GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia Lumia 1020 review – 3 in 1: smartphone, cameră foto şi GPS

Testat pe data de 8 noiembrie 2013
Pe scurt: Nokia Lumia 1020 este un smartphone care înglobează şi funcţia de cameră foto compactă datorită fotografiilor de calitate pe care le realizează şi poate fi folosit şi pe post de GPS datorită navigaţiei offline gratuită. Sistemul de operare Windows Phone 8 şi preţul ridicat pot influenţa însă negativ decizia de achiziţionare.
Produs testat: Nokia Lumia 1020   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 3100 Lei

Nokia Lumia 1020 are toate şansele să devină ultimul smartphone de top produs sub brandul Nokia înaintea finalizării achiziţiei companiei finlandeze de către Microsoft. 

Deloc surprinzător, acest produs scoate în evidenţă tot ceea ce a avut mai bun Nokia pe parcursul îndelungatei sale prezenţe în segmentul telefoanelor mobile.

Primul element definitoriu este designul unibody pe cât de simplu, pe atât de elegant, al doilea este camera foto PureView care realizează fotografii mai bune decât multe camere foto compacte, iar ultimul element este sistemul de navigaţie offline gratuit pe viaţă.

Ce poate împiedica un astfel de telefon performant să devină un bestseller? Nimic altceva decât sistemul de operare Windows Phone 8, care în ciuda micilor progrese reflectate şi în uşoara creştere a vânzărilor de telefoane Lumia, nu este încă suficient de matur pentru a rivaliza cu Android şi iOS când vine vorba despre calitatea şi numărul aplicaţiilor sau gradul de personalizare.

Ce este Nokia Lumia 1020?

Nokia Lumia 1020 este smartphone-ul de top din portofoliul producătorului finlandez, care îţi oferă posibilitatea să navighezi pe internet, să asculţi muzică, să vezi filme sau să te joci prin intermediul sistemului de operare Windows Phone 8, pe lângă clasicele funcţii de apeluri şi SMS-uri.

Are o cameră foto performantă inclusiv pe timp de noapte şi vine cu navigaţie offline gratuită, o funcţie rară pe piaţă, prin intermediul Here Drive.

Nokia Lumia 1020 este varful de gama pentru smartphone-urile finlandezilor

Nokia Lumia 1020 este varful de gama pentru smartphone-urile finlandezilor

Specificaţii tehnice Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020
EcranAMOLED, 4.5”, 768*1280 pixeli
ChipsetQualcomm Snapdragon S4 Plus
Procesordual-core, Krait, 1.5 GHz
GraficaAdreno 225
Memorie RAM2 GB
Stocare32 GB, fara microSD
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Camera fotoPureView 41 MP, video Full HD
AcumulatorLi-Ion 2000 mAh
Dimensiuni130.4×71.4×10.4 mm
Greutate158 grame

Ce ne-a plăcut

Unul dintre lucrurile care nu s-au schimbat la Nokia nici măcar după trecerea la Windows Phone este calitatea construcţiei pentru telefoane. Chiar dacă practic a copiat aspectul introdus pe predecesorul Lumia 920, Nokia Lumia 1020 este un telefon care arată excelent, prin prisma designului unibody din policarbonat şi a simplităţii formelor.

Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonală de 4.5” sub care se regăsesc cele trei taste virtuale pentru back, home şi search caracteristice pentru WP, iar tastele de volum, butonul de pornite şi cel care activează camera foto sunt amplasate pe laterala dreaptă. Mai există un port microUSB în partea de jos şi un jack pentru căşti în partea de sus, tot acolo fiind şi lăcaşul pentru cartela microSIM.

In partea de jos, Lumia 1020 are si difuzor

In partea de jos, Lumia 1020 are si difuzor

Spatele telefonului este de asemenea foarte simplu, realizat dintr-un policarbonat care nu atrage amprentele, dar care este un pic alunecos. Totuşi, aici există senzorul de 41 MP al camerei foto, care ocupţ o bună parte din spaţiu şi al cărui principal dezavantaj este protuberanţa de 3-4 milimetri. Din acest motiv, telefonul nu poate sta drept când îl pui pe o suprafaţă plană, dar acest lucru este mai degrabă ciudat decât deranjant.

Terminalul pe care l-am avut în test a venit în versiunea galbenă. Întotdeauna am fost fanul telefoanelor în versiune neagră, dar Lumia 1020 mi-a plăcut foarte mult ca aspect chiar şi cu carcasa galbenă, mai ales că toate tastele şi butoanele fizice sunt negre şi crează un contrast puternic. Dacă totuşi nu îţi place galbenul, îţi recomand varianta cu carcasă neagră, chiar dacă există şi una albă.

Spatele lui Lumia 1020 este dominat de senzorul de 41 MP

Spatele lui Lumia 1020 este dominat de senzorul de 41 MP

Nokia a optat pentru un ecran PureMotionHD+ AMOLED cu diagonală de 4.5”, iar rezultatele sunt excelente din două motive. În primul rând, luminozitatea, culorile, constrastul şi unghiurile de vizualizare sunt foarte bune şi oferă o experienţă plăcută de lucru. Iar în al doilea rând, cei care nu agreează saturaţia prea mare a culorilor specifică tehnologiei AMOLED au la dispoziţie o aplicaţie prin care pot modifca nivelul acesteia pentru a avea parte de culori mai naturale.

Rezoluţia ecranului este 768×1280 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 332 pixeli per inch. Înainte de a te arăta nemulţumit, este important de menţionat că, în momentul lansării lui Lumia 1020, sistemul de operare Windows Phone nu oferea suport pentru ecranele Full HD disponibile pe telefoanele cu Android. În plus, nu am simţit în nicio clipă că rezoluţia HD este prea mică, mai ales că vorbim de un ecran cu o diagonală un pic mai mică decât în cazul „giganţilor” de 5″.

Ecranul lui Lumia 1020 este de calitate

Ecranul lui Lumia 1020 este de calitate

Din punct de vedere al performanţelor de zi cu zi, Lumia 1020 se descurcă excelent. Practic, avem în faţă o nouă dovadă că, dacă sistemul de operare este bine optimizat, nu ai nevoie de cea mai puternică platformă hardware pentru o experienţă plăcută de utilizare. Astfel, chipsetul Qualcomm Snapdragon S4 Plus, care include un procesor dual-core Krait de 1.5 GHz, grafică Adreno 225 şi 2 GB RAM, este dintr-o generaţie anterioară, dar acest lucru nu se observă în niciun moment.

Sistemul de operare este fluent şi cursiv, iar aplicaţiile obişnuite se încarcă rapid, timpii de aşteptare mai mari apărând doar în cazul aplicaţiilor complexe precum Here Drive. De asemenea, telefonul rulează impecabil inclusiv filme în format Full HD, iar difuzorul amplasat în partea de jos a telefonului (în dreapta când îl ţii în format landscape) este puternic şi clar la volum mic şi mediu, devenind uşor distorsionat doar la volum foarte ridicat.

La rândul lor, jocurile pe care le-am încercat (Temple Run şi Galaxy Rush sunt doar două dintre ele) au rulat în permanenţă fără sacadări sau alte întreruperi.

Navigarea pe internet este fluenta si usoara pe Nokia Lumia 1020

Navigarea pe internet este fluenta si usoara pe Nokia Lumia 1020

Conectivitatea este de asemenea la înălţime, întrucât telefonul beneficiază de conexiuni 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n şi NFC. Nu am avut posibilitatea să testez o conexiune 4G, dar pe 3G s-a descurcat foarte bine, iar din casă telefonul a detectat inclusiv reţeaua Wi-Fi a chioşcului RATB din apropierea blocului în care locuiesc, lucru pe care nu pot să-l spun despre smartphone-ul pe care îl folosesc în mod curent. În plus, transferul unui document prin NFC cu un smartphone Android a decurs fără probleme, prin simpla “lipire” a celor două dispozitive.

Cu un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 2000 mAh la bord, autonomia este de nivel mediu, apropiată de cele ale smartphone-urilor cu Android. Practic, în cazul unei utilizări medii spre intensive, care presupune 15-20 minute de convorbiri, 60 de minute de navigare pe internet, 20-50 de fotografii şi un Temple Run în metrou, vei fi nevoit să încarci telefonul aproape în fiecare seară sau cel târziu a doua zi dimineaţă. Este însă posibil să ajungi la o autonomie de circa două zile dacă foloseşti telefonul mai rar şi dacă aplici câteva setări recomandate pentru economia de energie în cadrul aplicaţiei dedicate.

Windows Phone rămâne în continuare un sistem de operare destul de controversat. Este bine că există o alternativă la Android şi iOS şi, mai ales, că Microsoft a optat pentru o altfel de interfaţă prin cunoscutele livetile-uri de trei dimensiuni şi prin accesul facil la lista cu toate aplicaţiile, jocurile şi setările necesare.

Există şi câteva mici progrese în privinţa numărului şi, mai ales, a calităţii aplicaţiilor disponibile pentru această platformă. Am remarcat aplicaţii oficiale precum Facebook, Evernote, AccuWeather, WordPress, Foursquare sau Whatsapp şi există câteva aplicaţii româneşti de calitate, dar acestea pot fi numărate pe degete. De exemplu, mi-au plăcut Cinemagia, o aplicaţie utilă pentru toţi cei pasionaţi de filme, şi Romanian Roads, care prezintă principalele probleme în trafic pe drumurile din ţara noastră. Totuşi, în ansamblu, Microsoft mai are mult de lucru. Despre asta vom vorbi însă un pic mai târziu în acest review.

Windows Phone are un homescreen bogat in live tiles

Windows Phone are un homescreen bogat in live tiles

Ce scârţâie

Chiar dacă am lăudat designul şi construcţia telefonului, trebuie să admit că dimensiunea fizică a senzorului de 41 MP vine cu unele neajunsuri. De exemplu, telefonul este mai puţin confortabil de transportat în buzunarul pantalonilor, mai ales dacă lângă el ai şi un portofel, pentru că tot timpul eşti tentat să fii atent la protuberanţa terminalului când îl plasezi în buzunar.

Pe de altă parte, telefonul nu este tocmai confortabil de ţinut în mână. În cazul meu, care poate diferi de al tău în funcţie de mărimea mâinii, degetul arătător se suprapune peste senzorul camerei foto, întrucât acesta are un diametru de circa 4 centimetri şi este amplasat mai jos decât în cazul altor telefoane. Nu există niciun risc de deteriorare a camerei foto din acest motiv, dar personal am avut tot timpul o senzaţie de mic disconfort când am ţinut terminalul în mână.

Un reproş avem de făcut şi în privinţa display-ului, întrucât în lumina naturală a soarelui este destul de greu lizibil. Pe lângă experienţa mai puţin plăcută într-un astfel de mediu, acest lucru afectează negativ realizarea fotografiilor, aspect pe care îl vom aborda un pic mai târziu.

In lumina naturala a soarelui, ecranul lui Lumia 1020 nu are o lizibilitate foarte buna

In lumina naturala a soarelui, ecranul lui Lumia 1020 nu are o lizibilitate foarte buna

Fără îndoială, principalul defect al telefonului este însă sistemul de operare Windows Phone 8. În ciuda unor mici progrese remarcate şi explicate mai sus, produsul Microsoft este încă rudimentar în comparaţie cu Android şi iOS.

În primul rând, absenţa unui centru de notificări este deranjantă. Sigur, fiecare live tile corespunzător unei aplicaţii îţi arată printr-un simbol că ai primit o notificare, cum ar fi un mail sau un mesaj pe Facebook, dar nu este deloc practic să navighezi prin homescreen pentru a afla dacă au apărut noutăţi. Microsoft a încercat să remedieze problemă prin afişarea unei notificări în timp real în partea superioară a ecranului, dar aceasta dispare după câteva secunde şi nu mai poate fi accesată decât din aplicaţie. Foarte probabil, vei uita de ea.

De asemenea, am simţit lipsa unui file manager. Nu foarte des, dar atunci când s-a întâmplat am pierdut mult timp inutil, pentru că fişierele pot fi accesate numai cu aplicaţiile dedicate. De exemplu, după ce am făcut câteva zeci de fotografii, am vrut să le accesez pentru a le păstra doar pe cele bune. Cum nu există file manager, a trebuit să deschid aplicaţia de fotografiat şi să derulez pozele manual una câte una prin swipe. Nu poţi selecta mai multe poze, nu poţi şterge dintr-o dată mai multe poze, ci doar una câte una.

Iar dacă vrei să trimiţi cuiva un document Office, trebuie întâi să-l deschizi în aplicaţia Office şi abia apoi să-i dai share. Nu este deloc practic, iar acesta este motivul pentru care cred că WP ar trebui să aibă un banal file manager.

În plus, Windows Phone 8 este foarte sărac la capitolul playere video. Da, există unul integrat în OS şi, nimic de zis, îşi face bine treaba cu fişierele pe care le citeşte. Problema este că acest player default nu citeşte MKV-urile atât de populare în prezent, ci numai fişiere WMV şi MP4. Dacă vrei să vezi MKV, singura aplicaţie pe care am găsit-o în Windows Phone Store este Yxplayer WP8, care costă 4.5 USD şi are câteva deficienţe majore: nu citeşte directoarele Music şi Video (adică trebuie să creezi un director separat pentru filme), iar fişierele MP3 şi MP4 pot fi rulate doar după schimbarea extensiei fişierelor în RM. Câţi utilizatori obişnuiţi au răbdare să treacă prin aceste etape pentru a putea vedea un banal film pe telefon?

Colac peste pupăză, lipsa aplicaţiilor de calitate nu se resimte doar la categoria playere video, ci la Windows Phone în general. Am enumerat mai sus câteva aplicaţii oficiale existente, dar în rest este o aventură să găseşti ceva cu adevărat util, cu excepţia unor aplicaţii dezvoltate de Microsoft sau Nokia precum Bing Finance. Mai mult, aplicaţia oficială Youtube reprezintă mai mult o redirecţionare spre pagina de mobile a site-ului cu acelaşi nume.

În cazul jocurilor, cele mai multe titluri nu au primit încă noua versiune deja disponibilă pe Android şi iOS, iar aici mă refer la Temple Run 2, Asphalt 8 Airborne, Need Ford Speed Most Wanted sau Angry Birds. În plus, o căutare în Store după termenii “need for speed” afişează întâi aplicaţii care nu au nicio legătură cu jocul celor de la EA şi abia a şasea opţiune este NFS: Hot Pursuit.

Camera foto

Camera foto PureView este, fără îndoială, punctul cheie al lui Lumia 1020. Nu vom intra în detalii despre tehnologia PureView, mai ales că aceasta a fost explicată anterior de colegul meu Andrei, astfel că ne rezumăm să spunem că în cazul lui Lumia 1020 avem de-a face cu un senzor de 41 MP cu dimensiunea de 1/1.5”, spre deosebire de senzorul de 1/1.2” din PureView 808. Chiar şi aşa, vorbim despre un senzor semnificativ mai mare decât în cazul multor camere foto compacte, care mizează de regulă pe senzori de ½.3”.

Este important de reţinut că Lumia 1020 nu realizează fotografii la 41 MP, ci la 38 MP în format 4:3 (7152×5368 pixeli) sau 34 MP în format 16:9 (7728 x 4354). Nu ştiu exact de ce, dar fotografiile făcute de mine în formatul 16:9 au avut, de fapt, 7712×4352 pixeli.

De asemenea, fotografiile pot fi realizate la 38 MP sau 34 MP doar cu aplicaţia Nokia Pro Cam. Aceasta realizează simultan două fotografii: una de 38 MP sau 34 MP (în funcţie de formatul ales în setări) şi una standard de 5 MP, numai bună pentru a fi uploadată rapid pe site-urile de socializare. Aplicaţia standard pentru camera din Windows Phone realizează doar poze la 5 MP.

Senzorul de 41 MP de pe Lumia 1020 are dimensiuni semnificativ mai mari decat pe alte telefoane

Senzorul de 41 MP de pe Lumia 1020 are dimensiuni semnificativ mai mari decat pe alte telefoane

Acestea fiind spuse, să vedem rezultatele. Aşteptările din partea camerei foto au fost foarte mari, iar rezultatele obţinute sunt pe măsură, indiferent că vorbim despre fotografii pe timp de zi, în condiţii de iluminare slabă sau pe timp de noapte. Să o luăm pe rând.

Pe timp de zi, pozele realizate de Lumia 1020 arată excelent, chiar dacă nu am avut destul noroc din punct de vedere meteo, iar cerul a fost mai mult noros. Culorile sunt bune, chiar dacă uneori par un pic saturate, iar nivelul de detaliu este comparabil cu cel al camerelor foto compacte. Iar aceste rezultate sunt valabile atât pentru pozele de 34 MP, cât şi pentru cele realizate la 5 MP.

Pozele de mai jos nu au fost retuşate în niciun fel, ci doar redimensionate la 1000 de pixeli. Inevitabil, în urmă acestui proces calitatea a avut un pic de suferit.

Nokia Lumia 1020 realizeaza poze de calitate pe timp de zi

Nokia Lumia 1020 realizeaza poze de calitate pe timp de zi

Totuşi, partea bună abia acum vine. Senzorul camerei este de tip BSI, ceea ce aduce o îmbunătăţire a performanţelor în condiţii de iluminare scăzută. Fotografiile de mai jos au fost realizate într-o cameră la trecerea de la zi la noapte, iar rezultatele sunt impresionante.

Luminozitatea acestora este foarte bună şi, în unele cazuri, ai senzaţia că pozele au fost realizate pe timp de zi.

In cazul unei iluminari scazute, camera face fata cu brio provocarilor

In cazul unei iluminari scazute, camera face fata cu brio provocarilor

La fel de bine stau lucrurile şi în cazul pozelor realizate pe timp de noapte, care sunt foarte bine iluminate şi surprind detalii pe care uneori nu le-am observat nici cu ochiul liber. Totuşi, nu totul este perfect: în unele cazuri zgomotul este oarecum pronunţat, iar dacă în cadru apar elemente în mişcare (maşini, oameni) fotografia va fi destul de blurată.

Fotografiile statice pe timp de noapte sunt clare

Fotografiile statice pe timp de noapte sunt clare

Pentru cei pasionaţii de fotografia macro, trebuie precizat că Lumia 1020 permite realizarea fotografiilor de la o distanţă focală de cel puţin 15 cm. Chiar şi aşa, nivelul de detaliu este foarte bun, iar cele mai bune rezultate apar când vrei să scoţi în evidenţă un anumit obiect:

Şi, la fel ca orice telefon de top, Lumia 1020 este capabil să realizeze imagini panoramice. Software-ul a rămas însă la fel de limitat, întrucât îţi permite să realizezi panorame doar de la stânga la dreapta, nu şi de la dreapta la stânga.

O panorama realizata cu Nokia Lumia 1020

O panorama realizata cu Nokia Lumia 1020

Camera foto nu beneficiază de HDR, însă Nokia a introdus o funcţie care înlocuieşte cu succes această tehnologie: automatic bracketing. Astfel, poţi seta camera să realizeze 3 poze cu spaţiere cuprinsă de la -0.5 EV la +0.5 EV sau 5 poze cu spaţiere de la -3 EV la +3 EV. Evident, ce este prea mult strică, motiv pentru care nu trebuie să duci setările la extrem, dar dacă alegi prima variantă vei obţine rezultate bune şi interesante, aşa cum poţi observa din fotografiile de mai jos:

Bracketing nu este însă singură funcţie a camerei foto. De fapt, aplicaţia Nokia Pro Cam îţi permite să realizezi numeroase setări manuale, iar de la stânga la dreapta în cadrul interfeţei acestea sunt flash, white balance, focus, ISO, shutter speed şi exposure compensation. 

Aglomeraţia de funcţii face ca acestea să fie destul de greu accesibile, pentru că cele şase “butoane” sunt amplasate în partea de sus a ecranului şi au dimensiuni mici. După ce apeşi pe una dintre funcţii, setezi valorile preferate pe o “rotiţă” aflată în partea dreaptă, designul fiind asemănător cu cel întâlnit la Samsung Galaxy Camera.

Există un truc prin care îţi poţi uşura parţial munca: dacă faci swipe de la dreapta la stânga pe “butonul” rotund de realizare a fotografiei, pe ecran se activează automat toate cele şase funcţii, care pot fi modificate ceva mai uşor.

O altă problemă legată de utilizarea setărilor manuale pentru camera foto este ecranul, în special în lumina puternică a soarelui. Practic, ceea ce vezi pe ecran, care în acest caz joacă rol de viewfinder, nu corespunde mereu cu coloristica finală a fotografiei. Asta înseamnă că dacă aplici, de exemplu, unele setări manuale pentru ISO care arată bine pe viewfinder, efectele nu vor fi la fel de bune pentru fotografia finală, care are altă coloristică.

Nu în ultimul rând, viteza de focalizare este destul de mică, iar de cele mai multe ori trebuie să aştepţi 1-2 secunde pentru a realiza o fotografie. Pe timp de noapte mi s-a întâmplat ca fotografiile să se realizeze chiar şi după trei secunde, lucru nu tocmai plăcut dacă vrei să realizezi multe poze într-un timp scurt.

Pozele realizate la 34 MP sau 38 MP nu sunt însă accesibile de pe telefon din aplicaţia Nokia Pro Cam şi nu pot fi vizualizate altfel pentru că nu există niciun file manager. Pe de altă parte, aceste poze nu pot fi uploadate nici măcar pe SkyDrive, întrucât aplicaţia “urcă” automat doar versiunile de 5 MP ale pozelor. Astfel, singura metodă de a vedea pozele de 34 MP sau 38 MP este prin conectarea telefonului la PC sau laptop prin cablu microUSB. Destul de… arhaic, nu-i aşa?

Pe lângă Nokia Pro Cam şi Camera, poţi folosi şi alte aplicaţii interesante pentru a realiza fotografii. De exemplu, Smart Camera este o aplicaţie care realizează 10 fotografii în rafală care pot fi procesate în mai multe feluri. Aici, cele mai interesante funcţii mi s-au părut Best Shot (utilă în cazul secvenţelor de sport), Change Faces (prin care poţi schimba faţa unei persoane cu ochi închişi cu o altă faţă din altă fotografie) şi Remove Moving Objects, prin care elimini persoane care au intrat în cadru în momentul nepotrivit.

Bineînţeles, există şi mai vechea aplicaţie Cinemagraph, care produce GIF-uri cu elemente în mişcare din suprapunerea mai multor fotografii. Detalii şi exemple concrete de utilizare pentru Cinemagraph găseşti în review-ul lui Lumia 920.

În final, îţi prezentăm şi capabilităţile camerei foto la realizarea filmelor în format Full HD cu 30 de cadre pe secundă:

În plus, camera îţi permite să faci zoom de 4x în timpul filmării la rezoluţie Full HD. Mai jos iată un exemplu de zoom aplicat în timpul filmării:

Here Drive

Camera foto nu este singura parte interesantă a telefonului, întrucât Lumia 1020 vine cu Here Drive, un soft de navigaţie offline complet gratuit.

Cu alte cuvinte, poţi folosi telefonul pe post de GPS: alegi şi descarci harta ţării pe care o vizitezi, descarci ghidul vocal în limba română sau engleză, selectezi destinaţia şi urmezi instrucţiunile. Pe parcursul utilizării software-ului de navigaţie nu ai nevoie de conexiune la internet, astfel că nu trebuie să-ţi faci griji în privinţa traficului de date.

Hărţile sunt de bună calitate şi includ numeroase puncte de reper (benzinării, hoteluri), iar aplicaţia are numeroase setări cu privire la opţiunile pe care să le afişeze în timpul drumului.

Reţine însă că navigaţia vocală în limba română nu are suport pentru numele străzilor, astfel că îţi va spune la modul general “peste 500 de metri virează la stânga”. În plus, dacă vrei să traversezi mai multe ţări europene, trebuie să descarci fiecare harta naţională în parte, întrucât nu ai posibilitatea de a downloada harta integrală a Europei.

Preţ Nokia Lumia 1020 şi disponibilitate

În România, Nokia Lumia 1020 este disponibil în varianta cu memorie internă de 32 GB şi în versiunile cu carcasa neagră, albă şi galbenă. Indiferent pe care o alegi, preţul solicitat este de 3.100 lei. Merită să plăteşti aceşti bani pentru telefonul Nokia? Depinde.

Dacă eşti pe punctul de a-ţi cumpăra un smartphone, vrei să-ţi schimbi camera foto compactă şi să achiziţionezi şi un sistem GPS, Nokia Lumia 1020 este dispozitivul ideal, pentru că le înglobează pe toate trei.

Aşa cum ţi-am arătat pe parcursul acestui review, camera foto disponibilă pe Lumia 1020 face poze de o calitate cel puţin la fel de bună ca a unei camere foto compacte obişnuită, fiind noul etalon pentru smartphone-uri.

În plus, software-ul de navigaţie offline complet gratuit va fi de mare folos celor care călătoresc frecvent cu maşina în Europa. În schimb, în cazul smartphone-urilor Android sau iPhone, în cele mai multe cazuri va trebui să te bazezi pe Google Maps, care necesită o conexiune permanentă la internet.

Lumia 1020, adecvat si pentru a asculta muzica la casti

Lumia 1020, adecvat si pentru a asculta muzica la casti

Lucrurile se schimbă însă dacă nu obişnuieşti să faci multe fotografii şi dacă nu ai nevoie de navigaţie GPS. Într-o astfel de situaţie, principalele avantaje ale lui Nokia Lumia 1020 sunt nesemnificative pentru tine şi rămâi astfel cu sistemul de operare Windows Phone 8. Oricât de mult ne place ideea din spatele acestui OS, absenţa unor facilităţi devenite banale pe Android şi iOS precum un centru de notificări, un file manager şi aplicaţii de calitate, ne face reticenţi să recomandăm telefonul spre achiziţie.

Iar la această reticenţă contribuie şi preţul. La cei 3.100 lei ai săi, Nokia Lumia 1020 este un dispozitiv 3 in 1 excelent, dar un smartphone scump pentru ceea ce oferă. Asta cu atât mai mult cu cât produsele concurente sunt semnificativ mai ieftine: Samsung Galaxy S4 costă 2.400 lei, HTC One ajunge la 2.630 lei, iar Nexus 5 este disponibil pentru 2.100 lei.

Lumia 1020, un dispozitiv 3 in 1

Lumia 1020, un dispozitiv 3 in 1 cu camera foto de top si navigatie GPS

Concluzii

Nokia Lumia 1020 reprezintă un nou exemplu de excelenţă în materie de hardware pentru Nokia, pornind de la designul elegant şi construcţia de calitate şi ajungând până la performanţele imbatabile ale camerei foto în competiţia cu alte smartphone-uri şi camere foto compacte.

Ca de obicei, sistemul de operare Windows Phone 8 este cel care trage telefonul în jos, prin prisma numeroaselor lipsuri pe care le-am explicat pe parcursul acestui review.

Nu ne rămâne decât să sperăm că Microsoft va izbuti să realizeze în timp util un rival adecvat pentru Android şi iOS, pentru a putea recomanda spre achiziţie produsele cu Windows Phone. Din păcate, până atunci va fi deja prea târziu pentru Nokia, care nu-şi va mai putea pune logo-ul pe smartphone-uri.

Pro

  • cameră foto performantă
  • soft de navigaţie offline gratuit
  • ecran de calitate

Contra

  • sistemul de operare Windows Phone 8
  • dimensiunile mari ale senzorului
  • performanţele ecranului în lumina soarelui

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri