Nokia 808 Pureview ajunge in Romania – cum stau lucrurile cu senzorul foto de 41 Mpx
Despre Nokia 808 PureView am mai vorbit pe giz.ro si in preajma lansarii sale oficiale de la MWC, din Februarie, la care am asistat.
Ca un demn urmas al Nokia-ului N8, Pureview-ul 808 pune accentul pe aspectul foto/video, unul ce promite performante nemaiintalnite pe alte telefoane mobile.
Nokia 808 PureView a fost astazi lansat oficial si in Romania, iar in magazine il vom vedea undeva prin Iulie. Pretul sau se va invarti in jurul sumei de 3000 de lei, daca e sa ne luam dupa informatiile existente in prezent.
Tin minte perfect acela OOHHH! venit din partea audientei atunci cand cei de la Nokia au anuntat ca noul lor model va include un senzor foto de 41 MPx si entuziasmul cu care toata lumea intreba daca acesti 41 MPx sunt chiar pe bune. Raspunsul nu e chiar atat de simplu si vom intra mai jos putin in detalii.
Pe scurt, Nokia-ul 808 este echipat cu un senzor cu dimensiune fizica de 1/1.2 inch, mult mai mare ca senzorul ce echipeaza orice alt telefon al momentului sau camera foto compacta. Poza de dedesubt este elocventa, preluata de aici.
Senzorul acesta are o rezolutie de exact 41 Mpx, insa in practica nu vom putea realiza imagini la aceasta rezolutie, ci la 38 (in format 4:3) sau 34 Mpx (in format 16:9). Un senzor mai mare inseamna desigur performante mai bune in conditii slabe de iluminare, zgomot redus, DOF mai pronuntat, in vreme ce rezolutia sporita permite obtinerea de imagini mai mari.
Insa, sunt sigur ca mai nimeni nu are nevoie de imagini de 41 MPx, nu obtinute de un senzor de 1/1.2 inch, care, chiar daca da clasa tuturor senzorilor de pe telefoane in prezent, este totusi un senzor compact. Si tocmai aici intervine tehnologia din spatele acestui concept: PureView.
Fara a intra in foarte multe detalii, PureView-ul pur si simplu ia imaginea de 38/34 MPx suprinsa de senzor si o comprima, o compacteaza prin pixel-binning, rezultatul final avand maxim 8 MPx. Explicat babeste, PureView-ul transforma un grup adiacent de pixeli intr-unul singur, ce imbina informatia existenta in acestia. Iar tot acest proces se desfasoara on-the-fly, Nokia-ul 808 avand un procesor companion dedicat exclusiv procesarii de imagine.
Rezultatele acestei tehnologii sunt pozitive, dar si negative. In primul rand, imaginile obtinute reusesc sa capteze foarte bine detaliile (pastrand insa proportiile clasei), dupa cum vedeti si voi din imaginile de test de mai jos, surprinse de mine astazi in cadrul evenimentului de lansare. In al doilea rand, zgomotul in imagine este redus, performantele 808-ului in lumina slaba fiind decente.
Apoi, folosirea unui astfel de senzor permite camerei realizarea Zoom-ului, fara a pierde din detalii. Astfel, atunci cand realizam o fotografie de doar 8 MPx, 808-ul ne permite sa selectam din imagine doar o portiune centrala, aferenta celor 8 Mpx de pe senzor. Astfel, putem efectua un Zoom asemanator celui Optic, fara a avea insa lentile cu elemente mobile si fara a avea pierderile si artefactele induse de Zoom-ul Digital.
Insa, atunci cand realizam Zoom, vom pierde partial sau total imbunatatirile aduse imaginii de PureView, cele ce tin de compactarea imaginii mari intruna de dimensiune mai reduse. Detalii despre cum functioneaza Zoom-ul in clipul de mai jos.
Ca si dezavantaj, senzorul de pe Nokia 808 este voluminos si automat intregul ansamblu al camerei este masiv, tocmai de aceea 808-ul masoara aproape 14 mm in grosime in partea sa superioara, unde este plasat senzorul foto, si destul de greu (cantareste cam 170 de grame). In plus, pretul preconizat pentru Nokia-ul 808, de vreo 3000 de lei, este piperat, situandu-se peste cel al telefoanelor de top ale momentului, precum iPhone 4s, HTC One X sau Samsung Galaxy S.
Mai jos gasiti cateva poze realizate cu Nokia 808. Cele cu dimensiuni mai ridicate sunt realizate pe modul Auto, toate au fost insa realizate utilizand PureView. Nu au fost redimensionate sau editate.
Urmand acest link gasiti si o poza de 34 MPx realizata cu Nokia-ul 808.
Tragand linia, Nokia-ul 808 chiar are un senzor de 41 MPx. In practica nu se pot utiliza toti acesti pixeli, ci doar 38 sau 34, in functie de aspectul ales pentru fotografie. Insa, conteaza mult mai mult faptul ca senzorul are o dimensiune fizica superioara oricarui senzor intalnit pe un telefon in acest moment, iar tehnologia PureView permite efectuarea de Zoom in fotografie (fara a utiliza lentile mobile) si realizarea de imagini calitative de 5/8 MPx prin pixel-binning.
Atentie insa, dupa cum va spuneam de nenumarate ori, numarul de MegaPixeli este un indiciu al calitatii unei camere foto. Asadar, daca va asteptati ca Nokia 808 sa realizeze poze comprabile cu cele scoase de un DSLR profesional, atunci nu ati inteles deloc cum stau lucrurile. Cu cat inghesui o rezolutie mai mare pe un senzor mai mic, cu atat calitatea detaliilor captate scade. In cazul acestui telefon Nokia, acest lucru este compensat tocmai de pixel-binning, rolul senzorului mare fiind acela de a permite zoom-ul in modurile video/foto, fara a apela la pixelarea digitala.
Asadar, Nokia 808 PureView este o jucarie interesanta, un important pas inainte pentru tehnologia foto incastrata in telefoanele mobile. Insa, in acest moment 808-ul va fi probabil o optiune doar pentru entuziasti, pretul sau prohibitiv, platforma hardware relativ modesta si software-ul Symbian Belle reprezentand impedimente importante ce ar putea indeparta eventualii cumparatori.
Si sa nu uitam ca tehnologia PureView va fi cu siguranta implementata si in alte telefoane pe care Nokia le va lansa in viitorul apropiat, sub diverse forme. Nokia 808 este doar modelul pionier pentru tehnologie, modelul ala care sa arate tuturor de ce sunt finlandezii capabili si nu modelul care va scoate Nokia din… impasul in care se afla momentan.
Mai multe despre Nokia 808 va voi spune cand primim modelul la teste.