LG G6: specificații, impresii și disponibilitate
LG a anunțat în cadrul Mobile World Congress 2017 noul său vârf de gamă pentru anul acesta, telefonul G6. Noul LG G6 preia o parte dintre elementele caracteristice ale modelului anterior G5 și le îmbunătățește, dar abandonează totodată și ideile care nu prea au prins, cum ar fi de pildă componentele modulare.
LG G5 nu a fost deloc un telefon slab, însă acesta a fost pus într-un con de umbră de către ofertele rivalilor Apple, Samsung sau Huawei și a devenit cel mai puțin apreciat vârf de gamă din 2016 lansat de către o companie celebră. Noul G6 încearcă să recupereze acest handicap și preia în bună parte liniile de design ale modelului anterior, însă este mai plat, mai bine clădit și mai interesant din punct de vedere al specificațiilor.
Modulele auxiliare, dintre care amplificatorul special sau controalele adiționale pentru camera foto au fost cele mai utile, au fost însă abandonate, iar LG G6 are un design standard. Acest design modular nu prea a fost apreciat, deci probabil că puțini vor fi cei care vor plânge după el, însă revenirea la o carcasă standard fără componente detașabile i-a permis companiei să implementeze alte facilități mult mai dorite, cum ar fi de pildă rezistența la praf și apă.
Update: Între timp am testat amănunțit LG-ul G6 și aici poți afla impresiile noastre detaliate despre acesta.
Specificații LG G6
- ecran: 5,7″, 2880 x 1440 pixeli, IPS, Gorilla Glass 3
- procesor: Qualcomm Snapdragon 821, 2 x 2,35 GHz Kryo + 2 x 1,6 GHz Kryo, Adreno 530
- memorie: 4 GB RAM
- memorie internă: 32 sau 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
- cameră foto: 2 x 13 MP, F/1,8 cu 71 grade și F/2.4 cu 125 grade, video 4K, frontal 5 MP
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
- sistem de operare: Android 7.0,
- acumulator: Li-Ion de 3300 mAh, încărcare rapidă, nedetașabil
- dimensiuni: 148,9 x 71,9 x 7,9 mm
- greutate: 163 de grame
- altele: USB Type-C, USB 3.1, NFC, Dual SIM opțional, senzor amprente
Ce este nou la LG G6
Carcasa noului telefon aduce din câteva puncte de vedere cu cea a vechiului G5, aceasta având cam aceeași rază de curbură a colțurilor și aceeași cameră foto duală amplasată pe un element oval. Asemănările se opresc însă aici, LG alegând alte soluții tehnice pentru noul G6.
Carcasa lui LG G6 este clădită în jurul unei rame metalice ușor curbate care este încadrată de muchii teșite cu finisaj lucios, un element care caracterizează cam toate telefoanele mobile moderne. Spatele metalic de la G5 a fost însă abandonat, noul LG G6 fiind acoperit cu un strat de sticlă Gorilla Glass 5. Camera foto duală a rămas la datorie, însă din protuberanța ovală cunoscută a acesteia a rămas doar un chenar plat, utilizatorii putându-se bucura acum de un telefon cu adevărat plat.
Această revenire la un design nemodular i-a permis companiei să ofere în sfârșit rezistență la apă și praf, o premieră pentru gama de vârf G de la LG. Telefonul este certificat IP68, ceea ce înseamnă că este complet ermetic la praf și poate rezista la o imersiune în apă de 30 de minute la o adâncime de peste un metru. Din păcate, odată cu etanșeizarea carcasei a dispărut posibilitatea de înlocuire a bateriei, un lucru dezamăgitor pentru unii utilizatori deoarece seria G de la LG era practic ultima gamă de vârf care mai oferea așa ceva.
Cei care îndrăgesc telefoanele cu ecrane mari vor avea o surpriză deoarece LG a sărit de la cei 5,3” ai modelului anterior sau cei 5,5” ai celui dinaintea lui la mai impozanta diagonală de 5,7”. Cu adevărat curioasă este rezoluția acestui ecran: LG a ales un panou cu raport 2:1, sau 18:9 cum a spus pentru a face mai simplă comparația cu modelele standard 16:9.
Datorită acestui raport de aspect atipic, LG G6 este mai îngust, deci și mai ușor de ținut cu o singură mână, decât predecesorul său G5, însă rămâne de văzut cât de elegant va fi rezolvată problema scalării de către dezvoltatorii de aplicații.
Rezoluția nu este singura curiozitate a ecranului de pe LG G6, în imaginile atașate putându-se remarca și colțurile rotunjite ale acestuia. Conform LG, această formă îi oferă stratului protector Gorilla Glass 3 o rezistență mai bună la șocuri deoarece poate prelua mai ușor forța unui impact, însă cât de utilă este această soluție rămâne de văzut.
Ecranul ales de LG folosește un panou IPS cu o rezoluție de 2880 x 1440 pixeli , ceea ce-i conferă o densitate confortabilă de 564 ppi. Conspectând lista de specificații, putem găsi un al doilea motiv pentru care LG a ales această rezoluție atipică. Oferind compatibilitate atât cu HDR10 Media Profile, o componentă a setului de specificații video Rec. 2020, cât și cu rivalul Dolby Vision, LG G6 este capabil să redea conținutul modern HDR Video, iar formatul 2:1, mai apropiat de cinematograficul raport 2.39:1 decât clasicul 16:9, îi va permite utilizatorului să se bucure de conținut anamorfic cu culori foarte vii și contrast ridicat.
Deoarece zvonurile afirmă că nimeni în afară de Samsung nu va putea pune mână pe primele loturi din viitorul cip Snapdragon 835, nu trebuie să ne mire că LG G6 a trebuit să se mulțumească cu deja cunoscutul Qualcomm Snapdragon 821. Compania a ales să folosească un sistem de răcire cu radiator din cupru și heatpipe, afirmând că astfel va reuși să mențină performanțele la cote maxime în orice condiții.
Procesorul este însoțit de 4 GB de memorie RAM, 32 sau 64 GB de memorie internă pentru stocare și un slot MicroSD capabil să găzduiască carduri cu o capacitate de până la 256 GB. Telefonul va fi oferit atât în variantă standard cât și Dual SIM, în ultimul caz slotul MicroSD fiind însă comun cu cel pentru cartela SIM secundară, deci utilizatorii vor trebui să aleagă una sau alta. Bateria nedetașabilă are o capacitate sporită față de cea a vârfului de gamă anterior, aceasta având acum 3300 mAh.
Sistemul foto dual a fost revizuit. În locul celor doi senzori diferiți cu rezoluții de 16 MP și 8 MP de la G5, LG a ales de data aceasta doi senzori identici Sony IMX258 cu rezoluție de 13 MP. Ideea obiectivelor cu unghi de deschidere a fost însă păstrată, primul senzor folosind un obiectiv grandangular de 71 de grade cu diafragmă F/1.8, în timp ce al doilea are o deschidere superangulară de 125 de grade și diafragmă F/2.4. Camera foto oferă stabilizare optică pe trei axe și focalizare laser, însă aceste dotări sunt folosite doar pentru primul obiectiv. Rezoluția mai mică a senzorilor ne-a făcut pentru un moment să sperăm că și LG s-a încadrat în curentul implementării senzorilor cu pixeli mari care oferă un nivel de zgomot mai redus și o calitate foto mai bună, însă nu este cazul: cei doi senzori de 13 MP au dimensiune de 1/3”, adică pixeli banali de 1.12 µm.
Pe lista de dotări generice mai intră un amplificator Quad DAC și încărcare wireless, însă noi nu ne vom putea bucura de ele. Prima este o specificație care va fi disponibilă doar pe versiunea vândută în Coreea de Sud, în timp ce a doua pare să fie destinată doar pieței din Statele Unite (însă disponibilitatea din Europa nu este clară la data scrierii acestui articol)
Îl cumpărăm sau nu?
În acest moment, LG G6 pare o opțiune destul de interesantă deoarece are un design frumos, un ecran mare cu parametri tehnici interesanți și o cameră foto care pare ceva mai promițătoare decât cea a modelului anterior. Pus însă în fața actualilor și iminenților rivali, LG G6 are însă destul de puține avantaje în acest moment, iar cel mai critic dintre acestea, adică prețul, este necunoscut în acest moment.
Pe lista rivalilor actuali deja disponibil pe piață se numără Huawei Mate 9, Apple iPhone 7 Plus sau ASUS Zenfone 3 Deluxe, iar versiunea zvonită Plus a viitorului Galaxy S8 va oferi și ea un ecran la fel de mare sau mai mare. Fiecare dintre aceste trei modele oferă sau va oferi procesoare și camere foto mai bune, singura caracteristică deosebită a actualului vârf de gamă LG G6 rămânând ecranul, însă și acolo rămâne de văzut când va apărea conținutul de natură să-i pună în valoare specificațiile.
LG ar putea să ne surprindă cu un preț foarte bun, ceea ce ar face telefonul și mai atractiv, însă până în clipa în care vom afla acest detaliu, G6 pare să se afle în aceeași situație cu predecesorul G5: interesant, dar nu suficient de interesant.
Preț și disponibilitate
Compania LG nu a anunțat o dată clară pentru lansarea telefonului G6. Conform indicațiilor indirecte provenite de la câțiva operatori de telefonie mobilă și din alte zvonuri neconfirmate, se pare că LG G6 va ajunge pe piață mai întâi în Coreea de Sud în prima jumătate a lunii martie, acesta urmând să ajungă ulterior și în Statele Unite sau Europa în prima jumătate a lunii aprilie.
Prețul este și o enigmă și mai mare, o enigmă care ne împiedică să ne dăm seama cât de bine se va potrivi LG G6 în ofertele de telefoane și cu cine va concura. Atunci când vom avea detalii vom actualiza această secțiune.
Concluzii
LG G6 oferă un ecran impresionant cu diagonală de 5,7”, rezoluție Quad HD atipică și câteva tehnologii HDR Video, o carcasă fabricată din aluminiu și sticlă și o platformă hardware bună, chiar dacă nu și nouă. Prețul va fi însă elementul care va face diferența dintre succes și eșec deoarece rivalii actuali sau viitori ai terminalului sunt mai impresionanți.