Nokia N9 – Primul smartphone Nokia cu MeeGo
Nokia a intrat în ultima perioadă într-un con de umbră pe segmentul smartphone-urilor după decizia de a renunţa la Symbian în favoarea lui Windows Phone 7, însă luna iunie marchează o ofensivă puternică prin intermediul noului N9.
Lansat în cadrul evenimentului Nokia Communications 2011 ce a avut loc în Singapore, N9 reprezintă o neaşteptată gură de oxigen pentru gigantul finlandez, întrucât vorbim despre primul smartphone cu sistem de operare MeeGo şi primul telefon care nu are nicio tastă pe partea frontală.
Totuşi, înainte de a intra în amănunte, să aruncăm o privire sumară asupra principalelor caracteristici tehnice:
- display touchscreen AMOLED cu diagonala de 3.9” şi rezoluţie 480 x 854 pixeli
- procesor Cortex A8 cu frecvenţa de 1 GHz, grafică PowerVR SGX530 şi 1 GB memorie RAM
- memorie internă 16 GB sau 64 GB plus slot pentru carduri microSD de maxim 32 GB
- conectivitate: 3G (HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.7 Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, GPRS, EDGE, bluetooth 2.1, microUSB, NFC, HDMI
- GPS cu sistem A-GPS şi Ovi Maps
- sistem de operare MeeGo 1.2 Harmattan
- acumulator Li-Ion cu capacitatea de 1450 mAh
- dimeniuni: 116.5 x 61.2 x 12.1 mm; masă: 135 grame
Construcţie şi design
Nokia N9 este construit dintr-o ‘singura bucată’ de policarbonat, ceea ce îi conferă un design inedit şi atrăgător. Telefonul nu are niciun fel de tastă sau buton pe partea frontală, motiv pentru care toate comenzile se vor efectua direct pe touchscreen. Acesta este uşor curbat în părţile exterioare, element ce îi asigură o notă suplimentară de originalitate la capitolul design.
În partea de jos se remarcă prezenţa unui difuzor pentru o audiţie muzicală superioară, în timp ce pe partea din spate există doar camera foto cu lentile Carl Zeiss. Singurele butoane de pe părţile laterale sunt Lock Screen şi Volume.
Dotări tehnice
Noul telefon lansat de Nokia beneficiază de un display generos de tip touchscreen capacitiv AMOLED cu diagonala de 3.9” şi rezoluţie 480×854 pixeli, protejat de Gorilla Glass şi dotat cu o tehnologie capabilă să înlăture strălucirea excesivă în lumina soarelui.
În schimb, Nokia nu renunţă la ideea că procesoarele de maxim 1 GHz sunt suficiente pentru smartphone-uri, aşa cum este şi cazul lui Cortex A, ajutat de o grafică PowerVR SGX530 şi 1 GB de memorie RAM. În funcţie de versiunea aleasă, telefonul este echipat cu o memorie internă de 16 GB sau 64 GB, la care se adaugă un slot pentru carduri microSD de până la 32 GB.
Capitolul conectivitate este unul bogat: conexiunile la internet se pot realiza prin 3G (HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.7 Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, GPRS sau EDGE, iar tehnologia NFC (Near Field Communication) permite plăţile electronice direct cu telefonul mobil. Transferul local de fişiere se poate realiza prin bluetooth sau microUSB, iar conţinutul multimedia poate fi vizionat direct pe un televizor compatibil prin intermediul portului HDMI.
Sistemul de operare MeeGo
Trecând peste dotările tehnice specifice smartphone-urilor de top, adevărata noutate introdusă de Nokia N9 este sistemul de operare MeeGo bazat pe Linux. Rezultat al colaborării dintre compania finlandeză şi Intel, MeeGo se prezintă cu o interfaţă inedită controlată exclusiv prin derularea ecranului în stânga sau dreapta cu ajutorul degetelor.
Ecranul de start include trei panouri virtuale accesibile prin derulare: Applications permite vizualizarea rapidă a tuturor aplicaţiilor instalate pe telefon, Events arată toate notificările pe care le primeşti, indiferent că vorbim despre update-urile de pe Facebook sau Twitter, reminderele din calendar sau mesajele SMS, iar al treilea ecran arată intuitiv toate aplicaţiile care rulează în momentul respectiv. Acestea sunt afişate sub forma unor ferestre, iar simpla atingere a uneia dintre ele activează aplicaţia respectivă.
Printre aplicaţiile preinstalate pe MeeGO regăsim browserul bazat pe tehnologia Webkit 2 cu suport pentru HTML5, însă nu şi pentru Adobe Flash, o nouă versiune de Ovi Maps şi trei jocuri: Angry Birds Magic, Galaxy on Fire 2 şi Real Golf 2011.
De notat că N9 oferă suport doar pentru cartele de tip microSIM şi va fi disponibil în culorile albastru, roz şi negru.
Disponibilitate şi preţ
Din păcate, Nokia nu a anunţat nici data lansării noului telefon, nici preţul pentru care va fi comercializat. Având însă în vedere dotările tehnice, este evident că N9 se va poziţiona în gama superioară de preţ, urmând să coste cel mai probabil în jur de 2500 lei fără contract. Vom reveni cu amănunte pe acest subiect când informaţiile vor fi făcute publice.
Emanuel
21 iunie 2011 la 21:21
Din păcate Maemo pare a fi abandonat înainte de a prinde aripi.
Se pare ca noul şef de la Nokia consideră o variantă mult mai bună adoptarea unui sistem de operare cum este WM7 datorită cel mai probabil suportului oferit pe partea de marketing de către Microsoft cât şi a fan-base-ului in crestere al terminalelor WM7 poate şi datorită multitudinii de aplicaţii dezvoltate pentru acest sistem de operare.
Deci nu văd foarte mulţi cumpărători pentru terminalul N9 datorită lipsei aplicaţiilor dezvoltate pentru Maemo.
Andrei
22 iunie 2011 la 18:05
Am citit azi ca aplicatiile de Android vor putea fi portate pe Maemo. Atunci ar fi chiar o alegere interesanta zic eu… Totusi, hardware-ul e vechi, kit ca telefonul are destule avantaje si pare foarte solid. Asa ca depinde la ce pret va veni…
marius ionescu
14 octombrie 2011 la 23:41
cei de la nokia au precizat ca acest sistem de operare meego va avea suport in continuare chiar daca este primul si ultimul telefon cu acest SO. asa ca nu cred ca va fi o problema pt cumparatori.Nokia N9 nu este construit din orice plastic, ci din policarbonat, pentru a evidentia faptul ca este un smartphone de inalta calitate.