GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nexus 6 şi Nexus 9 – smartphone-ul şi tableta care completează gama Nexus

Autor: Echipa Giz.ro

Nexus 6 este un smartphone de top cu ecran de aproape 6” construit de Motorola, în timp ce Nexus 9 este o tabletă cu ecran de 9” şi format 4:3 fabricată de HTC.

Google a prezentat două noi dispozitive din gama Nexus care vin mai degrabă să completeze portofoliul companiei decât să înlocuiască produse existente deja pe piaţă.

Strategia este una care cel puţin teoretic are potenţialul de a da roade, mai ales că produsele similare oferite de concurenţă se bucură de succes.

Totuşi, preţurile apropiate de cele solicitate de alţi producători ar putea determina utilizatorii să se îndrepte spre alte opţiuni, întrucât Google ne-a obişnuit o bună perioadă de timp să ofere dispozitve cu specificaţii de top la costuri mai mici decât cele practicate de rivali.

Nexus 6 este un smartphomne de top cu ecran de 6"

Nexus 6 este un smartphomne de top cu ecran de 6″

Specificaţii tehnice Nexus 6

  • ecran AMOLED de 5.96”, rezoluţie 2560×1440 pixeli
  • chipset Qualcomm Snapdragon 805
  • 3 GB RAM
  • 32/64 GB memorie internă
  • conectivitate Wi-Fi, 3G şi 4G
  • sistem de operare Android 5.0 Lollipop
  • acumulator Li-Po 3220 mAh
  • greutate 184 grame

Funcţii importante

Nexus 6 are toate atributele unui smartphone de top, însă Motorola, companie care recent a trecut din proprietatea Google la Lenovo, a decis să mizeze pe un ecran AMOLED cu diagonala de 5.96” şi rezoluţie 2560×1440 pixeli. Motorola a mizat astfel tot pe rezoluţie QHD, la fel ca LG G3, deşi aceasta consumă mai multă energie şi nu aduce beneficii majore comparativ cu Full HD.

Practic, vorbim despre un phablet dedicat utilizatorilor pretenţioşi care îşi doresc un telefon de mari dimensiuni şi care să ofere în acelaşi timp specificaţii de vârf, după o reţetă implementată deja pe seria Galaxy Note a celor de la Samsung.

Prin prisma acestui ecran, dimensiunile lui Nexus 6 sunt generoase: 159x83x10.1 mm: telefonul este cu aproape 1 cm mai lung şi cu 0.5 cm mai lat decât Samsung Galaxy Note 4, astfel că va fi dificil de purtat în buzunar.
Lungimea mare a telefonului este justificată şi de implementarea a doua difuzoare pe partea frontală, după modelul lui HTC One M8.

Nexus 6, un produs nou in gama Nexus

Nexus 6, un produs nou in gama Nexus

Platforma hardware este alcătuită dintr-un chipset Qualcomm Snapdragon 805 echipat cu procesor quad-core Krait 450 cu frecvenţa de 2.7 GHz, grafică Adreno 420 şi 3 GB RAM, suficient pentru a gestiona fluent orice aplicaţie sau joc din Google Play Store. Memoria internă este de 32 GB sau 64 GB şi nu poate fi extinsă prin carduri microSD.
Aşa cum era de aşteptat, conectivitatea este asigurată prin tehnologiile Wi-Fi ac, 3G cu viteze de până la 42 Mbps şi 4G cu transfer de date de până la 300 Mbps.

Camera foto nu a impresionat niciodată pe dispozitivele Nexus, însă în acest caz vorbim despre un senzor de 13 MP cu stabilizare optică a imaginii şi înregistrare video 4K 2160p, la care se adaugă şi cameră frontală de 2 MP.

Acumulatorul Li-Po are o capacitate generoasă de 3220 mAh şi ar trebui să asigure o autonomie de cel puţin o zi. De asemenea, Motorola a implementat funcţia Turbo Charging, care îţi permite să foloseşti telefonul timp de 6 ore după numai 15 minute de încărcare.

https://www.youtube.com/watch?v=wk-PY2dBKaA

Specificaţii tehnice Nexus 9

  • ecran IPS de 8.9”, rezoluţie 2048×1536 pixeli
  • chipset Nvidia Tegra K1
  • 2 GB RAM
  • 16/32 GB memorie internă
  • conectivitate Wi-Fi, 3G şi 4G
  • sistem de operare Android 5.0 Lollipop
  • acumulator Li-Po 6700 mAh
  • greutate 425 grame

Funcţii importante

La aproape 4 ani de la lansarea Nexus One, HTC revine cu un dispozitiv pentru Google, însă de data aceasta vorbim despre o tabletă uşor atipică.

Botezată sugestiv Nexus 9, tableta iese în evidenţă nu neapărat prin diagonala mai puţin obişnuită de 8.9”, cât mai ales prin formatul 4:3 al ecranului, primul de acest fel pentru o tabletă sub brandul Google. Acesta este potrivit pentru anumite aplicaţii, însă pasionaţii de filme nu vor aprecia benzile negre inevitabile la redarea clipurilor FullHD în format 16:9.

Într-o mişcare care pare să imite strategia de la bun început a celor de la Apple, Nexus 9 are un display IPS cu rezoluţie 2048×1536 pixeli, similară cu cea a lui iPad Air, dar cu o densitate a pixelor uşor mai ridicată.

Nexus 9, prima tableta Google cu format 4:3

Nexus 9, prima tableta Google cu format 4:3

Platforma hardware este de asemenea puternică, dar prezintă o noutate majoră prin adoptarea proaspătului chipset Nvidia Tegra K1 care include un procesor quad-core Denver de 2.3 GHz, grafică Kepler DX1 şi 2 GB RAM. Utilizatorii pot alege între versiuni cu 16 GB sau 32 GB pentru memoria internă, care nu poate fi sporită cu carduri microSD.

Tableta va fi disponibilă atât în versiuni Wi-Fi, cât şi în variante 3G/4G, iar camera foto principală are 8 MP şi poate înregistra în format FullHD. Energia necesară funcţionării este furnizată de un acumulator Li-Po de 6700 mAh.
Nexus 6 şi Nexus 9 utilizează noul sistem de operare Android 5.0 Lollipop, care propune inclusiv o serie de schimbări de design pentru interfaţă.

https://www.youtube.com/watch?v=yYHY3MFiq1o

Le cumpărăm sau nu?

Fără îndoială, Nexus 6 şi Nexus 9 sunt produse cu specificaţii de top care merită luate în calcul pentru achiziţie de utilizatorii care apreciază gama Nexus în special pentru sistemul de operare Android curat, fără interfeţe proprietare specifice.

Din păcate, Nexus 6 pare să fie mai degrabă un produs de nişă, dedicat dezvoltatorilor, în primul rând pentru că diagonala ecranului şi dimensiunile îl fac dificil de utilizat chiar şi în comparaţie cu Galaxy Note 4.

De cealaltă parte a “garajului”, Nexus 9 este o tabletă interesată cu o diagonală potrivită pentru cei care nu vor una de 10”, dar care consideră că 7” nu mai este o dimensiune adecvată, mai ales în contextul smartphone-urilor de 5”. Formatul 4:3 ar putea fi însă un punct negativ.

Nexus 9 ar putea atrage o gmama diversificata de utilizatori

Nexus 9 ar putea atrage o gmama diversificata de utilizatori

Preţ Nexus 6 şi Nexus 9 şi disponibilitate

În ciuda beneficiilor propuse de noile dispozitive Google, preţurile solicitate de Google nu sunt deloc atractive comparativ cu cele cu care ne-am obişnuit în trecut la Nexus 4 sau Nexus 5. Probabil că Google nu doreşte să limiteze artificial vânzările terminalelor de top de la partenerii Samsung, LG sau HTC, însă unul dintre principalele avantaje ale gamei Nexus, raportul calitate-preţ, a cam dispărut.

În acest moment nu este clar dacă Motorola va aduce Nexus 6 pe piaţa din România, însă în Europa versiunea de 32 GB va costa circa 570 EUR, echivalentul a aproximativ 2.500 lei, în timp ce varianta de 64 GB ajunge la 650 EUR, adică undeva la 2.900 lei. Practic, preţul este unul asemănător cu cel la care sunt comercializate telefoane precum HTC One M8, ceva mai mic decat al lui Galaxy Note 4 şi cu câteva sute de lei mai mare decât cel solicitat de Samsung pentru Galaxy S5.

Între timp, Nexus 9 va fi disponibil pe piaţă începând cu luna noiembrie 2014, însă HTC şi Google au anunţat doar preţurile pentru SUA. Varianta de bază, Wi-Fi 16 GB, va costa 400 USD, ceea ce ar echivala cu 1.800 lei în România, în timp ce versiunea 4G 32 GB ajunge la 600 USD, adică circa 2.700 lei.

Nexus 6 este atractiv, dar are un pret destul de piperat

Nexus 6 este atractiv, dar are un pret destul de piperat

Concluzii

Prin noile lansări de produse, Google scoate în evidenţă o schimbare de strategie în privinţa gamei Nexus. Nexus 6 tinde să fie mai degrabă un smartphone de nişă, adresat unui segment redus de utilizatori, mai ales că Nexus 5 va fi comercializat în continuare la acelaşi preţ ca şi până acum. De altfel, numai şi datorită acestui aspect, un Nexus 5 rămâne o variantă mai bună decât noul Nexus 6, în special prin prisma preţului semnificativ mai mic, dar numai dacă te mulţumeşti cu o cameră mai modesta şi o autonomie redusă.

Teoretic, Nexus 9 are mai multe şanse de reuşită, fiind de altfel şi primul pariu după mult timp al celor de la HTC în segmentul tabletelor. Preţul este unul destul de apropiat de Samsung Galaxy Tab Pro de 8.4”, iar diagonala este una adecvată pentru o gamă diversificată de utilizatori.

3 comentarii

  1. FaqyaK

    19 octombrie 2014 la 08:27

    Singurul lucru cu adevarat bun pe care inginerii Google l-au proiectat este operatiunea de turbo chargering, care din punctul meu de vedere este singurul lucru innovator in comparatie cu ceea ce exista deja pe piata.

  2. Eugen

    20 octombrie 2014 la 09:06

    Una din lipsurile majore ale gamei Nexus este absenta slotului de card SD, lipsa care nu apare la concurentii direcți. Deci privite pin prisma prețului și a absentei acestui slot produsele Nexus devin mai puțin atractive decât cele ale competitorilor direcți. Pana la urma nu poate da și Google chix?

    • FaqyaK

      24 octombrie 2014 la 23:12

      Eugene, de ce vezi partea goala a paharului, sau chiar credeti ca Google nu poate introduce un slot sd?
      Google vrea sa incurajeze stocarea in cloud, servicii in cloud, chiar nu va dati seama?
      Mai exista un factor care justifica faptul ca, anumite carduri SD consuma enorm de multa enerie din acumulator, chiar producatori de renume precum Kingston, chiar SanDisk, si altii producatori mari, produc carduri SD la pret low-cost dar extrem de slaba calitate, care duc la consumarea energiei acumulatorului

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri