GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nexus – Istoria telefoanelor şi tabletelor Google Nexus

Autor: Echipa Giz.ro

De la Nexus One la Nexus 4, Google a parcurs un drum lung cu peripeţii în încercarea de a impune sistemul de operare Android în competiţia acerbă iOS-ul celor de la Apple disponibil pe iPhone. Recent, confruntarea s-a extins şi în segmentul tabletelor, acolo unde Nexus 7 şi Nexus 10 vin ca alternative pentru iPad şi iPad mini.

Unul dintre motivele pentru care Android s-a impus ca cel mai popular sistem de operare pentru smartphone-uri a fost adopţia acestuia de un număr mare de producători, printre care Samsung, HTC sau LG.

Totuşi, fiecare producător a decis să “îmbunătăţească” Android cu propria interfaţă grafică. Aşa au apărut TouchWiz pe telefoanele Samsung şi HTC Sense pe telefoanele HTC.

În plus, producătorii au fost reticenţi să ofere actualizări la ultima versiune de Android pentru telefoanele vândute deja utilizatorilor, cu scopul de a impulsiona vânzările noilor terminale.

Aceste două elemente au condus la apariţia a două probleme majore pentru Android: piaţa fragmentată (Android 2.3 Gingerbeard are şi la început de 2013 o cotă de piaţă de 47.6%, deşi Android 4.x a apărut în octombrie 2011) şi interfeţele diferite.

Google a simţit nevoia să corecteze aceste deficienţă şi să iasă pe piaţă cu un dispozitiv care să se apropie cât mai mult de principalele avantaje ale lui iOS: să beneficieze de interfaţă nativă de Android şi să primească imediat update la cea mai recentă versiune.

HTC Dream a fost primul telefon cu sistem de operare Android

Nexus – cum a apărut brandul Google

Google avea nevoie de un brand cât mai puternic şi uşor de reţinut pentru noua gamă de dispozitive, iar numele câştigător a fost Nexus.

La vremea apariţiei primului telefon Google s-au făcut numeroase speculaţii cu privire la originea acestui nume, însă varianta cea mai probabilă este “împrumutarea” numelui din celebrul roman SF “Do Androids Dream of Electric Sheep?” scris de Philip K. Dick în 1968, în care un vânător de recompense este trimis să “retragă” de pe piaţă şase roboţi Nexus-6.

Totuşi, Google nu a încercat să obţină acordul familiei lui Philip K. Dick pentru a utiliza brandul Nexus. “Nu am fost consultaţi niciodată, nu au făcut nicio solicitare şi nu am acordat niciun fel de permisiune”, spunea Isa Dick Hackett, fiica scriitorului.

Logo-ul Nexus

Nexus One – HTC, primul partener

Primul telefon sub brandul Google a fost Nexus One. Lansat în ianuarie 2010, Nexus One a fost realizat împreună cu taiwanezii de la HTC, iar varianta iniţială avea un ecran AMOLED cu diagonală de 3.7” şi rezoluţie 480×800 pixeli. După şase luni, HTC a decis să înlocuiască panoul cu unul de tip Super LCD, motivul oficial fiind lipsa aprovizionării cu ecrane AMOLED.

Platforma hardware a lui Nexus One era bazată pe un chipset Qualcomm Snapdragon QSD8250 cu procesor single-core Scorpion de 1 GHz, grafică Adreno 200, 512 MB RAM şi 512 MB ROM, iar pachetul a inclus şi un card microSD de 4 GB. De altfel, acesta avea să fie şi singurul terminal Nexus cu slot pentru carduri microSD.

Lansat cu Android 2.1 Eclair, Nexus One a primit update până la Android 2.3.6 Gingerbeard.

Nexus One, primul smartphone sub sigla Google

Nexus S – O clonă de Galaxy S de la Samsung

Chiar dacă iniţial se preconiza că Google va colabora cu un singur producător hardware la dezvoltarea propriilor terminale, luna decembrie a anului 2010 a adus pe piaţă noul Nexus S realizat de Samsung.

Şi acest model a venit în două versiuni în funcţie de tehnologia folosită pentru ecran: una cu Super AMOLED (pentru US), iar cealaltă cu Super Clear LCD, decicată pieţelor europene.

Aşa cum probabil sugerează şi numele, Nexus S a fost de fapt varianta Google pentru Samsung Galaxy S, unul dintre cele mai populare telefoane din acea perioadă şi cel care a marcat debutul seriei S a producătorului sud-coreean.

Astfel, vorbim despre un ecran de 4.0” cu rezoluţie 480×800 pixeli, chipset Hummingbird cu procesor single-core ARM Cortex-A8 de 1 GHz, grafică PowerVR SGX540, 512 MB RAM, 16 GB de memorie internă şi cameră foto de 5 MP.

Singurele schimbări comparativ cu Galaxy S au fost renunţarea la slotul pentru carduri microSD şi implementarea tehnologiei NFC (în varianta pentru US).

Probabil însă că diferenţa majoră dintre Nexus S şi Galaxy S a fost software-ul. Galaxy S a venit cu Android 2.1 Ecler şi a primit update până la Android 2.3.6 Gingerbeard. În schimb, având la bază acelaşi hardware, Nexus S a sosit din fabrică cu Android 2.3 Gingerbeard şi a primit update inclusiv la Android 4.1 Jelly Bean, o dovadă clară a avantajelor oferite de telefoanele sub marca Nexus.

Nexus S, prima incercare Samsung pentru Google

Galaxy Nexus – O noua simbioză cu Galaxy

În ceea ce avea să devină o tradiţie, Google a lansat un nou telefon Nexus concomitent cu prezentarea noului sistem de operare Android 4.0 IceCream Sandwich. Botezat Galaxy Nexus pentru a recunoaşte puterea celor două branduri încorporate, smartphone-ul mizează pe un ecran Super AMOLED de 4.65” cu rezoluţie 1280×720 pixeli şi pe un chipset mai puţin impresionant chiar şi la data lansării: TI OMAP 4460, dotat cu procesor dual-core Cortex A9 de 1.2 GHz, grafică PowerVR SGX540, 1 GB RAM şi 16 GB de memorie internă, plus cameră de 5 MP.

Între timp, Galaxy Nexus a primit update inclusiv la Android 4.2.1 Jelly Bean, cea mai nouă versiune de Android.

Galaxy Nexus, primul device cu Android 4.0

Nexus 7 – Prima tabletă Google

După lansarea a trei telefoane Nexus, Google a decis că este momentul potrivit să se infiltreze şi în lumea tabletelor. În condiţiile în care Apple domina autoritar piaţa cu iPad-ul de 9.7”, Google s-a aliat cu Asus pentru a realiza o tabletă ieftină de 7” bazată pe Asus Eee Pad MeMO ME370T. Aşa a apărut Nexus 7, dotată cu ecran Super AMOLED de 7” şi rezoluţie 1280×800 pixeli, platformă hardware Nvidia Tegra 3 cu procesor quad-core Cortex A9 de 1.2 GHz, grafică ULP GeForce şi 8 GB sau 16 GB pentru stocarea datelor.

Tableta s-a bucurat de numeroase review-uri pozitive, însă nu a fost iertată pentru cantitatea limitată de memorie internă şi lipsa conectivităţii 3G. Google a remediat problema abia în octombrie 2012, atunci când a lansat o versiune de 32 GB cu 3G şi a renunţat la versiunea de 8 GB.
Nexus 7 a fost primul device care a utilizat sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean.

Nexus 7, o tableta performanta la pret redus

Nexus 4 – Un parteneriat cu bune şi rele cu LG

După colaborările cu HTC, Samsung şi Asus, Google a mers şi mai departe şi a ales ca partener pentru următorul telefon producătorul sud-coreean LG.

Botezat Nexus 4, telefonul LG are un ecran True HD IPS Plus de 4.7” cu rezoluţie 1280×768 pixeli, platformă hardware Qualcomm Snapdragon APQ8064 cu procesor quad-core Krait de 1.5 GHz, grafică Adreno 320, 2 GB RAM şi 8 sau 16 GB pentru stocarea internă.

Şi acest telefon s-a bucurat de aprecieri, mai ales că preţul pentru varianta de bază a fost de numai 300 USD, însă problemele au apărut când LG a vândut produsul prin operatorii de telefonie pentru aproximativ 600 EUR.

Nexus 4, prima colaborare Google cu LG

Nexus 10 – În luptă cu iPad

În aceeaşi zi în care a prezentat Nexus 4, Google a lansat şi Nexus 10, o tabletă de 10.1” produsă de Samsung ca rival pentru iPad. Dezvoltat în tehnologie Super PLS TFT, ecranul are cea mai înaltă rezoluţie întâlnită pe un astfel de dispozitiv, 2560×1600 pixeli, în timp ce platforma hardware este asigurată de chipsetul Exynos 5250 dezvoltat de Samsung: procesor quad-core Cortex A15 de 1.7 GHz, grafică Mali-T604, 2 GB RAM şi 16 sau GB pentru stocarea datelor.

Nexus 4 şi Nexus 10 au fost primele dispozitive cu sistem de operare Android 4.2 Jelly Bean.

Nexus 10, rivalul Google si samsung pentru iPad

Ce urmează în gama Nexus?

Gama de telefoane şi tablete Nexus a adus un important punct de reper în lupta cu iPhone-ul şi iPad-ul dezvoltate de Apple şi există toate motivele pentru care această strategie să continue.

În dezvoltarea propriilor produse, Google a colaborat deja cu HTC, Samsung, LG şi Asus, iar politica de a oferi cât mai multor companii posibilitatea de a dezvolta gadgeturi Nexus este foarte probabilă.

Totuşi, parteneriatul cu LG a provocat şi câteva dureri de cap din cauza stocurilor insuficiente din Play Store şi a preţului de peste două ori mai mare cerut de LG la vânzarea lui Nexus 4 prin alte reţele de distribuţie.

Rezolvarea acestor “mici” probleme este esenţială pentru succesul gamei Nexus, însă pentru moment informaţiile preliminare sunt că următorul telefon Nexus, cunoscut momentan drept Nexus 5, va fi dezvoltat tot de LG.

De asemenea, presa susţine că tot LG va construi şi o tabletă de 7.7″ botezată Nexus 7.7 care va rivaliza mai bine cu iPad mini din punct de vedere al formatului ecranului.

În plus, ultima perioadă a fost marcată şi de zvonuri privind lansarea unui telefon şi a unei tablete prin intermediul americanilor de la Motorola, companie pe care Google a achiziţionat-o anul trecut.
Mişcarea ar fi una cât se poate de normală (chiar dacă Google a cumpărat Motorola în special pentru patente), iar cele două produse au primit deja nume de cod: X-Phone, respectiv X-Tablet.

Rămâne de văzut cum se va dezvolta gama Nexus, însă este cert că, spre deosebire de alte gadgeturi cu Android, acestea prezintă avantajul unui update rapid la ultima versiune a sistemului de operare. Şi, aşa cum au demonstrat Nexus 7 şi, parţial, Nexus 4, oferă şi un raport calitate-preţ foarte bun.

1 comentariu

  1. George iova

    22 iunie 2019 la 22:03

    Am un Nexus 5x și pe el am pus aplicația de la BCR,, George,,. Zilele trecute am vrut să folosesc aplicația, dar am avut ghinionul să nu mi se deschidă din prima, mi-a cerut o parola nu am știut sa i-o dau, l-am închis odata, apoi l-am deschis a doua oară mia apărut un câmp albastru pe ecran, ajucat de doua trei ori sus jos și apoi ecranul mi s-a înnegrit și de atunci telefonul nu pot să-l mai deschid, S-A DEFECTAT DIN CAUZA ACELEI APLICAȚII, AȘA ZIC EU, ȘTIE CINEVA SA EXPLICE FENOMENUL?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri