Nokia 9 PureView: poze, opinii și prețuri
Cu o întârziere destul de mare, HMD Global a lansat Nokia 9 Pureview, noul flagship al producătorului finlandez pentru 2019.
De la preluarea brandului de la Microsoft, HMD Global a reușit să readucă Nokia pe linia de plutire printr-o serie de smartphone-uri cu design elegant, fără elemente extravagante, cu sistem de operare Android fără alte modificări sau aplicații preinstalate și cu un preț accesibil.
Rețeta de succes părea să fie schimbată după prezentarea lui Nokia 8.1 la finalul anului trecut, ca urmare a adoptării celebrului notch din partea superioară a ecranului.
Iată însă că lucrurile revin la normal o dată cu lansarea noului Nokia 9 PureView, care împrumută parțial numele de la Nokia 808 PureView, modelul cu camera foto de 41 MP lansat în 2012. Spunem asta pentru că noul Nokia 9 PureView păstrează un design preponderent clasic, fără niciun fel de notch și cu margini destul de mari, însă iese în evidență în special prin cele 5 camere foto poziționate pe partea din spate într-un format circular.
Specificații Nokia 9 PureView
- ecran: 5.99 inch, P-OLED, 2880×1440 pixeli, Gorilla Glass 5
- procesor: Qualcomm Snapdragon 845: 4x Kryo 385 Gold 2.8 GHz& 4x Kryo 385 Silver 1.7 GHz, Adreno 630
- memorie: 6 GB RAM
- memorie internă: 128 GB + microSD
- cameră foto: 5x 12 MP, F/1.8, 1/2.8 inch, frontal 20 MP, F/1.9
- conectivitate 3G, 4G (1 Gbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
- sistem de operare: Android 9.0 cu Android One
- acumulator: Li-Ion de 3.320 mAh, nedetașabil
- dimensiuni: 155 x 75 x 8 mm
- greutate: 172 grame
- altele: USB 3.0 Type-C, protecție IP67, senzor amprentă în ecran, NFC, încărcare rapidă
Ce este nou la Nokia 9 Pureview
Așa cum era de așteptat de la un smartphone de top, Nokia 9 Pureview este realizat din sticlă atât pe față, cât și pe spate, în timp ce părțile laterale sunt metalice. Terminalul este de asemenea rezistent la apă și praf în limitele oferite de standardul IP67.
Designul părții frontale este unul mai degrabă tradițional, mai ales în absența notch-ului care și-a făcut apariția, într-un fel sau altul, pe cele mai multe flagship-uri lansate în ultimul an. Prin urmare, designul convențional va atrage cu siguranță aprecieri din partea fanilor tradiționali. Pe de altă parte, marginile sunt destul de generoase, în special în părțile de sus și jos, mai ales că trendul de a inscripționa numele producătorului pe partea din față este deja istorie.
Ecranul în sine este un P-OLED cu diagonală de 5.99 inch care oferă suport pentru HDR10 și o rezoluție 2.880×1.440 pixeli. Cu alte cuvinte, vorbim despre un ecran în format 2:1, iar acesta integrează și un senzor de amprentă poziționat mai sus decât în cazul altor modele. Alternativ, există și opțiunea Face Unlock pentru deblocarea ecranului.
La prima vedere, platforma hardware pare un pic în vechită. Din motive care nu au fost clar explicate, Nokia 9 PureView mizează pe un chipset Qualcomm Snapdragon 845, care a fost lansat în urmă cu un an, în februarie 2018. Dezvoltarea relativ lentă a lui Nokia 9 și necesitatea de a adapta modulul camerei foto la procesor sunt câteva posibile explicații pentru care producătorul finlandez nu a optat pentru Snapdragon 855. Trecând peste asta, procesorul Snapdragon 845 rămâne și în prezent unul performant, mai ales că este ajutat de 6 GB RAM, o cantitate mai mult decât suficientă pentru smartphone-urile de top ale momentului, chiar dacă există și telefoane cu 8 GB RAM. La rândul ei, memoria internă este de 128 GB, suficient de mare pentru ca slotul microSD să rămână, cel mai probabil, neocupat.
De departe, cea mai atractivă parte a lui Nokia 9 PureView este camera foto. Modelul beneficiază de nu mai puțin de 5 camere foto dispuse circular în partea superioară a spatelui, la care se adăugă LED-ul și o cameră 3D ToF pentru adâncime. Surpriza este însă că toate cele 5 camere sunt practic similare din punct de vedere al construcției: au 12 MP și diafragmă de F/1.8. Două dintre camere sunt color, iar alte trei monocrome. Atunci când faci o fotografie, telefonul utilizează toate cele 5 camere și combină imaginile într-una singură.
Comparativ cu numeroase alte telefoane de top, Nokia 9 PureView nu are cameră de tip wide și nici cameră telephoto pentru zoom optic de 2x sau 3x. Unul dintre motive este că Nokia a dorit ca modulul celor 5 camere să nu iasă în afară telefonului, lucru care ar fi făcut spatele inestetic și, poate, mai ușor de zgâriat. Cel mai probabil, unii fani vor fi însă dezamăgiți de această strategie, mai ales că funcțiile wide și zoom optic sunt destul de apreciate și, ocazional, utile.
De asemenea, Nokia permite salvarea imaginilor în format RAW pentru a putea fi editate în mod corespunzător.
Din punct de vedere software, Nokia 9 PureView mizează pe Android 9 Pie și Android One. Practic, vorbim despre versiunea stock a lui Android 9, fără niciun fel de modificări de interfață și fără aplicații suplimentare preinstalate de Nokia, ceea ce va atrage cu siguranță interesul celor care se simt asaltați de aplicațiile celor de la Samsung sau Huawei. În plus, HMD Global a colaborat cu Google pentru ca imaginile realizate cu cele 5 camere să fie importate în mod corespunzător în aplicația Google Photos.
Nu în ultimul rând, Nokia 9 PureView integrează un acumulator de 3.320 mAh care suportă încărcare rapidă și încărcare wireless cu 10 W. În final, este important de menționat că Nokia 9 PureView nu include jack de 3.5 mm pentru căști.
Preț Nokia 9 PureView și disponibilitate
Nokia 9 PureView este deja disponibil pentru precomandă pe anumite piețe europene. În Germania, țară are care un nivel al TVA-ului de 19%, similar cu cel din țara noastră, Nokia 9 PureView costă 649 de euro. Prin urmare, cel mai probabil, Nokia 9 PureView va costa 3.000 – 3.200 de lei pe piața din România.
Este însă important de menționat că telefonul este disponibil doar în versiunea de culoare Midnight Blue, iar producția este una limitată. HMD Global nu a menționat exact câte unități va produce, însă putem presupune că, după epuizarea stocului, va lansa o versiune actualizată a telefonului care să utilizeze procesorul Snapdragon 855.
Îl cumpărăm sau nu?
Poate că Nokia 9 PureView nu este tocmai flagship-ul pe care îl așteptam cu toții: are margini destul de mari, un procesor lansat în urmă cu un an și 5 camere similare, fără camere wide sau telephoto. În plus, producția este una limitată.
Cu toate acestea, telefonul va fi atractiv pentru persoanele care își doresc un telefon cu un design mai tradițional, fără notch și fără un sistem complex de camere foto pentru care să investească timp pentru a învăța cum să le folosească. În fond, platforma hardware este una puternică, mai ales în contextul utilizării unei versiuni stock pentru Android 9, care permite o gestionare mai eficientă a resurselor.
În plus, comparativ cu concurenta, prețul de comercializare este unul decent pentru un flagship. Samsung Galaxy S10 iese în evidență printr-un design mai atrăgător, 3 camere variate și hardware de top, însă prețul acestuia este de circa 4.300 de lei. De asemenea, iPhone XS este și mai scump la cei 5.400 de lei pe care îi solicită Apple.
De asemenea, Nokia are și avantajul unei percepții mai bune din partea publicului comparativ cu modelele lansate de HTC, LG sau Sony, care în ultimii ani se zbat în anonimat și nu reușesc să se impună pe piață.
Concluzii
Nokia 9 PureView este un telefon demn de luat în seamă de cei care vor să aibă un telefon cu design elegant, fără notch-uri, cu funcții interesante, dar care în același timp să fie cât mai simplu de utilizat din punct de vedere software. Prețul de comercializare mai mic decât în cazul multor rivali este un alt argument în favoarea achiziției.
Totuși, dacă ți-ai fi dorit un flagship cu Snapdragon 855, poate nu ar fi o idee rea să aștepți o eventuală versiune cu acest procesor după epuizarea stocului actual.