Nokia Lumia 630 review – smartphone de calitate la un preţ accesibil
Telefoanele Nokia din gama Lumia s-au remarcat aproape întotdeauna printr-un design elegant şi unitar, indiferent că erau smartphone-uri de top sau dispozitive ieftine.
Prin urmare, nu am fost deloc surprinşi că Nokia Lumia 630, cu care ne-am jucat în ultimele zile, este foarte asemănător din punct de vedere vizual cu Nokia Lumia 930, telefonul pe care îl testam cu mai puţin de o lună în urmă.
Totuşi, în cazul lui Lumia 630, vorbim despre un smartphone adresat unui public ţintă diferit, în care preţul joacă un rol important, la fel ca şi funcţia dual-SIM atât de apreciată de utilizatorii care folosesc serviciile mai multor operatori de telefonie.
În plus, chiar dacă Nokia a făcut o serie importantă de compromisuri, Lumia 630 s-a dovedit a fi un companion bun pentru noi, cel puţin atât timp cât am acceptat limitările sistemului de operare Windows Phone 8.1.
Înainte de a începe propriu-zis review-ul, merită să menţionăm că Lumia 630 este disponibil şi în varianta single-SIM, dar şi într-o versiune cu conectivitate 4G, care a primit numele Nokia Lumia 635.
Ce este Nokia Lumia 630
Nokia Lumia 630 este un smartphone cu funcţie dual-SIM, adresat utilizatorilor care au nevoie de un dispozitiv accesibil ca preţ, capabil şi cu autonomie bună.
Specificaţii tehnice Nokia Lumia 630
Nokia Lumia 630 | |
Ecran | IPS, 4.5”, 854×480 pixeli |
Chipset | Qualcomm Snapdragon 400 |
Procesor | quad-core Cortex A7, 1.2 GHz |
Grafica | Adreno 305 |
Memoria RAM | 512 MB |
Memorie interna | 8 GB |
Conectivitate | 3G (21 Mbps), Wi-Fi |
Camera foto | 5 MP, video HD |
Software | Windows Phone 8.1 |
Acumulator | Li-Ion 1830 mAh |
Dimensiuni | 129.5×66.7×9.2 m |
Greutate | 141 grame |
Ce ne-a plăcut
Lumia 630 impresionează încă de la scoaterea din cutie prin designul minimalist şi elegant. Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonala de 4.5” şi este acoperit de un strat de Gorilla Glass 3, însă rama este destul de pronunţată. Părţile laterale sunt perfect plate, element pe care personal îl apreciez, iar pe partea dreaptă vei regăsi butonul de pornire şi cel pentru volum. Jack-ul de 3.5 mm a fost amplasat în partea superioară, fiind relativ incomod de folosit în anumite situaţii, în timp ce jos există portul microUSB pentru încărcarea acumulatorului.
Cel mai mult mi-a plăcut însă carcasa spate. Da, este realizată din plastic, iar acest lucru este vizibil în special la atingere, dar are o aderenţă foarte bună. Astfel, telefonul stă confortabil în palmă şi nu există riscul de a-ţi aluneca când îl foloseşti cu o singură mână.
În plus, această carcasă spate se desprinde cu tot cu margini pentru a oferi acces la acumulator şi sloturile pentru cartele SIM şi cardul microSD.
În privinţa ecranului, Nokia a optat pentru un panou IPS cu diagonală de 4.5” şi rezoluţie 854×480 pixeli. Chiar dacă cifrele sunt departe de a impresiona, calitatea ecranului este în realitate peste aşteptările acestui segment de piaţă.
Aici ne referim atât la contrastul bun, cât şi la unghiurile largi de vizualizare şi reprezentarea fidelă a culorilor, la care contribuie şi tehnologia ClearBlack. Dacă totuşi nu eşti pe deplin mulţumit, te poţi juca cu setările pentru acestea în cadrul aplicaţiei Color Profile. De asemenea, ne-a plăcut şi faptul că ecranul este lizibil în lumina naturală a soarelui.
Din punct de vedere al dotărilor tehnice, Nokia a optat pentru chipsetul Qualcomm Snapdragon 400, adecvat pentru dispozitive de nivel mediu şi compus dintr-un procesor quad-core ARM Cortex A7 cu frecvenţa de 1.2 GHz, grafică Adreno 305 şi 512 MB RAM.
Din nou, cifrele nu sunt impresionante, însă în practică sistemul de operare este atât de bine optimizat încât nu am întâmpinat niciun fel de probleme: nu există lag, aplicaţiile se încarcă rapid (cu excepţia aplicaţiei Office de la Microsoft), iar navigarea prin meniuri şi setări este fluentă, astfel că nu prea avem la ce să aducem reproşuri din acest punct de vedere. Aşa cum ne-am obişnuit, Internet Explorer este un browser de calitate pe Windows Phone, element important în absenţa unor alternative reale.
Cât despre capabilităţile multimedia, Lumia 630 este capabil să citească formatele uzuale de muzică şi să le redea în propriul player audio, în timp ce filmele rulează de asemenea fluent, indiferent că vorbim despre cele disponibile pe Youtube sau cele încărcate prin playerul video proprietar. Totuşi, există o mică problemă aici despre care vom povesti un pic mai târziu.
Cei 8 GB de memorie internă vor fi probabil suficienţi pentru cei mai mulţi utilizatori, în special dacă nu copiezi filme şi muzică pe telefon, caz în care îţi recomandăm să apelezi la capacitatea superioară a unui card microSD.
Prin urmare, Lumia 630 oferă performanţe peste aşteptările generate de o platformă hardware de nivel mediu, iar acest lucru este vizibil şi în puţinele programe de tip benchmark disponibile în Store:
Camera foto este un alt segment la care Lumia 630 nu oferă cifre cu care să se laude: astfel, vorbim despre un senzor de 5 MP fără LED Flash, care înregistrează clipuri în format HD 720p. Lipsită de tehnologia PureView, camera se descurcă bine pentru acest segment de piaţă, întrucât fotografiile realizate au un nivel ridicat de detalii şi o reprezentare surprinzător de fidelă a culorilor. Cuvinte de laudă avem şi în cazul fotografiilor macro, care pot fi realizate de la o distanţă mai mică chiar şi decât în cazul mult mai pretenţiosului Nokia Lumia 930.
Clipurile video realizate la 720p sunt decente, cu culori bine reprezentate şi cu un contrast bun, însă nivelul de detalii nu este la fel de ridicat.
Telefonul mizează pe autonomia oferită de un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 1830 mAh, care îşi face treaba mai mult decât decent. Astfel, pe parcursul unei utilizări obişnuite, care a inclus 15-20 de minute de convorbiri, navigare pe internet 1-2 ore, câteva jocuri uşoare din Store şi o conexiune de internet activă în permanenţă, telefonul rezistă peste o zi de lucru, chiar şi în cazul în care ai nevoie de navigaţie prin Here Maps timp de 30 minute – o oră.
Cu alte cuvinte, în cele mai multe situaţii vei putea ajunge la o autonomie de o zi – o zi şi jumătate, poate chiar două zile dacă nu obişnuieşti să foloseşti intensiv conexiunea la internet, lucru cu care puţine smartphone-uri se pot lăuda.
Ce scârţâie
La fel ca în cazul oricărui produs, Nokia Lumia 630 are partea sa de mici probleme care pot afecta experienţa de zi cu zi, în funcţie de priorităţile fiecărui utilizator în parte.
De exemplu, nouă nu ne-a plăcut că telefonul are dimensiuni generoase chiar şi pentru un smartphone cu ecran de 4.5”, iar aceasta hibă are o explicaţie simplă: marginile sale sunt groase, iar zonele de deasupra şi de dedesubtul display-ului sunt şi mai groase.
Absenţa funcţiei de luminozitate automată a ecranului mi-a dat câteva bătăi de cap, mai ales că luminozitatea poate fi setată pe numai trei nivele: low, medium şi high. O paletă de opţiuni mai largă ar fi fost binevenită, întrucât mi s-a întâmplat frecvent să vreau o luminozitate între medium şi high, fără însă să pot jongla prin setări, aşa cum se întâmplă la cele mai multe smartphone-uri cu Android.
De asemenea, absenţa LED-ului Flash face ca utilitatea camerei foto pe timp de noapte să fie aproape minimă. Acest aspect poate fi important pentru cei pasionaţi inclusiv de fotografii nocturne, aşa că este bine să te gândeşti de două ori înainte de a face o achiziţie dacă faci parte din această categorie. La fel şi dacă vrei să foloseşti telefonul pentru convorbiri pe Skype, întrucât nu există camera foto frontală.
De asemenea, Windows Phone 8.1 este o versiune îmbunătăţită a lui WP 8, însă are în continuare eterna problema a numărului redus de aplicaţii disponibile. Acest lucru reprezintă un handicap major în comparaţie cu platforma Android şi nu credem că va fi remediat în viitorul apropiat.
La capitolul multimedia avem o singură obiecţie: telefonul nu a citit fişierele video în format MKV prin intermediul playerului default, iar în Store nu am găsit niciun player video care să suplinească această deficientă.
Nu în ultimul rând, calitatea sunetului generat de difuzorul amplasat pe spate este departe de a impresiona. La volum mic spre mediu audiţia este de calitate, însă sunetul devine distorsionat imediat ce creşti nivelul sunetului peste un anumit prag.
Căşti Coloud Boom
Împreună cu Nokia Lumia 630 am primit la test şi o pereche de căşti Coloud Boom realizate tot de producătorul finlandez. Vorbim despre căşti on-ear cu un design premium, materiale de calitate şi o construcţie solidă şi inteligentă.
De ce inteligentă? Pentru că aceste căşti au un sistem inedit prin care poţi prinde cea mai mare parte a cablului de 1.2 metri într-o “agrafă” de pe conectorul de 3.5 mm pe care îl conectezi la telefon. În plus, cureaua are o construcţie solidă şi permite o ajustare rapidă pe cap.
Pe lângă construcţia de calitate, am fost plăcut impresionaţi şi de calitatea sunetului. Practic, sunetul este clar şi “curat” indiferent de genul de muzică pe care îl asculţi, cu excepţia rock-ului şi a rap-ului, caz în care devine uşor distorsionat. De asemenea, sunetul este reprodus fidel chiar şi în cazul în care volumul este aproape de maxim.
La fel de importat dacă eşti în cameră cu alte persoane, izolarea fonică este foarte bună, atât pentru tine ca ascultător, cât şi pentru cei din jurul tău, care nu aud muzica pe care o asculţi.
Căştile au o frecvenţă de răspuns de 20 – 20 000 Hz şi o impedanţă de 32 Ohm.
Disponibilitatea pe piaţă este destul de redusă, însă poţi găsi căştile Coloud Boom la câteva magazine online mai puţin cunoscute pentru circa 110 lei. Având în vedere calitatea construcţiei şi performanţele pe care le oferă, preţul de comercializare este foarte bun, motiv pentru care recomandăm achiziţionarea căştilor atât pentru smartphone, cât şi pentru laptop sau PC.
Preţ Nokia Lumia 630 şi disponibilitate
Nokia Lumia 630 este disponibil în magazinele de comerţ electronic din România pentru 600 lei în varianta dual-SIM şi 670 lei în varianta single-SIM. În condiţiile în care specificaţiile tehnice sunt identice, nu ştim de ce versiunea cu un singur SIM este mai scumpă, însă în acest context noi recomandăm achiziţionarea variantei dual-SIM.
Aşa cum am fost obişnuiţi de Nokia, Lumia 630 este disponibil atât în culorile tradiţionale alb şi negru, cât şi în culori vii precum galben, portocaliu şi verde.
Concurenţa
Nokia este unul dintre puţinii producători care dezvoltă smartphone-uri cu Windows Phone, iar în segmentul de nivel mediu există un singur rival pe piaţa din România: Allview Impera S.
Acest telefon sub brand românesc are un ecran de 5” care vine cu avantajul rezoluţie HD, însă platforma hardware este mai slabă: Qualcomm Snapdragon 200 cu procesor quad-core de 1.2 GHz, grafică Adreno 302 şi 1 GB RAM. În plus, telefonul propus de Allview are şi un preţ mai ridicat decât Lumia 630, întrucât costă 750 lei.
În acest context, este foarte posibil că principalul rival pentru Lumia 630 să fie Nokia Lumia 530, un telefon cu ecran de 4” şi platforma hardware Qualcomm Snapdragon 200, dar care costă doar 400 lei.
Concluzii
Nokia Lumia 630 este un smartphone cu construcţie de calitate şi design elegant care reuşeşte să se achite bine de sarcini în aproape orice activitate uzuală.
Telefonul este o soluţie interesantă pentru cei care se gândesc la achiziţionarea unui smartphone ieftin cu Windows Phone, însă pentru asta trebuie să accepte compromisul rezoluţiei reduse a ecranului, a dimensiunilor destul de generoase şi a lipsei unui LED Flash pentru fotografii în condiţii de iluminare scăzută.
Pro
- design şi construcţie de calitate
- performanţe hardware bune
- autonomie ridicată
Contra
- camera foto nu are LED Flash
- difuzor modest
- rezoluţia scăzută a ecranului
Eugen L
17 octombrie 2014 la 19:27
Am luat unul si pana acum, 7 zile, pare ok. In general prefer produsele Nokia din motive mai mult sau mai putin explicabile logic. Am doar doua critici la acest model: nu am gasit reportofonul pe care-l aveam pe alte modele si prezentarea aleatoare de foto contacte importate din Facebook desi nu am cerut asa ceva (poate reusesc sa opresc aiureala respectiva cand ma mai obisnuiesc cu telef).
petreanu sorin
23 decembrie 2014 la 20:13
De multe ori nu intelegi aproape nimic cind vorbesti cu cineva cu telefonul la ureche..
Ce se poate face in aceasta privinta?
alin
10 ianuarie 2015 la 18:00
e bun da bateria lasa de dorit nu tine decat max o zi jumate
Daniel Popescu
11 ianuarie 2015 la 18:11
Este o autonomie decenta pentru un smartphone.
Loredana
10 mai 2015 la 17:42
Sunt multumita de el…doar ca bateria tine f Putin…o zi si un pic. Mai tot timpul sunt cu el in priza.
alin rus
2 iulie 2015 la 15:28
Foarte multumit tinand cont ca l-am cumpărat de nou la un pret foarte mic.se descurca merge bine doar ca aplicatiile sunt cam putine in Windows store