Nokia Lumia 530 review – telefon ieftin şi bun cu Windows Phone
Nokia Lumia 520 a fost unul dintre cele mai bine vândute smartphone-uri în România pe parcursul ultimului an, parţial datorită faptului că era disponibil gratuit la prelungirea unor abonamente la operatorii de telefonie.
Succesul său s-a datorat însă şi raportului excelent calitate-preţ. Lumia 520 a avut meritul de a fi un smartphone care, în ciuda specificaţiilor low-end, rulează fluent sistemul de operare Windows Phone, totul la un preţ scăzut.
Inevitabil, aşteptările în privinţa urmaşului Nokia Lumia 530 sunt la fel de mari. Teoretic, noul produs trebuie să aducă unele îmbunătăţiri, dar să păstreze preţul mic şi rularea fluentă a OS-ului, pentru a deveni astfel o alternativă la telefoanele ieftine cu Android, caracterizate de regulă de o utilizare ceva mai greoaie în unele aplicaţii.
Pe parcursul acestui review vom afla dacă Lumia 530 se ridică la nivelul aşteptărilor.
Ce este Nokia Lumia 530?
Nokia Lumia 530 este cel mai ieftin smartphone cu Windows Phone şi se adresează utilizatorilor cu buget redus, ce au nevoie de un telefon inteligent cu care să comunice uşor prin mail şi aplicaţii de socializare, dar şi să navigheze pe internet.
Specificaţii tehnice Nokia Lumia 530
Înainte de a intra în detalii specifice, iată principalele caracteristici tehnice ale lui Nokia Lumia 530:
Nokia Lumia 530 | |
Ecran | TFT, 4.0”, 854×480 pixeli |
Chipset | Qualcomm Snapdragon 200 |
Procesor | quad-core, 1.2 GHz |
Grafica | Adreno 302 |
Memoria RAM | 512 MB |
Memorie interna | 4 GB |
Conectivitate | 3G, Wi-Fi |
Camera foto | 5 MP, video 480p |
Software | Windows Phone 8.1 |
Acumulator | Li-Ion 1430 mAh |
Dimensiuni | 119.7×62.3×11.7 mm |
Greutate | 167 grame |
Ce ne-a plăcut
Telefoanele din gama Lumia sunt caracterizate de un design elegant şi unitar, însă 530 face o mică excepţie de la regulă, întrucât are un format mai bombat şi o grosime de peste 11 mm, cu aproape 2 mm mai mult decât predecesorul său. Acest lucru nu reprezintă însă o problemă, întrucât telefonul este atât de compact încât poate fi ţinut cu uşurinţă în mână şi în buzunarul pantalonilor.
Marginile sale sunt puternic rotunjite, iar partea frontală este dominată de ecranul de 4” cu margini generoase. Butonul de Power şi cel pentru reglarea volumului sunt pe partea dreaptă, în timp ce accesul la sloturile pentru cartela SIM şi cardul microSD se face prin îndepărtarea capacului spate, care oferă acces şi la baterie.
Capacul spate este confecţionat din plastic şi oferă o aderenţă decentă în mână, fiind disponibil într-o varietate largă de culori, în buna tradiţie Nokia: alb, gri închis, portocaliu şi verde deschis.
Una dintre principalele îmbunătăţiri aduse de Lumia 530 se referă la platforma hardware: la interior avem un Snapdragon 200, chipsetul de bază din gama Qualcomm, dotat cu procesor quad-core de 1.2 GHz, grafică Adreno 302 şi 512 MB RAM.
Nu te lăsa păcălit de cei numai 512 MB RAM. În practică, telefonul a rulat fluent în aproape toate situaţiile la care l-am pus la încercare. Interfaţa sistemului de operare este fluentă, la fel ca şi personalizarea acesteia, aplicaţiile se deschid şi se încarcă repede, în timp ce navigarea pe internet prin browserul Internet Explorer este o plăcere.
Marea surpriză a fost însă reprezentată de jocuri. Cu o platformă hardware relativ modestă, mă aşteptam ca 530 să nu fie tocmai unul prietenos pentru gameri. Totuşi, titluri mai uşoare precum Subway Surfers sau Tentacles: Enter the Mind au rulat foarte bine, în timp ce Asphalt 8: Airbone poate fi de asemenea rulat, deşi timpii de încărcare sunt destul de mari, iar ocazional imaginea sacadează, în special în cele cu schimbări rapide de mediu. Acest lucru este cu atât mai surprinzător cu cât Lumia 530 foloseşte un GPU mai modest (Adreno 302) decât predecesorul său Lumia 520 (Adreno 305).
Practic, cu unele excepţii despre care vom vorbi mai târziu, experienţa de lucru este una foarte asemănătoare cu cea întâlnită pe smartphone-urile de top cu Windows Phone, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru Lumia 530.
Această experienţă este întregită şi de calitatea decentă a difuzorului, care asigură un sunet destul de clar şi de puternic, cu o redare fidelă a unei game variate de genuri muzicale. La setarea unui volum prea ridicat, sunetul devine distorsionat, însă pentru astfel de situaţii poţi folosi o pereche de căşti.
Performanţele decente sunt evidenţiate şi de programele de benchmark, acolo unde Lumia 530 înregistrează punctaje apropiate de alte smartphone-uri Nokia cu Windows Phone.
Nokia Lumia 530 mizează pe o cameră foto cu senzor de 5 MP, însă spre deosebire de predecesorul Lumia 520 nu beneficiază de autofocus. Chiar şi aşa, pentru acest segment de preţ, calitatea fotografiilor este bună, cu condiţia să ai parte de lumină şi să ţii telefonul nemişcat în timpul fotografierii. Acest ultim aspect este important, întrucât aparatul are nevoie de circa două secunde pentru a captura o fotografie.
Din păcate, camera foto nu beneficiază de LED Flash, însă există un mod Night pentru a realiza fotografii în condiţii de iluminare scăzută. Inevitabil, în această situaţie, pozele nu au o claritate prea bună. În plus, nu există nici cameră foto frontală, astfel că pasionaţii de selfie-uri sau de sesiuni de video-chat pe Skype trebuie să se orienteze spre alte terminale.
Camera foto a lui 530 înregistrează clipuri video doar în format 480p. Rezoluţia este prea mică chiar şi pentru un telefon low-end, mai ales că Lumia 520 era capabil de filme în format 720p cu acelaşi senzor. Prin urmare, dacă îţi place să vezi filme pe telefon este cazul să-ţi îndrepţi atenţia spre altceva, însă problema nu este una majoră pentru un smartphone atât de ieftin precum 530.
Iată cum arată un clip filmat cu 30 de cadre pe secundă în format 480p cu acest telefon:
Producătorul a ales un acumulator Li-Ion de 1430 mAh care la nevoie poate fi înlocuit şi care oferă o autonomie decentă.
În cazul unei utilizări obişnuite, care include navigare pe internet, vizualizarea unor poze, câteva zeci de minute de jocuri şi utilizarea sporadică a camerei foto, pe lângă folosirea funcţiilor de telefonie, autonomia ajunge la o zi, astfel că va trebui să încarci telefonul în fiecare seară.
Dacă nu obişnuieşti să te joci sau foloseşti rar camera foto, există şanse ca autonomia să fie de o zi şi jumătate, poate chiar două zile.
Ce scârţâie
Ecranul lui Nokia Lumia 530 are o diagonală de 4” şi oferă o rezoluţie de 854×480 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 245 de pixeli per inch, uşor superioară predecesorului 520. Pentru un smartphone de buget, aceste valori sunt decente, însă din păcate calitatea ecranului lasă de dorit, lucru de aşteptat în condiţiile în care vorbim despre un panou TFT: culorile par să fie spălăcite, luminozitatea este modestă, iar constrastul destul de slab.
Unghiurile de vizualizare sunt de asemenea destul de mici, astfel că roşul puternic se transformă rapid în portocaliu dacă înclini telefonul într-o parte. Vorbim practic despre o calitate acceptabilă pentru un produs din acest segment, însă poate fi un element important în decizia de achiziţionare pentru cei care vor un ecran mai bun.
O altă problemă deranjantă este spaţiul limitat de stocare. Lumia 530 beneficiază de numai 4 GB, dintre care 2.12 GB sunt ocupaţi de sistemul de operare. Cu alte cuvinte, utilizatorul rămâne cu numai 1.88 GB spaţiu liber la prima pornire a telefonului, care sunt ocupaţi rapid pe măsură ce instalezi aplicaţii şi jocuri.
Practic, achiziţionarea separată a unui card microSD este esenţială pentru a putea folosi telefonul, întrucât în caz contrar vei vedea frecvent mesajul care te avertizează să ştergi din aplicaţii pentru a elibera spaţiul. Decizia celor de la Microsoft de a dota telefonul cu numai 4 GB este de neînţeles, mai ales că inclusiv predecesorul 520 avea 8 GB.
Aşa cum spuneam, 530 se descurcă bine în aproape orice fel de activităţi, însă la capitolul multimedia există câteva hibe care pot fi destul de deranjante pentru unii utilizatori. Telefonul nu a recunoscut formatul MKV, iar în Store nu am găsit niciun player video gratuit capabil să citească astfel de fişiere. De asemenea, filmele în format MP4 se văd sacadat, astfel că singurul format cu o redare cât de cât fidelă este WMV.
Nu în ultimul rând, Windows Phone rămâne în continuare în urma sistemelor de operare iOS şi Android în privinţa diversităţii şi calităţii aplicaţiilor. Chiar dacă în ultima perioadă numărul aplicaţii de top care au primit şi versiune de WP a crescut într-un ritm destul de alert, opţiunile reale ale utilizatorilor rămân destul de limitate.
Preţ Nokia Lumia 530 şi disponibilitate
Nokia Lumia 530 este deja prezent în ofertele magazinelor de comerţ electronic şi este disponibil în două versiuni. Varianta cu un singur SIM costă aproximativ 400 lei, cu mici diferenţe în funcţie de culoare. Telefonul are însă şi o variantă dual-SIM pentru care trebuie să plăteşti circa 440 lei.
Practic, Nokia Lumia 530 este uşor mai ieftin decât predecesorul său, întrucât Lumia 520 este în continuare disponibil în magazine pentru aproximativ 430 lei.
Concurenţa
Fără îndoială, Nokia Lumia 530 este cel mai ieftin smartphone cu Windows Phone de pe piaţă, iar concurenţa sa este aproape nulă.
Acest lucru se întâmplă pentru că Nokia este singurul producător constant de telefoane cu WP, în condiţiile în care Samsung sau LG au renunţat practic la acest segment, iar HTC a lansat în ultimii ani un singur model bazat pe HTC One M8.
Prin urmare, concurenţa vine de fapt din partea telefoanelor cu Android. Aici există numeroase modele de 250 – 350 lei lansate sub brand românesc sau de alţi producători mai putin cunoscuti, care au însă specificaţii modeste. Mai apropiate de Lumia 530 sunt Samsung Galaxy Fresh la 400 lei sau Sony Xperia E1 la 470 lei.
Concluzii
Nokia Lumia 530 este un smartphone dedicat utilizatorilor cu buget redus care nu-şi permit să plătească mai mult de 400 lei pentru un astfel de dispozitiv, dar care au nevoie de conexiune de date 3G pentru a naviga pe internet şi eventual de alte aplicaţii indisponibile pe un feature phone.
În plus, telefonul reprezintă o opţiune inclusiv în detrimentul telefoanelor ieftine cu Android, care de cele mai multe ori merg mai greu comparativ cu fluiditatea unui Windows Phone.
Nu uita însă că, pentru asta, trebuie să accepţi o calitate modestă a ecranului şi să cumperi un card microSD, pentru că memoria internă de 4 GB este departe de a fi suficientă chiar şi pentru cei care nu instalează prea multe jocuri şi aplicaţii.
Din acest punct de vedere, 530 reprezintă mai degrabă un uşor downgrade comparativ cu Lumia 520, însă va deveni probabil următorul best-seller pentru telefoane ieftine.
Pro
- performanţe bune în aplicaţii şi jocuri
- preţ foarte bun
- autonomie decentă
Contra
- ecran modest
- spaţiu de stocare limitat
robota florentina
10 noiembrie 2014 la 22:30
Si eu am un telefon mobil Nokia Lumia 520 lam cumpărat de aici din Germania si nu sunt multumita de el îmi creează numai probleme
Florentina
13 decembrie 2014 la 19:44
Stie cineva de ce nu sta închis Nokia lumia530 atunci când îl pun la încărcat?
Daniel Popescu
14 decembrie 2014 la 21:42
In testele noastre, ecranul lui Nokia 530 a stat inchis in timpul incarcarii. Exista insa optiunea ca telefonul sa afiseze in permanenta ora, si atunci cand este in stand-by, si atunci cand este la incarcat, cu un consum minim de energie. Probabil ai activat aceasta functie.
florentina
19 decembrie 2014 la 10:08
nu am activat nici o functie. afisajul cu ceasul este de cand l-am cumparat. si daca este activata aceasta functie, spuneti-mi va rog pasii ce trebuie sa-i urmez pt a dezactiva functia. telefonul vreu sa stea inchis nu ecranul.cand nu il pun la incarcat el sta inchis. doar cand il pun la incarcat nu sta inchis.
roxana
18 decembrie 2014 la 16:48
Se poate face screen shot cu Nokia lumia 530?
Daniel Popescu
20 decembrie 2014 la 12:23
Da, se poate. Apasa simultan tasta de Power si butonul de Start.
paul
22 februarie 2016 la 10:39
Buna…am si eu un Lumia 530cum pot sa scot vibratul de la bara de navigare..???
djvio
22 decembrie 2014 la 17:33
buna ziua, cum pot schimba tonul de apel cu o alta melodie din PC.am incercat dar nu o vede deloc, dc?
vasea
30 iunie 2015 la 00:51
este o programa ringtone maker o scoti de pe magazinu telefonului si alege ce muzika vrei sa pui
djvio
22 decembrie 2014 la 17:35
am uitat sa spun ,ca de citit o citeste in playerul lui.deci o pot asculta ,dar nu o pot seta ca si ton de apel. ms
Yappy
23 aprilie 2015 la 08:33
In magazin exista un progr.gratuit numit Ringtone Maker,orice mel ai pe tel sau card o poti pune ca ton de apel DAR numai cateva secunde…. O poti edita de unde sa inceapa etc
Ionel
26 decembrie 2014 la 13:15
de ce nokia 530 se incalzeste foarte tare cand este utilizat, fie pe internet fie in convorbiri telefonice?
vasea
30 iunie 2015 la 00:53
are monitor si tu o supra incarci si de asta
Papp Agnes
11 ianuarie 2015 la 22:00
Nu pot sa-mi pun u rington,pe placul meu.Daca descarc o muzica pe telefon,nu-mi da posbilitatea , ca aceea muzica sa-mi fie rintone-ul meu.
Sandra
6 august 2015 la 14:30
Cand iei muzica de pe PC,nu o copia in folderul MUZICA,ci in cel RINGTONE si va merge.
laura
17 ianuarie 2015 la 23:11
Am aceasi problema ca si Florentina. Cand telefonul e la incarcat, nu se inchide telefonul. Ce pot face?
Alina
12 februarie 2015 la 15:38
Eu am o problema legata de cardul de memorie. Nu-l vede nici cum, ce as putea face? Multumesc frumos.
Teodor
17 martie 2015 la 09:01
Am un Nokia Lumia 530 Dual SIM,am fost sunat de cineva,si in momentul cand am incercat sa glisedz in sus pentru a raspunde,telefonul s-a blocat.Telefonul a fost cumparat in luna decembrie 2014,si este in garantie.Ce pot face ? La ce service ma pot adresa ? Va multumesc !
marian
12 aprilie 2015 la 07:48
nu se mai aprinde….poate cineva sa mi spuna care ar fi problema…. (bateria are curent ) ?
Maria
16 aprilie 2015 la 09:13
Ce setari trebuie sa fac pentru a fi notificata acustic la primirea unui email nou ?
daniel
10 iunie 2015 la 11:39
am un nokya lumnia 530 si nu pot sa pun muzica de pe pc pt ca se conecteaza dar imi arta fiserele goale si nu le pot copia. nu0mi da voie .
ce ar trebui sa fac1 de ce se intampla acest lucru!?
ms anticipat
sandra
16 iunie 2015 la 21:46
buna ziua.Mi-am schimbat de curad touchscreen-ul si acum are momente in care nu merge deloc ,si face figuri cand il aprind,adica sta asa cateva minute apoi se stinge ,iar se aprinde,inainte sa-l schimb nu avea nimic .ce s-a intamplat ?
ioan
17 august 2015 la 21:11
atunci cand vorbesc la tel nu ma avertizeaza ca in acelasi timp primesc un alt apel,mentionez ca am un nokia 530,ms
paul
22 februarie 2016 la 02:01
Buna ziua….am si eu telefon lumia 530si nu stiu cum sa scot vibratul de la bara de navigare ….cine ar putea sa îmi zică….??mulțumesc
Daiana Popa
26 iulie 2016 la 17:47
Si verisoara mea are Windows Phone 530 si nu mai poate instala aplicatii, adica cand da click pe magazin apare o eroare care spune sa revina mai tarziu dar de geaba nu funtioneaza……Ce sa faca??
Pasca ioana
11 iunie 2017 la 13:00
Cum pot schimba la nokia lumia 530 ca sa nu mai sun cu nr privat?