GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia Lumia 735 review – telefon performant, util şi pentru selfie-uri

Testat pe data de 28 octombrie 2014
Pe scurt: Nokia Lumia 735 este un smartphone de nivel mediu cu o construcţie şi un ecran de calitate dotat cu o platformă hardware suficient de puternică pentru aproape orice activitate. Vine la pachet cu conectivitate 4G şi un preţ atractiv.
Produs testat: Nokia Lumia 735   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1150 Lei

Nokia are în portofoliu cinci serii de smartphone-uri cu Windows Phone, care se adresează practic tuturor categoriilor de utilizatori, de la telefonul low-end Lumia 530 care beneficiază de un preţ scăzut şi până la smartphone-ul de top Lumia 930 adresat celor care vor cele mai bune performanţe.

Nokia Lumia 735 face astfel parte din segmentul de mijloc al portofoliului Nokia, însă este promovat şi drept un telefon ideal pentru selfie-uri.

Mai presus de toate, Lumia 735 s-a dovedit a fi un smartphone cu construcţie de calitate, capabil să îndeplinească cele mai multe cerinţe în privinţa aplicaţiilor şi serviciilor multimedia, totul la un preţ adecvat pentru o gamă variată de cumpărători.

Modelul testat de noi este identic cu Nokia Lumia 730, însă beneficiază în plus de conectivitate 3G/4G, fără să aibă şi varianta dual-SIM.

Nokia Lumia 735, un smartphone de nivel mediu

Nokia Lumia 735, un smartphone de nivel mediu

Ce este Nokia Lumia 735?

Nokia Lumia 735 este un smartphone de nivel mediu adresat utilizatorilor aflaţi în căutarea unui terminal cu Windows Phone care să beneficieze de o construcţie de calitate, performanţe bune şi un preţ adecvat.

Specificaţii tehnice Nokia Lumia 735

Înainte de a intra în detalii specifice despre Lumia 735, iată câteva caracteristici importante ale telefonului.

Nokia Lumia 735
EcranAMOLED, 4.7”, 1280×720 pixeli
ChipsetQualcomm Snapdragon 400
Procesorquad-core, 1.2 GHz
GraficaAdreno 305
Memoria RAM1 GB
Memorie interna4 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi
Camera foto6.7 MP, video 1080p
SoftwareWindows Phone 8.1
AcumulatorLi-Ion 2200 mAh
Dimensiuni134.7×68.5×8.9 mm
Greutate134 grame

Ce ne-a plăcut

Nokia Lumia 735 păstrează filosofia de design adoptată pentru modele de top. Telefonul are un design simplu şi elegant, care permite manevrarea sa cu uşurinţă. Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonalţ de 4.7”, însă rama din jurul acestuia este destul de pronunţată.

În buna tradiţie Nokia, butoanele de Power şi volum au fost amplasate pe laterală dreaptă, în timp ce capacul spate se detaşează pentru a putea avea acces la baterie. Realizat din plastic, capacul spate oferă o aderenţă bună şi nu atrage amprentele nici după o lungă perioadă de utilizare.

Pentru acest model, Nokia a optat pentru un ecran AMOLED cu diagonala de .4.7” care oferă o rezoluţie de 1280×720 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 312 pixeli per inch. Rezoluţia aleasă este mai mult decât adecvată pentru sistemul de operare Windows Phone şi pentru această dimensiune a ecranului, chiar şi atunci când citeşti texte lungi în browser.

În plus, calitatea ecranului este la înălţime: culorile afişate sunt un pic săturate, întrucât vorbim despre tehnologia AMOLED, însă sunt bine reprezentate şi au un contrast bun. De asemenea, unghiurile de vizualiare sunt excelente, astfel că există puţine lucruri care i se pot reproşa display-ului.

Ecranul lui 735 este de buna calitate

Ecranul lui 735 este de buna calitate

In interior există un chipset Qualcomm Snapdragon 400 dotat cu procesor quad-core Cortex A7 de 1.2 GHz, grafică Adreno 305 şi 1 GB RAM. Platforma hardware este considerată de nivel mediu pe telefoanele cu Android, însă pe Windows Phone se descurcă remarcabil.

Sistemul de operare este unul fluent, astfel că nu am întâmpinat niciun fel de lag-uri în homescreen sau la derularea listei de aplicaţii. Iar acest lucru continuă să fie valabil şi în cadrul aplicaţiilor pe care le-am testat, inclusiv într-un Here Maps destul de solicitant.

Şi pentru că tot a venit vorba despre software, merită să remarcăm că, încet dar sigur, numărul aplicaţiilor de calitate disponibile pe platforma Windows Phone continuă să crească. Mai este mult până când WP va ajunge la nivelul Android sau iOS, însă semnalele sunt pozitive.

Pe lângă aplicaţii, Nokia Lumia 735 rulează foarte bine şi în cadrul jocurilor. Multe dintre cele cunoscute nu beneficiază de toate facilităţile versiunilor de pe alte platforme, însă titluri precum Subway Surfers sau Asphalt 8: Airbone rulează fluent, fără întreruperi sau sacadări.

În jocuri, experienţa este cu atât mai plăcută cu cât sunetul emis de difuzor este unul de calitate. Chiar şi la un volum ridicat, sunetul este clar şi puternic, astfel că doar aproape de nivelul maxim încep să apară distorsiuni. Iar într-o astfel de situaţie este oricum mai bine să apelezi la o pereche de căşti pentru a nu-i deranja pe cei din jurul tău.

Lumia 735 este fluent in aproape orice fel de aplicatii

Lumia 735 este fluent in aproape orice fel de aplicatii

La capitolul multimedia, Nokia Lumia 735 se descurcă, în mare parte, mai mult decât decent. Muzica este redată fidel prin intermediul playerului audio dedicat, care oferă opţiuni de bază pentru volum şi derularea înainte şi înapoi. La rândul lor, clipurile video sunt utilizate prin intermediul aplicaţiei proprietare şi, cu o singură excepţie despre care vom vorbi un pic mai târziu, sunt de asemenea rulate în mod corespunzător.

Dacă îţi place să stochezi muzică şi jocuri pe telefon, s-ar putea să ai nevoie şi de un card microSD. Memoria internă de 8 GB este suficientă pentru marea masă a utilizatorilor care se rezuma la o serie de aplicaţii şi câteva jocuri, însă cei numai 3.4 GB disponibili pentru utilizatorul final s-ar putea dovedi insuficienţi pentru anumite persoane.

Iată şi câteva rezultate în programe de benchmark care evidenţiază platforma hardware a lui Lumia 735:

Conectarea la internet se face rapid prin Wi-Fi, al cărui semnal este puternic chiar şi la o distanţă destul de mare de router. Conexiunile de date sunt de asemenea rapide: dacă ai un serviciu 3G, vei putea face download cu până la 42 Mbps, în timp ce o conexiune 4G îţi va asigura viteze de până la 150 Mbps.

La prezentarea oficială a noului Lumia 735, Microsoft a insistat pe faptul că telefonul este unul potrivit pentru pasionaţii de selfie-uri, iar testele realizate cu camera foto ne-au convins de acest lucru. Există chiar şi o aplicaţie specială numită Lumia Selfie care beneficiază de o interfaţă simplificată pentru a realiza selfie-uri, însă aceasta nu este limitată la camera frontală, întrucât poate fi utilizată şi cu senzorul de pe spate.

Camera frontală are un senzor de 5 MP, motiv pentru care calitatea selfie-urilor este foarte bună, cu atât mai mult cu cât Lumia Selfie include şi o funcţie de retuşare a feţei persoanei din fotografie. Aceeaşi cameră frontală poate fi folosită şi pentru sesiuni de viceochat pe aplicaţii precum Skype şi suporta o rezoluţie de până la 1080p. Tocmai de aceea, telefonul poate fi privit nu numai ca un instrument de calitate pentru selfie-uri, ci şi ca dispozitiv pentru apeluri video cu o imagine mai clară.

În mod surprinzător, camera principală are un senzor de numai 6.7 MP cu autofocus şi LED Flash, însă calitatea pozelor este decentă pentru acest segment de preţ: culorile sunt destul de bine reprezentate, iar zgomotul relativ redus.

Interfaţa camerei foto este una interesantă şi intuitivă, similară cu cea întâlnită pe orice alt dispozitiv Lumia, şi permite modificarea a numeroşi parametri, însă rezultatele sunt bune chiar şi pe setările automate. În plus, în Store găseşti numeroase aplicaţii adiţionale pentru a beneficia de poze cu diverse efecte sau pentru a realiza panorame.

Nu în ultimul rând, telefonul poate înregistra clipuri video cu rezoluţie Full-HD, iar imaginea rezultată este clară inclusiv la schimbarea rapidă a direcţiei de filmare. Iată un exemplu:

Lumia 735 utilizează un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 2.200 mAh. Departe de a impresiona, acumulatorul este suficient de mare pentru a genera o autonomie obişnuită de o zi la utilizare normală, care include apeluri de voce, navigare pe internet, verificare de mail-uri, 15-20 de minute de jocuri şi diverse activităţi multimedia.

Un aspect important este că telefonul pierde foarte puţină energie atunci când este în stand-by, astfel că poate rezista cu uşurinţă mai mult de o zi dacă nu este folosit intensiv.

Valorile autonomiei sunt bune pentru acest segment de preţ, mai ales că aproape toate smartphone-urile, cu excepţia celor de mari dimensiuni care pot încorpora baterii de circa 3.000 mAh, trebuie reîncărcate practic zilnic.

Ce scârţâie

Având în vedere segmentul de preţ căruia i se adresează, există puţine lucruri care i se pot reproşa lui Lumia 735.

Unul dintre acestea nici nu are legătură cu telefonul în sine, ci cu sistemul de operare WP 8.1: cele trei taste touch amplasate sub ecran nu mai sunt acum vizibile permanent, ci doar după ce faci un gest de swipe de jos în sus. Acest lucru este destul de deranjant în aplicaţii şi necesită o perioadă de acomodare.

Ascunderea tastelor touch va produce confuzie chiar si pentru fanii WP

Ascunderea tastelor touch va produce confuzie chiar si pentru fanii WP

O altă absenţă este cea a butonului hardware pentru activarea camerei foto, fără aprinderea în prealabil a ecranului. Dacă fotografiezi intensiv în anumite momente, de exemplu în timpul unei excursii pe munte, vei descoperi că este mai dificil să porneşti camera foto. Eliminrea butonului este surprinzătoare mai ales că era unul dintre elementele care diferenţia Windows Phone de Android.

De asemenea, telefonul nu este capabil să redea filme în format MKV, indiferent că vorbim de formatul 720p sau 1080p, iar în Store nu am găsit nicio aplicaţie compatibilă.

Nu în ultimul rând, acumulatorul are nevoie de aproximativ trei ore pentru o încărcare completă, semnificativ mai mult decât în cazul smartphone-urilor obişnuite. Nu este un defect major, dar poate fi ceva deranjant când eşti tot timpul pe fugă.

Acumulatorul din interiorul carcasei se incarca greu

Acumulatorul din interiorul carcasei se incarca greu

Preţ Nokia Lumia 735 şi disponibilitate

Nokia Lumia 735 este deja disponibil în principalele magazine de comerţ electronic din România şi are un preţ de comercializare de 1.150 lei. Nu uita însă că acelaşi telefon, fără conectivitate 4G, dar cu funcţie dual-SIM, este disponibil şi sub numele Nokia Lumia 730, care costă 1.000 lei şi este, astfel, ceva mai accesibil.

De altfel, prin funcţiile pe care le oferă, Nokia Lumia 735 reprezintă o alegere mai mult decât inspirată pentru un smartphone cu Windows Phone. De fapt, din punct de vedere al raportului calitate-pret, este o alegere mai potrivită decât Nokia Lumia 830, care costă aproximativ 1.600 lei, dar care foloseşte aceeaşi platformă hardware şi aduce doar îmbunătăţiri minore la nivelul camerei foto şi a memoriei interne.

Lumia 735, un telefon cu un pret adecvat

Lumia 735, un telefon cu un pret adecvat

Concluzii

Prin noul Lumia 735, Nokia (sau mai bine spus Microsoft) a creat un smartphone atractiv cu Windows Phone capabil să ruleze aproape orice tip de conţinut. Cu o construcţie de calitate, un ecran bun şi o platformă suficient de puternică, telefonul iese în evidenţă şi prin calitatea fotografiilor realizate cu camera frontală şi obţine o valoare obişnuită a autonomiei.

Dacă adăugăm în acest cocktail şi un preţ decent de comercializare, putem trage concluzia că Lumia 735 este un smartphone cu un raport calitate/preţ foarte bun, adresat celor care vor un produs de nivel mediu.

Toate acestea sunt însă valabile dacă accepţi dezavantajele platformei Windows Phone, una care nu este încă suficient de matură pentru a oferi o gamă de aplicaţii diversificata, precum sistemele de operare Android şi iOS.

Utilizatorii care au pretenţii mai mari se pot orienta spre Nokia Lumia 930, în timp ce Nokia Lumia 530 este potrivit în special pentru cei care dispun de fonduri limitate.

Pro

  • design şi construcţie
  • calitatea ecranului
  • nivelul performanţelor

Contra

  • absenţa butonului dedicat pentru camera foto
  • mici lacune ale sistemului de operare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri