GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

REVIEW Nokia 6.1 2018 – potențial best-buy în segmentul sub 1000 lei

Testat pe data de 20 septembrie 2018
Pe scurt: Nokia 6.1 este unul dintre cele mai bune telefoane de 1.000 de lei de pe piață. Are o construcție specifică flagship-urilor, o platformă hardware de nivel mediu, Android One fără aplicații inutile preinstalate și o autonomie decentă. Camera foto rămâne însă un capitol la care scârțâie.
Produs testat: Nokia 6.1   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 1000 Lei

Segmentul telefoanelor care costă aproximativ 1.000 de lei este unul foarte competitiv, însă numărul modelelor care reușesc să ofere o experiență bună este destul de scăzut. Principala cauză este reprezentată de numeroasele compromisuri pe care trebuie să le adopte producătorii pentru a obține un preț atât de scăzut, inclusiv la nivel hardware sau optimizare software.

În acest segment, în care raportul calitate-preț este printre cele mai importante criterii de selecție din partea utilizatorilor, HMD Global oferă în gama din acest an Nokia 6.1. Acesta este urmașul direct al primului Nokia 6 lansat în 2017, iar ocazional este cunoscut și drept Nokia 6 2018.

Dacă anul trecut am fost plăcut surprinși de Nokia 6, pretențiile au crescut inevitabil în acest an, iar HMD Global a adus îmbunătățiri exact acolo unde era nevoie: procesorul. Desigur, în funcție de ceea ce îți dorești de la un smartphone, poți spune că Nokia 6.1 prezintă în continuare o serie de neajunsuri, însă marele avantaj este că toate elementele apreciate anul trecut se regăsesc și pe modelul din acest an, astfel că modelul din 2018 este un produs mai interesant și mai competitiv.

Specificații Nokia 6:

  • ecran: 5.5 inch, IPS, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 3
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 630, 8x Cortex A53 2.2 GHz, Adreno 508
  • memorie: 3 GB RAM
  • memorie internă: 32 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: 16 MP, F/2.0, PDAF, înregistrare FHD, frontal 8 MP, F/2.0
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11, Bluetooth
  • sistem de operare: Android 8.1 Oreo
  • acumulator: Li-Ion de 3000 mAh, nedetașabil
  • dimensiuni: 148.8 x 75.8 x 8.2 mm
  • greutate: 172 grame
  • altele: senzor amprentă

Ce ne-a plăcut

În ciuda prețului relativ scăzut, este foarte ușor să confunzi Nokia 6.1 cu un flagship, și asta datorită designului și a materialelor de bună calitate utilizate în construcție. Terminalul are un format unibody și o carcasă realizată din aluminiu, iar aderența în mână este excelentă. Nu am simțit niciodată că îmi alunecă, nici măcar când l-am folosit cu o singură mână.

Designul este pe cât de simplu, pe atât de eficient. Partea frontală este acoperită în cea mai mare parte de ecran (73%, mai exact), iar în colțul din dreapta sus este prezent logo-ul Nokia, în dreptul camerei frontale. Comparativ cu predecesorul său, Nokia 6.1 are o lungime cu circa 5 milimetri mai mică, întrucât tastele virtuale plasate sub ecran (back, home și multitasking) sunt acum integrate în partea inferioară a display-ului.

Prin urmare, senzorul de amprentă a fost mutat de pe tasta centrală pe spatele telefonului, imediat sub LED-ul flash al camerei foto. Poziționarea este optimă și, cel puțin în cazul meu, am ajuns cu ușurință la senzor aproape de fiecare dată. Eficiența senzorului este de asemenea destul de bună, chiar dacă ocazional autentificarea a necesitat câte două încercări. Marele avantaj al acestei poziționări este că nu poți atinge accidental senzorul camerei foto, poziționat mult mai aproape de partea superioară.

Camera foto și senzorul de amprentă sunt singurele elemente care „disturbă” spatele altfel „curat” al telefonului, în timp ce părțile laterale au la rândul lor elemente minim invazive: butoane de power și volum pe dreapta, slotul pentru cartela SIM și cardul microSD în dreapta, portul USB și difuzorul în partea de jos.

Ecranul este una dintre componentele care nu s-a schimbat deloc de la generația anterioară. Astfel, avem în continuare parte de un display cu diagonala de 5.5 inch și rezoluție Full HD (da, în formatul tradițional 16:9) acoperit cu un strat de protecție Gorilla Glass 3. În utilizarea de zi cu zi culorile oferite de display sunt naturale, iar contrastul este ridicat, la fel ca și unghiurile de vizualizare. În plus, informațiile afișate sunt lizibile și în bătaia puternică a razelor soarelui.

În schimb, platforma hardware beneficiază de un upgrade binevenit: în locul chipsetului Qualcomm Snapdragon 430, Nokia 6.1 mizează pe chipsetul Spandragon 630. Diferențele dintre cele două țin mai degrabă de frecvență procesorului octa-core Cortext A53: 2.2 GHz în loc de 1.4 GHz, la care se adaugă o îmbunătățire minoră pentru chipul grafic Adreno 508.

În schimb, la fel ca și până acum, avem versiuni de 3 GB și 4 GB RAM, respectiv, 32 GB sau 64 GB pentru memoria internă.

Iată și rezultatele obținute într-o serie de benchmark-uri:

În utilizarea obișnuită, Nokia 6.1 se descurcă excelent, în special datorită sistemului de operare Android 8.1 Oreo “curat”, fără modificări inutile din partea HMD Global. Aplicațiile uzuale pornesc rapid, navigarea prin meniuri este fluentă, iar setările sunt intuitive și simple, întrucât lipsesc „funcțiile” inutile adăugate în mod obișnuit de alți producători.

Telefonul redă fidel clipuri MKW sau MP4 inclusiv cu player-ul video default din Android, însă unele dintre acestea rulează fără sunet, în funcție de codecul folosit. Remedierea acestei probleme este însă ușor de intuit: instalarea unor playere multimedia cu funcții avansate din Google Play Store. Personal apreciez VLC Media Player, dar sunt numeroase alternative decente. Jocurile rulează decent, evident în limita platformei hardware, iar timpii de încărcare sunt destul de lungi (am încercat titluri precum FIFA Mobile, Asphalt 9 sau Riptide GP Renegade). Need For Speed: No Limit a oferit în mod repetat mesaje de eroare în timpul procesului de download din Google Play Store.

Cu alte cuvinte, experiența de utilizare a fost fără lag-uri, un element important pentru un telefon din acest segment de preț.

Așa cum spuneam, telefonul vine la pachet cu sistemul de operare Android 8.1 Oreo în versiunea Android One, adică fără modificări din partea producătorului hardware. Acest lucru asigură o simplificare a experienței de utilizare și update-uri rapide din partea Google. De altfel, telefonul ar trebui să primească update la Android 9.0 Pie în această toamnă, posibil chiar în luna septembrie. De altfel, HMD menționează că Nokia 6.1 va primi update-uri pentru sistemul de operare timp de doi ani de la lansare, în timp ce update-urile lunare de securitate de la Google vor fi disponibile în primii 3 ani.

Datorită acestei decizii strategice din partea HMD Global, Nokia 6.1 are doar 26 de aplicații preinstalate, toate de la Google, multe dintre ele pe care probabil le utilizezi și tu zilnic (Chrome, GMail, Calendar). În plus, la prima deschidere a telefonului ai posibilitatea să alegi dacă instalezi imediat și alte aplicații Google sau nu.

Homescreen-ul este unul clasic pentru Android, iar meniul de notificări este la rândul său simplu și intuitiv: există 6 scurtături rapide care apar la operațiunea de swipe în jos, în timp ce repetarea gestului va conduce la apariția a 12 scurtături mai bine spațiate între ele. Opțiunea de luminozitate automată este prezentă în meniu, dar nu și în scurtătura din meniul de notificări.

De asemenea, există două setări utile pentru ecran care nu sunt încă implementate de alți producători, prin care și Samsung: aprinderea ecranului printr-un dublu tap pe suprafața acestuia și aprinderea ecranului la primirea unei notificări (funcția are numele Ambient Display). La fel de utilă este și funcția Force Touch, care îți permite să accesezi cele mai utile funcții ale unei aplicații printr-un tap prelungit pe aceasta.

Camera foto a rămas de asemenea în mare parte cu același specificații, cu noutatea că de data aceasta lentilele sunt Zeiss. Astfel, vorbim despre o cameră foto de 16 MP, diafragmă f/2.0 și funcție dual-LED dual-tone flash. Interfața camerei foto este simplă și intuitivă, iar în eranul principal există acces rapid la funcții precum Auto HDR, activare LED flash sau timer pentru realizarea fotografiilor. Singura opțiune suplimentară este realizarea panoramelor, iar utilizatorii experimentați pot experimenta setări avansate precum viteza de declanșare, nivelul de alb, expunerea sau valoarea ISO.

Pe timp de zi și în condiții de iluminare bune, camera foto se achită bine de sarcini și realizează imagini decente, cu un nivel adecvat de detalii pentru acest segment de preț. Nu te aștepta însă la imagini cu care să-ți impresionezi prietenii (sau prietenele) la o bere în oraș. Sfatul nostru este să lași activă opțiunea Auto HDR, care permite software-ului să aleagă singur momentul oportun pentru realizarea unei imagini HDR, mai calitativă decât cele obișnuite.

Camera foto este capabilă să înregistreze în formatele Full HD și 4K la 30 de cadre pe secundă. Noi am încercat-o în special la rezoluție Full HD, cea mai potrivită pentru clipurile pe care le vei vedea în special pe ecranul telefonului. Iată un sample:

La fel ca predecesorul său, Nokia 6.1 utilizează un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 3.000 mAh, iar performanțele acestuia sunt asemănătoare. În cazul unei utilizări obișnuite, care include o conexiune permanentă la internet, notificări active pentru o serie de aplicații de bază (GMail, Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp), browsing în Chrome, 20-30 de minute de clipuri video pe Youtube și Facebook și ocazional un joc mai puțin consumator de energie, bateria va menține telefonul în viață până la finalul zilei. Totuși, dacă ești un utilizator intensiv și primești notificări de la numeroase aplicații, este posibil să ai nevoie de încărcător înainte de a merge la somn.

Ce scârțâie

În principiu, există puține lucruri care i se pot reproșa unui smartphone precum Nokia 6.1, iar cele mai multe lacune sunt mai degrabă minore. De altfel, este posibil ca unele dintre ele să nu te deranjeze deloc, fiind subiective.

La nivelul construcției, în cazul versiunii pe negru, marginile părților laterale au o culoare cărămizie care iese puternic în evidență atunci când ții telefonul în anumite poziții, în funcție de lumina ambientală. Este posibil ca acest efect vizual să fie apreciat de unii utilizatori, însă dacă preferi terminalele mai sobre nu vei fi prea încântat. În plus, aș fi apreciat ca butoanele de power și volum să ofere un feedback mai bun.

Totuși, cel mai deranjant aspect la nivel hardware este absența unui LED pentru notificări, foarte util în cazul în care vrei să răspunzi rapid la notificările primite și nu ai tot timpul telefonul lângă tine pentru a observa imediat apariția acestora.

Chiar dacă realizează imagini decente pe timp de zi, camera foto are lacune majore în condiții de iluminare scăzută. În astfel de situații, nivelul de zgomot este foarte pronunțat, iar detaliile sunt minime, imaginile fiind greu de utilizat chiar și pentru rețele sociale. Nu în ultimul rând, focusul este destul de lent inclusiv pe timp de zi, însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Din punct de vedere software există foarte puține lucruri care se pot reproșa. Da, butonul de setări din meniul de notificări este foarte mic și dificil de apăsat, iar background-ul alb din jurul anumitor iconițe pentru aplicații este deranjant, în timp ce în cadrul notificărilor nu există opțiunea de luminozitate automată. Pe de altă parte, numeroasele avantaje ale sistemului de operare Android stock compensează în mare parte astfel de aspecte.

Preț Nokia 6.1 și disponibilitate

Nokia 6.1 este disponibil pe piața din România în versiunea cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, iar în prezent prețul oscilează între 1.000 și 1.100 lei, în funcție de magazinul de la care cumperi.

Principalul său rival în segment este Moto G6 Plus, întrucât are aceeași platformă hardware și Android stock. Principalele diferențe sunt cantitatea mai mare de memorie (4 GB RAM) și ecranul de 5.7 inch în format 18:9, care determină și un preț ceva mai piperat: circa 1.200 lei.

Dacă ignorăm Android-ul stock, în acest segment găsim și alte telefoane de bună calitate, iar primul care ne vine în minte este Huawei P10 Lite. Modelul mizează pe un hardware de bună calitate și pe chipset-ul proprietar HiSilicon Kirin 658, oferind performanțe foarte asemănătoare, cu un mic plus pentru camera foto. Iar prețul actual este similar: 1.000 de lei.

În aceeași gamă de preț există și Samsung Galaxy A6, care costă 1.100 lei și vine de asemenea cu un chipset proprietar din segmentul mediu de performanțe: Exynos 7870 Octa. Atenție însă la ecran: deși acesta are 5.6 inch, rezoluția este doar HD (720 x 1480 pixeli), în ciuda faptului că toate celelalte telefoane din acest segment oferă rezoluție Full HD.

Concluzii

Nokia 6.1 oferă un hardware de foarte bună calitate, o platformă hardware de nivel mediu și experiența Android stock la un preț excelent, astfel că are potențialul de a deveni un best-buy în rândul telefoanelor de 1.000 de lei.

Așa cum este de așteptat, concurența în acest segment este una puternică, însă Moto G6 este singurul care oferă de asemenea Android stock, în timp ce Samsung Galaxy A6 si Huawei P10 Lite mizează pe propriile interpretări, au mai multe aplicații inutile preinstalate și alte mici lacune.

Trăgând linie, Nokia-ul 6.1 este un produs reușit, dar ne-am fi dorit totuși ca modulul camerei foto ar fi fost ceva mai performant… Poate că generația viitoare ne va surprinde plăcut și la acest capitol.

Pro:

  • construcție de calitate
  • hardware performant pentru acest preț
  • software „curat”, fără aplicații inutile

Contra

  • cameră foto modestă, în special pe timp de noapte
  • fără LED pentru notificări

1 comentariu

  1. valy

    9 ianuarie 2019 la 17:22

    Salut ! in urma cu 2 saptamini am cumparat si eu unul ,dupa lungi comparari intre Huawei Y7 ,Xiaomi redmi 6 si Samsung J6 ! In ciuda meniului foarte intortochiat si al fotografiilor facute pe inserat (pe intuneric….nici vorba…)care LASA DE DORIT AM SPERAT CA VA FI MAI REZISTENT DECAT CELELALTE ! Azi a clacat ! senzorul de promiscuitate a…..obosit ! NU CREDEAM CA NOKIA SA FACA TELEFOANE ATAT DE SLABE ! DECI ….NU RECOMAND !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri