

LG G Flex iese in evidenta prin aspectul curbat

LG G Flex iese in evidenta prin aspectul curbat

Ce este LG G Flex?

LG G Flex este un smartphone cu ecran flexibil care are o formă curbată în părţile de sus şi de jos. Publicul ţintă este format din persoanele care îşi doresc, de fapt, un phablet cu design inedit şi dotări tehnice de top.

Specificaţii tehnice LG G Flex

LG G Flex
EcranP-OLED, 6”, 720×1280 pixeli
ChipsetQualcomm Snapdragon 800
Procesorquad-core Krait 400, 2.26 GHz
GraficaAdreno 330
Memorie RAM2 GB
Memorie interna32 GB, fara slot microSD
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi ac, NFC
Camera foto13 MP, inregistrare video 4K
SoftwareAndroid 4.2.2 JellyBean
AcumulatorLi-Po 3500 mAh
Dimeniuni160.5 x 81.6 x 8.7 mm
Greutate177 grame

Utilitatea unui telefon cu ecran curbat

De data aceasta, credem că este important să începem cu cea mai inedită caracteristică a telefonului: ecranul flexibil. Pe parcursul acestui review vom folosi însă preponderent termenul “curbat”, pentru că ecranul nu este tocmai flexibil şi nu vei putea să foloseşti telefonul în format “plat”, chiar dacă display-ul rezistă la forţe de până la 16 kilograme.

Probabil că principala întrebare la care vrei să afli un răspuns este dacă formatul curbat al ecranului este util la ceva sau reprezintă doar o găselniţă de marketing.

Pe scurt, un telefon curbat cu ecran de 6” este util din cel puţin trei puncte de vedere. În primul rând, este mai uşor să navighezi prin diversele opţiuni ale software-ului, iar cel mai bun exemplu în acest sens este centrul de notificări. Dacă la Samsung Galaxy Note 3 mi-a fost dificil să accesez meniul de notificări prin swipe de sus în jos, această problemă este aproape inexistentă la LG G Flex, chiar dacă ecranul este un pic mai mare. Asta pentru că partea superioară a display-ului (ca şi cea de jos, de altfel) este mai apropiată de degetul mare al mâinii şi te ajută să-l atingi mai repede.

Curbura telefonului LG G Flex iese usor in evidenta

Curbura telefonului LG G Flex iese usor in evidenta

În al doilea rând, datorită curburii sale, telefonul are o priză foarte bună în mâini atunci când îl ţii în format landscape. Iar asta se întâmplă de fiecare dată când te joci sau te uiţi la filme, motiv pentru care telefonul este bine adaptat pentru activităţi multimedia.

În al treilea rând, un smartphone obişnuit cu ecran de 6” arată inestetic atunci când îl ţii la ureche în timpul unei convorbiri. Nu este însă şi cazul lui LG G Flex, a cărui curbură permite un format mult mai natural al dispozitivului, în prelungirea feţei. Şi, dacă stau bine să mă gândesc, este unul dintre motivele pentru care calitatea sunetului la recepţie şi transmisie este foarte bună: microfonul este amplasat mai aproape de gură în timpul discuţiilor.

Ecranul curbat este util in anumite situatii

Ecranul curbat este util in anumite situatii

Ce ne-a plăcut

În ciuda dimensiunilor sale generoase şi a ecranului curbat, phabletul sud-coreean stă foarte bine în mână. Designul reflectă segmentul premium căruia i se adresează telefonul: LG a folosit materiale de calitate pentru carcasă, elementele acesteia se îmbină elegant şi eficient, iar acest lucru se datorează formatului unibody care nu permite acces la acumulator, dar şi amplasării butoanelor fizice pe spate, sub camera foto.

Aceasta poziţionare inedită, întâlnită şi la LG G2, este una care necesită o scurtă perioadă de acomodare, dar care se doveste eficientă. Butonul de Power este încadrat sus şi jos de butoanele de volum şi joacă inclusiv rolul unui LED care poate fi personalizat (mai multe detalii pe subiect în capitolul despre software).

Butoanele de Power si volum au fost amplasate pe spate

Butoanele de Power si volum au fost amplasate pe spate

Partea din spate nu impresionează la nivel estetic şi reţine destul de mult amprentele, însă are meritul de a fi acoperită cu un material cu funcţie de autoremediere. Practic, zgarieturile fine generate de frecarea telefonului de un birou se vor “vindeca” singure, iar telefonul va arăta ca nou. Reţine însă că nu este vorba despre zgârieturi adânci, precum cele generate de o cheie sau de căderea acestuia din mână.

Spatele lui LG G Flex retine destul de mult amprentele

Spatele lui LG G Flex retine destul de mult amprentele

Ecranul cu diagonala de 6” este construit în tehnologie P-OLED şi oferă o reprezentare uşor saturată a culorilor, un contrast excelent, dar şi unghiuri de vizualizare foarte bune. Practic, chiar şi atunci când pui ecranul pe orizontală la nivelul ochilor, culorile rămân la fel de clare. Dacă preferi o paletă de culori ceva mai naturale, poţi alege una dintre cele trei opţiuni din setări (Standard, Vivid şi Natural), dar nu te aştepta la schimbări dramatice.

Performanţele lui LG G Flex sunt cele aşteptate în mod curent de la un telefon cu astfel de specificaţii tehnice. Aşa cum ai putut observa deja în tabel, dispozitivul utilizează platforma hardware Qualcomm Snapdragon 800 cu procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.26 GHz, grafică Adreno 330 şi 2 GB RAM. Memoria internă este de 32 GB, însă nu există slot pentru carduri microSD, lucru care ar putea deveni deranjant pentru pasionaţii de jocuri sau filme, mai ales că spaţiul disponibil pentru utilizator este de circa 24 GB.

Platforma hardware puternică se simte din plin în activitatea de zi cu zi. Sistemul de operare rulează fluent, indiferent că vorbim despre simpla navigare prin homescreen-uri, lista de aplicaţii sau setări sau de activităţi ceva mai solicitante precum navigarea pe internet.

LG G Flex obtine performante bune in orice aplicatie si joc

LG G Flex obtine performante bune in orice aplicatie si joc

La capitolul multimedia, LG-ul este de asemenea puternic. Poţi să asculţi muzică fără probleme, iar telefonul este capabil să redea fluent o gamă diversificată de formate, inclusiv Full HD, însă recomand instalarea unei aplicaţii dedicate precum MX Player pentru o personalizare cât mai puternică a opţiunilor disponibile.

Şi pentru că a venit vorba despre muzică şi filme, merită să remarc calitatea foarte bună a sunetului generat de difuzorul mono amplasat în partea de jos a carcasei spate, cu menţiunea că volumul maxim este relativ scăzut în comparaţie cu alte telefoane. Dacă vrei să asculţi la volum tare poţi însă să apelezi ca căştile incluse în pachet, care sunt de bună calitate şi rezolva cel puţin parţial această mică problemă.

Autonomia oferită de acumulatorul Li-Po de 3.500 mAh este decentă dacă luăm în calcul ecranul de dimensiuni mari şi platforma hardware puternică. Telefonul a rezistat cel puţin o zi departe de priză în condiţiile unei utilizări obişnuite, care în cazul meu presupune o conexiune permanentă la internet (Wi-Fi sau de date), navigare pe internet timp de 1-2 ore, mici jocuri distractive timp de 20-30 de minute şi 15-30 de minute de convorbiri.

Calitatea sunetului generat de difuzor este buna, dar cu un nivel relativ redus

Calitatea sunetului generat de difuzor este buna, dar cu un nivel relativ redus

Multe funcţii software utile

LG G FLex vine din fabrică cu sistemul de operare Android 4.2.2 Jelly Bean, chiar dacă cele mai noi smartphone-uri au primit deja noua versiune Android 4.4 KitKat.

Androidul este însă puternic personalizat prin intermediul interfeţei proprietare Optimus UI, care nu se bucură de o popularitate la fel de mare precum TouchWiz-ul disponibil pe terminalele Samsung sau HTC Sense, dar care surprinde plăcut prin varietatea de opţiuni.

Una dintre cele mai interesante funcţii integrate în Optimus UI este posibilitatea de a schimba ordinea tastelor capacitive din partea de jos a ecranului şi de a adăuga o a patra opţiune. În mod standard, acestea sunt back, home şi menu, dar pot fi inversate în orice combinaţie. Din păcate, nu există posibilitatea de a adăuga o tastă capacitivă pentru multitasking, însă această funcţie poate fi accesată printr-o apăsare prelungită a tastei home.

În plus, poţi schimba culoarea acestor taste din negru în gri şi poţi elimina complet afişarea acestor taste în cadrul anumitor aplicaţii.

Asezarea default a tastelor virtuale de pe LG G Flex

Asezarea default a tastelor virtuale de pe LG G Flex

O altă funcţie utilă este cea a personalizării celor două LED-uri (cel frontal şi cel care are rol şi de buton de Power). Practic, poţi alege o culoare distincte în funcţie de tipul de notificare pe care îl primeşti (apel ratat, mesaj primit, mail etc.), iar cele două LED-uri se personalizează separat.

LG a inclus în Optimus UI şi o serie de funcţii care pot fi accesate prin gesturi. Unele dintre ele, cum ar fi posibilitatea de a răspunde la un apel prin simpla aducere a telefonului la nivelul urechii, sunt deja cunoscute.

Există însă o opţiune care mi-a atras atenţia şi pe care mi-ar plăcea să o văd pe orice smartphone: stingerea şi aprinderea ecranului prin dublu-tap pe ecran, fără necesitatea de a mai apăsa butonul de Power. Acest lucru este important atât pentru funcţionalitate, cât şi pentru protecţia fizică a butonului, care în cazul unor modele de smartphone-uri se deteriorează relativ rapid. Tot la acest capitol merită menţionate şi funcţiile Smart screen şi Smart video, copiate de la Samsung.

Deloc surprinzător, există şi câteva opţiuni menite să uşureze utilizarea telefonului cu o singură mână, cum ar fi micşorarea tastaturii virtuale şi “mutarea” acesteia în stânga sau dreapta, lucru valabil inclusiv pentru cele trei sau patru taste capacitive.

Cât despre multitasking, ai posibilitatea să foloseşti doua aplicaţii simultan pe ecran prin intermediul QSlide, însă opţiunea este compatibilă doar cu câteva dintre aplicaţiile preinstalate.

O altă facilitate software este Guest mode, utilă în situaţiile în care vrei să împrumuţi cuiva telefonul pentru o scurtă perioadă de timp. Prin activarea funcţiei, respectiva persoană va avea acces doar la aplicaţiile predefinite de tine şi nu va putea intra în setările telefonului sau în centrul de notificări.

Nu în ultimul rând, Wireless storage este o funcţie care îţi permite să realizezi o conexiune Wi-Fi între telefon şi PC. Practic, ai acces la fişierele de pe telefon prin simpla accesare a unui browser de pe PC prin autentificarea cu un username şi o parolă unice pentru o sesiune.

În concluzie, LG a introdus o selecţie largă de îmbunătăţiri la nivel software, multe dintre opţiunile suplimentare oferite prin interfaţa Optimus UI fiind cu adevărat folositoare în utilizarea de zi cu zi.

Camera foto

Camera foto a lui LG G Flex are 13 MP şi oferă rezultate decente, fără însă să impresioneze la un anumit capitol. Culorile fotografiilor sunt naturale, iar nivelul de detaliu este unul ridicat chiar şi în cazul existenţei unor surse puternice de lumină. Există şi opţiune HDR, însă rezultatele acesteia sunt mai degrabă mediocre, întrucât calitatea fotografiei nu se schimbă prea mult. Aşa cum ne-am obişnuit, şi LG G Flex include numeroase moduri de fotografiere, de la Panorama până la fotografiere în rafală, dar există şi posibilitatea de a folosi ambele camere simultan.

Fotografii pe timp de zi

Camera foto a lui LG G Flex realizeaza fotografii decente

Camera foto a lui LG G Flex realizeaza fotografii decente

Fotografii pe timp de noapte

Pozele pe timp de noapte sunt decente

Pozele pe timp de noapte sunt decente

Camera este capabilă să înregistreze clipuri video în format 4K 3840×2160 pixeli, însă este puţin probabil să foloseşti aceasta rezoluţie în mod curent. De altfel, din exprimentele noastre derulate pe parcursul mai multor zile, am ajuns la concluzia că formatul Full HD cu 60 cadre pe secunde este cel mai potrivit, în special datorită redării fluente a scenelor de mişcare. Dacă vrei să filmezi secvenţe mai degrabă statice, şi formatul Full HD cu 30 de cadre pe secundă este adecvat.

Video la rezoluţie 4K

Video la rezoluţie Full HD, 60 fps

Ce scârţâie

Aşa cum probabil ţi-ai dat seama după ce ai parcurs review-ul până aici, LG G Flex îşi respectă statutul de telefon premium. Din păcate, există un aspect important care a fost, cel puţin aparent, neglijat de producătorul sud-coreean.

Ecranul are o rezoluţie de 1280×720 pixeli care ar fi fost suficientă în cele mai multe cazuri, dar care pentru un ecran cu diagonală de 6” se dovedeşte destul de redusă pentru a satisface pretenţiile pe care le aveam: densitatea este de numai 245 pixeli per inch.

Concret, pixelii individuali se observă destul de uşor cu ochiul liber inclusiv pe wallpaperul static default al telefonului. Acest defect este şi mai uşor de sesizat atunci când navighezi pe internet în browser, în special când citeşti un text cu font negru pe un backgroud alb.

Deşi este singurul defect major al telefonului şi nu există produse perfecte, este important să iei în calcul rezoluţia modestă a ecranului lui G Flex înainte de achiziţionarea terminalului. Până la urmă, cu ecranul vei intra în permanenţă în contact indiferent de operaţiunea pe care vrei să o faci pe telefon, astfel că îţi recomandăm să testezi telefonul într-un magazin pentru a vedea dacă poţi trece peste această deficienţă.

Rezolutia scazuta face ca pixelli sa se observe inclusiv pe wallpaperul default al telefonului

Rezolutia scazuta face ca pixelli sa se observe inclusiv pe wallpaperul default al telefonului

În plus, toate celelalte smartphone-uri de top cu display-uri de peste 5” au rezoluţii Full HD, inclusiv Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy S4 sau HTC One Max, motiv pentru care decizia LG de a implementa o banală rezoluţie HD este cu atât mai surprinzătoare.

De asemenea, ecranul lui G Flex are o luminozitate relativ scăzută, motiv pentru care în lumina naturală a soarelui este destul de greu lizibil chiar şi atunci când nivelul acesteia este setat la maxim. De altfel, pentru o experienţă de lucru satisfăcătoare trebuie să setezi luminozitatea la cel puţin 60-70%, în funcţie de propriile preferinţe şi de mediul ambiant.

Din cauza dimensiunilor sale generoase, transportul telefonului nu este tocmai uşor. Dacă îţi place să transporţi terminalul în buzunarul frontal al pantalonilor, vei remarca imediat că acesta ocupă un volum mai mare, însă probleme apar atunci când te aşezi pe scaun: nu vei putea sta comod din cauza dimensiunilor prea mari ale telefonului.

Prin urmare, este puţin probabil să alegi o astfel de soluţie, astfel că este bine să ai la tine o borsetă sau un rucsac unde să-l poţi plasa.

Teoretic, în buzunarul de la spate se potriveşte mai bine, însă personal nu recomand această modalitate de transport, întrucât este uşor de sustras de persoane rău-voitoare şi există riscul să te aşezi pe telefon din greşeală.

LG G Flex, un telefon destul de greu de transportat

LG G Flex, un telefon destul de greu de transportat

LG G Flex ne-a plăcut din multe puncte de vedere, însă nu este un smartphone pentru oricine. De fapt, din cauza dimensiunilor foarte mari (160.5×81.6×8.7 mm, ca să fim mai exacţi), LG Flex se adresează unei nişe înguste de utilizatori: cei cărora le plac şi pot utiliza cu uşurinţă un astfel de phablet.

Personal, nu simt nevoia unui telefon atât de mare în viaţa de zi cu zi, pentru că este relativ dificil de transportat, dar mai ales pentru că nu poate fi gestionat cu o singură mână. De exemplu, în mijloacele de transport în comun este important să ai un punct de sprijin, dar pentru utilizarea facilă a lui G Flex vei avea nevoie de ambele mâini. Prin urmare, este important să te gândeşti la astfel de aspecte înainte de achiziţie.

În ciuda cuvintelor de laudă pe care le-am avut la adresa interfeţei proprietare Optimus UI, există un aspect deranjant: icon-urile aplicaţiilor dezvoltate şi preinstalate de LG au un contur pe fundal gri, în timp ce restul aplicaţiilor nu “beneficiază” de acest tratament. Poate că această soluţie a fost adoptată tocmai pentru identificarea mai uşoară a aplicaţiilor proprietare, dar pentru mine a fost un aspect deranjant la navigarea prin listă.

De asemenea, atunci când vezi filme sau te joci, partea din jurul camerei foto a telefonului se încălzeşte în numai câteva minute, însă vestea bună este că nivelul de căldură nu creşte deloc la un nivel insuportabil. Personal, m-am obişnuit rapid cu această senzaţie de căldură, astfel că nu este un aspect tocmai deranjant.

Zona din jurul camerei foto se incalzeste usor la utilizare indelungata

Zona din jurul camerei foto se incalzeste usor la utilizare indelungata

Preţ LG G Flex şi disponibilitate

Lansat pe piaţa internaţională la sfârşitul anului trecut, LG G Flex a ajuns şi în România la începutul lunii februarie. Terminalul este deja disponibil în numeroase magazine online de comerţ electronic din România la un preţ de aproximativ 2.900 lei. Preţul este unul obişnuit pentru ţara noastră în segmentul phableturilor, element demonstrat şi de celelalte telefoane de acest gen.

Telefonul este disponibil şi în oferta celor de la Orange, cu preţuri cuprinse între 269 (cu abonament Pantera 55 pe 2 ani) şi 669 euro (la liber). Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Principalul rival al lui LG G Flex este, fără îndoială, Samsung Galaxy Note 3, care ne-a impresionat în test pentru performanţe şi opţiuni software şi care costă în prezent aproximativ 2.700 lei. Preţul mai mic este însă justificat şi de faptul că phabletul Samsung este disponibil de mai mult timp în magazine, întrucât la data apariţiei costa cu aproximativ 500 de lei mai mult.

De asemenea, HTC One Max şi Nokia Lumia 1520, alte două phableturi cu ecrane de 6”, costă aproximativ 2.800 lei.

Cu excepţia lui HTC One Max, toate aceste phableturi utilizează o platformă hardware Qualcomm Snapdragon 800 şi oferă performanţe de vârf. Totuşi, dintre cele patru, LG G Flex este singurul care nu beneficiază de rezoluţie Full HD pentru ecran, lucru care, aşa cum am explicat mai sus, poate reprezenta un impediment major în decizia de achiziţionare.

LG G Flex, un smartphone reusit, dar cu unele probleme deranjante

LG G Flex, un smartphone reusit, dar cu unele probleme deranjante

Concluzii

LG G Flex este un phablet cu dotări tehnice de top care se achită cu bine de sarcini în orice situaţie. Designul este unul elegant, construcţia este bine realizată, iar platforma hardware puternică asigură o utilizare facilă în orice condiţii, inclusiv în jocuri sau la vizionarea filmelor Full HD. În plus, numeroasele opţiuni software integrate în interfaţa Optimus UI te ajută să-ţi personalizezi puternic telefonul, iar camera foto şi autonomia sunt cel puţin decente pentru acest segment.

Ecranul este de asemenea la înălţime din punct de vedere al reprezentării culorilor, însă decizia de a implementa doar o rezoluţie HD pe un display de 6” afectează semnificativ experienţa de lucru şi ar putea îndrepta utilizatorii spre produsele concurenţei.

Pro

  • construcţie de calitate
  • curbura ecranului permite o utilizare mai uşoară în anumite situaţii
  • rulare fluentă în orice aplicaţii şi jocuri
  • personalizare puternică prin opţiunile interfeţei proprietare

Contra

  • rezoluţia scăzută a ecranului

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri