Samsung Galaxy Note 3 – specificaţii, preţ, păreri, video
Samsung Galaxy Note 3 are un ecran mai mare şi o platformă hardware de ultima generaţie, dar mizează în primul rând pe noile facilităţi software oferite de S-Pen.
Samsung Galaxy Note a fost smartphone-ul care a dat tonul tendinţei de creştere a dimensiunilor ecranului cu diagonala sa de 5.3”, puţini anticipând la vremea respectivă succesul de care se va bucura această nişă de produse.
Inevitabil, a urmat Samsung Galaxy Note 2, care a adus câteva îmbunătăţiri interesante, iar acum acesta i-a cedat locul noului Samsung Galaxy Note 3.
Acesta vine la rândul său cu o serie de noutăţi pe toate fronturile, de la design şi construcţie, la platforma hardware şi mai ales, noi aplicaţii software menite să diferenţieze şi mai mult compania sud-coreeana de rivali.
Samsung Galaxy Note 3 specificaţii
- ecran SuperAMOLED de 5” cu rezoluţie Full HD
- chipset Qualcomm Snapdragon 800
- procesor quad-core Krait 400 de 2.2 GHz
- grafică Adreno 330
- 3 GB memorie RAM
- 32 GB sau 64 GB pentru stocarea datelor
- sistem de operare Android 4.3 JellyBean
Samsung Galaxy Note 3 hands-on
Funcţii importante
Samsung ne-a obişnuit cu păstrarea unui design unitar pentru smartphone-urile din gama Galaxy, astfel că schimbările introduse pe Galaxy Note 3 sunt surprinzătoare, dar binevenite. Dimensiunile fizice au rămas aproape ca acelea ale predecesorului său chiar dacă ecranul este cu 0.2” mai mare, întrucât Samsung a micşorat rama ecranului.
Telefonul are însă un aspect mai estetic datorită marginilor aproape rectangulare, iar plasticul din jurul ecranului şi de pe părţile laterale are acum un aspect metalic.
Marea surpriză este la capacul spate. Acesta este confecţionat tot din plastic, dar are o textură care imită pielea, inclusiv cu o cusătură pe margini. Poate că această strategie nu va fi pe gustul tuturor, dar cel puţin am scăpat de plasticul lucios, inestetic şi atrăgător de amprente de pe atât de multe telefoane din gama Galaxy.
De asemenea, Galaxy Note 3 a devenit primul dispozitiv mobil dotat cu versiunea microUSB a portului USB 3.0.
Samsung Galaxy Note 3 design hands-on
Din punct de vedere hardware, Note 3 va fi disponibil în două versiuni. Una va miza în continuare pe un chipset proprietar Exynos, însă cele mai multe ţări, printre care se numără şi România, vor primi varianta cu Qualcomm Snapdragon 800, practic cel mai puternic chipset disponibil în prezent pentru un smartphone.
Acesta include un procesor quad-core Krait 400 tactat la 2.2 GHz, acompaniat de chipul grafic Adreno 330 şi nu mai puţin de 3 GB RAM, în timp ce memoria internă ajunge la 32 GB sau 64 GB. Această platformă hardware este suficient de puternică pentru a rula orice fel de conţinut, iar acest lucru este important mai ales că Note 3 mizează din plin pe utilizarea S-Pen-ului.
Acesta din urmă este acum simetric, astfel că poate fi integrat uşor în smartphone în orice poziţie, iar scoaterea acestuia generează apariţia unui meniu botezat Air Command care îţi oferă acces rapid la câteva funcţii importante, chiar dacă unele dintre ele sunt deja disponibile sub formă de aplicaţii standard.
De exemplu, Action Memo îţi permite să scrii ceva şi apoi să iniţiezi direct o acţiune într-o aplicaţie dedicată (de exemplu, scrii o adresă pe care apoi o cauţi automat în Google Maps), în timp ce Screen Write este o aplicaţie cu care poţi lua rapid notiţe, asemănătoare ca funcţionalitate cu Evernote sau Google Keep. Scrap Booker îţi permite să “decupezi” anumite secţiuni dintr-un screenshot şi să creezi remindere, iar cu S-Search poţi căuta orice tip de conţinut stocat pe telefon.
Pe lângă acest nou meniu, Samsung a operat mici îmbunătăţiri şi la aplicaţiile şi funcţiile integrate în interfaţa proprietară TouchWiz. De departe, cea mai utilă este Multi-window, care îţi permite să rulezi două aplicaţii simultan şi care acum este compatibilă inclusiv cu browserul Chrome şi Google Maps (da, vei putea să te uiţi la un clip pe Yotube în timp ce navighezi prin Google Maps).
Toate aceste opţiuni se adaugă la Google Android 4.3 JellyBeam, aceasta fiind de altfel şi ultima versiune a acestui sistem de operare.
Samsung Galaxy Note 3 S-Pen hands-on
Bineînţeles, nu putem încheia acest capitol fără să menţionăm camera foto, care a fost upgradată la 13 MP şi care, poate şi mai importat, este capabilă să înregistreze clipuri video în format 4K 2160p cu 30 de cadre pe secundă (e drept, doar în cazul versiunii cu Snapdragon 800). Dacă optezi pentru video Full HD, atunci clipul va fi la 60 de cadre pe secunde, iar în cazul rezoluţie HD numărul de fps-uri creşte la 120.
Acumulatorul disponibil pe Note 3 este de tip Li-Ion şi are o capacitate de 3200 mAh, uşor mai scăzută decât ne aşteptam având în vedere platforma hardware utilizată şi ecranul cu rezoluţie Full HD.
Samsung Galaxy Note 3 S-View Cover hands-on
Samsung Galaxy Gear
Mult-aşteptatul Samsung Galaxy Gear a fost lansat împreună cu Note şi reprezintă un smartwatch dedicat celor care vor să verifice anumite notificări fără să mai scoată telefonul din buzunar.
Ceasul inteligent are un ecran SuperAMOLED de 1.64” cu rezoluţie 320×320 pixeli şi mizează pe un procesor single-core de 800 MHz şi 512 MB RAM care îşi arată limitările în utilizarea obişnuită, întrucât meniurile se derulează destul de lent.
Pe curea a fost amplasată o cameră foto de 1.9 MP care realizează fotografii şi clipuri video HD 720p, însă nu este cazul să te aştepţi la o calitate foarte bună. Imaginile şi clipurile sunt salvate pe memoria internă de 4 GB, dar sunt uploadate automat şi pe smartphone dacă există o conexiune de date activă.
Tot pe curea există un speaker care îţi permite să răspunzi la un apel fără să mai foloseşti telefonul. În momentul în care eşti sunat, ridici Galaxy Gear spre faţă şi răspunzi, însă personal mă aştept ca în cazul convorbirilor de lungă durată să-ţi amorţească mâna, ca să nu mai pomenesc de cât de ciudat vei fi privit pe stradă.
În plus, vei putea să citeşti SMS-urile direct pe ceasul inteligent, care îţi va permite la nevoie să localizezi gadgetul “mamă”.
Nu în ultimul rând, există deja 70 de aplicaţii compatibile cu Galaxy Gear, printre care Facebook, Twitter, Evernote, Pocket sau RunKeeper.
Practic, Samsung Galaxy Gear este un gadget care nu poate funcţiona de sine stătător, fără smartphone, iar aici intervin “mici” probleme: pentru început este compatibil numai cu Galaxy Note 3, Galaxy Note 10.1 şi Samsung Galaxy S4, urmând ca în perioada următoare să-l primească în “familie” şi pe Samsung Galaxy S3. Pe de altă parte, preţul este destul de piperat: 300 EUR (1.300 – 1.500 lei), care se adaugă la preţul ridicat al smartphone-ului de top Galaxy.
Samsung Galaxy Gear hands-on
Îl cumpărăm sau nu?
Samsung Galaxy Note 3 reprezintă o evoluţie, şi nu o revoluţie comparativ cu predecesorul Galaxy Note 2. Partea bună este că unele mici probleme de pe Note 2 au fost remediate, şi aici ne gândim în primul rând la capacul spate, în timp ce alte elemente au fost îmbunătăţite în mod natural, cum ar fi trecerea la o nouă platforma hardware puternică sau noutăţile de natură software.
Pentru cei care deţin deja un Note 2, un update la Note 3 este însă destul de greu de justificat, mai ales că noutăţile software ar putea veni şi pe Note 2 printr-un update ulterior şi mai ales pentru că preţul de comercializare nu va fi deloc unul scăzut.
Totuşi, pentru cei care deţin în prezent un smartphone mai mic şi vor să facă pasul la un ecran de peste 5”, probabil că Note 3 este o alegerea inspirată.
Samsung Galaxy Note 3 vs. concurenţă (Sony Xperia Z Ultra, LG G2)
În segmentul smartphone-urile de peste 5” cu platforme hardware de top există în principiu doi rivali importanţi: Sony Xperia Z Ultra si LG G2
LG G2 este probabil cel mai popular, dar încă nu ştim când va apărea în România. Acesta are un ecran IPS de 5.2” cu rezoluţie Full HD şi o platformă hardware Snapdragon 800 identică cu cea de pe Note 3, principala deosebire fiind că înregistrează clipuri video cel mult la calitate Full HD. Poate fi o soluţie dacă vrei un ecran mare, dar nu atât de mare ca al alui Note 3.
La polul opus este Sony Xperia Z Ultra, care are un ecran Triluminos de 6.4” cu rezoluţie Full HD, mai mare dar mai puţin calitativ decât SuperAMOLED-ul lui Note 3. Platforma hardware este din nou bazată pe chipsetul Snapdragon 800, însă camera foto are doar 8 MP.
Samsung Galaxy Note 3 vs. iPhone 5
Samsung Galaxy Note 3 vs. Samsung Galaxy S4
Preţ Samsung Galaxy Note 3 şi disponibilitate
În stilul caracteristic, Samsung nu a anunţat încă preţurile pentru Galaxy Note 3, însă după reţeta de anul trecut ne putem aştepta să fie cu 200-300 lei mai scump decât flagship-ul Galaxy S4.
Acesta costă în prezent 2.400 lei, aşa că ar trebui să pregăteşti undeva la 2.600 – 2.700 lei pentru un Note 3. Vom afla concret după lansarea programată în 25 septembrie.
Concluzii
Samsung Galaxy Note 3 reprezintă un pas în faţă pentru producătorul sud-coreean în privinţa smartphone-ului său cu cel mai mare ecran.
După critici vehemente, se pare că Samsung a ascultat în sfârşit dorinţele utilizatorilor şi a adus o schimbare binevenită pentru design, adoptând totodată şi platforma hardware de top.
Cristi
10 septembrie 2013 la 09:36
Specificatiile tehnice sunt intradevar foarte bune, insa pretul mi se pare exagerat. Nu cred ca merita banii.
Cristi
Vasile
10 octombrie 2013 la 09:21
de accord cu Cristi