GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia 6, Nokia 5, Nokia 3 și Nokia 3310: telefoane cu Android și un clasic renăscut

Autor: Echipa Giz.ro

Brandul Nokia revine pe piață sub îndrumarea start-up-ului HMD Global, care a preluat licența pentru marca finlandezilor pentru smartphone-uri și tablete.

Astfel, Nokia are șansa de a renaște și nu o face oricum, ci prin adoptarea sistemului de operare Android, cel pe care l-a refuzat insistent înainte de prăbușirea care a culminat cu adoptarea rivalului Windows Phone și vânzarea mai degrabă nefericită către Microsoft.

Contrar așteptărilor inițiale și a unei game de 4 modele prezentate la târgul Mobile World Congress de la Barcelona, Nokia nu a lansat niciun flagship în adevăratul sens al cuvântului, astfel că nu putem vorbi (încă) de o rivalitate cu telefoane de top precum Samsung Galaxy S7, LG G6 sau Huawei P10.
În schimb, HMD Global mizează pe o serie de telefoane cu dotări de nivel mediu spre high-end disponibile la prețuri accesibile pentru o gamă variată de utilizatori, dar și pe nostalgia celor mai în vârstă, prin relansarea unuia dintre cele mai populare modele ale deceniului trecut, Nokia 3310.

Nokia 6

Dintre cele 3 smartphone-uri, Nokia 6 oferă cel mai apropiat feeling de cel al unui flagship, mai ales datorită designului unibody și a construcției metalice. Din punct de vedere estetic, Nokia nu iese neapărat în evidență comparativ cu alte smartphone-uri, însă are dimensiuni generoase prin prisma ecranului cu o diagonală de 5.5 inch. Vorbim despre un display IPS LCD cu rezoluție Full HD și protecție Gorilla Glass 3, care acoperă puțin peste 70% din suprafața părții frontale.

Nokia 6

Platforma hardware este asigurată de un chipset Qualcomm Snapdragon 430, alcătuit dintr-un procesor octa-core Cortex A53 cu frecvența de 1.4 GHz, acompaniat de grafică Adreno 505. În versiunea standard, Nokia 6 are 3 GB RAM și spațiu de stocare de 32 GB, însă există și o versiune specială Arte Black echipată cu 4 GB RAM și 64 GB pentru stocarea datelor. Camera foto este de tip dual-LED, are 16 MP și înregistrează clipuri video în format Full HD cu 30 de cadre pe secunde, în timp ce camera secundară pentru selfie-uri are 8 MP. Conectivitatea este asigurată de 4G, Wi-Fi, bluetooth 4.1 și NFC și nu lipsește nici senzorul de amprentă amplasat frontal, în timp ce acumulatorul nu poate fi înlocuit, însă are o capacitate de 3.000 mAh.

Sistemul de operare Android 7.1.1 Nougat este unul stock, fără niciun fel de modificare din partea Nokia. Principalul avantaj este reprezentat de interfața curată și absența unor aplicații preinstalate, cu excepția celor de la Google. Astfel, experiența de lucru va fi una similară cu cea regăsită pe gama Google Pixel sau pe Moto G4.

Nokia 5

Din multe puncte de vedere, Nokia 5 este un Nokia 6 cu dimensiuni ceva mai compacte. Ecranul IPS LCD a scăzut în dimensiuni la 5.2 inch, iar rezoluția acestuia este HD 720p, însă protecția Gorilla Glass a rămas. Prin urmare, și lungimea telefonului a scăzut cu aproape 5 mm, însă greutatea nu a fost specificată. În plus, ecranul beneficiază și de filtru de polarizare pentru reducerea reflexiilor.

Nokia 5

Platforma hardware este identică cu cea folosită de Nokia 6, însă Nokia 5 vine echipat cu numai 2 GB RAM, în timp ce memoria internă este de 16 GB. La rândul ei, camera foto este acum mai puțin spectaculoasă la cei 13 MP, însă este în continuare dual-LED, iar conectivitatea este de asemenea similară. Același lucru îl putem spune și despre acumulatorul de 3.000 mAh, care și-a păstrat astfel capacitatea în ciuda reducerii dimensiunilor, iar Android 7.1.1 este de asemenea stock.

Nokia 3

Cel mai modest smartphone din noua gamă este Nokia 3, care are o carcasă din policarbonat. Ecranul IPS are o diagonală și mai mică, de 5 inch, protecție Gorilla Glass, iar rezoluția este HD. Pentru platforma hardware, HMD Global a optat pentru un chipset MediaTek MT6737, compus de asemenea din procesor Cortex A53 la 1.4 GHz, însă de data aceasta doar în format quad-core.

Nokia 3

Vestea bună este că telefonul are în continuare 2 GB RAM și o memorie internă de 16 GB, în timp ce cameră foto are 8 MP, la fel ca și cea secundară. Și acest model beneficiază de conectivitate 4G, la fel ca și de Wi-Fi, bluetooth și NFC, în timp ce capacitatea bateriei este de 2.650 mAh.

Nokia 3310

Nu în ultimul rând, HMD Global reeditează clasicul model Nokia 3310 într-o versiune mai modernă. Compania finlandeză a păstrat în mare parte designul modelului clasic, însă inevitabil au apărut câteva schimbări. Ecranul TFT are o diagonală de 2.4 inch și rezoluție 240×320 pixeli, în timp ce memoria internă de numai 16 MB poate fi extinsă cu carduri microSD de până la 32 GB pentru a asculta muzică. În rest, telefonul mai include doar o cameră foto de 2 MP.

Nokia 3310

Din punct de vedere software, noul Nokia 3310 este echipat cu platforma Nokia Series 30+, care permite navigarea pe internet doar la viteze WAP, întrucât telefonul are doar conectivitate 2.5G. Există însă preinstalat inclusiv o versiune ceva mai modernă a clasicului joc Snake. Nu în ultimul rând, bateria Li-Ion are o capacitate de 1.200 mAh.

Prețuri și disponibilitate

Nokia 6 este disponibil pe anumite piețe chiar din luna ianuarie, iar prețul recomandat de producător este de 230 euro, echivalentul a circa 1.000 lei. Versiunea Nokia 6 Arte Black va fi disponibilă pentru 300 euro, adică aproximativ 1.350 lei. În schimb, celelalte două smartphone-uri vor fi lansate pe piață în perioada aprilie-iunie: Nokia 5 va costa 190 euro (850 lei), în timp ce Nokia 3 va avea un preț de 140 euro (650 lei).

Nu în ultimul rând, nostalgicii vor trebuie să scoată din buzunar circa 50 euro (echivalentul a 200-250 lei) pentru a intra în posesia noului Nokia 3310, care va fi disponibil pe piață cel mai târziu la sfârșitul lunii martie.

Cum ți se par noile telefoane lansate sub brandul Nokia? Crezi că acestea au șanse să aibă succes într-o piață foarte aglomerată cu telefoane Android la prețuri dintre cele mai diverse? Iar noul Nokia 3310 bazat pe versiunea clasică va prinde oare la nostalgici?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri