Nokia Lumia 930 review – smartphone de top pentru fanii Windows Phone
Telefoanele Nokia s-au remarcat întotdeauna prin designul elegant şi construcţia de calitate, iar acest lucru a rămas valabil chiar şi după adoptarea sistemului de operare Windows Phone.
Alături de camera foto, acestea erau însă printre puţinele avantaje ale smartphone-urilor Nokia, întrucât o platformă software modestă în privinţa numărului şi calităţii aplicaţii a generat o problemă majoră în câştigarea de popularitate.
Această deficienţă este valabilă şi în cazul noului Nokia Lumia 930, însă producătorul finlandez, trecut între timp în tabăra Microsoft, a remediat măcar unul dintre altele dezavantaje prin adoptarea unei platforme hardware puternice şi a unui ecran FullHD, iar acest lucru a fost posibil tocmai datorită compatibilităţii unor astfel de specificaţii cu Windows Phone 8.1.
Prin urmare, existau toate premisele ca Nokia Lumia 930 să fie un reprezentant de seamă al telefoanelor cu Windows Phone.
Ce este Nokia Lumia 930
Nokia Lumia 930 este un smartphone cu platformă hardware de top şi sistem de operare Windows Phone 8.1, adresat utilizatorilor care pun accent pe design şi construcţie şi care vor să evadeze din universul dominat de Android şi iPhone.
Specificaţii tehnice Nokia Lumia 930
Nokia Lumia 930 | |
Ecran | AMOLED, 5.0”, FullHD |
Chipset | Qualcomm Snapdragon 800 |
Procesor | quad-core Krait 400, 2.2 GHz |
Grafica | Adreno 330 |
Memoria RAM | 2 GB |
Memorie interna | 32 GB |
Conectivitate | 3G, 4G, Wi-Fi ac |
Camera foto | PureView, 20 MP, video FullHD |
Software | Windows Phone 8.1 |
Acumulator | Li-Ion 2420 mAh |
Dimensiuni | 137x71x9.8 mm |
Greutate | 167 grame |
Ce ne-a plăcut
Pentru noul Lumia 930, Nokia a apelat la o uşoară restilizare comparativ cu 920, astfel că smartphone-ul are acum margini mai colţuroase, ceea ce contribuie la un aspect mai elegant. Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonală de 5” acoperit cu sticlă Gorilla Glass 3, iar marginile sale sunt uşor înclinate, astfel că asigură o senzaţie plăcută la atingere în aceste zone.
Marginile telefonului sunt plate şi sunt realizate din aluminiu, în timp ce carcasa spate este confecţionată din policarbonat şi nu poate fi detaşată de restul aparatului. Acest lucru asigură un design curat, însă în acelaşi timp te privează de posibilitatea de a schimba acumulatorul.
Butoanele de volum, cel de Power şi cel care declanşează camera foto sunt bine integrate pe marginea dreapta, în timp ce portul microUSB este poziţionat jos, iar jack-ul de 3.5 mm pentru căşti şi slotul pentru cartele nano-SIM în partea de sus.
Telefonul oferă o aderenţă bună în mâini şi personal dimensiunile sale mi se par adecvate pentru un telefon de 5”, însă acest aspect este unul subiectiv, mai ales că mulţi utilizatori evită terminalele cu diagonală atât de mari. Teoretic, greutatea de 167 de grame este destul de mare pentru smartphone, însă în utilizarea de zi cu zi nu am simţit acest lucru în mod negativ, chiar dacă în mod obişnuit utilizez un telefon mai uşor.
Lumia 930 mizează pe un ecran AMOLED cu diagonala de 5” şi rezoluţie FullHD 1920×1080 pixeli, ceea ce asigură o densitate de 441 pixeli per inch, mai mult decât suficientă pentru utilizatori. În plus, pe lângă densitatea bună a pixelilor, tehnologia AMOLED permite afişarea unui contrast excelent şi oferă unghiuri foarte bune de vizualizare.
Personal apreciez saturaţia uşor mai ridicată a AMOLED-ului, însă dacă vrei să ai parte de culori mai naturale poţi apela cu încredere la meniul de setări pentru temperatura de culoare sau saturaţie. Nu în ultimul rând, luminozitatea ecranului este de asemenea ridicată, iar acest lucru se traduce printr-o bună vizibilitate a display-ului în lumina soarelui.
Platforma hardware este de asemenea la înălţime, întrucât Nokia a adoptat rapidul chipset Qualcomm Snapdragon 800 dotat cu procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.2 GHz, grafică Adreno 330 şi 2 GB RAM.
Chiar dacă nu este cel mai recent chipset Qualcomm de top, acesta se împacă foarte bine cu platforma Windows Phone şi este unul dintre puţinele telefoane pe care le-am testat care nu s-au blocat deloc pe parcursul utilizării.
Astfel, paginile se încarcă rapid în Internet Explorer (a cărui interfaţă necesită o scurtă perioadă de acomodare pentru cei nefamiliarizaţi cu WP), aplicaţiile se deschid într-un interval scurt de timp şi funcţionează fluent, inclusiv în cazul celor care necesita resurse mai complexe, cum ar fi Here Maps sau Facebook.
La fel de uşor decurg lucrurile şi în aplicaţii multimedia cum ar fi vizionarea unui clip pe Youtube sau ascultarea unui playlist de muzică. Am mai remarcat şi bună compatibilitate a playerului video preinstalat cu o varietate de formate, inclusiv cu fişiere MKV.
Am încercat să evidenţiez aceste performanţe şi în cadrul unor programe de tip benchmark, însă aplicaţia GFXBench 3.0 s-a blocat după câteva minute de rulare, iar AnTuTu nu oferă încă rezultate concludente care să poate fi comparate direct cu performanţele telefoanelor cu Android. Totuşi, ca idee, Lumia 930 a obţinut 25.662 puncte în AnTuTu.
M-am conectat cu uşurinţă la internet prin Wi-Fi, care beneficiază inclusiv de funcţie Wi-Fi Sense pentru o conectare mai rapidă la conexiunile publice, în timp ce conexiunile mobile de date se pot realiza la viteze 3G sau 4G, în funcţie de ofertele operatorilor.
Nokia a optat pentru un acumulator Li-Ion de 2420 mAh pentru Lumia 930, unul relativ mic din punct de vedere al capacităţii, având în vedere grosimea destul de generoasă a terminalului.
Acest lucru se observă şi în utilizarea obişnuită, întrucât autonomia este de cel mult o zi dacă butonezi frecvent telefonul, te joci ocazional şi ai Wi-Fi-ul activ undeva la 8-10 ore. Prin urmare, vorbim despre performanţe medii din partea acumulatorului, în nota în care suntem obişnuiţi, cu câteva excepţii concrete, la aproape orice smartphone modern. Păcat însă că Nokia nu a profitat de situaţie pentru a implementa un acumulator mai puternic care ar fi oferit o autonomie mai bună.
Noi am primit telefonul la test împreună cu un încărcător portabil care ne-a impresionat prin dimensiunile şi greutatea redusă, dar şi prin principiul simplu de funcţionare. Practic, după încărcarea acumulatorului de 1720 mAh la priză, iei cu tine o simplă “cutiuţă” de 65 de grame din care tragi un cablu microUSB pe care, la nevoie, îl conectezi imediat la telefon.
Prin prisma capacităţii reduse, acumulatorul portabil a încărcat Lumia 930 până la 45% din autonomie, iar timpul de încărcare a fost de aproape 2 ore. Prin urmare, dacă vrei un astfel de încărcător portabil pentru Lumia 930, îl recomandăm cu încredere, însă caută o versiune cu capacitate mai mare.
Ce scârţâie
Din păcate, sistemul de operare Windows Phone rămâne în continuare principalul dezavantaj al gamei Lumia. Oricât de mult îmi place fluenţa aplicaţiilor şi uşurinţa de a naviga prin meniuri, numărul relativ scăzut de aplicaţii şi calitatea îndoielnică a multora dintre ele reprezintă două bariere importante în adoptarea platformei.
Lucrurile au început să se îmbunătăţească, în ideea că Microsoft a eliminat numeroase aplicaţii false, iar cele realizate chiar de proprietarul respectivului serviciu apar în Store cu indicativul “Owned”. În plus, există centru de notificări şi au început să apară şi alte aplicaţii interesante (Bloomberg sau Goal), dar noutăţile sunt prea firave pentru a face cu adevărat diferenţa.
Un exemplu elocvent este cel al aplicaţiilor populare din Store:
Pentru mine, absenţa serviciilor Google rămâne în continuare o problemă majoră. Nu pentru Chrome, cât mai ales pentru Gmail şi Calendar, aplicaţii pe care le utilizez frecvent. Sigur, mailurile din Gmail şi evenimentele din Google Calendar pot fi sincronizate cu aplicaţiile proprietare de Mail şi Calendar din Windows Phone, însă acestea nu beneficiază de opţiuni avansate.
O altă problemă la nivelul WP-ului este că setările aplicaţiilor pot fi accesate doar din meniul general de setări, nu şi direct din aplicaţie, ceea ce este contra-productiv, în acest caz cuplarea tuturor setărilor de aplicaţii în acelaşi loc nefiind prea benefică. Şi pentru că tot a venit vorba despre setări, acest meniu de opţiuni este foarte vast şi implică un scroll îndelungat până la găsirea setărilor pe care vrem să le personalizăm.
Dacă la acest gen de probleme ne aşteptam (WP 8.1 este de ceva timp pe piaţă), o surpriză mai puţin plăcută am avut din partea camerei foto. În teorie, lucrurile sună bine, întrucât vorbim despre un senzor PureView de dimensiuni ½.5” de 20 MP capabil să realizeze fotografii de 5 MP prin oversampling sau de dimensiuni originale de 19 MP pentru formatul 4:3, conform principiului întâlnit şi la Nokia Lumia 1020 şi Nokia Lumia 920.
Calitatea pozelor este decentă, însă nu se ridică la înălţimea aşteptărilor pentru un smartphone de top precum Lumia 930, în primul rând din cauza unor probleme cu setările automate pentru balansul de alb şi expunere. Astfel, în multe situaţii, fotografiile par mai întunecate decât mediul în care au fost realizate chiar şi în condiţii de cer senin.
Problema poate fi remediată prin folosirea constantă a setărilor manuale, iar la acest capitol aplicaţia Nokia Camera abundă în opţiuni pentru balansul de alb, expunere sau ISO. Pe de altă parte, cei mai mulţi utilizatori vor să aibă parte de fotografii de calitate pe setările automate şi nu au răbdare să caute opţiunile potrivite prin meniuri.
Nici pe timp de noapte rezultatele nu sunt strălucite, mai ales că Lumia 930 foloseşte o diafragmă F/2.4 în locul deschiderii F/2.0 de pe Lumia 920.
Chiar dacă oferă posibilitatea de a stoca şi fotografii la 19 MP, acestea sunt foarte greu accesibile. Ele nu pot fi văzute pe telefon şi nu sunt nici măcar incluse în pachetul de upload automat pe OneDrive, aşa cum se întâmplă cu versiunile de 5 MP. Practic, eşti obligat să conectezi telefonul la PC sau laptop prin cablu USB pentru a putea transfera şi accesa pozele de 19 MP.
Iată câteva fotografii realizate cu camera lui Nokia Lumia 930. Aici sunt incluse versiunile de 5 MP care nu au fost modificate, ci doar redimensionate la 1000 pixeli.
Camera este capabilă să înregistreze clipuri video în format FullHD cu 30 de cadre pe secundă, iar filmele ies în evidenţă prin calitatea foarte bună a sunetului, ca urmare a celor patru microfoane de care dispune telefonul.
Preţ Nokia Lumia 930 şi disponibilitate
Nokia Lumia 930 este deja disponibil pe piaţa din România, iar preţul de comercializare este de 2.200 lei, indiferent de culoarea carcasei spate: negru, alb, verde sau portocaliu.
Concurenţa
În ultima perioadă, Nokia a fost singurul producător care a lansat pe piaţa smartphone-uri cu Windows Phone, motiv pentru care concurenţa este practic inexistentă.
Totuşi, în următoare perioadă este aşteptat pe piaţă şi HTC One M8 for Windows, care momentan este disponibil doar în Statele Unite. Acesta va împrumuta toate specificaţiile lui HTC One M8 şi are astfel potenţialul de a reprezenta o ameninţare la adresa lui Nokia Lumia 930, însă tranşarea victoriei va ţine mult şi de preţul pe care îl va solicita producătorul taiwanez.
Pe de altă parte, nu putem evita subiectul Android. Utilizatorii care îşi doresc un smartphone de top au de obicei pretenţii mai mari în privinţa aplicaţiilor, iar Windows Phone nu este în acest moment o platformă potrivită pentru o bună parte dintre ei. În plus, hărţile Here Maps, unul dintre punctele forte ale telefoanelor Nokia cu WP, vor fi disponibile în viitorul apropiat şi pe telefoanele cu Android.
Concluzii
Nokia Lumia 930 a devenit unul dintre smartphone-urile de top ale platformei Windows Phone şi, aşa cum suntem obişnuiţi, impresionează prin calitatea designului şi a construcţiei.
Ecranul este de asemenea la înălţime, iar sistemul de operare se mişcă fluent, inclusiv când vine vorba despre jocuri sau filme, acestea din urmă fiind compatibile cu playerul integrat aproape indiferent de format.
Din păcate, Windows Phone este departe de a fi o platformă software adecvată pentru un smartphone de top, în special prin prisma lipsei unor aplicaţii importante disponibile pe Android sau iOS, iar acest lucru penalizează nepermis de mult experienţa de lucru.
În plus, camera foto s-a comportat sub aşteptările noastre, setările automate fiind insuficiente pentru a capta cele mai bune fotografii.
Pro
- design şi construcţie de calitate
- ecran excelent
- performanţe hardware foarte bune
Contra
- sistemul de operare are încă multiple neajunsuri
- camera foto nu oferă rezultatele aşteptate atunci când se folosesc setările automate
VasileR
9 aprilie 2015 la 15:59
Cand spui ”sistemul de operare are încă multiple neajunsuri” trebuie sa enumerezi macar vreo cateva dintre ele, altfel cineva ar putea crede ca arunci cuvinte fara acoperire.
udrea george ionut
22 august 2015 la 21:38
nu vreau sa fiu carcotasi dar detin accest telefon de vreo 4 zile si nu imi pare rau ca am achizitionat wp pentru ca este mai destept decat android care mi a mancat zilele chiar si cu note3 care asteptam la aplicati sau gheiming de ma saturam nu faceam sa scot fum din ele dar nici sa stai sa gandeasca atat la 3 gb de ram si aplicatia camera sa nu te lase sa faci setarile cu vrei tu totul automat
chiar si s5 acelasi lucru si multe alte telefoane .camera de pe wp lumia 930 este una buna si celelalte lumi setarii multe manuale nu automate cala android asta este arta pura daca vrei sa faci o poza de calitate si inca ceva se pot vedea si cele raw dca instalezi o ap sa le vezi ca daia ai marchet sa cauti .salut si numai bine
udrea george ionut
22 august 2015 la 21:47
nu vreau sa fiu carcotasi nu prea sti nimic de wp si pun pariu ca daca iti dau un dls pe mana te incurci asta face si camera de la wp in general la toate lumile si mai ales nokia totul manual asta este arta pura nu ca samsung care a scos fum din mine nu eu din ele si ma refer la toate gamele de samsung si soni si tot ce apartine de android detin de 4 zile wp si chiar un lumia 925 si 930 si sunt foarte multumit si cum zicitu pe ttimp de noapte ca nu fac bine cred ca nu sti ce poate face pe timp de noapte in fine nu vreau sa par carcotasi da nu prea sti sa faci review
Oarga Alina
27 septembrie 2015 la 20:08
Telefoanele Nokia Lumia 530 sunt cele mai prost fabricate telefoane ,am acest telefon de 8 luni si deja nu mai fuctioneaza
Alin
10 aprilie 2016 la 14:52
Lumia 930 a primit windows 10. Nu l-am testat, dar banuiesc ca a primit imbunatatiri considerabile.