GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia Asha 205 review: un telefon cu adevărat accesibil

Testat pe data de 21 februarie 2013
Pe scurt: Nokia Asha 205 este probabil unul din cele mai accesibile telefoane cu tastatură QWERTY. La un preţ care porneşte de la 250 lei nu poţi avea prea multe pretenţii, dar dacă ai un buget foarte limitat sunt şanse să fii mulţumit de acest telefon cu pretenţii de smartphone de început de gamă.
Produs testat: Nokia Asha 205   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3/5    Pret: 250 Lei

Nu cred că sunt singura persoană care a avut în colecţia personală mai mult de cinci telefoane Nokia în perioada în care compania finlandeză domina piaţa telefoanelor mobile de orice fel.

Dăm pe înainte câţiva ani şi vedem cum piaţa telefoanelor de top este dominată de iPhone şi modelele Android din seria Galaxy, Nokia fiind prezentă destul de timid în acest segment prin intermediul terminalelor cu Windows Phone.

Cu toate acestea, există încă un segment unde Nokia are o prezenţă foarte puternică: telefoanele de buget, motiv pentru care am luat în teste un Nokia Asha 205, poate cel mai ieftin telefon mobil cu tastatură QWERTY.

Dacă adăugăm şi versiunea dual-SIM a lui Asha 205, care se comercializează pentru preţuri variind între 240 şi 260 RON, atunci avem de-a face cu un adevărat chilipir. Cu toate acestea însă nu trebuie să ne aşteptăm la prea mult de la acest telefon, care nu este lipsit de neajunsuri, precum veţi citi în rândurile următoare.

Ce este şi ce face?

Cum am menţionat anterior, Nokia Asha 205 este unul din cele mai ieftine telefoane cu tastatură QWERTY (în stilul terminalelor Blackberry) care oferă acces la funcţii multimedia decente pentru gama sa de preţ şi vine cu aplicaţii preinstalate ce oferă acces la reţelele de socializare Facebook şi Twitter.

Nokia Asha 205 stă bine în mână

Nokia Asha 205 stă bine în mână

Din punct funcţional, Nokia Asha 205 bifează aproape toate capitolele, dar asta nu înseamnă că performanţele rivalizează cu cele ale telefoanelor mai scumpe. Veţi afla în paragrafele următoare care sunt punctele forte şi slabe ale telefonului.

Review video Nokia Asha 205

Să începem cu un scurt review video pentru cei care urăsc să citească:

Ce ne-a plăcut?

Cum era de aşteptat la un astfel de telefon, carcasa este construită din plastic, dar este vorba de un plastic de bună calitate, robust, care sunt sigur că va rezista impacturilor repetate cu podeaua. O textură liniară pe spate asigură un grad bun de aderenţă, deci nu aveţi niciun motiv să vă cumpăraţi o carcasă protectoare.

Construcţia este foarte robustă

Construcţia este foarte robustă

Mie personal mi-a plăcut simplitatea designului, fără linii artistice şi fără butoane pe laterale (zero butoane, ca să se înţeleagă acest lucru), deci nu ai ce să apeşi din greşeală când scoţi Asha-ul din buzunar.

Pe partea de sus a telefonulului găsim mufa de alimentare şi jack-ul audio de 3.5mm. Ecranul de 2.4 inch, amplasat orizontal, se descurcă decent din punct de vedere al luminozităţii şi unghiurilor de vizualizare, dar nu iese în evidenţă în niciun fel.

Tastatura QWERTY oferă o experienţă de scriere decentă, în special când comparăm cu ecranele sensibile la atingere, blamate de multe persoane la acest capitol. Cu toate acestea nu vorbim de aceeaşi construcţie oferită de legendarul Nokia E71, un telefon de business dintr-o gamă superioară de preţ, cu layout asemănător cu al lui Asha 205. De menţionat este butonul dedicat pentru lansarea aplicaţiei de Facebook, plasat în stânga tastei direcţionale (D-Pad cu patru direcţii ce poate fi apăsat pentru confirmarea selecţiilor).

Tastatura QWERTY

Tastatura QWERTY

Bateria, de mică capacitate (1020 mAh), reuşeşte să ţină telefonul treaz cel puţin 2-3 zile cu utilizare peste medie, motivul fiind bineînţeles componentele frugale în cerinţe energetice.

Spaţiul de stocare de doar 64 MB (din care scădem sistemul de operare Symbian S40) poate fi extins cu carduri microSD de până la 32 GB, deci nicio problemă la acest capitol.

Dedesupturile lui Asha 205

Dedesupturile lui Asha 205

De menţionat la capitolul multimedia este funcţia de radio FM cu RDS, ce necesită totuşi folosirea perechii de căşti livrate în pachetul telefonului (firul metalic este utilizat pe post de antenă în acest caz).

Şi pentru că se pot instala aplicaţii din Nokia Store pe Asha 205, există un oarecare grad de flexibilitate la capitolul software. Puteţi chiar instala unul din cele 40 de jocuri gratuite oferite în parteneriat cu EA Games, dar va trebui să vă aşteptaţi la o grafică la nivelul Lotus.

Avem şi probleme?

Da, avem, cea mai mare fiind lipsa conexiunii WiFi, deci orice transfer cu exteriorul se face fie prin cardul microSD (trebuie scoasă bateria înainte, deci telefonul trebuie oprit), fie prin conexiunea 2G (EDGE), care este foarte foarte înceată.

Memoria RAM este de asemenea limitată (am găsit pe net menţionată cifra de 16 MB…) fapt pentru care nu putem rula mai multe aplicaţii simultan (excepţie fac playerul audio şi cel video), o limitare care are de-a face şi cu sistemul de operare S40, nu doar cu resursele hardware limitate.

Tot la acest capitol trebuie să menţionez rezoluţia foarte mică a ecranului, 320 x 240 pixeli, şi gradul ridicat de reflexivitate a suprafeţei acestuia, care devine evident în lumină puternică, dar textul afişat este în continuare lizibil.

Ecranul nu este foarte performant

Ecranul nu este foarte performant

Camera foto este o altă problemă, deoarece vine cu un senzor ce poate captura imagini la doar 640 x 480 pixeli şi clipuri la rezoluţie QCIF şi 10 cadre pe secundă. Asha 205 bifează la capitolul foto, dar cam atât.

Ar mai fi de menţionat perechea de căşti stereo incluse, nu foarte reuşite, şi încărcătorul cu mufă Nokia care înlocuieşte deja obişnuitul microUSB, dar ţinând cont de gama de preţ din care face parte Asha 205, cred că acestea sunt lucruri de aşteptat.

Concluzii

Cel mai important lucru în cazul în care aveţi un buget limitat şi doriţi să achiziţionaţi un Nokia Asha 205 este să ştiţi la ce să vă aşteptaţi. Nu vă puteţi aştepta la aceaşi nivel de performanţă cu cel oferit de terminale de 5-10 ori mai scumpe, însă raportul preţ/calitate sunt sigur că justifică achiziţia terminalului pe post de al doilea telefon sau telefon de backup pentru Androidul care nu stă aprins mai mult de 12 de ore în cazul unei utilizări asidue.

Nokia Asha 205

Nokia Asha 205

Ţineţi cont că puteţi achiziţiona modelul dual SIM şi brusc valoarea telefonului creşte în cazul celor care posedă mai multe cartele sau abonamente de telefonie mobilă. GiZ îi acordă lui Asha 205 trei stele din cinci, scor care ar fi urcat fără probleme la 3.5 dacă Nokia adăuga un modul WiFi acestui terminal.

5 comentarii

  1. Sch

    21 februarie 2013 la 20:55

    S40 nu a fost și nu va fi niciodată symbian… Do them fact checks pls.

  2. muttley

    21 februarie 2013 la 22:14

    „Da, avem, cea mai mare fiind lipsa conexiunii WiFi, deci orice transfer cu exteriorul se face fie prin cardul microSD (trebuie scoasă bateria înainte, deci telefonul trebuie oprit), fie prin conexiunea 2G (EDGE), care este foarte foarte înceată.”

    Mai e si bluetooth-ul (vezi butonul de pe tastatura), care de obicei ofera viteze bunicele

  3. Relu

    23 februarie 2013 la 21:20

    Salutare,
    Pentru alo, salut, ce faci si pa este super grozav. Tastatura qwerty este grozava pentru sms sau whatsapp dar in rest telefonul net inferior C3-ului. La pretul respectiv nici nu te poti astepta la nimic bun ( aici fac referire la cei care cauta un smartphone). Eu il indic celor care folosesc telefonia mobila doar pentru a vorbi si/sau trimit sms-uri.

  4. alex

    28 martie 2013 la 19:08

    salut….eu detin un Nokia asha 205 si sunt multumit de el….pentru momento…ca il detin de 3saptamaniii..am dat 60 de euro pe el de la movistar…pe mine ma intereseaza sa vb si sa trimit sms….am aflat de la cei de la movistar..daca ai MG poti naviga pe internet…acum sa vedem….in rest este un telefon destul de bun ..dar singura problema este wifi….daca avea era si mai bun si sarea peste 60 de euro.asa ca cumparati cu incredere ca este bun ptr vb ,dat sms si facut poze….. si castile se poate inlocuii cu altele mai bune…..salut

  5. radu hilohe

    24 martie 2015 la 08:00

    vreau sa cumpar urgent un telefon Nokia 205 negru cu tastatura qwerty.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri