GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy Gear review – ceas inteligent cu utilitate limitată

Testat pe data de 24 noiembrie 2013
Pe scurt: Samsung Galaxy Gear este un smartwatch cu design atractiv şi construcţie hardware de calitate, dar cu o utilitate scăzută din cauza funcţionalităţii limitate a celor mai multe aplicaţii şi cu un procedeu complicat de reîncărcare a acumulatorului cu autonomie mică.
Produs testat: Samsung Galaxy Gear   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3/5    Pret: 1340 Lei

Pe măsură ce piaţa smartphone-urilor devine din ce în ce mai saturată, producătorii de electronice încearcă să identifice noi segmente profitabile, iar ceasurile inteligente s-au bucurat de o promovare agresivă în acest an. 

Teoretic, un smartwatch ar trebui să fie un accesoriu care să te ajute atunci când eşti pe drum prin eliminarea necesităţii de a scoate tot timpul smartphone-ul din buzunar pentru a citi mailuri, a verifica notiţele din calendar sau, de ce nu, a răspunde la apeluri.

Aceste considerente au fost însă dificil de pus în practică, cea mai bună dovadă în acest sens fiind că ceasul inteligent dezvoltat de Sony a ajuns deja la a treia generaţie fără să aibă priză la public.

Samsung a decis să intre pe acest segment de piaţă prin Samsung Galaxy Gear, un ceas inteligent care funcţionează însă doar în “parteneriat” cu anumite smartphone-uri din portofoliul producătorul sud-coreean. La ora redactării acestui review, singurele telefoane compatibile cu Gear sunt Galaxy Note 3 şi Galaxy S4, însă pe listă vor intra în perioada următoare şi Note 2, S4 Mini, Mega 5.8, Mega 6.3 şi S4 Zoom.

Noi ne-am jucat câteva zile cu Galaxy Gear în combinaţie cu un Samsung Galaxy Note 3, un parteneriat interesant în contextul în care nu este tocmai lejer să scoţi de fiecare dată din buzunar un telefon cu ecran de aproape 6”. Este însă capabil Galaxy Gear să aducă stropul de utilitate atât de râvnit din partea unui smartwatch?

Galaxy Gear arata foarte bine la mana

Galaxy Gear arata foarte bine la mana

Ce este Samsung Galaxy Gear?

Samsung Galaxy Gear este un ceas inteligent cu aspect premium cu rol de accesoriu pentru unul dintre smartphone-urile de top din portofoliul Samsung.

Specificaţii tehnice

Samsung Galaxy Gear
EcranSuperAMOLED, 1.63”, 320×320 pixeli
Procesorsingle-core, 800 MHz
Memorie RAM512 MB
Stocare4 GB
Conectivitatebluetooth 4.0, accelerometru
Camera foto1.9 MP, video 720p
AcumulatorLi-ion 315 mAh
Dimensiuni36.8×56.6×11.1 mm
Greutate78 grame

Ce ne-a plăcut

Galaxy Gear este un gadget premium, iar de acest lucru ne-am convins imediat după ce l-am scos din cutia elegantă în care a sosit.

Informaţiile sunt afişate pe un ecran cu diagonala de 1.63” cu o ramă generoasă în părţile de sus şi jos, care este încadrată în colţuri de patru mici şuruburi care contribuie la aspectul său premium. În schimb, metalul nu este prezent pe partea din spate a ecranului, întrucât aceasta este realizată din plastic. Ceasul în sine are un singur buton, dedicat pornirii şi opririi gadgetului.

Cureaua neagră este confecţionată din cauciuc, este suficient de flexibilă şi beneficiază de striaţii subţiri care, pe lângă faptul că dau un plus de eleganţă, asigura şi o bună aderenţă pe piele. Distanţa dintre găurile de pe curea pentru prinderea ceasului sunt relativ mici, astfel că cel mai probabil vei găsi una care să se potrivească pentru grosimea mâinii tale. Tot pe curea este amplasată şi camera foto de 1.9 MP.

Catarama metalică se fixează uşor pe mână după ce înveţi mecanismul de funcţionare, iar personal nu am avut nicio problemă în acest sens, dar sistemul de prindere în sine pare să fie destul de slab, susceptibil la deteriorare după o folosire îndelungată.

Camera foto a lui Galaxy Gear este amplasata pe curea

Camera foto a lui Galaxy Gear este amplasata pe curea

Ecranul construit în tehnologie Super AMOLED este excelent: deşi are o diagonală de numai 1.63”, acesta afişează o rezoluţie de 320×320 pixeli, iar dimensiunile sale fizice sunt potrivite pentru un ceas purtat la mână. Puţinele culori (puţine pentru că vorbim despre un meniu bazat mai mult pe text şi iconiţe) sunt afişate în mod corespunzător, iar unghiurile de vizualizare sunt de asemenea bune.

Despre hardware nu putem spune prea multe. Samsung a publicat specificaţiile complete, însă acestea sunt dificil de interpretat, în condiţiile în care segmentul smartwatch-urilor nu este încă bine dezvoltat. Astfel, ceasul inteligent este propulsat de un procesor single-core de 800 MHz ajutat de 512 MB RAM, în timp ce memoria internă este de 4 GB. În schimb, putem să-ţi spunem că ceasul s-a comportat ireproşabil, fără să exste blocări sau sacadări ale meniului.

Pentru a folosi ceasul trebuie să-l conectezi la un smartphone compatibil, în cazul nostru Note 3. Operaţiunea este simplă şi presupune atingerea telefonului de un suport special cu NFC disponibil în pachet, urmată de instalarea aplicaţiei Galaxy Gear din Samsung Apps. Cele două dispozitive comunică uşor prin intermediul tehnologiei Bluetooth 4.0.

Galaxy Gear se conecteaza usor la smartphone

Galaxy Gear se conecteaza usor la smartphone

Navigarea în meniul ceasului inteligent este simplă, bazată pe gesturi swipe în stânga şi dreapta, revenirea la meniul anterior fiind făcută printr-un swipe de sus în jos. Nimic complicat aici, este foarte uşor să foloseşti Gear chiar şi fără să citeşti instrucţiunile din pachet.

Pe homescreen apare, evident, un ceas, iar Gear îţi permite să alegi între ceasul analog (cu limbi) şi cel digital. În cazul foarte probabil în care alegi ceasul digital, pe ecran poţi seta să apară şi data, precum şi diverse informaţii utile precum vremea, task-urile din Google Calendar sau Pedometrul, care îţi prezintă numărul de paşi parcurşi. Practic, Gear preia datele din aplicaţiile omonime de pe Note 3 şi le afişează pe ecranul ceasului, astfel că nu trebuie să efectuezi alte setări suplimentare.

Un aspect important de menţionat este că ecranul rămâne aprins doar în intervalul de timp prestabilit de tine, după care se stinge. Pe baza accelerometrului inclus, Gear detectează momentul în care ridici braţul pentru a te uita la ceas, iar ecranul se aprinde imediat. În cazul puţin probabil în care ecranul nu porneşte, poţi apăsa pe unicul buton integrat pe Gear.

Setările ceasului pot fi operate mai simplu prin intermediul aplicaţiei Galaxy Gear, care îţi oferă un acces facil la toate funcţiile.

Ce scârţâie

Din păcate, designul elegant, calitatea construcţiei lui Gear şi simplitatea meniului contrastează puternic cu utilitatea acestuia în viaţa de zi cu zi.

De exemplu, poţi folosi Gear pentru funcţia de convorbiri fără să mai scoţi telefonul din buzunar. Meniul îţi oferă acces la toate contactele stocate pe telefon sau poţi chiar forma numărul pe un dialer, iar apoi duci ceasul aproape de gură şi vorbeşti. Şi totuşi, de ce ai face asta? În cazul unei convorbiri lungi, mâna îţi poate amorţi, pentru că este plasată, în cel mai bun caz, la nivelul pieptului. Dacă lucrezi într-un mediu care presupune să ai mâinile murdare, un hands-free este semnificativ mai util, pentru că nu prea ai vrea să duci o mână murdară aproape de gură. Iar dacă ai mâinile ocupate, este evident că nu prea te vei putea folosi de Gear, tot hands-free-ul fiind soluţia mai bună.

Poti vorbi la Galaxy Gear, dar nu este foarte practic

Poti vorbi la Galaxy Gear, dar nu este foarte practic

Sistemul de notificări ar fi putut să fie cu adevărat util şi să te scutească de scoaterea telefonului din buzunar, însă modul în care a fost implementat de Samsung lasă mult de dorit. De exemplu, Gear te informează că ai primit un anumit număr de mail-uri în Gmail sau anumite notificări pe reţele sociale precum Facebook şi Twitter, dar nu-ţi oferă niciun fel de detalii suplimentare: nu-ţi spune cine a trimis mail-ul sau care este subiectul, nu-ţi spune dacă notificarea de pe Facebook este un mesaj de la un prieten sau o invitaţie-spam pentru un joc. Ce rost mai are să primeşte aceste notificări dacă oricum trebuie să porneşti telefonul pentru a vedea despre ce este vorba?

LATER UPDATE: Samsung a lansat un update pentru aplicaţia Gear Manager care îmbunătăţeşte semnificativ sistemul de notificări. Astfel, noua versiune a aplicaţiei îţi permite să vizualizezi notificări complete pentru orice aplicaţie disponibilă pe Galaxy Gear. De exemplu, când primeşti o notificare pe Gmail poţi vedea numele expeditorului, subiectul mailului şi data la care acesta a fost transmis. Din păcate, noi am returnat ceasul primit la test înainte de apariţia update-ului pentru aplicaţia Gear Manager, motiv pentru care nu-ţi putem oferi informaţii concrete despre îmbunătăţiri.

În schimb, Today’s Schedule îţi afişează task-urile din ziua respectivă din Google Calendar, dar nu există nici măcar posibilitatea de a le edita sau şterge, ci doar de a le vizualiza.

Teoretic, poţi să controlezi ceasul şi prin comenzi vocale prin intermediul S Voice, dar operaţiunile mi s-au părut complicate, întrucât este mai uşor să navighezi direct pe ecran cu gesturi swipe.

Media controller, una dintre putinele aplicatii utile pentru Galaxy Gear

Media controller, una dintre putinele aplicatii utile pentru Galaxy Gear

Există totuşi şi câteva raze de speranţă: Pedometer este un pedometru care “colaborează” cu aplicaţia S Health de pe telefon prin care monitorizează numărul de paşi parcurs, iar cronometrul se poate dovedi util în anumite situaţii.

Probabil însă că cea mai utilă aplicaţie de pe Gear este Media controller, care îţi permite să schimbi melodiile şi să modifici volumul pieselor muzicale ascultate pe telefon, fără să mai fi nevoit să-l scoţi din buzunar.

Am încercat să găsesc şi alte aplicaţii utile, însă cele disponibile în Samsung Apps nu mi-au atras atenţia în mod deosebit.

Camera foto de 1.9 MP se activează uşor printr-un swipe de sus în jos pe homescreen şi realizează fotografii de maxim 1392×1392 pixeli, precum şi clipuri video de cel mult 15 secunde.

Deloc surprinzător, rezultatele sunt modeste: culorile sunt subsaturate, iar dacă mişti un pic ceasul în momentul realizării fotografiei imaginea este destul de “şifonată”.

În plus, semnalul sonor din momentul realizării fotografiiei este puternic, chiar mai puternic decât cel al camerei foto de pe Note 3, lucru care atrage imediat atenţia celor din jur. Probabil că Samsung vrea să evite problemele de intimitate şi realizarea unor fotografii pe ascuns, mai ales că semnalul sonor nu poate fi dezactivat. Pozele pot fi transferate manual pe Note 3.

Camera foto a lui Galaxy Gear nu impresioneaza

Camera foto a lui Galaxy Gear nu impresioneaza

Pe lângă utilitatea extrem de redusă a ceasului, Galaxy Gear are o problemă majoră din punct de vedere al autonomiei, întrucât ceasul trebuie reîncărcat în fiecare seară dacă nu vrei să rămâi fără energie în mijlocul zilei următoare.

Procedura de încărcare este de asemenea complicată: trebuie să pui ceasul pe suportul cu contacte oferit în pachet şi apoi să conectezi un cablu micro USB 2.0 între suport şi priză. Asta nu reprezintă o problemă majoră când eşti acasă, însă în cazul unei excursii de cel puţin două zile trebuie să cari după tine încă două obiecte.

Incarcarea acumulatorului lui Galaxy Gear necesita un suport special

Incarcarea acumulatorului lui Galaxy Gear necesita un suport special

Preţ Samsung Galaxy Gear şi disponibilitate

Samsung Galaxy Gear este disponibil în România pentru aproximativ 1.340 lei, sumă comparabilă cu cea la care sunt disponibile pe piaţa externă şi alte smartwatch-uri.

Totuşi, Samsung solicită prea mult pentru un produs electronic care face prea puţine. Chiar dacă ne-au plăcut designul, construcţia şi uşurinţă de utilizare a meniului, Galaxy Gear este un ceas inteligent care cu o utilitate foarte scăzută, în primul rând din cauza opţiunilor limitate din punct de vedere software. În plus, necesitatea de a avea un smartphone compatibil de top din portofoliul Samsung limitează şi mai mult şansele de popularizare pentru acest produs.

Probabil că un preţ de aproximativ 500 lei ar fi mai potrivit pentru un gadget care va reuşi cu siguranţă să atragă privirile celor din jur, dar care poate fi considerat mai degrabă un ceas cu pedometru decât un ceas cu adevărat inteligent.

Suportul ese necesar pentru a putea incarca smartwatch-ul

Suportul ese necesar pentru a putea incarca smartwatch-ul

Concluzii

Samsung Galaxy Gear este un ceas inteligent interesant, care ne-a plăcut prin prisma designului ales de producătorul sud-coreean şi prin atenţia acordată detaliilor.

Din păcate, utilitatea unui astfel de ceas inteligent este limitată în contextul în care aplicaţiile disponibile în prezent nu oferă prea multe opţiuni.

Totuşi, Samsung nu trebuie decât să îmbunătăţească funcţionalitatea aplicaţiilor (de exemplu, să-ţi permită să citeşti şi să răspunzi la mailuri) pentru ca utilitatea generală a ceasului să crească. În plus, Samsung trebuie să găsească o soluţie pentru a creşte autonomia şi pentru ca procesul de încărcare a acumulatorului să fie mai simplu.

Galaxy Gear functioneaza numai cu anumite smartphone-uri

Galaxy Gear functioneaza numai cu anumite smartphone-uri

Sperăm ca aceste îmbunătăţiri să-şi facă apariţia pe a doua generaţie de Galaxy Gear, moment în care ceasul inteligent ar putea avea mai mult succes, în special dacă şi preţul va fi unul semnificativ mai accesibil.

Până atunci, Samsung Galaxy Gear rămâne mai degrabă un exerciţiu de design pe care producătorul sud-coreean l-a realizat foarte bine.

Pro

  • design atractiv
  • construcţie hardware de calitate
  • meniu uşor de utilizat

Contra

  • utilitate scăzută
  • autonomie scăzută
  • preţ ridicat

2 comentarii

  1. Sorin

    25 noiembrie 2013 la 17:42

    Cel mai important ce lipseste la ceasul super-inteligent este o manivela, deci pentru a putea incarca ceasul si atunci cind suntem in varful muntelui. In rest are de toate, inclusiv pret are, de toate are numai utilitate nu are.

  2. Carmen

    4 august 2017 la 19:56

    Buna seara.
    Eu am un Smartwatch Samsung Galaxy Gear SM-V700. Cu toate ca e de generatie mai veche, tin foarte mult la el. Merge perfect, dar am nevoie de o alta curea, din pacate. Cureaua a imbatranit si trebuie sa o schimb urgent. Reprezentata Samsung nu o mai au in stoc si nu gasesc nicaieri sa o pot achizitiona. Ma puteti ajuta? Cu multumiri, Carmen

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri