GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia 500 – Primul Nokia cu procesor de 1 GHz pe Symbian

Autor: Echipa Giz.ro

“Nokia nu foloseşte procesoare de 1 GHz pentru că sistemul de operare Symbian nu are nevoie de atât de multă putere”. Aceasta era replica favorită a finlandezilor atunci când erau întrebaţi insistent de ce nu folosesc procesoare de 1 GHz, în timp ce rivalii de la Samsung sau HTC începeau deja să-şi doteze smartphone-urile cu unităţi de 1.2 GHz, 1.5 GHz şi, mai nou, chiar dual-core-uri.

Nu ştim exact care sunt motivele, dar iată că, după procesorul de 1 GHz disponibil pe modelul N9 dotat cu sistem de operare MeeGo, Nokia a lansat într-un final şi un smartphone dotat cu un astfel de procesor pentru Symbian. Este adevărat, vorbim despre Symbian Anna, cea mai nouă versiune a unui sistem de operare care în curând va intra în moarte clinică (de fapt, a intrat deja).

Contrar aşteptărilor, noul Nokia 500 nu este nici pe departe un smartphone cu dotări de top, ci intră mai degrabă în clasa de mijloc prin prisma dotărilor şi a preţului.

Specificaţii tehnice

  • display TFT touchscreen capacitiv cu diagonala de 3.2” şi rezoluţie 360×640 pixeli
  • procesor cu frecvenţa de 1 GHz
  • memorie internă de 2 GB expandabilă cu carduri microSD de până la 32 GB
  • conectivitate: 3G, Wi-Fi 802.11 b/g, GPRS, EDGE, bluetooth 2.1, microUSB 2.0
  • cameră foto de 5 MP
  • GPS cu sistem A-GPS
  • sistem de operare Symbian Anna
  • dimensiuni 111.3×53.8×14.1 mm; masă 93 grame

Construcţie şi design

Nokia 500 – un telefon de nivel mediu cu Symbian Anna

Nokia 500 este un smartphone clasic de tip candybar cu un design care nu iese în mod explicit evidentă. Display-ul cu diagonala de 3.2” domină partea frontală, însă marginile sunt la rândul lor generoase, în special în partea de jos, unde se remarcă un spaţiu fără utilitate care putea fi folosit în alte scopuri.

Telefonul dispune de trei taste fizice (una centrală şi cele dedicate preluării şi, respectiv, respingerii apelului), iar sub acestea se remarcă alegerea unei culorii diferite pentru carcasă. însă alegerea nu este tocmai inspirată din punct de vedere vizual, în special în cazul combinaţiei de verde pe negru.

Dotări tehnice

Nokia 500 dispune de hartile gratuite Ovi Maps

Nokia 500 este dotat cu un display TFT touchscreen capacitiv cu diagonala de 3.2” ce oferă o rezoluţie de 360×480 pixeli. Procesorul cu frecvenţa de 1 GHz, al cărui producător nu a fost specificat clar, este acompaniat de o memorie internă de 2 GB, care poate fi extinsă prin intermediul unui card microSD de până la 32 GB.

Conectivitatea este asigurată de tehnologiile 3G (HSDPA 14.4 Mbps şi HSUPA 5.76 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g (atenţie, lipseşte standardul 802.11 n), GPRS şi EDGE, în timp ce transferul local de fişiere se poate realiza prin bluetooth 2.1 şi cablu microUSB 2.0.

Camera foto are o capacitate de 5 MP şi permite înregistrarea clipurilor video, însă rezoluţia acestora este limitată la VGA, motiv pentru care această funcţie este mai degrabă decorativă.

Asa arata playerul multimedia al lui Nokia 500

Telefonul utilizează update-ul Anna al sistemului de operare Symbian, care include îmbunătăţiri la nivelul browserului şi al tastaturii virtuale, pe lângă redesenarea icon-urilor şi o versiune nouă pentru Ovi Maps.

Telefonul dispune de o carcasă spate interschimbabilă în culori diferite, iar pachetul include alte două carcase de rezervă. Partea interesantă este că wallpaperul default se schimbă automat pentru a avea aceeaşi culoare cu cea a carcasei spate.

Disponibilitate şi preţ

Nokia 500 va fi disponibil în magazine cel târziu la sfârşitul lunii septembrie în varianta pe negru, iar în ultima parte a anului va apărea şi pe alb. Preţul recomandat de producător va fi de aproximativ 150 de euro fără taxe şi discounturile oferite de operatorii de telefonie, motiv pentru care în România ne putem aştepta să coste undeva în intervalul 700 – 800 lei fără conectare.

Un nou mod de numerotare pentru Nokia

Nokia 500 marchează o nouă schimbare în modul în care producătorul finlandez îşi denumeşte telefoanele. Dacă până acum acestea erau împărţite în funcţie de publicul ţintă (de exemplu, seria E pentru business şi seria N pentru multimedia), de acum înainte modelele vor fi numite doar în funcţie de preţul final al acestora şi vor include doar numere.

Astfel, prima cifră din numele unui model indică nivelul de preţ al telefonului, iar ultimele două oferă un indicator suplimentar în gama respectivă de preţ. Astfel, Nokia 500 este un telefon mobil de preţ mediu, un posibil Nokia 100 ar fi foarte ieftin, în timp ce un Nokia 900 ar avea un cost ridicat.

Nokia susţine că a schimbat nomenclatura pentru că un telefon din clasa business poate fi utilizat şi în scopuri multimedia, reciproca fiind de asemenea valabilă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri