LG Optimus black – cel mai subțire smartphone
Observ cu uimire cum apar pe piață tot mai multe telefoane mobile cu ecrane tactile din ce în ce mai mari și mai sofisticate, care seamănă mai mult sau mai puțin cu celebrul iPhone.
Probabil cei mai mulți ingineri, designeri sunt în pană de idei, având în vedere că majoritatea producătorilor preferă doar să copieze design-ul impus de Apple în urmă cu câțiva ani, în loc să vină cu ceva nou.
Îmi pare rău pentru fanii LG, dar trebuie să spun că modelul Optimus Black nu face excepție de la regulă. Producătorul coreean a folosit aproape același design la ultimele 4-5 modele de telefoane din seria Optimus.
Principalele caracteristici tehnice ale lui LG Optimus Black sunt următoarele:
- ecran tactil capacitiv de 4.0“, 480 x 800 pixeli, 16 milioane de culori,
- senzor accelerometru, proximitate,
- procesor cu frecvenţă de 1GHz,
- slot pentru card microSD,
- cameră foto de 5MP – 2592 x 1944 pixeli,
- conector audio 3.5mm,
- player audio – video,
- SMS, MMS, Email, Push Email, IM,
- 3G, GPRS, EDGE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v2.1, microUSB v2.0,
- sistem de operare Android.
Construcţie/Design
LG Optimus Black concurează cu succes la titlul de cel mai subțire smartphone din lume. Dacă iPhone are o grosime minimă de 9.3mm, cei de la LG și-au pus ambiția să obțină o valoare mai mică și se pare că au reușit. Optimus Black are doar 9.2mm grosime. De pe partea frontală a telefonului merită amintit ecranul capacitiv NOVA care promite o luminozitate excelentă și un consum cu până la 50% mai mic față de ecranul AMOLED și camera pentru apeluri video care are o rezoluție de 2MP.
Pe partea din spate este montată camera foto principală și blițul cu LED. Dimensiunile 122 x 64 x 9.2mm sunt obișnuite pentru un terminal cu ecran de 4.0”, greutatea atinge valoarea de 109g și se poate spune despre Optimus Black că este un telefon ușor. (iPhone de exemplu cântărește 137g)
Sistem de operare – Aplicaţii
Rămâne o enigmă de ce LG a ales ca sistem de operare Android versiunea 2.2 Froyo în locul ultimei versiuni 2.3 Gingerbread. Cu toate acestea, sistemul de operare realizat de Google poate fi adus la zi cu usurință, printr-un viitor update. Dintre aplicațiile preinstalate nu vor lipsi cu siguranță Google Maps, Gmail, Google Talk, Search sau Youtube.
LG Optimus Black folosește interfață Optimus UI 2.0 ce permite utilizatorilor să aibă acces imediat la diverse funcții importante. Nu va lipsi bineînțeles nici editorul pentru documente și busola digitală. Telefonul are la bază un processor TI OMAP 3630 cu frecventa de 1GHz și 512MB RAM.
Multimedia
Camera foto de pe spatele telefonului are un senzor cu rezoluția de 5MP, bliț LED, autofocus și geo-tagging. Cu ajutorul acesteia puteți înregistra clipuri video la calitate HD 720p cu 30 de cadre/secundă. Fotografiile și filmele pot fi stocate pe memoria internă de 2GB sau pe carduri externe microSD.
La capitolul audio-video, telefonul nu excelează dar nici nu dezamăgește. Player-ul audio poate reda fișiere MP3, WAV, WMA și eAAC+, iar cel video recunoaște clipuri în format MP4, H.264, H.263 sau WMV.
Conectivitate
LG Optimus Black este dotat pe lângă binecunoscutele tehnologii de conectare ale momentului (3G, EDGE, GPRS, Bluetooth) și cu Wi-Fi Direct, cel mai nou standard în ceea ce privește conectarea la internet, fără fir. Mă bucur că aproape toți producătorii au renunțat la conectorii lor speciali pentru căști în favoarea clasicului jack audio de 3.5mm.
Despre partea de alimentare se știe că acumulatorul folosit este de tip Li-Ion și are o capacitate de 1500mAh. Rămâne să aflăm într-un viitor apropiat și alte informații referitoare la autonomia pe care acest accumulator o oferă.
Concluzii
Chiar dacă telefonul nu prezintă, din punctul meu de vedere, nici un element inovator în materie de design, specificațiile tehnice sunt destul de atractive. Dacă zvonurile apărute pe internet legate de prețul de comercializare (450-500$) sunt adevărate atunci cu siguranță fanii telefoanelor LG vor fi încântați de noul Optimus Black.