GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia Drive vs. Google Map – sistemelor de navigaţie pentru smartphone-uri

Autor: Echipa Giz.ro

Nokia a lansat la MWC 2012 o nouă versiune pentru sistemul de nagivatie Nokia Drive, care vine cu o serie de îmbunătăţiri şi amplifică lupta de la distanţă cu Google Navigation. Care dintre ele este însă mai bun?

Cu numai un an în urmă, dacă aveai nevoie ocazional de un sistem de navigaţie pentru o excursie în afara graniţelor ţării nu aveai prea multe soluţii la îndemână. Lucrurile s-au schimbat în vara anului trecut, atunci când Google a lansat Google Navigation, un sistem de navigaţie integrat în Google Maps disponibil pentru smartphone-urile cu sistem de operare Android.

Cei de la Nokia au venit şi ei cu propriul sistem de navigaţie Nokia Drive, bazat pe hărţile Nokia Maps, iar acesta este disponibil în prezent pentru smartphone-urile care utilizează sistemul de operare Windows Phone.

Cu ocazia Mobile World Congress de la Barcelona, producătorul finlandez a prezentat o nouă versiune pentru Nokia Drive, care include câteva facilităţi interesante ce nu sunt disponibile în Google Navigation.

Chiar dacă nu sunt concurenţi direcţi (Nokia Drive rulează pe Windows Phone, Google Navigation pe Android), este interesant de văzut care dintre cele două sisteme de navigaţie este mai bun.

Hărţi utilizate şi planificarea rutelor

Nokia Drive utilizează hărţile furnizate de Navteq, companie achiziţionată de Nokia în anul 2007, în timp ce Google Navigation foloseşte serviciile Tele Atlas, companie olandeză cumpărată în 2008 de TomTom.

În general, hărţile oferite de cele două servicii sunt apropiate ca grad de detaliu, fiind dificil de ales un câştigător. Datorită popularităţii mult mai mare, hărţile din Google Maps includ numeroase puncte de interes adăugate de utilizatori (sedii de firme, locaţii de cluburi etc), însă uneori acestea pot aglomera inutil hărţile.

Ambele servicii oferă posibilitatea de stabilire a unei rute atât în funcţie de adresă, cât şi în funcţie de anumite obiective mai mult sau mai puţin turistice (cum ar fi, de exemplu, National Arena din Bucureşti).

Hartile oferite de cele doua servicii au calitate asemanatoare

Funcţii oferite pe parcursul traseului

Noua versiune de Nokia Drive include câteva noutăţi interesante care reduc diferenţa existentă anterior faţă de Google Navigation.

Astfel, Nokia Drive îţi oferă acum mai multe informaţii în dashboard, inclusiv limitele de viteze (acolo unde sunt disponibile) şi timpul de sosire estimat pentru destinaţia aleasă. Până acum, singurele opţiuni erau afişarea orei la care vei sosi la destinaţie (fără ca ora curentă să fie menţionată pe undeva) şi distanţa pe care o mai ai de parcurs.

Spre comparaţie, Google Navigation oferă câteva avantaje suplimentare. În primul rând, te informează despre traficul de pe ruta stabilită iniţial printr-un indicator verde, galben sau roşu în funcţie de trafic, element care te ajută să eviţi ambuteiajele. În al doilea rând, îţi oferă posibilitatea de a utiliza navigaţia pietonală, utilă dacă trebuie să mergi pe jos câteva străzi şi nu ştii exact pe unde trebuie să o iei.

Nu lipsesc nici opţiunile de a vizualiza hărţile din satelit sau prin Street View.

În concluzie, la capitolul opţiunilor oferite în timpul navigaţiei, Google Navigation oferă câteva funcţii suplimentare utile, în special pentru că îţi prezintă situaţia din trafic.

Nokia Drive arata limitele de viteza, dar Google navigation iti spune cum este traficul

Navigare offline

Cea mai mare problemă când utilizezi un sistem de navigaţie pe smartphone este costul foarte mare al traficului de date. Până acum, Nokia Drive îţi permitea doar să descarci hărţile pentru utilizare offline, însă începând cu versiunea lansată la MWC 2012 poţi inclusiv să-ţi stabileşti ruta fără să fii conectat la internet.

Google Navigation a oferit această opţiune încă de la început, astfel că cele două servicii sunt practic pe picior de egalitate la acest capitol.

Această opţiune este una foarte importantă, întrucât îţi permite să descarci hărţile şi să-ţi stabileşti rutele înainte de călătorie, atunci când ai la dispoziţie o conexiune wireless. Adevărată valoare se remarcă însă atunci când eşti plecat în străinătate, situaţie în care tarifele pentru traficul de date sunt foarte mari.

Ambele servicii pot fi utilizate offline

Cât mă costă să folosesc navigaţia online?

Dacă nu ai de ales şi trebuie să foloseşti sistemul de navigaţie online atunci cand esti plecat din ţară, trebuie să te aştepţi la preţuri foarte mari, motiv pentru care este important să iei în calcul o opţiune cu cât mai mult trafic inclus.

La Vodafone, poţi opta pentru o opţiune cu 500 MB incluşi în roaming pentru aproape 20 EUR/lună sau una cu 1 GB de aproape 37 EUR/lună. Traficul suplimentar este taxat cu 1.24 EUR/MB pentru oricare dintre cele două opţiuni.

La Orange, singura variantă reală este opţiunea de 150 MB, care costă 35 EUR, dar care oferă un tarif suplimentar mai mic, de numai 0.234 EUR/MB.

Merită să folosesc un serviciu de navigaţie mobil?

În cazul în care călătoreşti doar ocazional pe distanţe lungi, Nokia Drive sau Google Navigation reprezintă două soluţii interesante, în special datorită faptului că ambele pot fi utilizate şi offline dacă descarci hărţile în prealabil.

În schimb, dacă ai nevoie frecvent de un sistem de navigaţie, este mai bine să optezi pentru un sistem GPS clasic, care te scuteşte de problemele generate de eventualele costuri pentru traficul de date. Detalii despre sistemele GPS disponibile pe piaţă vei putea citi într-un articol viitor.

Nokia Drive hands-on

Google Navigation Official demo

Concluzii

Pentru utilizare ocazională, Google Navigation este o soluţie mai bună decât Nokia Drive, în special datorită informaţiilor primite în timp real despre trafic şi posibilitatea de a utiliza navigaţia pietonală.

Totuşi, dacă ai un smartphone cu Windows Phone şi trebuie să foloseşti Nokia Drive, sistemul de navigaţie al finlandezilor îşi va face treaba aproape la fel de bine. În plus, ne putem aştepta că viitoarele update-uri să includă şi opţiunile importante care acum lipsesc.

1 comentariu

  1. andrei

    30 iulie 2012 la 23:55

    Ok am inteles prezentarea produsului acum vreai sa downloadez Hartile de romania unde gasesc?! :|

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri