Nokia Asha 501 – smartphone accesibil cu touchscreen
Asha Software Platform este cel mai recent sistem de operare pentru telefoane accesibile, iar Nokia Asha 501 este primul telefon dintr-o nouă gamă ce promite performanțe mai bune. Nokia a integrat S40 și Smarterphone OS, produs de compania cu același nume achiziționată în 2012, adăugând elemente din interfața MeeGo. Rezultatul este un sistem ce ar trebui să fie stabil, cu elemente de design moderne și capabil să ofere funcțiile de bază ale unui smartphone.
Nokia dorește ca noua serie Asha 5xx să îi atragă pe tineri prin prețul scăzut, o gamă variată de culori și accesul facil la rețelele de socializare.
Asha 501 nu poate concura cu modelele din gama Lumia cu Windows Phone 7 sau 8, dar oferă o alternativă la telefoanele ieftine cu Android.
La un preț apropiat, Asha 501 și modelele ce vor urma ar trebui să asigure o experiență plăcută de utilizare și o autonomie crescută față de un telefon cu Android.
Nokia Asha 501 specificații
Principalele dotări Asha 501 sunt:
- ecran tactil de 3 inch;
- 64MB memorie RAM;
- 128 MB stocare internă și card de 4 GB;
- cameră foto de 3,2 MP;
- conectivitate Wi-Fi și versiune Dual-SIM;
- acumulator de 1200 mAh.
Funcții importante
Cea mai importantă modificare față de modelele anterioare, Asha 205 sau Asha 210, este sistemul de operare. Noua platformă Asha vine cu o nouă interfață ce se bazează, în mare parte, pe gesturi și amintește de Nokia N9. Astfel, orice funcție ar trebui să fie accesată cu un gest, de la deblocarea ecranului, la tranziția între ecranele funcționale și accesarea configurărilor. De altfel, telefonul are un singur buton fizic în partea frontală pentru revenirea la aplicația anterioară, iar Nokia a integrat funcția „double tap to wake up” care permite deblocarea prin două atingeri ale ecranului.
Alături de ecranul de start, care afișează toate aplicațiile instalate, printr-un gest lateral se trece la ecranul „Fastlane”. Această nouă funcție prezintă activitatea utilizatorului, mesajele trimise pe Facebook sau Twitter, paginile web accesate, apelurile nepreluate, SMS-urile, precum și notele de calendar și întâlnirile din perioada următoare. Din acest ecran, cu o singură atingere, utilizatorul poate posta pe Facebook sau răspunde unui mesaj. În acest mod se oferă acces rapid la aplicațiile cele mai utilizate, fără a fi nevoie să fie deschise pe rând.
Bara superioară de stare se poate extinde pentru a oferi informații și permite activarea/dezactivarea conexiunilor Wi-Fi, Bluetooth și de date. La versiunea Dual-SIM, aceste setări sunt disponibile pentru fiecare dintre cartele.
Nokia a preinstalat aplicațiile The Weather Channel, Youtube, WhatsApp, Twitter și Facebook, iar alte aplicații vor fi disponibile în magazinul oficial. De asemenea, în parteneriat cu Gameloft, vin preinstalate jocurile, Assassin’s Creed III, Real Football 2013 și Little Big City. Pentru controlul facil al jocurilor, telefonul este dotat cu senzor de accelerație.
Ca și la alte modele Asha, datele despre procesor nu au fost făcute publice, dar știm că Asha 501 are 64 MB memorie RAM, dublu față de Asha 210. Din prezentările Nokia, interfața pare să ruleze fluent, iar tranziția între aplicații se face rapid.
Telefonul are ecran tactil capacitiv (două puncte de atingere simultană) de 3 inch, la rezoluție QVGA (320 x 240 pixeli, densitate 133 ppi). Ecranul nu este foarte luminos și nu are culori grozave, dar asigură o vizibilitate bună în orice condiții. De asemenea, vine cu Nokia Glance screen, funcție care afișează data și informații despre baterie atunci când ecranul este blocat.
Camera este dotată cu senzor de 3,2 MP, realizează fotografii în format JPEG la rezoluție 2048 x 1536 pixeli și clipuri video 3GP la rezoluție 320 x 240 pixeli și 15 fps.
Printre funcțiile aplicației foto-video se regăsesc setările pentru balansul de alb, trei tipuri de filtre (Sepia, Greyscale, Negative) și posibilitatea de a face streaming video.
Pentru stocare telefonul are 128 MB memorie internă și card MicroSD de 4 GB, ce poate fi înlocuit cu un model de până la 32 GB.
Asha 501 are conectivitate Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 3.0, USB 2.0 prin Micro-USB, dar nu și 3G. Telefonul este compatibil doar cu rețelele 2G și conexiunile de date EGPRS, cu viteze maxime de descărcare de până la 236,8 kbps.
Chiar și fără conexiunea 3G, Nokia Xpress Browser ar trebui să ofere acces rapid la paginile web, iar Nokia susține că, în parteneriat cu anumiți operatori de telefonie, va oferi acces gratuit la Facebook.
Acumulatorul de 1200 mAh asigură o autonomie de până la 48 de zile în regim de așteptare pentru versiunea cu un singur SIM și până la 26 zile pentru Dual-SIM. Timpul de convorbire pentru ambele modele este de 17 ore.
Design-ul Asha 501 amintește de Lumia 520, carcasa fiind realizată dintr-o singură bucată de policarbonat în 6 versiuni de culoare: roșu aprins, verde intens, turcoaz, galben, alb și negru. Pachetul include și un set de căști Nokia WH-108 de culoare roșie. Asha 501 are dimensiunile 99,2 x 58 x 12,1 mm și o greutate de 98 grame.
Îl cumpărăm sau nu?
Asha 501 este, în primul rând, un telefon de buget, orientat spre cei care nu vor să cheltuiască prea mult pe un telefon de calitate. Integrarea aplicațiilor de socializare, accesul la Internet prin Wi-Fi și gama variată de culori ar trebui să îi atragă pe tineri. Opțiunea Dual-SIM și autonomia foarte bună sunt alte două avantaje ce i-ar putea atrage pe clienți. Principalul punct în minus este absența conectivității 3G, care i-ar putea descuraja pe cei care vor o conexiune mai rapidă. Desigur, râmâne să vedem cum se comportă noul sistem de operare în utilizarea obișnuită și dacă oferă autonomia precizată de Nokia.
Nokia Asha 501 și concurența (Nokia Asha 306, Samsung Galaxy Pocket și Samsung Galaxy Y)
Asha 306 a fost lansat vara trecută și este un model cu ecran tactil comercializat în prezent la cca. 350 lei. Față de acest model, Asha 501 vine cu dublu de RAM, cameră de 3,2 MP, în loc de 2MP, și noul sistem de operare, dar cu o rezoluția mai mică la ecran (240 x 400 pixeli la Asha 306).
Galaxy Pocket (S5300) este printre cele mai accesibile telefoane cu Android. Față de Asha 501 are un ecran de 2,8 inch și cameră de 2MP, dar este compatibil cu rețelele 3G și are GPS.
Galaxy Y (S5360) este ul alt model cu dotări de bază, având ecran identic cu Asha 501, cameră de 2MP, dar și conectivitate 3G, GPS și Wi-Fi 802.11n cu funcție de hotspot.
Cu siguranță, cumpărătorii au și alte criterii în afara specificațiilor tehnice, cum ar fi aspectul sau familiaritatea, care ar putea cântări mai mult în alegerea unui nou telefon.
Preț Nokia Asha 501
Nokia a anunțat că telefonul va fi disponibil începând cu luna iunie la un preț, fără taxe, de 99 dolari. La noi, telefonul ar putea ajunge la prețul de aproximativ 450 lei. Nokia a precizat că a încheiat parteneriate cu 60 de operatori de telefonie care vor aduce telefonul în peste 90 de țări, printre care ar trebui să se afle și România.
Concluzii
Nokia Asha 501 vine cu câteva noutăți, printre care Fastlane, Nokia Glance screen – introdus și la Lumia 925 – și „double tap to wake up”, care ar trebui să ofere o altfel de interacțiune față de modelele Asha anterioare. Prețul accesibil, conectarea facilă la rețelele de socializare, autonomia crescută și design-ul similar modelelor Nokia mai scumpe, i-ar putea atrage pe mulți utilizatori aflați în căutarea primului smartphone. Absența conectivității 3G, în condițiile în care la noi au debutat rețelele 4G LTE, poate fi un dezavantaj, dar Nokia promite să compenseze prin servicii cloud.