GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia Lumia 920 review – Smartphone puternic cu Windows Phone 8

Testat pe data de 11 aprilie 2013
Pe scurt: Nokia Lumia 920 este un smartphone bine construit, cu design elegant şi ecran de calitate, capabil să redea fluent aproape orice tip de conţinut multimedia. Windows Phone 8 se mişca bine pe telefon, însă suferă din cauza lipsei de aplicaţii.
Produs testat: Nokia Lumia 920   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2650 Lei

Nokia Lumia 920 este smartphone-ul de referinţă cu care producătorul finlandez încearcă să recâştige măcar o parte din gloria de altădată.

Lansat pe piaţa internaţională în toamna anului trecut, Nokia Lumia 920 a ajuns în sfârşit şi în România în prima parte a acestui an, într-un moment în care rivalii au prezentat deja Samsung Galaxy S4 şi HTC One.

În acest context, ce şanse are smartphone-ul de top din oferta Nokia să se impună pe piaţa din România? Dacă privim problema strict din punct de vedere al hardware-ului, Lumia 920 este unul dintre cele mai bine construite telefoane de pe piaţă, iar platforma hardware este de asemenea la înălţime, mai ales dacă luăm în calcul consumul scăzut de resurse solicitat de Windows Phone 8.

Însă tocmai acest Windows Phone 8 reprezintă un handicap major pentru telefon, întrucât sistemul de operare dezvoltat de Microsoft suferă din plin la capitolul aplicaţii şi mizează pe un concept complet diferit de iOS şi Android, lucru care ar putea îndepărta utilizatorii mai puţin experimentaţi.

Nokia Lumia 920, un telefon bine construit

Nokia Lumia 920, un telefon bine construit

Design şi construcţie

Nokia Lumia 920 este un telefon care îţi atrage atenţia încă de la scoaterea sa din cutie. Formatul unibody din policarbonat îi asigură un design special şi îi conferă impresia de soliditate şi rezistenţă în timp, elemente la care contribuie şi colţurile drepte.

Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonală de 4.5”, sub care au fost poziţionate cele trei taste capacitive (back, home şi search), însă marginile sunt foarte generoase, în special cele de deasupra şi dedesubtul display-ului, motiv pentru care telefonul are dimensiuni relativ mari, apropiate de cele ale unui Samsung Galaxy S III cu ecran de 4.8”.

Pe laterala dreaptă există butonul de volum, butonul de pornire amplasat central şi butonul special pentru activarea camerei foto, o opţiune standard pentru telefoanele cu Windows Phone pe care sperăm s-o vedem implementată pe cât mai multe smartphone-uri. În partea superioară există jack-ul de 3.5 mm pentru căşti şi slotul pentru cardul microSIM, în timp ce portul microUSB este poziţionat jos între cele două mici difuzoare. Nu există slot pentru carduri microSD, iar laterala stângă nu are niciun fel de buton sau conector.

Partea din spate este de asemenea simplă şi include doar camera foto şi un LED flash, ambele poziţionate mai jos decât în cazul celor mai multe telefoane. Prin prisma formatului unibody, nu ai acces la acumulatorul de 2000 mAh cu care este dotat telefonul.

Formatul unibody asigura un design special pentru telefonul Nokia

Formatul unibody asigura un design special pentru telefonul Nokia

Pe lângă dimensiunile generoase, mai există alte două mici probleme la acest capitol: telefonul are o grosime de 10.7 mm, mai mare decât a rivalilor săi din acest segment, iar acest lucru este vizibil cu ochiul liber. În plus, telefonul cântăreşte 185 de grame, cu aproximativ 50 de grame mai mult decât un Samsung Galaxy S4. Cel mai probabil, grosimea şi greutatea au fost influenţate de implementarea unui stabilizator optic de imagine, despre care vom vorbi la momentul potrivit în cadrul acestui review.

Totuşi, aceste lucruri nu afectează prea mult modul în care foloseşti telefonul, întrucât cel puţin în cazul meu este confortabil. Da, pare mai greu la început, dar după ce îl foloseşti câteva zile te obişnuieşti cu cele 185 de grame, mai ales că telefonul are o priză bună în mâna şi nu alunecă.

Chiar dacă aparent acest lucru este destul de dificil, am reuşit să folosesc telefonul cu o singură mână o bună perioadă de timp, asta şi pentru că Windows Phone nu are un sistem propriu-zis de notificări care să necesite un swipe de sus în jos (mai multe despre asta în capitolul dedicat). În schimb, greutatea mai mare îşi spune cuvântul atunci când porţi telefonul în buzunarul pantalonilor, devenind uşor inconfortabil să-l transporţi în acest mod, în special dacă nu ai nimic în buzunarul din cealaltă parte.

Aşa cum ţi-ai dat deja seama, telefonul pe care l-am avut noi în teste este alb, dar există şi variantele clasice pe negru şi gri, pe lângă extravagantele versiuni pe roşu şi galben.

Nokia Lumia 920 este usor de tinut in mana, in ciuda greutatii si a grosimii

Nokia Lumia 920 este usor de tinut in mana, in ciuda greutatii si a grosimii

Ecran

Unul dintre avantajele menţionate de Nokia în promovarea modelului Lumia 920 a fost ecranul PureMotionHD+ ClearBlack cu diagonala de 4.5”. Vorbim despre o versiune proprietară a tehnologiei IPS, astfel că nu este o surpriză că ecranul este unul de calitate: culorile sunt naturale şi bine reprezentate, iar nivelul contrastului este de asemenea bun.

Unghiurile de vizualizare sunt un alt avantaj, în timp ce luminozitatea este puternică, element care face ca telefonul să poată fi utilizat cu uşurinţă şi pe timp de zi, la lumina naturală a soarelui.

De altfel, una dintre puţinele critici pe care le putem aduce ecranului este reprezentarea negrului, care prin prisma tehnologiei utilizate nu este chiar atât de profund ca în cazul display-urilor de tip AMOLED.

Ecranul are o rezoluţie de 768×1280 pixeli care, la o diagonală de 4.5”, este corespunzătoare unei densităţi de 332 de pixeli per inch. Poate eşti tentat să spui că telefoanele de top ale acestui an au rezoluţie Full HD 1080×1920 pixeli şi adevărul este că nu te pot contrazice, însă rezoluţia HD oferită de Nokia Lumia 920 este mai mult decât suficientă. Practic, în niciun moment nu am avut senzaţia că rezoluţia nu este suficientă, indiferent că a fost vorba despre lizibilitatea unui text sau de experienţa vizionarii unui film Full HD.

Un alt avantaj este posibilitatea de a utiliza ecranul cu mănuşi din material textil. Chiar dacă uneori răspunde mai greu la comenzi într-o astfel de situaţie, este bine de ştiut că poţi folosi telefonul fără să-ţi scoţi mănuşile dacă afară este foarte frig.

Nokia Lumia 920 are un ecran de buna calitate

Nokia Lumia 920 are un ecran de buna calitate

Hardware şi performanţe

Nokia Lumia 920 mizează pe o platformă hardware cu chipset Qualcomm Snapdragon MSM8960 cu procesor dual-core Krait de 1.5 GHz, grafică Adreno 225, 1 GB RAM şi 32 GB pentru stocarea datelor.

La prima vedere, specificaţiile tehnice par să fie cele ale unui smartphone de nivel mediu, mai ales într-o lume în care cuvintele de ordine sunt quad-core, însă sistemul de operare Windows Phone 8 are nevoie de mai puţine resurse decât un smartphone cu Android pentru a rula bine, prin prisma optimizării mai bune.

M-am convins de acest lucru în utilizarea de zi cu zi a telefonului finlandez. Smartphone-ul nu s-a blocat practic deloc pe parcursul testelor, indiferent că a fost vorba de citirea şi editarea unui document de tip Office, de navigarea pe internet cu browserul preinstalat Internet Explorer, de verificarea ultimelor mail-uri primite, de vizionarea unui clip video pe YouTube sau de urmărirea unui film MKV în format Full HD. Legat de ultima parte am remarcat însă că unele filme MKV nu sunt citite de playerul preinstalat.

Nokia Lumia 920 este foarte bun si pentru browsing, si pentru multimedia

Nokia Lumia 920 este foarte bun si pentru browsing, si pentru multimedia

De fapt, totul pare că se mişcă foarte rapid pe telefon: paginile se încarcă surprinzător de rapid în Internet Explorer, dar totuşi nu există multe setări şi opţiuni, precum în Chrome sau Dolphin, documentele office se deschid uşor, chiar dacă unele fişiere Excel nu pot fi editate din motive pe care nu le-am desluşit, iar filmele se încarcă de asemenea imediat. Acelaşi lucru şi despre Nokia Maps, care funcţionează ireproşabil şi are inclusiv sugestii de călătorie cu transportul in comun pentru Bucureşti.

Terminalul dispune de conectivitate Wi-Fi, 3G, 4G, NFC şi bluetooth 3.1. Conectarea la reţelele wireless este rapidă, la fel ca şi în cazul conexiunii 3G a operatorilor de telefonie. În plus, telefonul te anunţă imediat când detectează o reţea Wi-Fi în zonă care te afli, iar conectarea la aceasta se face printr-un simplu ţap, dacă nu necesită introducerea unei parole.

Nokia Maps include si sugestii pentru transportul in comun din Bucuresti

Nokia Maps include si sugestii pentru transportul in comun din Bucuresti

Windows Phone 8

Mai presus de design sau specificaţii tehnice, ceea ce diferenţiază Nokia Lumia 920 de celelalte smartphone-uri de top este sistemul de operare complet diferit de Android şi iOS.

Microsoft a încercat şi chiar a reuşit să vină cu ceva nou pe acest segment, iar Windows Phone mizează pe aşa-numitele “live tiles” în locul banalelor iconiţe, de fapt nişte shortcut-uri pentru aplicaţii şi jocuri. Această prezentare este inedită şi interesantă, dar suferă de câteva lipsuri: aranjarea tile-urilor nu este atât de rapidă sau intuitivă precum în cazul iconiţelor din Android sau iOS, iar lista completă de aplicaţii este disponibilă printr-un swipe de la dreapta la stânga, aranjate în ordine alfabetică. Dacă utilizezi multe aplicaţii va trebui să faci mult scroll, lucru care poate deveni rapid deranjant.

Windows Phone are un concept complet diferit de Android si iOS

Windows Phone are un concept complet diferit de Android si iOS

Pentru un utilizator avansat, lipsa unui centru de notificări este cât se poate de deranjantă. Da, poţi vedea notificări pentru aplicaţiile pentru care există live-tiles pe ecranul principal şi da, în momentul în care primeşti un mail eşti informat de acest lucru prin mesaj care apare în partea din stânga-sus a ecranului timp de câteva secunde, dar nu există un centru unificat. Asta înseamnă că, dacă accesezi telefonul după un anumit interval de timp, nu vei şti sigur dacă ai primit mail-uri noi sau alt tip de noutăţi decât dacă faci scroll prin live tiles.

Totuşi, Windows Phone suferă cel mai mult la capitolul aplicaţii disponibile în Windows Store. Da, Microsoft se lauda cu peste 130.000 de aplicaţii, dar nu contează atât de mult numărul, cât mai ales calitatea acestora.

În mare parte vei fi nevoit să te mulţumeşti cu aplicaţii preinstalate pe telefon şi realizate fie de Nokia, fie de Microsoft, iar aici pot menţiona Microsoft Office sau Skydrive. Vrei să foloseşti o altă suită office sau un alt reader PDF în afară de cel dezvoltat de Microsoft care nu abundă în opţiuni? Din păcate, nu prea ai de unde alege. Nu există aplicaţii oficiale de Dropbox, astfel că eşti practic nevoit să foloseşti Skydrive, iar de instalarea unui alt browser nu prea poate fi vorba (dar măcar aici IE îşi face treaba foarte bine).

Cu Microsoft Office poti vizualiza si edita fisierele Office direct pe telefon

Cu Microsoft Office poti vizualiza si edita fisierele Office direct pe telefon

Nu contest, multe dintre aplicaţiile preinstalate pe Windows Phone îşi fac treaba foarte bine, dar pentru un utilizator obişnuit cu Android sau iOS este frustrant să nu aibă posibilitatea de a alege o altă aplicaţie. Din păcate, asistăm la un cerc vicios: atât timp cât cota de piaţă a lui Windows Phone rămâne la 3-4%, dezvoltatorii nu prea au motive să-şi îndrepte atenţia spre această platformă.

Iar acest lucru se aplică şi jocurilor, care în cea mai mare parte sunt relativ simplisite, iar cele cu adevărat bune sunt portate după mult timp pe această platformă. De exemplu, Gameloft, unul dintre cei mai activi producători de jocuri pentru Android, are în portofoliu doar 8 jocuri, iar cele mai cunoscute sunt Asphalt 5 HD, Assassin’s Creed – Altair’s Chronicles HD sau Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction.

Camera foto

Nokia Lumia 920 utilizează un senzor de 8.7 MP de 1/3” dotat cu LED Flash şi stabilizator optic de imagine, ultima opţiune fiind regăsită la concurenţă doar pe noul HTC One. Datorită acestuia, Nokia a promovat camera foto de pe Lumia 920 ca fiind de tip PureView, chiar dacă nu are acel senzor uriaş de 41 MP.

Camera poate realiza fotografii în format 4:3 la rezoluţie 3264×2448 pixeli şi 16:9 la rezoluţie 3552×2000 pixeli, meniul este simplu de înţeles şi utilizat, iar aplicaţia dedicată pentru cameră îţi oferă posibilitatea de a modifica valorile ISO, balansul de alb sau gradul de expunere.

Din păcate, performanţele camerei foto au fost sub aşteptări la realizarea fotografiilor pe timp de zi, în primul rând din cauza culorilor suprasaturate. În plus, în unele poze, nivelul de detaliu diferă de la o zonă la alta a fotografiilor.

Fotografii realizate cu Nokia Lumia 920, redimensionate la 1000 pixeli

Fotografii realizate cu Nokia Lumia 920, redimensionate la 1000 pixeli

În schimb, am fost surprins de calitatea fotografiilor realizate pe timp de noapte. În special după activarea opţiunii Night Mode, pozele au un nivel bun de luminozitate şi foarte puţin zgomot. Dacă faci fotografii cu obiecte în mişcare, îţi recomandăm totuşi opţiunea Auto, întrucât Night Mode face ca durata de realizare a pozei să fie mai mare.

Fotografii realizate pe timp de noapte cu Nokia Lumia 920

Fotografii realizate pe timp de noapte cu Nokia Lumia 920

Nokia a preinstalat şi câteva plug-in-uri pentru camera foto botezate Lenses, care aduc un plus de valore. Smart Shoot îţi permite să realizezi patru fotografii în rafală, să o selectezi pe cea care îţi place mai mult şi chiar să o editezi (de exemplu, poţi elimina o persoană care şi-a făcut brusc apariţia în poză). Plug-in-ul Panorama realizează fotografii panoramice, însă numai de la stânga la dreapta, lucru ce poate deveni uşor deranjant în anumite scene.

Fotografie realizata cu functia Panorama a lui Nokia Lumia 920

Fotografie realizata cu functia Panorama a lui Nokia Lumia 920

Cel mai interesant plug-in este însă Cinemagraph, care obţine o imagine animată în format GIF din mai multe poze realizate succesiv în care un singur obiect este în mişcare. Totuşi, nu am reuşit să înţeleg de ce aş face o animaţie Cinemagraph în locul unui scurt clip video mai expresiv.

Iată cum arată o animaţie Cinemagraph realizată cu Nokia Lumia 920 si redimensionată de la 800×448 pixeli la 350×196 pixeli:

nokia-lumia-920-cinemagraph

Camera foto este capabilă să înregistreze clipuri video în format Full HD 1920×1080 pixeli sau HD 1280×720 pixeli, însă şi acestea suferă de o suprasaturare a culorilor, la fel ca şi fotografiile. Meniul este de asemenea uşor de utilizat şi include funcţii utile, iar stabilizatorul optic de imagine îşi face bine treaba, aşa cum poţi observa din clipul de mai jos:

Autonomie

Nokia Lumia 920 utilizează un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 2.000 mAh care nu este accesibil utilizatorului. Acesta oferă o autonomie decentă pentru un smartphone, astfel că vei putea folosi telefonul o zi, poate o zi şi jumătate, în condiţii normale de utilizare. Totuşi, în cazul în care foloseşti intensiv anumite funcţii, cum ar fi camera foto, este foarte posibil să fii nevoit să încarci telefonul seara.

Nokia a implementat şi un modul de economisire a energiei botezat Battery Saver, care după ce este activat pune în stand-by aplicaţiile care necesită conexiune la internet, anulând astfel descărcarea unor noi mail-uri sau sincronizarea datelor. Opţiunea ar putea fi utilă pe timp de noapte, însă în practică nu am observat o creştere vizibilă a autonomiei cu acest modul activat.

Nokia Lumia 920 ofera o autonomie decenta pentru un smartphone

Nokia Lumia 920 ofera o autonomie decenta pentru un smartphone

Preţuri şi disponibilitate

Nokia Lumia 920 a ajuns de curând şi în magazinele din România şi poate fi cumpărat fără contract pentru 2.649 RON. În limitatul ecosistem de smartphone-uri Windows Phone, principalul rival este HTC 8X, care este prezent pe piaţă de câteva luni, are ecran Super LCD2 de 4.3” cu rezoluţie 720×1280 pixeli şi o platformă hardware identică cu cea a lui Lumia 920, însă vine cu un preţ semnificativ mai mic: 1.949 RON.

În plus, preţul solicitat de Nokia este foarte asemănător cu cel anticipat pentru noile smartphone-uri cu Android lansate în cursul lunii aprilie de HTC şi Samsung, întrucât HTC One şi Samsung Galaxy S4 vor costa în România aproximativ 2.600 RON fără contract (la ora redactării acestui review, ambele sunt disponibile la precomandă pentru 2.999 RON).

Prin urmare, Nokia Lumia 920 presupune costuri mai mari comparativ cu alte telefoane de top cu Windows Phone şi are un preţ asemănător cu noile smartphone-uri cu Android care oferă ecrane Full HD şi platforme hardware mai noi şi mai puternice.

Nokia Lumia 920 este un telefon performant cu Windows Phone

Nokia Lumia 920 este un telefon performant cu Windows Phone

Concluzii

Nokia Lumia 920 este unul dintre cel mai bine construite smartphone-uri din gama producătorului finlandez. Designul unibody face telefonul atractiv vizual şi uşor de manevrat în ciuda grosimii şi greutăţii destul de mari, iar calitatea construcţiei este foarte bună.

Ecranul este de asemenea unul de calitate, iar platforma hardware este mai mult decât decentă pentru un smartphone care rulează sistemul de operare realizat de Microsoft.

În plus, telefonul impresionează şi în utilizarea de zi cu zi atunci când vine vorba despre aplicaţiile preinstalate pe telefon, atât în privinţa clientului de mail, cât şi a activităţilor multimedia.

Cu toate acestea, Windows Phone 8 reprezintă un mare obstacol în recomandarea de achiziţie a telefonului, întrucât numeroase aplicaţii celebre pe Android sau iOS nu au versiuni şi pentru acest sistem de operare. Poate că cei care fac prima oară cunoştinţă cu un smartphone nu vor resimţi acest lucru, dar este greu să convingi un utilizator avansat de Android şi iOS să treacă pe platforma WP8 în acest stadiu (încă incipient) de dezvoltare.

Nu în ultimul rând, preţul solicitat de Nokia este unul destul de mare, atât în comparaţie cu rivalii cu WP8, cât şi comparativ cu telefoanele cu Android, care prin prisma sistemului de operare oferă funcţionalităţi extinse.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri