Microsoft Lumia 950, 950 XL şi 550 – telefoane cu Windows 10
Microsoft a schimbat radical strategia pentru dispozitivele sale cu sistem de operare Windows (Phone) şi, în locul a nu mai puţin de şase serii care acopereau o largă varietate de specificaţii şi preţuri, a optat pentru numai două.
Seria 9xx de terminale cu dotări tehnice de top a primit doi noi membri prin modelele Microsoft Lumia 950 şi Microsoft Lumia 950 XL, care se adresează utilizatorilor de telefoane cu ecrane mari care vor să aibă parte de o experienţă cât mai bună în orice aplicaţii şi jocuri.
Pe de altă parte, Microsoft Lumia 550 vine să completeze portofoliul de telefoane de bază care pun preţul pe primul loc şi oferă platforme hardware low-end. Aceste telefoane sunt adecvate pentru utilizatorii mai puţin pretenţioşi, cu un buget limitat, dar care vor să guste experienţa Windows şi pe o platformă mobilă.
Microsoft Lumia 950 – telefon de top
Lumia 950 este noul telefon de referinţă al celor de la Microsoft, însă păstrează designul predecesorilor săi şi construcţia din policarbonat cu care ne-a obişnuit. Una dintre îmbunătăţiri este însă la ecranul AMOLED cu culori uşor saturate: diagonala a crescut la 5.2”, iar rezoluţia aleasă este QHD (2560×1440 pixeli).
Platforma hardware este surprinzător de puternică: Microsoft a optat pentru un chipset Qualcomm Snapdragon 808, al doilea cel mai puternic al producătorului american, şi a dotat telefonul cu 3 GB RAM şi memorie internă de 32 GB. În condiţiile în care sistemul de operare Windows are nevoie de mai puţine resurse decât Android, este de aşteptat că performanţele telefonului să fie foarte bune.
Camera foto a primit de asemenea un update important: vorbim despre un senzor PureView de 20 MP cu triplu LED Flash şi rezoluţie 4K care ar trebui să asigure fotografii de calitate. Poate nu la nivelul lui Lumia 1020, dar pe aproape. Senzorul iese în evidenţă datorită unei protuberanţe şi a faptului că este înconjurat de un “inel” metalic, iar butonul hardware pentru accesarea aplicaţiei de poze este de asemenea prezent.
Una dintre inovaţiile introduse de Microsoft este, fără îndoială, funcţia Windows 10 Continuum. Prin utilizarea unui dock Microsoft Display Dock, ai posibilitatea de a conecta telefonul la un ecran extern. În acest fel, vei putea utiliza pe monitor versiunile de desktop ale aplicaţiilor de pe telefon. Este o metodă interesantă prin care Microsoft extinde practic utilitatea unui telefon, iar această funcţie nu este întâlnită la niciun alt producător.
Telefonul mizează pe un acumulator Li-Ion de 3.000 mAh şi va fi lansat în luna noiembrie pentru un preţ de 550 de dolari în Statele Unite. În România ne putem aştepta la costuri de 2.500 – 2.800 lei, uşor mai mici decât în cazul unor smartphone-uri de top precum Samsung Galaxy S6 Edge, HTC One M9 sau Sony Xperia Z5.
Microsoft Lumia 950 XL – phablet puternic
Aşa cum sugerează şi numele, Lumia 950 XL este versiunea cu ecran mai mare a lui Lumia 950. Telefonul păstrează practic acelaşi design, însă oferă un ecran de 5.7” cu rezoluţie QHD, cu care intră practic în lupta cu phablet-uri precum Samsung Galaxy S6 Edge Plus, Sony Xperia Z5 Premium sau iPhone 6S Plus.
Există şi câteva diferenţe subtile la nivel hardware, întrucât 950 XL foloseşte un chipset Qualcomm Snapdragon 810 în versiune revizuită care nu are atât de multe probleme cu supraîncălzirea şi grafică Adreno 430. În rest, vorbim tot de 3 GB RAM şi memorie internă de 32 GB. Camera foto este identică, întrucât aceasta are tehnologie PureView, în timp ce camera foto secundară are 5 MP şi înregistrează în format FullHD. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre conectivitate, care include Wi-Fi ac, bluetooth 4.1, GPS, NFC şi un port reversibil USB Type-C.
Evident, nu lipseşte nici funcţia Windows 10 Continuum pentru utilizarea telefonului pe un monitor de desktop, în timp ce acumulatorul are o capacitate mărită la 3340 mAh, care teoretic ar trebui să asigure o autonomie de cel puţin o zi.
Din păcate, preţul se anunţă unul foarte ridicat. În Statele Unite, telefonul va costa 650 de dolari, astfel că în România ne putem aştepta la preţuri de 3.000 – 3.500 lei. Chiar şi aşa, va fi ceva mai ieftin decât rivalii sai direcţi.
Microsoft Lumia 550
Lumia 550 reprezintă o surpriză plăcută în segmentul smarthone-urilor de bază. Spun asta pentru că telefonul păstrează designul clasic şi mizează pe un ecran rar întâlnit în acest segment de piaţă: 4.7” şi rezoluţie 720p.
Din păcate, restul dotărilor tehnice nu sunt la fel de spectaculoase: platforma hardware este alcătuită dintr-un chipset Qualcomm Snapdragon 210, practic modelul de bază al producătorului, grafica Adreno 304, 1 GB RAM şi 8 GB de memorie internă. Camera foto are doar 5 MP, dar beneficiază de butonul hardware de declanşare, în timp ce acumulatorul are 2100 mAh. Lumia 550 este echipat de asemenea cu sistemul de operare Windows 10, însă lipseşte suportul pentru funcţia Continuum.
Telefonul va costa 140 de dolari în Statele Unite, adică echivalentul a 600-700 de lei în România, sumă ceva mai mare decât cea cu care eram obişnuiţi pentru telefoanele de bază cu Windows Phone de la Nokia.
Concluzii
Microsoft continuă să lanseze produse şi pentru segmentul smartphone-urilor, însă cu o nouă strategie bazată pe două nişe principale şi cu puţine lansări de produse.
Prin urmare, este de aşteptat ca Microsoft Lumia 950 şi Lumia 950 XL să rămână principalele smartphone-uri din gama producătorului pentru o perioadă destul de lungă de timp. Ambele oferă performanţe pe măsură, iar funcţia Continuum ar putea atrage noi utilizatori spre platformă mobilă Windows.
În acest timp, Microsoft rămâne conectată şi la segmentul de utilizatori sensibili la preţ prin Lumia 550, un model cu un ecran foarte bun şi o platformă hardware decentă.
Nicu
18 iulie 2016 la 20:20
Eu unul nu recomand acest telefon. Acum nu numai că am un telefon în buzunar, dar trebuie să mai am și o baterie suplimentară și un cablu. Dacă nu ai încărcătorul cu tine ești terminat! Un încărcător pentru orice alt telefon găsești, însă pentru Microsoft, NU! Mai mult se blochează datorită încercărilor de utilizare succesive în care codul PIN nu a fost corect!? Apoi ești nevoit să introduci coduri de deblocare – A1B2C3 apoi codul PIN. Pe mail sunt probleme, astfel, dacă ștergi mesaje vechi restul mesajelor rămân vizibile cu spatii libere. Este nevoie sa repornești să le vezi succesiv.